Шипове във врата, масаж
Шипове във врата, масаж, симптоми, упражнения

Шипове във врата: Лечение с масаж, упражнения и др. начини

Изчерпателно за симптомите на шипове във врата и другаде: Болки, световъртеж, изтръпване, главоболие. Лечение на ошипяване: Чрез физиотерапия, масаж, упражнения, народна медицина, операция, подходящи лекарства, масажи и много други.

Още в текста: Шийна спондилоза – особености. Първа помощ при болки във врата и остеофити.

Шипове на врата – това си е живо наказание! Знаем ли всъщност какво представляват и как да се справим с причиняваните от тях мъчителни болки?

Когато прекарваме дълги часове пред компютъра или зад бюрото, ние не си даваме сметка как постепенно зоната на врата и гърба се схващат мъчително. Заради неудобната поза мускулите в тези зони се пренапрягат и се поддържат постоянно в съкратена кондиция. Това е не просто изтощително – това е вредно за здравето и има сериозни последици.

Съкратените и схванати мускули буквално дърпат прешлените на гръбначния стълб и упражняват деструктивно въздействие върху костното вещество. В такава ситуация организмът “включва” компенсаторна програма и започва продукция на допълнително костно вещество. То започва да се наслоява в точките, където са захванати сухожилията – там постепенно се образуват остеофити или костни израстъци.
Именно това са въпросните шипове на врата, които започват да притискат съседни тъкани, нерви и кръвоносни съдове и са причина за мъчителните ни болки.

Шипове на врата и спондилоза

Освен от системно пребиваване в неудобна поза, шипове на врата се образуват и поради дегенеративните промени в организма. Както добре знаем, прешлените на гръбначния стълб са отделени един от друг с хрущялни “възглавнички”: тези еластични дискове предпазват прешлените от триене и осигуряват гъвкавостта на гръбначния стълб.

Когато хрущялната материя не се възстановява адекватно от непрекъснатото триене и износване, т.е. Когато организмът престане да произвежда достатъчно от въпросното вещество, съседните прешлени неизбежно влизат в пряк контакт. Започва триене в периферните им зони и в усилието да го преодолеят засегнатите елементи допускат вече споменатата компенсаторна продукция на костна маса. Обрастването на гръбнака с такива израстъци при дефицит на хрущялно вещество е спондилоза. Шийната спондилоза е една от проявите на това неприятно състояние: достатъчно е в тази зона да се образуват два-три малки израстъка, за да се сдобием с постоянно главоболие или да не можем да си извиваме главата. И причината отново са коментираните шипове на врата.

Видове шипове

В зависимост от причините, които са предизвикали появата на шипове, остеофитите могат да са няколко типа. Тази класификация може да има значение дотолкова, доколкото позволява да се предвиди промяната и да се проведе профилактика, а в някои случаи и най-адекватно лечение. Ето за какво става дума:

  • Посттравматични шипове – появяват се на мястото на счупване или натъртване на тъкани над костта. Възможно е травмираната надкостна тъкан впоследствие да се втвърди, да се вкостени. Такива промени най-често настъпват в зоната на коляното или лакътя, а не на врата.
  • Дегенеративно-дистрофични: те са резултат от пренатоварвне или на т.н. сенилна или старческа артроза. Именно в този случай настъпва своеобразно “срастване” на прешлени и ограничаване на подвижността.
  • Периостални – появават се в резултат на възпалителни процеси в съединителната тъкан, с която е “облечена” костта. Резултатът е хаотично трансформиране на съединителната тъкан, втвърдяване на колгеновите й връзки с костта, срастване.
  • Масивни – те са резултат на злокачествени процеси, като се различават както първично огнище, така и метастази. Познати са и доброкачествени тумори на костта. Изборът на терапия във всеки конкретен случай е съобразен със симптоматиката, а като успешна се счита комплексната терапия – т.е. прилагане на няколко терапевтични подхода.

Първи симптоми: Изтръпване на шията, схванат врат

шипове на врата
Скованост и болка – може би шипове на врата?!

Първоначално никой не обръща сериозно внимание на тази сериозна заплаха: отдаваме временното изтръпване или схващане на врата на преумора, настинка, продължителна работа в офиса. Всичко това е вярно, но не е всичко: на практика това са сигнали, че описаните по-горе процеси вече са започнали. Схващането е последица от напрежението на прилежащите мускули: ние инстинктивно се опитваме да поддържаме онази поза, при която няма да ни боли.

Ако това ни се случи, нека да се опитаме да си дадем сметка дали въпросното схващане не е придружено от още някой симптом за шипове на шията. И ако отговорът е положителен – да се заемем сериозно с проблема. Ето на какво да обърнем внимание и за какво да следим: чести пристъпи на главоболие, виене на свят, безпричинна умора и отпадналост, чести простудни и вирусни заболявания – неприятните шипове на врата отслабват имунната система; и още – влошено качество на съня, пристъпи на високо кръвно налягане.

Не е задължително да имаме всичко това накуп, още повече, че за проявата на някои от симптомите нещата трябва да са доста напреднали – например високото кръвно или отслабената имунна система. И все пак не пречи да си изясним нещата достатъчно рано.

Скованост и болки във врата и гърба

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Доказателство за шийна спондилоза и шипове на врата е усещането за скованост след сън или почивка. Раздвижването първоначално е болезнено, след което възможността за движение може да се подобри (e-placebo.com). Сковаността е причинена от мускулни съкращения в опит да се избегне болката – а тя може да е или постоянна или на пристъпи. Болката се появява, когато остеофитите или шиповете вече са достатъчно нараснали и притискат мускулна тъкан или нерв.

шипове на врата
В търсене на спасение от шипове на врата

Болката от шипове на врата може да е локализирана в зоната на шията, основата на черепа, но може да обхване и горната част на гърба, раменете. Ако някой от остеофитите притиска нерв, това причинява болка в съответната ръка – тя може да достигне чак до дланта. Тези състояния ограничават накланянето на главата и извиването й в съответната посока, но се ограничават и движенията със засегнатата ръка.

Болки в рамото

шипове във врата, болки, главоболие, световъртеж, лек, симптоми
Пишете ни и вие как се оправят шипове по-долу в коментарите. Благодарим от името на читателите!

Повтарящата се болка в рамото обикновено не остава локализирана само там, а засяга и цялата ръка. Една от най-достоверните хипотези за причината е въздействието на шипове на врата. Именно неприятните костни израстъци са в състояние да провокират мъчителна болка в рамото и ограничаване на движенията, тъй като най-често нарастването им става причина за притискане на нерви и впоследствие за възпалителни процеси в тази зона.

Главоболие, замайване, световъртеж, недоспиване

С напредването на възрастта неприятните шипове на врата все по-осезаемо въздействат върху общото здравословно състояние. Нерядко пациенти на възраст над 60 се оплакват от замайване и световъртеж, които не могат да се обяснят с други причини – само с въпросните остеофити (мнение на д-р Стефан Генадиев в blitz.bg). Нарастващите шипове на врата притискат една артерия – артерия вертебралис, разположена в костен канал през прешлените. Това причинява спазъм, влошава кръвоснабдяването в зоната, по-специално на продълговатия и на малкия мозък и така причинява замайване и световъртеж. Такъв спазъм без лечение може да тормози някого месец и повече; лечението е със съдоразширяващи медикаменти – но е бавно, тъй като в зоната неизбежно се получава оток и е необходимо той да отшуми.

По същата логика появата на шипове може да причини притискане и блокиране на нерв; засегнат нерв, съчетан със спазъм на кръвоносен съд, причинява мъчителните главоболия, влошава качеството на съня и е причина за системно недоспиване.

Хронична умора, отпадналост, безсилие

Системното недоспиване поради наличието на проблеми с шипове на врата може да стане причина за хронична умора. Това е състояние, при което човек се събужда сутрин без усещането за възстановени сили, липсва му бодрост, не е тонизиран. Той обикновено е работоспособен не повече от два-три часа дневно, отпаднал е и се оплаква от безсилие.

Тези усещания нерядко се коментират от околните като мързел и инертност, а всъщност се касае за здравословен проблем. Ако са налице и други симптоми като главоболие и замайване, е най-добре да се направи консултация с личния лекар, със специалисти, както и изследвания в посока шипове на врата.

Отслабен имунитет

Последиците от появилите се шипове на врата са общо отслабване на съпротивителните сили на организма. Поради болките и нарушеното кръвоснабдяване на важни зони той не може да поддържа нормален енергиен баланс; засягат се “фините настройки” на ензимна и хормонална продукция, дестабилизира се имунната система. По тази причина на появата на остеофити която рано или късно се случва с годините, не бива да се гледа като на маловажна промяна. От това – как ще се подходи към нея и дали само ще я залъгваме с баналните обезболяващи, зависи цялостно здравето ни.

Високо кръвно, лошо кръвообращение

Пристъпите на световъртеж и замаяност, загуба на равновесие и припадъци поради шипове на врата са опасни – особено за хората в напреднала възраст. Обикновено при шипове на врата те са резултат от влошеното кръвоснабдяване, което пък причинява спад на кръвното налягане.

Ако един човек е принципно с високо артериално налягане и го контролира със съответните медикаменти, ситуацията се усложнява допълнително. Проблемът е, че от една страна медикаментите смъкват кръвното, от друга моментният дефицит в кръвоснабдяването също води до спад и тези тенденции се наслагват. Така пристъпът се влошава и конкретният човек може сериозно да пострада.

Причини: Травма

Причина за шипове на врата понякога може да бъде случайна травма. Травмираната зона понася въздействието на неблагоприятни сили, които могат да предизвикат по-бързо износване на хрущялните компоненти или възпалителен процес, както и двете заедно. Затова при травма в зоната на шийните прешлени трябва много внимателно да се проследят негативните резултати и да се предприемат навреме мерки за възстановяване на нормалното състояние с колкото може по-малко следи.

Претоварване + работа на компютър

Вече стана дума за един от типичните пътища за образуването на шипове на врата: неудобната поза и сковаността, пребиваването в една и съща позиция на бюрото или пред компютъра часове наред . Преумората, мускулните спазми, липсата на пълноценна физическа активност провокират трансформирането на програмите за регенерация на тъкани. На мястото, където напрегнатите мускули са захванати за гръбнака чрез сухожилни връзки, започва да се трупа костно вещество. Така организмът компенсаторно отговаря на постоянното напрежение и дърпане при усилието тялото да бъде поддържано в една и съща поза часове наред. Това е и пътят за образуване на шипове/остеофити, който не винаги съответства на възрастовите дегенеративни процеси. Подобни проблеми за жалост имат и млади хора.

Нарушена обмяна

Много пъти сред причините за т.н. ошипяване на гръбначния стълб, включително за появата на шипове на врата, се сочи нарушената обмяна. Тя може да е причинена както от неправилно хранене, така и от други здравословни проблеми – проблеми на метаболизма. Нарушената обмяна на калция е свързана с прекомерна продукция на костно вещество в точките на най-голямо натоварване и напрежение. Именно така се получават и коментираните остеофити.

Възраст

Травми, нарушена обмяна, неудобна работна поза: всичко това като причина за поява на шиповете е вярно, но водещи все пак си остават дегенеративните процеси. Остаряването. Именно с напредването на възрастта се “обаждат” и стават осезаеми резултатите от дългогодишно натоварване и износване на фрагментите на гръбначния стълб и ставите. Износването на хрущялните “амортисьори” с възрастта все по-трудно се компенсира с продукция на нова хрущялна тъкан, а костните фрагменти обрастват компенсаторно с допълнителни образувания.

Названието “шип” създава илюзията, че болката, която остеофитите причиняват, е защото те са остри и бодат. В действителност новообразуваните костни компоненти обикновено са заоблени, но се намират някъде, където не им е мястото и започват да притискат и травмират меки тъкани, нерви и кръвоносни съдове.

шипове на врата
Неудобната поза и дегенеративните процеси провокират появата на шипове на врата

Излекувани от шипове на врата няма – но лечение има и последиците от това неприятно явление могат да стават по-поносими. Помагат нестероидните противовъзпалителни, кортикостероидите, хондропротекторите – те забавят възрастовите промени и необратимото износване на хрущялите. Помагат също физиотерапията, кинезитерапията, балнеолечението.

И една добра новина: шиповете не растат доживотно, растежът им спира около 50-годишна възраст (puls.bg). Това, че сериозните болки започват нерядко след това, е свързано с възпалителни процеси и промени в тялото като цяло. В случаите, когато шип притиска нерв и се получава постоянна болка, или изтръпва и се обездвижва крайник – ръка, може да е причина за оперативно лечение.

Дайте мнение и Вие тук!

Как да лекуваме шипове на врата?

Специалистите коментират, че в появата на шипове на врата има и нещо полезно: остеофитите наистина причиняват сраствания, болка и намаляване на подвижността, но същевременно предпазват костите от възможни увреждания. Само не разказвайте това на хора с шипове на врата! Болките и усещането, че си “закован” са така депресиращи, че никой не би приел подобни бележки без яд!

И така – как да лекуваме шипове на врата? Това е логичният въпрос в описаните случаи. Отговорът: лечението на шипове на врата е комплексно. Едва ли някой си въобразява, че шиповете ще се стопят от само себе си. Ако непременно трябва да се случи нещо такова – методите могат да бъдат само радикални. Всъщност грамотната терапия позволява дегенеративните процеси да се забавят, да се възстанови подвижността на блокираните зони от гръбначния стълб и най-важното, да се овладее болката.

Подходите към здравословния проблем шипове на врата от гледна точка на науката са четири:

  • Прием на медикаменти;
  • Физиотерапия;
  • Здравословен режим на живот;
  • Хирургична намеса.

Добре е да се спомене и ролята на народната медицина – има редица практики, чрез които се овладява болковият синдром.

И още нещо: при остри състояния, причинени от шипове на врата, може да се действа единствено чрез медикаменти. Всички останали са приложими едва когато критичният момент отмине. Ако обаче заболяването е много напреднало, се налага да бъде приложена крайната мярка – а именно хирургично лечение.

Консервативно лечение при шипове на врата

Консервативното лечение предвижда използване на препарати за локално външно приложение – различни кремове, гелове и унгвенти с обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Такива са например волтарен, фастум гел, диклофенак. Вършат работа и загряващи мазила от рода на финалгон. Известно е, че болезнената симптоматика в нашия случай се усложнява от пренапрегнатост и скованост на мускулите в проблемната зона. В такъм случай се препоръчват продукти с определено съдържание на магнезий, калций и фосфор, както и витамини от Б-групата (Б-комплекс, невробекс, милгамма).

Състоянията с остра болка се овладяват с аналгетици, но тук трябва да се провежда по-далновидна терапия. Проблемът е в това, че аналгетиците не бива да се приемат продължително време и най-често лекуващият предупреждава пациентите си за това. Мъчителните състояния обаче подтикват болния човек да нарушава правилото и да взема обезболяващите всеки път, когато нещата се усложнят. Трябва да е известно все пак, че такъв режим е вреден за сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт и обикновено има последици най-малко за стомашното здраве. Към прилаганите в случая медикаменти се отнасят класическият аналгин, аспирин, диклак, диклофенак, ибупрофен, волтарен.

При много пациенти с този проблем е налице и възпалителен процес, който успешно се повлиява от инжекции със стероиди. Режимът на подобно лечение трябва да бъде препоръчан от лекар и процедурите се изпълняват от лице с медицинско образование.

Физиотерапия и упражнения

Физиотерапията се коментира като елемент от консервативното лечение при шипове на врата. Има няколко практики в рамките на физиотерапевтичните процедури, които се прилагат най-често – самостоятелно или в комбинация. В определени случаи се препоръчва съчетаване на физиотерапия с прием на медикаменти или с прилагане на подходи от народната медицина.

Вижте най-напред едно видео с упражнения при шипове. Видеото е на руски, но е много ценно:

Кои са физиотерапевтичните подходи при лечение на шипове на врата?

  • Лечебна гимнастика – разработва се и се изпълнява всеки ден комплекс от движения, чиято цел е укрепването на мускулатурата в проблемната зона, мускулатурата на гърба и кръста; целта е съхраняване на подвижност в максимална степен. Ако е налице силна болка и очевидно става дума за критично състояние, гимнастика не може да се прави; дори и при най-добро самочувствие заниманията с лечебна гимнастика трябва да започнат от по-леки упражнения и постепенно да се усложняват.
  • Масаж – специализираният частичен масаж освобождава от спазми и пренапрежение на мускулите в проблемната зона;
  • Рефлексотерапия – идеята е да се неутрализира пренапрежението и повишеният мускулен тонус;
  • Хирудотерапия – или лечение с пиявици – за освобождаване от отоци и оптимизиране функциите на нерви и кръвоносни съдове в зоната;
  • Носене на ортопедична яка – временна мярка, която съдейства за укрепване правилното положение на гръбначните прешлени.

Обяснимо – всичко това не се прилага комплексно, а се избират необходимите за всеки конкретен случай компоненти и ако е необходимо се съчетават с медикаменти като част от консервативната терапия. Терапевтичната програма всеки път е индивидуална – съобразява се с точния характер на проблема, общото здравословно състояние и възрастта на пациента. По време на терапията се ограничават интензивните физически натоварвания, вдигането и носенето на тежко. Не се препоръчва продължителното пребиваване в седящо положение – особено без облегалка на гърба, както е при седенето върху табуретка.

Много полезни са разходките и отпускащите вани с морска сол и успокояващи билки. Поддържа се специален режим на хранене, в който редовно присъстват сирене, кашкавал, мляко, извара, а също ядки, плодове и зеленчуци.

Ето един пример за масаж при шипове

Това е пример за масаж при шипове, който може да се прилага и към по-горните прешлени на гръбначния стълб. На английски е, но за тези, които не разбират езика, ще е достатъчно и само да гледат видеото, защото най-важното е показано.

Хирургично лечение при шипове на врата

Проблемът шипове на врата, както вече разбрахме, няма обща “рецепта” за избавление и когато състоянието не се повлиява от консервативните подходи – се предприема хирургично лечение. При цялото усъвършенстване на методиката и наличие на модерни технически средства и медикаменти, тази интервенция потенциално съдържа опасности от усложнения. Касае се на първо място за риска от инфекция, чието протичане може да направи нещата още по-болезнени и драматични. Освен това има риск от увреждане на гръбначния мозък, от болки и засягане подвижността на крайниците. Не е изключено проблемът с прешлените да бъде решен за момента, но в бъдеще той да се прояви в още по-болезнена форма.

Как точно протича хирургичното лечение на увредените шийни прешлени? Оперативният подход се избира в зависимост от начина, по който остеофитите са се развили и създават проблеми както за движението, така и за функционирането на нерви и кръвоносни съдове. Възможно е чрез интервенцията да се увеличи разстоянието между прешленните дискове, като по този начин се намалява натискът върху съответните нервни окончания.

Друго решение е отстраняването на фрагменти, които са “обрасли” с остеофит. Практикува се и “ремонт” или отстраняване на костната пластинка, предпазваща канала на гръбначния стълб.

Успешни ли са тези операции и решава ли се окончателно с тях проблемът? За жалост еднозначен отговор няма, още по-малко категорично положителен. Индивидуално е: ако процесът на притискане на нерви е сравнително пресен, отскоро – оперативното освобождаване на притиснатите окончания ще позволи да се възстановят подвижността и нормалното усещане, без болка. Ако обаче човекът с шипове на врата е търпял болката дълго и не е предприел радикалната мярка по-рано, тези промени могат да се окажат необратими и болковият синдром да се съхрани и след операцията.

Има и нещо друго: немалко хора с този проблем са възрастни хора, чието здравословно състояние е усложнено от заболявания като хипертония и диабет. В такива случаи операцията може да се окаже противопоказана. А ако се извърши – възстановяването да е доста продължително и крайният резултат да е далеч от очакванията.

Народни средства за лечение на шипове на врата

Въпреки уверенията на някои целители и специалисти по народна медицина, че има начин болезнените шипове да се стопят – резултатите от подобни терапии се свеждат до обезболяващия ефект на различни отвари за вътрешен прием или мазила за локално външно приложение. Но и това не е малко!

Така например полезен ефект има приемът на запарка от глог. Тя се приготвя от пресни цветове – три супени лъжици се заливат с половин литър вряла вода и се оставят да киснат 40 минути. Запарката се прецежда и от нея се пие по 50 мл двадесетина минути преди хранене.

Друга полезна рецепта е с цвят от дървовиден бъз. Супена лъжица суха листна маса се вари в чаша вода на водна баня за 10 минути; прецежда се и се пие четвъртинка от дозата 4 пъти дневно.

Практиките на народната медицина у нас неуморно прилагат наследени или подобрени стари рецепти, нерядко обявявани за чудодейни. Позицията на официалната медицина – няма как костните израстъци да се стопят, но може да се облекчи симптоматиката. Даваме три примерни рецепти (recepty.bg), които всъщност помагат да се блокира възпалителният процес, да се намали болката и съответно – да се оптимизира подвижността на засегнатите зони.

  • Две пресни яйца се измиват хубаво, поставят се в стъклен съд и се заливат с ябълков оцет. Съдът се прибира на тъмно и хладно и се държи там, докато черупките се стопят – остава жилава ципа, която трябва да се изхвърли. Яйцата се разбиват с разтвора, като се добавя и 100 мл салицилов оцет от аптеката. Тази смес се прибира в хладилника и с нея се намазва болезнената зона всяка вечер в продължение на 40 дни. Твърди се, че болките намаляват още след третата процедура.
  • Бутилка с широко гърло се напълва с начукани кестени; оставя се място да се добави един стрък жълт кантарион, 1 корен от репей, една шепа суха коприва, два дафинови листа. Всичко се залива с домашна ракия, слага се тапа и се оставя на светло и на слънце за 25 дни. Прецежда се и се прибира в стъклена бутилка. От тази смес се мажете всяка вечер най-малко един месец.
  • Помагат и билковите отвари и запарки за общо противовъзпалително действие и укрепване на организма (narodnirecepti.blogspot.com). Направете си отвара от листа и стебла на целина – в магазините има свежа! Четири супени лъжици зелена маса се варят 10 минути в 600 мл вода. Отварата се прецежда и от нея се пие като чай 3-4 пъти в рамките на деня. Ако предпочитате – вземете бял равнец цвят: за 600 мл вряла вода са достатъчни три супени лъжици. Билката се залива с врялата вода, похлупва се и след два часа се прецежда.

Как се поставя диагнозата

Диагностиката за шипове на врата започва с неврологично обследване, за да се установи какво е състоянието на нервните окончания и гръбначния мозък. Първичният преглед е в състояние – при палпация – да регистрира единствено по-големите остеофити, които се намират близо до повърхността. Следва проверка за състоянието на гръбначния стълб чрез медицинска техника, ето как:

  • Електроневрография – определя се проводимостта и степента на увреждане на нервното влакно.
  • Рентгенография – на практика в повечето случаи именно чрез нея се открива наличието на остеофити и други изменения в гръбнака;
  • Компютърна и магнитно-резонансна терапия: чрез нея се получава по-подробна и точна информация за състоянието на костите и меките тъкани, регистрират се точките на компресия или притискане на нервните окончания и костния мозък.

Още малко за профилактиката

Повечето болести се поддават на съвременното лечение или на терапии от народната медицина. Но разбира се най-добре е да се заложи на профилактиката; болестите на костите се развиват продължително време и във всеки един момент върху този процес може да се въздейства с профилактични мерки. На всичкото отгоре те не са нито трудни, нито скъпи – просто трябва да си дадем сметка какво се случва с нещастните ни прешлени и да се погрижим за себе си. Вижте кои са петте лесни мерки против шипове на врата:

  • Ако работите в седнало положение – периодично ставайте, пазфождайте се за няколко минути около работното място, “разчупвайте” шията и гърба с елементарни упражнения;
  • Следете за осанката си – ходете изправени, избягвайте стойка с изтеглена напред шия;
  • Масаж – ето ви едно прекрасно средство за поддържане на гръбнака и ставите;
  • Хранене – разнообразявайте менюто си с храни, богати на витамини, магнезий и калций; наблегнете на пролетните зелени листни зеленчуци, моркови, червено цвекло, кервиз;
  • Следете теглото си – наднормените килограми ускоряват износването на хрущяла и проблемите със стави и прешлени са неизбежни.

Видео: Масаж при шипове

Още едно важно видео на английски за масажите при шипове, където и да било по тялото.


Източници

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

шипове

Повет като билка. Какво лекува? Стопяване на шипове по много начини

Повет при шипове: наистина ли билката помага? Какво лекува билката? Как се прави стопяване на …

9 Мнения

  1. Здравейте, имам такива болки и ми препоръчаха загряване, което помага, като например тлпъл душ. Мога ли да ползвам електрическа възглавница в случая?

    • Мики Маус

      На мен ми помагат и топлият душ и електрическата възглавница. Те обаче нямат лечебна цел, а действат само боло-успокояващо. Препоръчвам комплекс от упражнения за раздвижване /има ги в youtube/ и масажи /препоръчително е да се правят от истински кинезе-терапевти, а не по разни студия/. При мен много помогна и скъпа възглавница от мемори пяна. Като цяло след година сериозна работа мога да се похваля с добри резултати и сериозно подобрение на качеството на живот. При мен се получи и шум в ухото, който също изчезна почти напълно. Най-важното е да не се отказвате и да сте упорити, защото лечение де-факто няма, но пък може до толкова да се подобри състоянието, че да водите съвсем нормален живот с минимум неприятни ефекти.

      • Тонка Куршумова

        Може ли да ме насочите какви упражнения правите за шиповете във врата ! Ще ви бъда много благодарна!

    • Стоянка Господинова

      Имам болка в гърба и врата след продължителна работа на компютър,моля споделете как да се избавяяяя!??

  2. Може ли линк към упражнения, повече информация за възглавница и всичко останало.Ако трябва, може и на пощата.Мерси!!

  3. Zdravei te ot edna godina imam svetovarteji.Pih kakvo li ne i dori me pratiga na psihiatar.Imam shipove na vrata.Kajete mi lek s koito da izchezne glavobolieto i nai veche svetovarteja.Maika sam na 4deca kato nai malkoto e na pochti 4meseca.Molq vi pomognete mi

  4. Мария Георгиева

    Има болка в дясното око и от там почва да ме боли и главата. Днес ходих на очен лекар и прегледа показа че нямам проблем със зрението. Др. ми каза че проблема ми е шип на врата и ми изписа хапчета. Милгамма н.и нито ден за болката. От шиповете съм имала възелчета които били възпалени.

  5. Кристина Динева

    Шиповете и дисковите херннии на врата ( и не само там) се появяват след 30 години и никога не изчезват. С годините става още по- зле. Единствената помощ е физиотерапия с ултразвук с талон номер 3, полагат се от 7 – 10 процедури. Пълна лъжа и заблуда е, че дегенеративен процес, може да се оправи с упражнения и правилна стойка. Чудя се защо е нужно да взимате хората за толкова тъпи и наивни, не че някои не са разбира се

  6. ПАУНКА БОЖИНОВА

    Съветите ви са много полезни. Получавам на мейла си информация и чета всичко много внимателно. Аз съм на 72 години и имам доста болежки от които не се умира, но са причина да съм вън от зоната си на комфорт не само по причина на шиповете, които са от врата до опашката. Имам и други болежки, за чието лечение или облекчение следя вашите статии. Благодаря ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *