остеомиелит
Остеомиелит, възпаление на костите, антибиотик

Остеомиелитът буквално изяжда костите

Цялата истина за заболяването остеомиелит, разкрита на Лекар.БГ, сериозният сайт с много статии за костните заболявания!

По-голямата част от хората наивно си мислят, че с костите ни не може да се случи нищо по-лошо от счупване. Уви, те силно се заблуждават: болестта остеомиелит е много по-сериозна и по-опасна. Старинното наименование “костояд” най-точно разкрива коварната същност на този инфекциозен възпалителен процес, който уврежда костната ни тъкан.

За радост в епохата на антибиотиците остеомиелитът не се среща така често и, макар и трудно, се поддава на лечение.

БОЛЕСТТА НА ЕГИПЕТСКИТЕ МУМИИ

Добре е да се знае, че остеомиелитът, за разлика от други много разпространени недъзи, не е “болест на цивилизацията”. Признаци на това инфекциозно заболяване са намерени даже у египетските мумии, чиято възраст е повече от 3000 години.

Четиристотин години пр.н.е. великият Хипократ е знаел за това заболяване. Сега ние боледуваме не по-често, отколкото в древността, още повече – имаме шанс да се излекуваме.

При остеомиелита са възпалени всички части на костта: самата костна тъкан, костният мозък и надкостницата. Понякога той обхваща и прилежащите към увредения участък на костта меки тъкани. Причината, най-общо казано, е една: попадането на инфекция в костта. Най-често това са гноеродни микроби – стафилококи, но могат да бъдат и други видове бактерии: стрептококи, причинители на уберкулозата, сифилиса, чревна пръчица, а също и салмонели, някои гъбички и т.н.

Заразата може да попадне в костта само по два пътя: чрез кръвта ни (т. нар. хематогенен остеомиелит) или отвън – при открито счупване, или след операция на костта (травматичен остеомиелит).

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ОПЕРАЦИЯТА

Успехът при лечението на остеомиелита зависи от бързината, с която е разпознато заболяването, защото всеки излишно забавен ден с приемане на антибиотик “работи” за болестта. За да се установи от какви точно микроорганизми е предизвикано заболяването, се взема биопсия (откъсване на парченце) от засегнатата кост и се прави бактериален посев.

Ако с консервативно лечение инфекцията не може да се ликвидира напълно, острият остеомиелит има всички шансове да стане хроничен. Причината за това е продължаващата некроза на инфектирания участък.

Умъртвената костна тъкан става прекрасно “убежище” за патогенните микроорганизми, още повече че храненето на пострадалата кост, костния мозък и надкостницата е сериозно нарушено и регенерацията протича много слабо. В тези случаи лекарите настояват за хирургична намеса. В по-ранните етапи, когато разрушителният процес не е стигнал много далече, или когато болестта е минала в хронична фаза, народните средства, могат да ви избавят от скалпела на хирурга.

Дайте мнение и Вие тук!

ИНФЕКЦИЯТА СЕ УНИЩОЖАВА С АНТИБИОТИЦИ

От първите дни на заболяването засегнатият крайник се обездвижва – това помага за ограничаване на процеса, намалява болката и подобрява общото самочувствие на болния. Инфекцията се унищожава с антибиотици, подбрани индивидуално, в зависимост от вида на заселилите се в костта бактерии.

“Демир

Отначало се определя чувствителността им към препарата и след това започва лечението. Антибиотиците трябва да се приемат 4-6 седмици. Първите няколко дни болният гълта таблетки и, ако към края на четвъртото денонощие състоянието му се подобри, лечението ще продължи с въвеждане на лекарството директно в кръвта или в огнището на инфекцията.

Днес, благодарение на съвременните антибиотици, хирургичното лечение се прилага все по-рядко. Но в тежките случаи все пак се налага помощта на хирург. В хода на операцията той ще изчисти образувалата се рана, ще отстрани умъртвените меки тъкани, а при нужда – и увредения участък от костта.

За най-ефикасен в днешно време е признат методът на щадяща остеоперфорация – на болната кост се прави отвор, през който се почиства гнойта, а вътре се въвеждат антибиотици и антисептични средства.

В народната медицина за най-ефикасно средство при остеомиелит се смята лекарственият окопник или живокост (заздравяващ костта).

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

3 Мнения

  1. Здравейте, много искам да помогна на тези които които са заболели от тази коварна болест. Бях моряк и плавах по морета и океани . През 1987 година получих болка в лявото бедро продължавах да работя – определяха заболяването като ишиас. Простуден нерв . 1988 г . излезах в отпуск бедрото на левия крак беше с розаво синкав цвят и болките се усилваха! Отидох в Болница ,но никой не можеше да каже какво мие . Така се срещнах Д-р Недялков Транспортна болница в Бургас – Хирург По време на прегледа той взе един скалпел и и направи пробив в кожата на бедрото и рукна гъста гной ! След направените ренгенови снимки костта изглеждаше добре . Прибрах се и оттока спадна пиех антибиотик, но останах с температура 37 гр. От мястото на пробива продължаваше да изтича гной. Върнах се обратно и пуснаха през разреза оцветяваща течност- получих непоносими болки но при ренгена се показаха петната в костта.Тогава разбрах, както аз си мисля че съм болен с нещо като тумор и щеше бавно да ме изяде ! Приеха ме в болницата – но усещах че нещо не искат да ми кажат . Тогава отидох при д-р Недялков- в моето от деление видях има хора на които той правеше разни присаждания сред травми и проведохме разговор Предложението беше кракът да бъде отстранен , второ да бъде отрязана част от костта и заменена с изкуствена става . Тогава зададох въпрос не може ли донорска кост, Отговора беше Да .След малка дискусия запитах не може ли да вземете кост от самия мен – по добре без ръка ,но да направим кракът . Той помисли малко и каза можем да вземем от Таза ! И така операцията беше доста сложна ! След няколко дни ме повика в кабинета си и обясни подробно технологията на операцията . 1. ще бъде отнета кост от левия голохеар 10 сантиметра като ще се остави връзка между отстранената част съвсем тънка лентичка ! Операцията беше проведена- беше пусната преминаваща тръбичка надупчена като течеше система с азоцилин . тръбичката влизаше ляво на таза и излизаше в задната част на бедрото . Доста време лежах неподвижен до момента за втората операция . Изрязаха от дясната част на Таза 10 см.кост с костния мозък и отвориха едновременно левия крак и така там поставиха още топлата кост от таза . Да операцията беше с часове ! Искам да изкажа изключителна благодарност благодарност на двамата хирурзи д-р Недялков и д-р Димитров Операцията беше проведена в Транспортна Болница в Бургас . .Днес вече минаха 18 години от това премеждие – продължих да плавам и да натоварвам физически според работата на моряците без проблем и нямам никакви болки от тогава дори ревматизъм ! През 1988 г. същите хирурзи са правили дисертация на тази тема и не е одобрена . Пиша този коментар с този метод за лечение на Остеомелита,може да бъде помогнато и на други и да се чувстват пълноценни и здрави като мен ! Бих се радвал ако някой хирург го прочете !

  2. Послеслов към предния коментар – Греша 28 години минаха от тази операция .В болницата се сблъсках тогава и с хирурзи които бяха опозиция и всячески искаха да попречат да бъде извършена ! Така че двете операции бяха извършени извън работно време и от различни екипи ! Д-р Недялков беше отстранен при втората операция и стоеше отвън за да следи и напътства Д-р Димитров . Условие което,което ми беше поставено преди да вляза за втората операция беше да разреша да дам мускулни влакна за присаждане на сухожилие на девойка от друга болница и дъщеря на големец по онова време! Всички си мислеха че съм пътник или ще си загубя кракът .Аз обиколих света и още съм във форма ! Противник тогава беше завеждащ хир. отделение !
    И днес умните и кадърните пак ги притискат в ъгъла или заминават за чужбина .

  3. Благадаря ти !Благодаря и на тези Хора и Лекари като д-р Недялков ,Димитров,ЧЕ ГИ ИМА !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *