ползи от тиквичките

С какво са полезни тиквичките. Главните ползи

Полезни ли са вкусните тиквички и кога не се препоръчва тяхното ядене. Топ ползи

Ако царевицата е кралицата на полето, а доматът – кралят на градините, то тогава тиквичката е«сивият» кардинал. Неярката окраска и слабо изразеният вкус често незаслужено я изместват на заден план. Но не винаги …

Зеленикавият зеленчук от семейство Тикви Cucurbita pepo L., известен на като тиквичка е много полезен

Диетолозите направо« свалят шапка» на тиквичките. Освен, че в тях има много калий (до 238 мг на 100г), има и натрий, калций, магнезий, фосфор, мед и желязо, набор от органични киселини, витамини С, В1, В2, а пропорциите между натрия и калия са практически идеални (1:100). А ако говорим за килокалории, то в 100 грама пресни тиквички има само 27 ккал.

Благодарение на всичко това тиквичките трябва задължително да влизат в менюто на здравите хора. Те са чудесен начин за попълване на запасите от витамин С, и за профилактика на малокръвието с атеросклероза, и и за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт.

А за тези, които често посещават лекаря, тиквичките са чудесен диетичен продукт. Препоръчват се при болести на стомаха, жлъчния мехур, дванадесетопръстника, при хипертония, затлъстяване,малокръвие и сърдечносъдови заболявания.

В тиквичките има по-малко вода, отколкото в аналогични зеленчуци с високо съдържание на минерални соли, затова пюрето от тиквички е едно от първите, които трябва да влязат в менюто на малките деца и бебетата.

Дайте мнение и Вие тук!

Заради високата усвояемост и малкото съдържание на растителни фибри няма ограничение за употреба и при кърмене. Между другото, алергията към този зеленчук е изключително рядка.

Не се препоръчва прекаляването с тиквички при бъбречни заболявания, които са свързани със затруднено извеждане на калия от организма.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *