удебеляване на езика
Неприятното удебеляване на езика, подут език, подуване, удебелен език

За какво е знак неприятното удебеляване на езика?

Неприятното удебеляване на езика може да бъде сигнал за редица здравословни проблеми, изискващи своевременна консултация със специалист

Известно е, че състоянието на езика може да даде изключително важна информация за общото здравословно състояние на даден човек. Той играе важна роля не само за вкусовите възприятия, но така също и за усещането за топлина, студ и болка, благодарение на четирите големи нерва, с които е пряко свързан с мозъка. Именно поради тази причина всяка промяна на формата или цвета му, включително и често срещаното удебеляване на езика, може да бъде знак за някакви функционални нарушения в организма или заболяване.

удебеляване на езика
Неприятното удебеляване на езика може да бъде сигнал за редица здравословни проблеми, изискващи своевременна консултация със специалист

Здравият език е с бледорозов цвят, влажен, гладък и с равномерна повърхност. Всяка промяна на тези характеристики може да сигнализира за някакъв скрит и все още не напълно изявен здравословен проблем, който да налага консултация със специалист.

За да сме сигурни, че сме наясно какво се случва с нас, трябва да се научим редовно да проверяваме езика си, следейки за някакви изменения, които обаче не винаги са знак за скрита болест. Най-напред се проверява цветът, след това формата, а така също и местата, на които се забелязват промени по повърхността му.

Сред възможните състояние и заболявания, на които може да се дължи неприятното удебеляване на езика, са: акромегалия, синдром на Бамфорд, синдром на Даун, синдром на Хърлер, хромозомни аномалии, вроден хипотиреоидизъм, хемангиом, болест на натрупване на гликогена, амилоидоза, неврофиброматоза, Х-свързана умствена ретардация, лимфангиом, лимфом, множествен миелом, рак на езика и някои други.

Дайте мнение и Вие тук!

Много често удебеляване на езика, придружено от странични отпечатъци от зъбите, се среща при хроничен гастрит, проблеми с черния дроб, употреба на определени медикаменти и намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), появяваща се в резултат на недостиг на щитовидни хормони, необходими за нормалния метаболизъм в организма. Прекаленото уголемяване може да е свързано с тумор в мозъка, а внезапното подуване – с алергия.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

2 Мнения

  1. Благодаря за статията,но клипчето е неразбираемо,можеше поне някой специалист да говори коя снимка на кое заболяване отговаря,все пак благодаря.Може да ми изпратите снимки с обяснение на имеала.

  2. Миглена Вихайрова

    Здравейте искам да ве попитам от извесно време вечер езика ми се подува и два пъти ми се случи да скоча в леглото имах чувство че или го гълтам или ме задушава на какво се дължи благодаря ви предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *