сарком на юинг
Сарком на Юинг: Симптоми, лечение, метастази

Сарком на Юинг: Симптоми. Лекува ли се и как?

Що е сарком на Юинг: кои хора са най-застрашени; обичайните локализации. Лекува ли се? Как да разпознаем сигурните симптоми на злокачествения костен тумор?

Още в текста: Диагностични техники. Какво постигат методите на официалната и на алтернативната медицина

Сарком на Юинг: това наистина е страшна диагноза. Става дума за злокачествен тумор, който се развива в костните тъкани. Някои специалисти го наричат детска болест – това е оправдано, доколкото 95% от засегнатите са на възраст под 25 години. Страданието носи името на американски онколог, който пръв е описал симптомите му през 1921 година.

Саркомът на Юинг се среща в около 15% от всички случаи на рак на костите при деца и подрастващи. По-често от него малките пациенти развиват единствено остеогенния сарком. Статистиката еднозначно доказва, че от тази група болести страдат предимно представители на бялата раса. Момчетата са по-уязвимата група от двата пола.

Какво е сарком на Юинг?

Сарком на Юинг – това на истина е тежка диагноза; касае се за първичен рак на костите. Това означава, че злокачествената трансформация протича директно в костната тъкан – не се касае за метастатичен тумор.

При кои хора се среща най-често: възраст, пол

Болестта не прощава на нито една възрастова група, но най-често нейни жертви са деца и млади хора, горната граница на тази силно засегната група е 25 години. Най-уязвими се оказват момчетата в годините на половото съзряване (10-15 години). Възрастните над 30 години и децата под петгодишна възраст рядко се разболяват от сарком на Юинг.

В кои кости се образува

Злокачественият тумор обикновено се развива в дългите тръбни кости, костите на таза, плешките, ребрата, ключицата и гръбначния стълб. В около 70% от случаите новообразуванието възниква в костите на долните крайници или таза. Този вид тумори са агресивни, нарастват бързо и рано дават метастази. Най-тъжното е, че още при първото търсене на лекарска помощ при 50% от пациентите вече има развити метастази.

сарком на Юинг
Диагностиката при подозрения за тази болест започва от рентгеновата снимка

При болните със сарком на Юинг под 20 години обикновено туморът се локализира в тръбните кости на крайниците. По-възрастните страдат от форми, които засягат ребра и прешлени, плешки, кости на таза и черепа.

Причини за сарком на Юинг

Причините за това заболяване не са формулирани еднозначно. Много от специалистите са на мнение, че не трябва да се пренебрегва наследствената предразположеност. В около 40% от случаите пък се открива достатъчно ясна връзка с предшестващи травми.

Има данни, според които пациентите с костни аномалии – например костни кисти – са рискови по отношение вероятността да развият сарком на Юинг. С опасното злокачествено заболяване се свързват и някои нарушения при вътреутробното развитие на отделителната система.

Въпреки множеството твърдения, до този момент не са налице категорични доказателства за връзка на болестта с радиационните лъчения.

Прогноза
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Прогнозата за  развитието на болестта е индивидуална и зависи от размерите на тумора, локализацията и достигнатия стадий в момента на диагностициране; важно е също дали вече има развити метастази. След провеждането на пълния терапевтичен курс болните от този вид рак накостите имат нужда от дълга рехабилитация. Въпреки това дори при използването на най-новите медицински технологии, хирургични интервенции и лекарства, на петгодишна преживяемост се радват едва половината от засегнатите. Диспансерното наблюдение над пациенти със сарком на Юинг е пожизнено. Целта е да се разпознаят максимално рано всички рецидиви на болестта и усложненията от проведеното лечение. Всички терапии и лекарства, включени в последващата профилактика и поддържане на организма, трябва да бъдат анализирани и допуснати от наблюдаващите специалисти.

Симптоми на сарком на Юинг

Първите симптоми на злокачествения тумор – сарком на Юинг, приличат на ред признаци на други заболявания. Това е причината болният да не им обръща сериозно внимание до момента, когато те станат постояннни и нетърпими На първо място при сарком на Юинг е болката.

Болка, зачервяване

Първи, най-ранен признак на заболяването е болката в засегнатия участък. Отначало тя е слаба или умерена – търпима; появява се и изчезва, сетне пак се обажда. За разлика от болките при възпалителни процеси тази не отслабва в покой, нощем или при обездвижване на крайника. Напротив – за болките при сарком на Юинг е характерно усилването на болката нощем.

При прогресия на болестта болките стават все по-интензивни, съсипват съня и ограничават обичайната всекидневна активност. Засегнатата става развива болкова контрактура: т.е. болният се старае да не сгъва/разгъва болния крайник, подвижността му намалява, получава се нещо като срастване на подвижните костни компоненти. Палпацията или опипването на проблемната зона е болезнена; кожата над хипотетичния тумор е зачервена и затоплена. Меките тъкани в зоната са пастьозни, оточни. Наблюдава се разширение на подкожните вени. Съпътстващи симптоми при подобно състояние са постоянната умора и раздразнителност.

Специфичният оток

Първоначално описаните симптоми са търпими, но постепенно цялостно променят качеството на живот на пациента. Мястото с тумора започва да се подува и отича, което е свързано с нарастването му. Няколко месеца след първите клинични прояви туморът може не само да се опипа, но е видим и с просто око. “Релефът” на въпросния сарком е съставен както от самото костно образувание, от деформирана кост, така и от оточните меки тъкани в съседство.

сарком на Юинг
Оперативното отстраняване на тумора е тежка и сложна интервенция
Висока температура в засегнатия участък

При опипване мястото на отока е болезнено и топло, както вече споменахме. Локалната температура е повишена, а при прогресия на болестта и обща интоксикация се повишава и температурата на тялото. Пациентът може да се оплаче едновременно с това и от липса на апетит и слабост. С интоксикацията се проявява и спад на килограмите – необяснимото отслабване е до пълно изтощение.

Крехкост на костите

Разрушаването на тъканите води до слабост и крехкост на костите; при растящ тумор и загуба на костна плътност патологичните счупвания в мястото на костния рак не са изключение.

Други симптоми

Един от типичните симптоми е лимфаденитът – т.е. възпалението на най-близко разположените лимфни възли. Изразява се в подуване, зачервяване и болка. Кръвният анализ може да потвърди анемия.

Паралелно с развитието на местните клинични признаци нараства симптоматиката на обща онкологична интоксикация. Пациентите чувстват необичайна слабост и губят апетит. Телесната им маса рязко се намалява, нерядко до пълно изтощение. Има субфебрилни и фебрилни състояния.

Някои специфични симптоми зависят от локализацията на раковия процес. Ако саркомът е поразил кости на краката, болният започва да куца. Тумор в ребрените кости може да причини дихателна недостатъчност, плеврален излив и храчене на кръв.

Форми

Типичният сарком на Юинг поразява изключително костите: бедрената, тазовите, тръбестите кости на крайниците, ребрата, плешката и прешлените. Ако първичният тумор е в някоя от тръбестите кости на крайник, в 90% от случаите раковите клетки се разпространяват по костномозъчния канал. Тази форма обаче най-често се развива в т.н. илична или хълбочна кост (илион), най-крупния елемент на таза. В детска възраст такава локализация се открива в половината случаи на сарком на Юинг.

Саркомът може да има и извънскелетна локализация и да се развива в прилежащите към кости меки тъкани.

Локализирана форма

Локализираната форма е характерна с наличието само на едно туморно огнище. Възможно е с напредването на болестта да бъдат засегнати най-близките сухожилия и мускули.

Метастатичен сарком (с метастази)

Метастатичният сарком се диагностицира тогава, когато патологичните огнища се появяват и в други органи: белите дробове, лимфни възли, черен дроб, звена от централната нервна система, костен мозък и други кости.

Какво засягат метастазите?

Саркомът на Юинг най-често метастазира в белите дробове. На второ място по разпространение са метастазите в костния мозък и тъканта на други кости. При напреднал стадий всички болни имат метастатични огнища в централната нервна система. В редки случаи могат да се открият отдалечени метастази във вътрешни органи – в гръдния кош или коремната кухина.

Заради ранната поява на метастази при сарком на Юинг, при диагностицирането на заболяването до 50% от пациентите вече са с разсейки.

Диагностика

Като правило в началния етап на диагностицирането болният се обръща към ортопед травматолог. Първото изследване, което специалистът назначава при съмнение за сарком на Юинг, е рентгенографията на проблемната кост. Разчитането на рентгенограмата дава повече информация за състоянието й: на пръв поглед могат да се видят разслоения и влакнести образувания в костното вещество. Ако процесът е засегнал надкостната обвивка, могат да се забележат образувания под формата на иглички. Освен това на снимката личат и измененията на меките тъкани в съседство с костния тумор.

При разчитането на подобни патологии пациентът обикновено се насочва към специализирани изследвания в онкологичен център. Задачата е да се уточни дали се касае за първичен или за метастатичен тумор.

Биопсия

Изясняването на точната картина включва и биопсия, т.е. хистологично изследване на тъканна проба – взема се материал от костната тъкан в близост до костномозъчен канал, или ако това не е възможно – от мекотъканен фрагмент на тумора. Тъй като за саркома на Юинг е характерно местното и дистантното поражение на костния мозък, може да се направи билатерална трепанобиопсия – при този метод се взема тъканна проба от “крилете” на иличната кост.

Онкологичният процес може да се проследи и чрез имунохистохимично изследване или молекулярно-генетично изследване.

Дайте мнение и Вие тук!
Пълни кръвни изследвания за анемия и левкоцитоза

Неспецифични изменения, свързани с наличието на саркома, могат да се наблюдават при пълните кръвни изследвания, които са задължителна част на диагностичните процедури. В общия и биохимичния анализ е възможно да се открият признаци като анемия, симптоми на възпаление – увеличени левкоцити, ускорена утайка, повишени стойности на С-реактивния протеин и други. Увеличени са и показателите на редица ферменти – лактатдехидрогеназа, алкална фосфотаза, креатинфосфокиназа и др.

ЯМР, скенер, компютърна томография

Чрез ядрено-магнитен резонанс и компютърна тмография се определя точната локализация, стадий и степени на тъканните поражения. Може да се уточни разпространението на процеса по костномозъчния канал, засягане на съдове и нерви. Чрез позитронно-емисионна томография, остеосцинтиграфия или ултразвук се проверява за разсейки във вътрешните органи и други кости. Този вид изследвания могат да открият даже и най-дребните метастази – с големината на глава на топлийка. Съществуват и методи, чрез които се проверява за наличието на ракови клетки в кръвта.

Лечение на сарком на Юинг

Тъй като саркомът на Юинг е високоагресивна форма, даваща ранни метастази, лечението й трябва да включва въздействие върху целия организъм. Не е достатъчно да се третира само първичното огнище на рака дори в случаите, когато не са открити метастази. Въпросът е в това, че е напълно възможно да става дума за микрометастази, които с прилаганите днес диагностични методи да не могат да бъдат открити.

Лечението на сарком на Юинг винаги е комбинирано и включва както консервативна терапия, така и хирургически вмешателства. За отделните подходи, които влизат в индивидуално съставяната лечебна комбинация, ще стане дума сега.

Химиотерапия

Тя е предхождаща и/или постоперативна. Предварителната има за цел да ограничи растежа на раковите клетки и да намали обема на тумора, за да бъде по-успешно отстраняването му. Постоперативната химиотерапия предпазва пациента от рецидиви на заболяването. При химиотерапията се използва винаги комбинация от няколко специални медикамента, които се въвеждат венозно. В по-редки случаи медикаментите се дават под формата на перорални таблетки. След като приключат всички планви курсове на химиотерапията, лекуващите правят оценка на резултата. Той се счита за добър, ако се установи наличие на не повече от 5% живи ракови клетки

Операция

Ако е възможно, злокачественият тумор се изрязва – това е радикална мярка; премахват се и прилежащи меки тъкани. Отстраненият участък от костта се заменя с ендопротеза или имплант. Дори в случаите, когато пълното отстраняване на тумора не е възможно – поради разположение, размер и пр., операцията има смисъл. Чрез една частична резекция се подобрява контролът над тумора и болният има повече шансове да живее.

  • В миналото саркомът на Юинг е бил опериран при крайни мерки, включващи ампутации. Съвременните техники позволяват да се правят органосъхраняващи оперативни вмешателства както на малки, така и на големи кости – включително на тазови. Ампутациите се избягват и заради усложненията – раните трудно зарастват и развиват гнойни процеси поради предшестващите химио- или лъчеви процедури.

Ако операция не може да се направи заради засегнати от патологичния процес големи кръвоносни съдове и нерви, се прилага лъчева терапия с високи дози.

Лъчетерапия

Лъчевата терапия се изпълнява при високи дози на лъченията. Обработва се първичното огнище, както и белите дробове при наличието на метастази там.

Допълнителни алтернативни методи

Няма съмнение, че засегнатите от такава страшна диагноза ще търсят какви ли не средства за лечение и няма да пропуснат препоръките на народната медицина. Алтернативните методи наистина могат да помогнат за овладяването на болезнените симптоми, да подобрят качеството на живот. Но все пак не предприемайте нищо без консултция с вашия онколог!

Ето една примерна рецепта за цяр, който може да облекчи състоянието при рак на костите, включително сарком на Юинг:

  • Сух жълт кантарион – 50 г, се залива с половин литър гроздова ракия. Оставя се в затворена стъклена бутилка на тъмно за две седмици, като всеки ден се разклаща. Прецежда се, пресипва се в чиста бутилка от кафяво стъкло. Приемат се три пъти дневно по 25 капки с малко вода.

Алтернативни методи с претенции за научност има немалко в световен план. Коментира се например експерименталната методиката на американския професор Розенберг. Тя включва изтегляне на част от кръвта на пациента, обработката й в лабораторни условия по определен начин и въвеждане обратно. Наистина става дума само за алтернативен метод, който не е бил успешен при всички доброволци. А е и доста скъп, един пълен курс струва 100 000 долара.

Подробно за това – как днес се лекува сарком на Юинг и обобщено – рак на костите – ВИЖТЕ ТУК!

https://www.lekar.bg/2018/03/15/%d1%80%d0%b0%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%b5/

https://youtu.be/MXoj5mVL-Vo

Източници:

Първоначално публикувано на:16.03.2018 @ 19:23

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Химиотерапия - Онкология - Рак на белия дроб - Рак на гърдата - Левкемия - Рак на черния дроб

Химиотерапия: Как се прави. Продължителност. Бяла, червена и др видове

Химиотерапия в онкологията, видове и странични ефекти. Химиотерапия при рак на белия и черния дроб, …

2 Мнения

  1. Дима Кръстева

    Всички тези описания за Сарком на Юинг звучат ужасно; наистина ли медицината е безпомощна? Лечението не спасява, само подобрява живота за известно време?!

    • Лекар.БГ

      С всички неща е така, когато става въпрос за здравето, но при Сарком на Юинг ситуацията е по-малко обнадеждаваща. И все пак прогнозата се прави за всеки индивидуално и не бива да се отказваме, само защото медицината не е достатъчно категорична за изхода от лечението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *