Заушката причинява безплодие при мъжете

Когато мъже се разболяват от заушка (паротит), това може да доведе до тяхното безплодие или стерилитет. Вижте как се отразява известната като детска болест заушката на мъжете!

Заушката е вирусно заболяване, което има сравнително нисък процент на заразяване. Засяга главно деца между 5 и 15 години.

Причинителят спада към парамиксовите, а заразяването става по въздушно-капков път при кихане и при кашляне. Източник на тази зараза е болният човек, а възприемчивостта към заразата е висока. Боледуват най-често децата, на второ място са мъжете, които са два пъти повече от жените.

Заболяването се характеризира с определена сезонност, като най-много болни са регистрирани през март и през април, а най-малко – през септември.

ФАКТ за заушката при мъжете.

Преди 20 години беше направен опит да се премахне ваксината за паротит, защото нямаше регистрирани случаи на това заболяване. Но точно тогава избухна епидемия в България, която на-ложи въвеждането на ваксината отново.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Заушката протича обикновено с главоболие, с температура и с общо неразположение, последвани от нехарактерна болка и от подуване на околоушните слюнчени жлези от едната или от двете страни. През този период болният има висока температура, която може да се задържи до седмица. Това всъщност е едно от многото възможни усложнения като менингит, орхит (възпаление на тестисите) или панкреатит.

ВНИМАНИЕ! Орхит като усложнение след заушката!

Орхитът най-често се развива в края на първата седмица от началото на заболяването след подуване на околоушните и на подчелюстните слюнчени жлези. Болните се оплакват от втрисане, от главоболие, от силни болки в скротума, които се разпространяват към инвиналните гънки и се усилват при ходене. Температурата започва да се повишава. При оглед се вижда, че тестикулът е увеличен до три пъти, кожата му е подута и леко зачервена.

При пипане тестикулът е плътен, силно болезнен, особено по хода на семенната връв. Тези явления се задържат около седмица с пълно обратно развитие към края на втората. В редки случаи може да възникне атрофия (унищожаване на тестиса). При двустранно засягане на тестикулите се стига до азоспремия (липсата на производство на сперматозоиди).

В зависимост от типа на засягане на тестисите (мястото, където се произвеждат сперматозоидите – мъжки полови клетки) понякога може да се стигне и до пълен стерилитет. Но са възможни и производства на лошокачествени и малко по количество сперматозоиди, които могат да оплодят клетката. Вижте тук още за мъжкото и женското безплодие!

Вижте и ТУК:

Заушката ходи и по възрастни! Внимавайте с усложненията!

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *