Fim4

Фимоза: що е то? Причини, диагностика и лечение

Какво е фимоза и кога трябва да се търси лекар; фимозен пръстен, препуциум, гем. Възможни терапии – медикаменти, оперативни интервенции. Народна медицина: помагат ли наистина билките

Фимоза – това е най-разпространената аномалия на половия член.
Изразява се в стеснение на тънката кожа (препуциум), която покрива крайната зона, главата на пениса. Аномалията може да е вродена, но може и да бъде придобита при инфекция или насилствено отлепване.

Какво е фимоза? Симптоми

Само 4% от новородените момчета имат подвижност на препуциума, която позволява оголване на главичката.

Това е физиологична фимоза, която с времето бавно се преодолява. На 6-месечна възраст оголването става възможно при около 20% от момченцата, а към тригодишна възраст процентът достига до 90. С развитието и растежа на детския организъм препуциумът става по-еластичен и спонтанно се отлепва, а отворът му се разширява.
Придобита фимоза може да се получи при някаква травма или заболяване. Тези обстоятелства водят до загуба на еластичността за препуциума и в зряла възраст са не само медицински, но и психологически проблем.

Кои са симптомите на физиологичната и на придобитата фимоза? Ето как можем да ги формулираме:

  • Невъзможност да се оголи главичката на пениса;
  • Дисфункция при отделянето на урината;
  • Нарушения в самия акт на уринирането: урината излиза мъчително на слаба струйка или на капки, а също попада в гънката на препуциума;
  • Подуване на гънката в края на члена – заради натрупване на урина и смегма;
  • При настъпила инфекция: дърпаща болка в интимната зона, изтичане на гной, увеличаване на прилежащи лимфни възли, температура, общо неразположение;
  • Отслабване на потентността и последващи психологически проблеми.
Какво е препуциум, фимозен пръстен, гем

Препуциум – това е тънката кожа, която покрива главата, крайната зона на пениса. Невъзможността тази тъкан да се отлепи и отмести назад е именно коментираната фимоза.

Фимозен пръстен се образува при насилствено отлепване и изтегляне на препуциума. Когато тъканта се издърпа зад т.н. коронарна бразда на пениса, тя оформя въпросния – пристягащ – пръстен и не може да бъде върната обратно. Пристягането причинява застой на кръвта в проблемната зона, който при липса на адекватна намеса може да доведе до гангрена. Някои източници посочват като фимозен пръстен стегнатата тъкан, която изначално и изобщо не допуска оголване на главата.

Съдържание:

Гем (френулум, юздичка) е кожна гънка, която свързва главата на пениса – задна част, и препуциума. Тази гънка е еластична и позволява оголване на главата в състояние на ерекция, без напрежение и болка.

Проблеми при забелване на пишлето при деца и бебета

Какво трябва да направят родителите, ако решат, че са открили у детето си симптоми на фимоза? Това може да се случи, ако детето е на по-малко от година, на две или на три години. Най-разумно е да се направи консултация с уролог – а не да се прилагат “техники” по съвет на знахари и баби. Само лекарят специалист може да прецени наистина ли има нужда от лечение, какво да е то и кога да започне. В домашни условия не бива да се прави нищо. Особено опасно е да се правят опити ръчно и насила да се разтегне препуциумът, за да се разшири крайният отвор. Това може да причини наранявания, инфекции, некротичен процес.

Особености и опасности
фимоза
Само при 4% от новородените момченца липсва физиологичната фимоза

Не са малко родителите, които – научавайки диагнозата “фимоза”, все пак решават да се справят с проблема със собствени сили. Подходът е дивашки – да оголят насила главичката на пениса. Неумелите действия на пишман-лечителите нерядко водят до усложнена патология, парафимоза. При това състояние главичката отича, тъй като принудително изтеглената кожа не може да се върне обратно и образува стегнат пръстен. Ако срочно не се намесят медици, травмираният орган отича, има вероятност от некроза, дори може да се стигне до ампутация. След като вече са причинили тази болка на детето си, родителите трябва да проявят разум и да потърсят лекар, а до срещата с него да облекчат страданието с някакъв студен компрес.

Друго усложнение от фимоза е нарушеното уриниране. Може да се говори за прекъсване на струята, за невъзможност да се отдели събраното количество и да се изпускат само капки и пр. Често при фимоза се развиват паралелни инфекции на уретрите и бъбреците. Адекватно лечение могат да имат тежки последици за целия организъм.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Поражения не липсват и в психологичен план. Когато момчетата общуват, сравняването с връстниците върви и в интимен план. Детето с фимоза не може да не види, че е различно от другите; те също обръщат внимание на това. Така заради въпросната фимоза детето може да стане затворено и да развие депресивни характеристики, а в зряла възраст да има трудности с ерекцията и половото общуване.

Какво се прави у дома

Ако консултиращият лекар прецени, че е необходимо лечение, някои от терапевтичните подходи могат да се практикуват вкъщи след консултиране със специалист. Консервативна терапия се прилага чрез медикаменти, които подобряват еластичността на кожата локално. По лекарска преценка може да се препоръча придърпване на препуциума назад, но никога рязко и с пълно оголване на главичката. На тези занимания трябва да се отделят всеки ден по десетина минути, без да се очаква бърз резултат. Най-често за отлепване в необходимата степен е необходимо да се работи един-два месеца. При тези манипулации все пак е възможно да се получат наранявания, за чието лечение се препоръчват кортикостероиди.

Заблуда ли е фимозата при малки деца?
фимоза
Принудителното, грубо отлепване на препуциума в ранна детска възраст може да има сериозни психологически последици

Всъщност вече стана дума за това, че при бебетата и малките деца за фимоза може да се говори като за физиологично, преходно състояние. Обвивката на детския пенис веднага след раждането играе ролята на нещо като щит, който пази половия орган от негативните въздействия на урина и фекалии. Въпросната обвивка, съставена от пластове кожа и лигавица, е неподвижна и главичката не може да излезе през образувания в тях тесен отвор. Ситуацията се нормализира самостоятелно от третата до петата година след раждането. Възможно е тази нормализация да се случи едва в пубертета.

Съвет към родителите: дори да се касае за преходно състояние, консултирайте се за детето си с добър уролог. Не предприемайте домашни терапии, особено свързани с разтягане и опъване, без да сте попитали безопасно и полезно ли е това.

Видове фимоза

След като изяснихме, че при по-голяма част от новородените момченца проблемът фимоза е физиологичен, да обобщим още веднъж, че не бива да се предприема каквото и да било домашно “лечение” без консултация с уролог. Друг е въпросът, ако се касае за патологичен тип фимоза, т.е. тя е свързана с някакво заболяване и представлява здравословен проблем. Става дума за дискомфорт и болки при уриниране, за възпалителен процес с видими и осезаеми симптоми. Какво трябва да е отговорното поведение на възрастните при всеки от тези два типа фимоза?

Физиологична или вродена

Уверението на специалистите от doktordetok.ru е, че в случая наистина не става дума за заболяване – а за преходно състояние. Все повече се говори за ползата от подобен статус, тъй като така детският пенис е опазен от бактериалните инфекции, напълно реалистични за отглеждане с памперс. При физиомогичната фимоза няма никакви отклонения – нито зачервяване на препуциума или главичката, нито болезненост или нарушения при отделянето на урина. Грижата на родителя в случая се отнася единствено до стриктната хигиена.

Патологична или придобита, вторична

В този случай вече става дума за болестен процес, следователно е необходимо лечение. Наличието на споменатите по-горе симптоми, свидетелстващи за инфекция, са основателна причина да се търси медицинска помощ дори и в най-ранна възраст.

Вродената фимоза с патологична характеристика най-вероятно се дължи на генетична предразположеност. Белезите й могат да се проявят дори в бебешка възраст, ако отделянето на урина е силно затруднено поради твърде стегнат, непроходим препуциум. По-често патологията се открива при две-тригодишни момченца във връзка с всички затруднения при уриниране: отделяната урина отначало образува нещо като балонче в края на пениса, а освобождаването му става с усилие и болка. Колкото по-скоро се потърси лекар при такова развитие на нещата, толкова по-бързо проблемът ще намери адекватно решение и няма да има тежки последици за детето.

Понякога вроденото отклонение се преодолява само с консервативно лечение; това обаче се отнася наистина само за вродената фимоза и за мерките в детска възраст. Придобитата в зряла възраст фимоза е друга тема и там не може да се разчита нещата да се решат без доктор.

Ето още причини за патологични прояви на фимоза, изискващи медикаментозна терапия или хирургична намеса:

  • Заболявания на кръвоносната система;
  • Възпалителен процес, инфекция на препуциума и главичката;
  • Склероза на периферната зона на препуциума – в старческа възраст;
  • Увреждане на члена с формиране на белег, груба съединителна тъкан – при травма или зле изпълнена хирургична интервенция.

Лечение на фимоза

Както вече споменахме, лечението при фимоза се предприема при констатиране на патологични отклонения и това по правило се случва при подрастващи и възрастни. При фимоза в ранна възраст консултацията със специалист е необходима, но не е задължително да се стигне до кардинални терапевтични мерки. По принцип съвременната медицина предлага два подхода, както и при други заболявания: консервативно или оперативно лечение.

При фимоза има ли нужда от циркумцизия (обрязване)?

При констатирана патологична фимоза най-често се прибягва към т.н. обрязване или циркумцизия, особено ако опитите за консервативна терапия не са дали резултат или е ясно, че няма смисъл да се прилагат. При обрязването се отстранява най-крайната част на препуциума, която по някаква причина не се отпуска, не е еластична и не допуска оголването на главичката. Тази операция може да бъде извършвана както в детска възраст, така и при възрастни.

Лечение без операция

Лечението без операция (медикаментозно, консервативно) предполага продължителна работа с препарати, които помагат за нарастване на еластичността на препуциума. Така се увеличава възможността за разтягането на крайния отвор, така че проблемът постепенно да се неутрализира. Прилагането на такива лекарствени продукти в определен момент се съчетава с внимателни опити за отлепване, но те трябва да са наистина деликатни и щадящи. Образуваните в хода на заболяването микроцепнатини, отоци и възпаления се преодоляват чрез използването на локални глюкокортикостероиди.

Крем за забелване на пишлето, гел, мехлем, мазила

При медикаментозна терапия на фимоза се прилагат мазила – гел, крем, унгвент, чиято роля е подобряване еластичността на кожата. Същевременно медикаментите упражняват антибактериален ефект, а при наличие на възпаление или ранички обезболяват и ускоряват регенерацията на увредените участъци. Медикаментът се избира от лекуващия; той назначава режима на прилагането му и възможното съчетаване с упражнения за разтягане на препуциума.  При изразена инфекция се предпочитат кортикостероидни продукти, а при усложнени случаи – баланопостит или уретрит, може да бъде препоръчан и системен антибактериален препарат.

Бетаметазон

Бетаметазонът е кортикостероиден продукт, най-често препоръчван при лечение на фимоза. Продуктът е синтетичен, предлага се в няколко форми, включително като маз. Ефектът му е силен, но кратковременен. Специалистите отбелязват, че този и други кортикостероидни продукти следва да се избягват като редовна практика при деца, тъй като могат да окажат влияние върху растежа и развитието им. Освен това мазилата от този тип не са в състояние да излекуват тежките случаи на патологична фимоза.

Бетаметазонът като активна съставка присъства в крем и унгвент бетноват, дермокорт и дипрозон. Самият продукт бетаметазон се прилага локално два пъти дневно, като първо се прави промивка на проблемната зона със слаб разтвор от калиев перманганат или лайка. Маже се кожната гънка в самия край на члена и част от главата, докъдето е възможно. Тази терапия дава резултат бавно и е необходимо голямо търпение. Понякога напредъкът се усеща едва след 2-3 месеца непрекъснато изпълнение на лекарските препоръки.

Такава терапия обикновено се прилага след тригодишна възраст при малките деца. При възрастни също дава  положителни резултати, но не и ако проявената фимоза се характеризира с образувани белези и загрубяване на тъканите.

БетазонГент. Бетаметазон и гентамицин

БетазонГент е комбинация от кортикостероид и антибиотик (бетаметазон + гентамицин). Под формата на крем или унгвент/маз се препоръчва за пациенти, които са развили патологична фимоза със зачервяване, сърбежи и оток. Действа противовъзпалително, но може да провокира алергични реакции и неприятните симптоми да се усилят. Пациентската листовка за този продукт ограничава прилагането му в зоната на половите органи, но при лекарска препоръка вероятно това може да се игнорира в определена степен. Полагането на крема/унгвента става по вече описания начин до три пъти дневно, според лекарските препоръки.

На всяка цена трябва да се установи дали проблемната зона не страда от бактериална, вирусна или гъбична инфекция – тогава локалният кортикостероид не бива да се прилага. Освен това терапевтичният план трябва да отчете, че продължителното мазане може да причини неприятни странични ефекти като хиперпигментация, изтъняване на кожата, промени в структурата на повърхностните кръвоносни съдове.

Дефламол

Основното приложение на дефламола е свързано с различен вид термични увреждания на епитела. Това е комбиниран продукт – тип крем или маз, който успокоява и ускорява регенерацията на епитела. Има омекотяващ ефект, което при случаите на фимоза е търсеното въздействие. Дефламолът все пак не е лекарственото средство, което може да спаси един страдащ мъж/момче от тегобите на патологична фимоза. Потребители споделят във форуми, че при леко изразените форми има ефект, но само докато мазилото се прилага.

Антибиотици

Широкоспектърните антибиотици са  етапно решение при лечението на фимоза. Прилагат се, ако е налице инфекция, крайната кожа на члена е възпалена, болезнена и оточна. Трябва да е ясно, че антибиотиците не могат да се приемат непрекъснато и че трайно решение на проблема при такива обстоятелства, особено ако инфекциите се повтарят или е налице хроничен процес, та трайното решение може да бъде само оперативно.

Разтягане на препуциума с балон

Разтягането е един от нехирургичните методи за лечение на фимоза. Обикновено се съчетава с прилагането на кортикостероидните мазила; идеята е да се въздейства върху крайната кожа с цел отпускане в проблемната зона. Според някои специалисти част от тази терапия може да бъде мастурбирането. Препоръката е все пак да не се прибягва до самодейност, а методиката да се консултира с уролог. Разтягането на деликатната тъкан може да бъде подпомагано от различни приспособления като примки и балони, за които пациентът може да научи подробности от лекаря уролог.

Домашно алтернативно лечение

Домашното алтернативно лечение има място в една комплексна терапия, ако лекуващият одобрява това и ако са ясни възможните цели и резултати на подобни подходи. Най-често под алтернативно лечение се подразбира използването на различни билкови запарки и отвари, чийто ефект се изчерпва с бактерицидното и противовъзпалително действие.

Билки, помагащи при фимоза

Допускат се процедури с билкови продукти, които традиционно вършат работа при промивки и които допринасят за овладяването на раздразнения и инфекции. Практиката е да се приготвя билков продукт за всяка процедура; при децата може да се прави цяла билкова вана, а при подрастващите момчета и мъже е достатъчно съдът с билката да е удобен за потапяне на пениса. Билковата терапия не бива да се прекратява при първите положителни резултати, изисква се постоянство и редовно изпълнение.

Дайте мнение и Вие тук!
Смрадлика

Отварата от смрадлика се приготвя от суха билка: две супени лъжици се сипват в литър вряща вода за пет минути. Съдът се оставя да поизстине 20-25 минути; прецежда се и част от нея се използва веднага. Банята се прави с топла течност за десетина минути, като към края може да се съчетае с разтягане на крайната кожа. Другата част от отварата може да се използва до 12 часа след приготвянето.

Други

Ето още варианти за билкови вани с облекчаващ и противовъзпалителен ефект при фимоза:

  • С лайка: 10 грама сух цвят се заливат с 250 мл вряла вода. След пет минути запарката се прецежда и е готова за употреба.
  • С невен: Една супена лъжица суха билка се залива с чаша вряла вода. Оставя се да  престои 3-4 часа и се прецежда. Преди употреба се подгрява.
Баня с калиев перманганат

Тя е най-лесна за приготвяне, но разтворът трябва да се направи много внимателно. Достатъчни са две-три кристалчета за бледорозов цвят на разтвора. Добре е да го подготвим в отделен прозрачен съд, като внимаваме да не останат неразтворени кристали – ако попаднат върху кожата, могат да причинят химическо изгаряне. Готовият основен разтвор разреждаме с топла вода до бледорозово и действаме.

Хубаво е да се знае, че баните с калиев перманганат трябва да са дозирани като бройка, защото разтворът има изсушаващ ефект. Лекуващият може да даде точен съвет за кремчета и гелове, които да защитят третираните зони от прекалено изсушаване, респективно опъване и стягане.

Операция на фимоза, хирургично лечение

Оперативното лечение на фимоза се предприема, когато всякакви други методи не дават резултат или когато са очевидно безполезни. Ако се вземе решение за такава интервенция, същността й е обрязване на крайната кожа – този подход се счита за максимално прост и щадящ, при това достатъчно ефективен за разлика от някои консервативни терапии. Класическата циркумцизия, както се нарича операцията, се изпълнява под обща наркоза и продължава около 20 минути – ако случаят не е запуснат.

Циркумцизия, обрязване

Циркумцизията представлява отстраняване на крайната плът/кожа на пениса, за да може да се оголва главата. Операцията може да бъде извършена в ранна детска възраст по медицински показания или по религиозни съображения. Ако това е наложително поради патологична фимоза или парафимоза, циркумзиция се прави и в зряла възраст.

Чрез циркумцизията се намалява опасността от уринарни инфекции, по-нисък е рискът от баланит, от полово предавани заболявания и дори от рак на пениса. Интервенцията си има все пак и минуси – при зле изпълнена операция може да се развие възпалителен процес, да се инфектира уринарният тракт, а освен това нерядко се говори за кървене и болка (arsmedica.bg).

Какво представлява

Циркумцизията започва с поставянето на упойка. След това лекарят издърпва крайната кожа и отстранява, изрязва онази част, с която са свързани проблемите на пациента. При малките момчета цялата операция продължава десетина минути, при мъжете в зависимост от случая може да достигне до половин час.  Интервенцията по общо признание на потърпевши не е болезнена, но има постоперативна болка и дискомфорт след нея. Много е важно да се спазва режимът, препоръчан от лекуващия след циркумцизия; този постоперативен етап продължава около една седмица (arsmedica.bg).

Къде се прави

Циркумцизията е най-разумно да се направи в специализирана клиника или в урологично (хирургично, детска хирургия) отделение на държавните/общинските болници. Обикновено операцията е амбулаторна, но е възможно оперираният пациент да се остави за наблюдение в рамките на 24 часа. В някои религиозни общности обрязването е било поверявано на лица без медицинска подготовка, което по презумпция означава по-висока степен на риска от постоперативни усложнения.

В съвременните медицински заведения за лечението на фимоза се предлагат и други технологични решения в посока безкръвни операции, където рисковете са още по-ниски.

Цена и здравна каса, клинична пътека

Циркумцизията е част от процедурите от болничната помощ по клинична пътека № 78 (Оперативни процедури върху мъжка полова система). С код 64.0 циркумцизията е включена и в списъка на доболничната помощ – това е специализирана медицинска дейност от пакета на лекаря уролог. Здравната каса финансира обрязването, когато то е по медицински показания (framar.bg).

Когато се извършва като платена услуга, класическата циркумцизия струва от около 150 до 350 лв в зависимост от обявените тарифи на клиниките.

Възстановяване, конци, махане

Постоперативният период след циркумцизия е важен за здравето на пациента заради потенциалния риск от инфекции и усложнения. За да не се допусне това, лекуващият обикновено изписва антибиотичен крем или мехлем за обработване на раната; препоръчва се и антисептичен разтвор за промивки. Възможното полагане на шевове обикновено се изпълнява с конци, които се саморазграждат, но по принцип ваденето на конци трябва да стане в медицинско заведение около десетия ден след операцията, при спазване на строги хигиенни норми. На оперирания пациент се препоръчва особено внимание и избягване на натоварвания и стрес в продължение на 5-7 дни. Пълното възстановяване може да се отчете след около месец; в рамките на този период оперираните мъже не бива да имат сексуални контакти.

Обрязване с лазер

Прилагането на диоден лазер за циркумцизия позволява отстраняването на т.н. крайна кожа да стане по един по-щадящ, безкръвен начин (hillclinic.com). Лазерното обрязване осигурява по-добра прецизност и точност, по-бързо възстановяване и по-нисък риск от постоперативни усложнения и дискомфорт. По-малко боли след операцията според споделено във форумите.

Дорзален разрез (суперинцизия), цепване

Премахването на препуциума не единственият начин за спасяване от фимоза. Практикува се и дорзален разрез или, с други думи – цепване на проблемната тъкан. Това е т.н. суперинцизия, при която лекарят прави само един разрез по дължината на препуциума, в горната част на главичката.

Вентрален разрез (субтеринцизия)

Този тип обрязване обикновено е оптималният при фимоза и къс френулум (гем, юздичка). Оголването се улеснява, след като се направи срез на еластичната гънка, т.е. от началото на френулума до основата на главичката. На практика това е премахване на самата връзка, юздичката.

Препуциопластика

Препуциопластиката е алтернатива на обрязването: след нея манипулацията позволява оголване на главичката, без при това да е отстранена тъкан от препуциума. Същността на операцията е в изпълнението на малък дорзален разрез, т.е. деликатно цепване в най-стегнатата зона на препуциума. Операцията се определя като ниско травматична и може да бъде изпълнена чрез лазерно устройство или коагулатор.

В търсене на добър уролог за фимоза

Едно от условията за успешното лечение на фимоза е да се намери добър специалист. Информация за точния лекар може да даде личният лекар или педиатърът, ако се касае за дете. Ако коэнтактът със специалист не ви задоволява или имате колебания в препоръчания начин на лечение – потърсете второ мнение.

Възможно е като първо решение лекуващият да предложи консервативна терапия, или ако се касае за малко момче – според случая, да се изчака какво ще покаже развитието му. При положение, че е препоръчано оперативно лечение на фимоза, най-добре е то да се повери на опитен уролог. Установете контакт със специалиста и се уверете, че той ще може да ви е полезен и в следоперативния период, дори само със съвети.

Диагностика на фимоза

За диагностика на коментираната фимоза не са необходими специални методи и техника: тя се констатира при директен преглед на пациента и обсъждане на възможните смущения с пациента или родителя му. Още при първия преглед опитният уролог може да прецени от каква терапия се нуждае човекът с фимоза и как проблемът да бъде решен адекватно.

Възможни причини за фимоза

Коментирахме случаи, при които проявата на фимоза може да е генетично заложена. Тогава патологичните отклонения се проявяват още в детска възраст и загриженият родител при най-малко съмнение следва да се консултира с лекар. Това е задължително, особено ако във фамилията такъв проблем вече е бил проявяван.

При патологична фимоза е важно да се установи причината за заболяването, за да се приложи своевременно и ефективно лечение.

 Фимоза или късо гемче?

В някои случаи момчетата са родени с късо гемче или юздичка и това също създава проблеми – дискомфорт и болка при мастурбация или при полов акт. Патологична фимоза и късо гемче – това не е едно и също; възможно е обаче двете аномалии да са съчетани. Ако урологът прецени за необходимо, може да насочи пациента към оперативно лечение на фимоза и срез, освобождаващ специфичното придърпване при късо гемче.

Фимоза и баланит. И баланопостит

Баланит е възпалението на главичката на пениса, а постит – на препуциума. Разбираемо е защо съществува терминът баланопостит: анатомично предопределено е възпалителният процес обикновено да обхваща и двете зони.

Каква е връзката на баланит и баланопостит с коментираната фимоза? В тази област съществува неприятен порочен кръг. Възможно е лошата хигиена и задържането на смегма да станат причина за баланит или баланопостит. Заради възпалението оголването на главичката става проблемно и се развива вторична фимоза. В други случаи фимозата е първопричина за задържане на урина и смегма, за създаване на среда, благоприятна за развитието на патогени, на гъбички и така резултатът е инфекция – и баланопостит. Диагностицирането на фимоза винаги трябва да предположи баланит или баланопостит като възможни усложнения, затова задължително се търси най-добрият вариант за лечение.

Фимоза при мъжете, парафимоза

Патологична фимоза може да се развие в зряла възраст като следствие от инфекции – баланит или баланопостит. Възпалителните процеси се преодоляват чрез подходящи медикаменти, но са възможни промени в тъканите: еластичността на препуциума намалява, кожната гънка се втвърдява и стеснява. При ерекция или полов акт това затруднява оголването на главата на пениса, усилието да се освободи причинява микрорагади, цепнатинки. След тяхното зарастване втвърдяването на кожата напредва още повече и резултатът е вторична фимоза (urology.bg).

Има случаи, при които крайната кожа е отдръпната от главичката, но не може да се върне обратно и да я покрие. Така препуциумът образува стегнат пръстен, който пристяга главичката и е причина за болезнен оток. Затруднява се и уринирането, възможно е да започнат некротични процеси. Това състояние е известно като парафимоза; то изисква много бърза  хирургична намеса, чрез която споменатият пръстен се освобождава и нормалното кръвообращение в пениса се възстановява.

Фимоза и диабет

Захарният диабет е една от причините за вторична фимоза. Проблемът възниква поради влошеното кръвоснабдяване на периферната телесна зона, включително на препуциума. Зле хранената тъкан губи еластичността си и при ерекция/секс този сегмент от плътта – в усилието да освободи главата на пениса, се нацепва болезнено. Макар това да са микроцепнатинки, зарастването им допълнително втвърдява препуциума и още повече усложнява процеса на отдръпване назад.

Такъв тип промени могат да настъпят и при напълно здрави мъже, които са претърпели някакви травми. Една от тези незначителни травми, на които рядко се обръща внимание, е “прищипването” при закопчаването на тесни джинси с цип. Възможно е да минат една-две години, преди полученият малък белег след подобна травма да се окаже спънка в коментирания процес и да се наложи намеса на медицината.

За още информация: На английски: Phimosis. На немски: Phimose. На испански: Fimosis. На гръцки: Φίμωση. МКБ 10: N47 – изобилен препуциум, фимоза и парафимоза. На руски: Фимоз.

Източници:

Първоначално публикувано на:09.02.2017 @ 6:14

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Едно мнение

  1. Елена Атанасова ... Йорданова -66 г

    Фимоза : Това е нормално заболяване в минало, наше и бъдеще време за така наречените ” моралисти” !. На новородените след 6 м. и т.н. години момчета им се отлепя фозното гемче – пръстен, за да може детето да си прави масаж на члена след уриниране – от санитарно хигиенна гледна точка, да си изтърсва капчиците урина след като се изчишка, да не си мокри бельото. А на някой момчета в пубертета направо им премахват кожичката т.с. оголват главичката, също от санитарно хигиенна точка и за масаж. А за момичетата е същия пръстен.

    Аз имам същия лист на лява ръка от вътрешната страна на лакетната става.
    Затова кръвното го мерят на дясната ръка…. / нокия …. / .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *