рак на костите лечение

Лечение на рак на костите. Лекува ли се? Преживяемост

Рак на костите: лечение, от какво зависи крайният резултат. Лекува ли се въобще и каква преживяемост има? Допустимо ли е самолечение? Терапевтични методи и рехабилитация. Как да се предпазим – работещи профилактики.

Рак на костите: произнасянето на тази диагноза е в състояние буквално да те убие. След първоначалния шок се питаш: лекува ли се рак на костите? Как?

Лекува ли се наистина? Избирайки конкретен метод на лечение, специалистът отчита комплекс от фактори. Това са видът на тумора, каква е степента на неговата агресивност, размерът и разположението му. Не без значение е и възрастта на пациента.

Лекува ли се рак на костите?

Еднозначен отговор на този въпрос няма. Лечението на това заболяване в днешно време е възможно чрез хирургична интервенция, химиотерапия, лъчева терапия. Всички тези методи могат да са ефективни сами по себе си или в комбинация. Но, както казахме, картината при всеки пациент е различна, прогнозата – също.

Прогноза и преживяемост

Индивидуална е и прогнозата за бъдещето на пациента с рак на костите. Трябва да се отчете в какъв стадий е диагностицирана болестта и кога е започнало лечението. Важно е също качеството на медицинската помощ, достъпна за конкретния човек. Имат значение и такива подробности като възраст и пол. Например ракът на кост на крака у 15-годишно момче ще се лекува различно от фибросарком у 50-годишна жена. Терапевтичните схеми няма да са еднакви, както и резултатите.

Колкото по-рано бъде поставена диагнозата, толкова по-голяма е вероятността за благоприятно развитие на лечението. Изолираният рак, без метастази, по правило не е причина за смъртен изход. Тук преживяемостта е около 80%. Пациентите най-често умират от остеогенни тумори – в 60% от случаите, когато злокачествените клетки са се разнесли из цялото тяло.

  • Прогнозата е свързана също и с адекватността на провежданата терапия. При благоприятни условия петгодишната преживяемост е според статистиката такава: за пациенти с остеосарком – 53.9%; с хондросарком – 75.2%; със сарком на Юинг – 50.6%; с фибросарком – 75%. Ако пациентът е с костни метастази, продължителността на живота се намалява с 30-45%.
рак на костите лечение
Това заболяване не се поддава на самолечение: не рискувайте!

Болните трябва да бъдат проследявани от онколози и да са под контрол в продължение на една година след приключването на терапията. Рентгенови снимки например се правят на всеки три месеца. През втората година контролните изследвания и прегледи за на 6 месеца, след което веднъж годишно, всеки път с рентгенография на белите дробове.

Самолечението забранено. Не маскирайте симптомите с лекарства!

Рак на костите – това е опасно, сериозно заболяване; лечението му е работа за високо квалифицирани специалисти. Проблемът при това на практика нелечимо заболяване е, че в ранните си стадии пациентът просто не разбира какво му се случва, затова търси лекаря доста късно – когато болестта е в напреднал стадий. След това медицината може да предложи терапии за облекчаване на състоянието и удължаване на преживяемостта, но пълното излекуване на практика не е възможно.

Немалко пациенти отчаяно търсят лечение в народната медицина, доверяват се на обещанията за фантастични резултати от алтернативни методи. Всичко това може наистина да носи облекчение, но следва то да е част от комплексното лечение и да е съгласувано с лекуващите.

Няма смисъл човекът, който изпитва болки и го е страх да иде при лекаря – той ще потвърди съмненията му! – та този човек не бива да взема обезболяващи, противовъзпалителни, тинтури и настойки. Дори всички тези средства да му помогнат да понесе по-лесно тежките симптоми, те само ще замъглят истинския проблем и ще затруднят точното му диагностициране.

Лечение на рак на костите

Както и при други злокачествени заболявания, най-голямо значение за благоприятната прогноза има ранното откриване на заболяването и проследяването за възможни метастази. Основен терапевтичен метод е хирургичният но има известни противопоказания за прилагането му при рак на костите. Това са например патологични счупвания в мястото, където е формиран злокачественият тумор, или въвличане в локалния възпалителен процес на нерви, мускули и кръвоносни съдове.

Към какъв лекар да се обърнем?
“Демир

Разбира се, при така устроената родна здравна система първата крачка ще е да посетим личния лекар. Неговата работа е да насочи пациента към ортопед-травматолог, откъдето най-вероятно ще последват множество лабораторни изследвания, прегледи при още специалисти и пр. до уточняването на съответната диагноза.

Добри лекари от специалността ортопед-травматолог

На опитни специалисти при описваните проблеми може да се разчита в няколко софийски здравни заведения. Това е специализираната ортопедична болница “Професор Бойчо Бойчев” в София, Сити клиник, Софиямед, Токуда, Военномедицинска академия, Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания в УМБАЛ “Александровска”. В Пловдив и Варна екипи от добри ортопеди-травматолози със специализации в лечението на костни тумори има в университетските болници.

рак на костите лечение
Изборът на терапия зависи от характеристиката на злокачествения тумор

Хирургично лечение (премахване на тъкан, ампутация)

Съвременното хирургично лечение включва резекция или изрязване на костен фрагмент от поразения участък; премахване на цяла става и замяната й с изкуствена; премахване на част от крайник, ампутация. Успехът на подобна интервенция зависи в голяма степен от стадия на онкологичния процес. Ако болестта е диагностицирана достатъчно рано, туморът може да бъде премахнат по начин, който позволява крайникът да възстанови функциите си без риск от последващи метастази.

Премахване на засегнатата тъкан

Хирургическият метод предполага изрязване на костния тумор заедно с част от костта, когато това е възможно. Важно е да се отстранят всички тъканни зони със злокачествена трансформация, тъй като оставените онкоклетки ще продължат да се развиват на място. При операцията могат да се отстраняват и прилежащи меки тъкани, мускули и нерви. Ампутираната кост се възстановява с помощта на метален имплант или на специална смес – тип цимент.

Ако злокачественият тумор е твърде голям и изрязването му инвалидизира необратимо пациента, при това с риск от допълнителни поражения, се налага и ампутация на част от крайник или целия крайник с последващо протезиране.

Протезиране след ампутация

Ампутацията се налага най-често при първичен рак на костите в напреднал стадий, или при рецидиви на болестта след предшестващи операции с частично изрязване на костна тъкан. Планът за ампутация трябва да отчете както размера на тумора и доколко са засегнати съседните му тъкани, така и перспективата за протезиране, което да позволява приемлива жизнеспособност и функционалност. Ако е наложителен голям обем на ампутацията, може да се планира реконструкция чрез последващи операции. Приложима е т.н. ротационна пластика, при която средни фрагменти – по дължината – от горен или долен крайник се премахват, а здравите кости се свързват и формират функционираща ръка или крак, но значително по-къси от обикновено.
Другият вариант е премахване на крайна част от ръка или крак, с последващо протезиране. Видът и цената на протезите е друга голяма тема.

Терапии, базирани на радиация. Химиотерапия, лъчетерапия

При химиотерапия или лъчева терапия лечебният план се изработва в зависимост от вида на тумора и стадия на заболяването. Обикновено при ранен стадий с препоръка за хирургично отстраняване се прави предварително облъчване или химия, за да се ограничи растежът на раковите клетки. В някои случи тези форми са достатъчни за блокирането на онкологичния процес. Лъчевата терапия представлява унищожаване на раковите клетки чрез рентгеново облъчване – ако се прилагат минимални дози, страничните ефекти са сравнително малки, а първичните признаци на рака се овладяват.

При химиотерапия също е важно да се избере подходящият препарат и да се въведе в организма на пациента в подходящите дози. Практика е да се изготвят лекарствени комбинации, които се въвеждат венозно чрез системи или инжекции, или под формата на таблетки. Чрез кръвообращението лекарствените компоненти достигат до раковите клетки и ги унищожават. За химиотерапия е необходим кратък или по-продължителен болничен престой, от няколко часа до няколко дни.

Оперативното лечение при съвременните методи на лечение почти винаги се съчетава с лъчева- или химиотерапия. Преди операцията това се прави за намаляване размера на тумора, а след нея – за предотвратяване на рецидиви.

Рехабилитация

За съжаление съвременната медицина няма еднозначен отговор на въпроса – коя е точната причина за появата на болестта. Кое я провокира? Разбира се – здравословният живот и хранене, отказът от вредни навици и редовните физически натоварвания могат да се приемат за профилактика на много болести, включително онкологичните.

Веднъж проявена, болестта би могла да се развие отново. Затова след успешно проведеното лечение е важно и как ще се възстанови пациентът, какви дейности за рехабилитация ще осъществи.

Дайте мнение и Вие тук!
рак на костите лечение
Алтернативното лечение може да помогне като допълнителен фактор

Принципно рехабилитацията засяга нормализиране и стабилизиране на кръвни показатели, физическо укрепване и възстановяване на подвижността, нормализиране на психо-емоционалното състояние и пр. За всеки пациент би следвало да се изработи индивидуален възстановителен план в зависимост от последиците на проведената терапия и страничните й ефекти.

Рискови фактори, предпазване от рак

Профилактиката на раковите заболявания не гарантира стопроцентово спасение от заплахата, но определено намалява риска. Към мерките, които специалистите препоръчват, е здравословният начин на живот – с правилно хранене и физическа активност, стимулираща имунната система. Важно е да се избягват вредните навици като тютюнопушене, наркотици и злоупотреба с алкохол. В някои случаи рискът от рак на костите е генетично заложен, наследственият фактор се разпознава в първични форми на рак на костите. При наличието на близък роднина с такова заболяване е редно децата и младите хора в семейството да правят профилактични изследвания, тъй като цитираната форма е най-изявена именно в ранната възрастова група.

  • Фактор за отключване на злокачествените трансформации на клетки са различните лъчения. Говори се, че не е изключено терапията на една ракова форма чрез лъчево лечение да е отключваща онкологичен процес в зоната на облъчването.  Специалистите препоръчват също ограничаване и внимателно боравене и с други, не медицински източници на вълново въздействие като мобилните връзки, микровълновите печки и други модерни уреди в бита и на работното място. За някои от тези фактори всеки би могъл да се погрижи сам.

Доказана е също връзката между възникването на тумори на мястото, където е имало счупвания на кости.

Предотвратяване на счупвания

Как да се предотвратят счупванията на кости, за да се избегне въздействието на един от потенциалните рискови фактори за раков процес? Такива травми могат да се случат къде ли не: на спортната площадка, в бита, на заледен път, при произшествия. Има смисъл съветът да се избягват рисковите ситуации – това едно, и да се полагат грижи за поддържането на здрава костна система. Нещата отново опират до препоръката за здравословен живот и хранене, за предпазване от въвличане и участие в събития, които могат да навредят. Дали всъщност това е възможно?!

Странични ефекти от лечението

Химиотерапията и лъчевата терапия имат за цел унищожаването на раковите клетки, но подобно лечение убива и здрави клетки. Пациентите, преминали през такива терапевтични процедури, се оплакват от множество странични ефекти; не е задължително всички те да се проявят едновременно, но са факт. Има различни лекарства и методи за намаляване проявите им, но въпреки това са възможни проблеми от рода на следните:

  • Загуба на апетит;
  • Гадене и повръщане;
  • Слабост и постоянна умора;
  • Възпаление на лигавици – в устната кухина, гърлото;
  • Косопад, до пълна загуба на косата;
  • Нарастване на теглото;
  • Преждевременна менопауза;
  • Понижена устойчивост към инфекции.

Други заболявания на костите

Болката, отокът и ограничената подвижност на една става все още не са доказателство, че развивате рак на костите. Има и други заболявания, които засягат различни зони от скелета и които могат да бъдат излекувани или дългосрочно контролирани. За това обаче е необходима навременна намеса на специалист ортопед; самолечението може само да усложни нещата. Може също и да създаде условия за размиване на симптоматиката и в перспектива – за злокачествена трансформация на заболяването.

Остеопения, остеопороза

Остепенията е болест на костите, при която намаляват минералната плътност и обемът на костната тъкан след като скелетът е напълно развит, т.е. след 30-годишна възраст. При тази патология костите са подложени на ускорено стареене: те се изтъняват преждевременно, стават крехки и чупливи. В 80% от случаите на такава диагноза пациентите са жени на възраст над 50 години. Самата болест не е смъртоносна, но има опасни последици – а се открива късно заради дългото й безсимптомно протичане. В 95 – 96% от случаите диагнозата се поставя именно когато се проявят усложненията. Типична проява са счупванията на кости при незначителни травми, падания или носене на тежести. Много сериозен негативен ефект има остеопенията като причина за счупване на бедрената шийка или компресията със счупвания на поясните прешлени. Остеопенията се смята за предшественик на остеопорозата.

Самата остеопороза е състояние на костната система, определяно като “порести кости”. Процесите, започнали в по-млада възраст с отклоненията, свеждани до остеопения, с възрастта напредват и към 70-годишна възраст скелетът е уязвим и застрашен от счупвания при най-слаби въздействия или дори без видима причина. Освен това хората с остеопороза – повече жени, претърпяват смаляване на ръста заради деформацията на гръбнака. Характерни са болките в гърба и в гръбначния стълб.

Рахит

Рахитът се определя като заболяване на бебета и малки деца, свързано с метаболитни нарушения при недостиг на витамин D. Тези нарушения са причина за проблеми при формирането на костната и нервната система. Костната система, която в този житейски период търпи бурно развитие, страда от недостатъчна минерализация и това личи по развитието на дългите кости. Нарушената калциево-фосфорна обмяна е причина за деформации на крайниците, таза, гръдния кош, за “размекване” на черепните кости и невъзможност за затваряне на фонтанелата и пр.

Остеомиелит

Остеомиелитът е инфекциозно възпаление на всички компоненти в костната тъкан: самата кост, надкостната обвивка и костения мозък. Инфекцията причинява подуване на меката вътрешност и натиск навън, докато костната обвивка остава неподатлива на въздействието отвътре навън и от своя страна притиска същинската костна тъкан. При това се травмират прилежащи кръвоносни съдове и се нарушава локалното кръвоснабдяване. Ако това състояние е продължително – може да се получи костна деструкция или да се развие абсцес, при положение че възпалението обхване и съседните мускули.

Причина за остеомиелит са стафилококите или други патогенни бактерии; те могат да предизвикат остри състояния с генерализиран характер в рамките само на два дни. Инфекцията може да остане незабелязана, докато се проявят симптоми като повишена температура, слабост, повръщане и пр. Възможно е инфекцията да прерасне в хронична, а това означава постепенна увреда на целия организъм.

Туберкулоза на костите

Туберкулозата на костите е хронично страдание на опорно-двигателния апарат, което се характеризира с прогресивно разрушаване на костната тъкан и образуване на специфични грануломи. Това причинява различни функционални и анатомични нарушения в засегнатата част на скелета. Болестта се развива от туберкулозните микобактерии, които проникват от огнище в белите дробове в костното вещество – чрез кръвта или лимфата. Най-често биват поразявани костите с добро кръвоснабдяване – бедрена, на коляното, прешлените и пр. развитието на болестта се изразява във формиране на патогенни огнища с разпад на костта, с болки и нарушения на подвижността. Ако инфекцията е засегнала прешлени – възможно е да настъпи паралич.

Сарком на Юинг

Саркомът на Юинг е вид първичен рак на костите; засяга основно деца и подрастващи, рядко е диагностициран у хора над 30-годишна възраст. Развива се в дългите кости на крайниците, гръдния кош, гръбнака и таза. Коварството му се изразява в това, че дълго време “работи” безсимптомно. Става видим под формата на болезнена подутина в някоя от рисковите зони на тялото; постепенно болкоуспокояващите престават да действат. След потвърждаване на диагнозата се прилага лечение, изразено в химиотерапия за намаляване размера на тумора, хирургична интервенция – и последваща лъчетерапия срещу рецидиви.

Други видове тумори на костите и техните симптоми

Туморите на костите се делят на две големи групи – доброкачествени и злокачествени. Повечето случаи се отнасят до доброкачествените, при които е налице безконтролно делене на клетки – но такъв тумор не се разпространява в други тъкани. Все пак той може да причини отслабване на костта, счупване и пр. Злокачествените тумори, общо назовавани рак на костите, са опасни както с разрушаването на базовата костна тъкан, така и с метастазите, които дават.

  • Към доброкачествените се отнасят гигантоклетъчен тумор, остеохондром, остеобластом, остеоид-остеом, хрущялен тумор.
  • Злокачествени са остеосарком, сарком на Юинг, хондросарком, множествен миелом, метастатичен рак на костите.

Повече за оправданите или преувеличени страхове за симптомите на рак на костите – прочетете тук!

https://www.lekar.bg/2018/03/12/%d1%80%d0%b0%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%b8/

Източници:

 

Първоначално публикувано на:15.03.2018 @ 16:22

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Химиотерапия - Онкология - Рак на белия дроб - Рак на гърдата - Левкемия - Рак на черния дроб

Химиотерапия: Как се прави. Продължителност. Бяла, червена и др видове

Химиотерапия в онкологията, видове и странични ефекти. Химиотерапия при рак на белия и черния дроб, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *