Полезни ли са вкусните тиквички и кога не се препоръчва тяхното ядене. Топ ползи
Ако царевицата е кралицата на полето, а доматът – кралят на градините, то тогава тиквичката е«сивият» кардинал. Неярката окраска и слабо изразеният вкус често незаслужено я изместват на заден план. Но не винаги …
Зеленикавият зеленчук от семейство Тикви Cucurbita pepo L., известен на като тиквичка е много полезен
Диетолозите направо« свалят шапка» на тиквичките. Освен, че в тях има много калий (до 238 мг на 100г), има и натрий, калций, магнезий, фосфор, мед и желязо, набор от органични киселини, витамини С, В1, В2, а пропорциите между натрия и калия са практически идеални (1:100). А ако говорим за килокалории, то в 100 грама пресни тиквички има само 27 ккал.
Благодарение на всичко това тиквичките трябва задължително да влизат в менюто на здравите хора. Те са чудесен начин за попълване на запасите от витамин С, и за профилактика на малокръвието с атеросклероза, и и за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт.
А за тези, които често посещават лекаря, тиквичките са чудесен диетичен продукт. Препоръчват се при болести на стомаха, жлъчния мехур, дванадесетопръстника, при хипертония, затлъстяване,малокръвие и сърдечносъдови заболявания.
В тиквичките има по-малко вода, отколкото в аналогични зеленчуци с високо съдържание на минерални соли, затова пюрето от тиквички е едно от първите, които трябва да влязат в менюто на малките деца и бебетата.
Заради високата усвояемост и малкото съдържание на растителни фибри няма ограничение за употреба и при кърмене. Между другото, алергията към този зеленчук е изключително рядка.
Не се препоръчва прекаляването с тиквички при бъбречни заболявания, които са свързани със затруднено извеждане на калия от организма.