Влияние на биотина върху теглото. Пълнее ли се от биотин? Влияние върху метаболизма, странични ефекти и недостатъци. Може ли да се пие всеки ден?

Пълнее ли се от биотин?

Влияние на биотина върху теглото. Пълнее ли се от биотин? Влияние върху метаболизма, странични ефекти и недостатъци. Може ли да се пие всеки ден?

Няма категорични научни доказателства, че приемът на биотин директно води до напълняване. Биотинът участва в енергийния метаболизъм и усвояването на мазнини, въглехидрати и протеини. Той подпомага превръщането на храната в енергия. Но сам по себе си, приемът на биотин не е свързан с покачване на теглото.

Някои хора спекулират, че биотинът може да стимулира апетита и да води до преяждане, което от своя страна да причини напълняване. Но това са само предположения без солидни доказателства. Ако човек спре да взима биотин и едновременно с това намали калориите в диетата си и увеличи физическата активност, може да отслабне. Но това ще се дължи на промените в начина на хранене и калорийния баланс, а не толкова на спирането на биотина.

Вижте и ТОВА: Кой е най-добрият биотин за коса? Мнения за най-добрите витамини за коса.

Метаболитни ефекти

Биотинът като витамин от група В има роля в метаболизма като цяло. Но приемът на допълнителен биотин над препоръчителните дози не е доказано, че ускорява метаболизма. Ако човек има недостиг на биотин, това би могло да забави метаболизма. Но при нормален прием на биотин, метаболизмът не се повлиява значимо. Само по себе си вземането на биотин няма “магически” свойства да стопи излишните килограми.

Странични ефекти и недостатъци

Приемът на много високи дози биотин може понякога да доведе до подуване на корема и повишено газообразуване при някои хора. Това се дължи на факта, че биотинът усилва бактериалната активност в червата. Също така, прекомерният прием на витамини от група В, включително биотин, в редки случаи се свързва с обриви.

Palnee Li Se Ot Biotin 02Като цяло биотинът е безопасен и се понася добре. Но ако се приема в огромни дози над 10 мг на ден в продължение на месеци, може да повлияе на точността на някои кръвни изследвания. Затова е добре да се приема в умерени количества и да се информира личния лекар, ако се вземат биотинови добавки.

Дайте мнение и Вие тук!

Оптимален прием на биотин

Биотинът може спокойно да се приема всеки ден в продължение на месеци в препоръчваните дози от 30-100 микрограма. Приемът на по-високи дози от порядъка на няколко милиграма също е безопасен в краткосрочен план от няколко месеца. Но за постоянен всекидневен прием е най-добре дозата да е около 30-300 микрограма, комбинирана със здравословна балансирана диета. Самият биотин не води до отслабване, за целта е необходимо да се следи цялостното хранене и да се поддържа активен начин на живот.

В заключение, биотинът е полезен витамин с разнообразни функции в организма. Но приемът му, особено в високи дози, не бива да се разглежда като “вълшебно хапче” за топене на килограми. Здравословното отслабване изисква цялостен холистичен подход, а биотинът е просто малка част от него.

Още по темата ТУК: Мнения: Кои са най-добрите витамини за коса. При косопад.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *