Ако сутрин ви е трудно да ставате. Дисания

Всички сутрини си приличат: главата ви е като чугунена и хич не ви се става от леглото. Даже не намирате сили да станете и да си сварите чашка ободряващо кафе.

Напълно възможно е това да са прояви на т.нар. тиха хипотония. Но нека за начало да направим малко уточнение. Терминът «хипотония» е неправилен, макар и да е широко разпространен в бита и да означава «ниско кръвно налягане». Правилно е да се нарича артериална хипотензия – понижено артериално налягане, а хипотонията е понижеn тонус на кръвоносните съдове. За ниско артериално налягане се смята под 100/60 мл жив. ст. При хора до 25 години, и под 105/65 — за лица над 30 години. Ако постоянно имате такова налягане, значи имате артериална хипотензия.

Симптоми и жертви на симптома дисания

Симптоми на хипотонията са много нееднородни и не е задължително да се появят навреме. Това могат да бъдат вялост, апатия, усещане за обща слабост и умора сутрин, липса на бодрост даже след дълъг сън, влошаване на паметта, разсеяност понижена работоспособност. Много често такива хора, дори в състояние на покой, могат да усетят недостиг на кислород или задъхване при слаба физическа подготовка, понякога вечер се забелязва лек оток в коленете и стъпалата . Един от симптомите, който трябва да предизвика безпокойството и да държи нащрек представителите и на двата пола, е нарушаването на потентността на мъжете и в менструалния цикъл у жените.

При това у болшинството се забелязва и раздразнителност и емоционална неустойчивост, разстройство на заспиването и ритъма на съня. Често към това се прибавя и усещане за тежест в стомаха, горчивина в устата, намаляване н апетита. Гадене, киселини, запек. При такива хора понякога се забелязва и болка в ставите, които са непостоянни, възникват в състояние на покой и преминават след физическо натоварване.

Първичната хипотония се среща най-често при жени на 30–40 год., занимаващи се с умствен труд. В такъв случай възможната хипотония у децата и тийнейджърите трябва да се търси в наследствеността, неотдавна преживяните инфекциозни заболявания, несъблюдаване на дневния режим, конфликтни ситуации в училище и дома. Възможно е временното намаляван на налягането, така наречената физиологична хипотония давления, която възниква в периода на адаптация към нов климатичен пояс или зона – високопланинска, задполярна, субтропичен или тропичен климат. Не се чудете, ако след като се оказали на такива места, се чувствате некомфортно. Острата хипотония може да се развие при неправилни прилагане на медикаменти, понижаващи артериалното налягане. Към това се отнасят невролептици, различни типове ганглио- и адреноблокери, нитрити и нитрати.

Нека се спрем за малко на последните. Ние често съветваме хората по време на сърдечен пристъп да приемат нитроглицерин, но това може да се прави само докато седите или лежите. Прилагането на нитрати води до рязко снижаване на артериалното налягане ои ако човек стои може да развие статичен колапс — до главата не постъпва достатъчно кръв и той губи съзнание.. Има и още един симптом, който праща хипотоника при лекаря, — това е главоболието, но то се проявява по различен начин. Може да се появява сутрин при ставане, може и след дневен сън, а също и след тежка физическа и умствена работа. Случва се главоболието да възникне и след обилен прием на храна (силен приток на кръв към стомаха) и при продължително стоене (вертикално положение ).

Дайте мнение и Вие тук!

Какво да се прави?

Първо трябва да се започне с нормализация на съня. Сънят в пределите на 9–11 часа е жизнено необходим за всички хипотоници и основа за поддържане на тяхната нормална жизнена дейност.Второ, болните от хипотония трябва да умеят правилно да стават. Когато човек спи, кръвта се съсредоточава в областта на стомаха (в черния дроб, червата, далака) и възниква относителна недостатъчност на кръвоснабдяването на мозъка. Ако в тази ситуация хипотоникът стане рязко, той може да загуби съзнание. Затова след събуждане трябва малко да се полежи, да се направи лека гимнастика лежешком (сгъване-разгъване на китките на ръцете, стъпалата на краката, коленните и лакетните стави), след това сядате в кревата, седите без да спускате крака, после ги спускате, седите и едва тогава ставате.

Медикаментозното лечение включва в себе си общи стимулиращи средства. При главоболие и неприятни усещания в областта на сърцето, болки в ставите и мускулите, се назначава кофеин в състава на комбинирани таблетки — цитрамон и т. н. Освен това при хипотония действат всички средства, които повишават тонуса на съдовете и артериалното налягане, — арония, настойка от китайски лимонник, женшен, аралия. Но трябва да се отчитат индивидуалните особености на организма и внимателно да се подбира това, което е най-подходящо. Ако това не се направи, възможно е да възникне парадоксална ситуация и влошаване на здравословното състояние.Трябва да се храните добре, поне 4 пъти дневно. Научете се да почивате активно — плуване и спортни игри, които изискват по-големи натоварвания.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Aphasia

Афазия. Симптоми, лечение и диагностика

Моторна афазия. Симптоми на детска афазия. Лечение на афазия брока. Причини и терапия за справяне …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *