Натриев глутамат: Хранителна добавка ни тласка към самоубийство?

Натриев глутамат: Хранителна добавка ни тласка към самоубийство? Учени откриха връзка между суицида и излишъка на глутамин в организма

Учени от Мичиганския университет твърдят, че има връзка между желанието за самоубийство и високите стойности на глутаминова киселина в мозъка.

Глутаматът е една от необходимите на организма аминокиселини, която постъпва в тялото с храната.

Производното – натриев глутамат, както е известно, е една от най-разпространените хранителни добавки, припомня Pravda.ru.Медиците обаче се тревожат от факта, че самоубийствата трайно са влезли в първата дясетка от причини, водещи до смърт в световен мащаб.

Като причина за самоубийствата пък се изреждат стреса, напрегнатият живот в мегаполисите, цифровите технологии, отчуждението на хората, генно модифицираните храни. В тази връзка хипотезата за натриевия глутамат вероятно има своите основания.

В статията, публикувана в научното издание Neuropsychopharmacology, учените коментират вероятния механизъм на влиянието и подтикването към суицид.

“Работата” на глутамата се определя от хинолиновата киселина – колкото повече е тя в организма, толкова по-интензивни по невроните са глутаматните импулси.

Мичиганските лекари установили, че у пациенти, пребиваващи в токсикологични центрове след опит за самоубийство, нивото на хинолиновата киселина, а значи и скоростта на глутаминовите импулси, е двойно по-високо от нормалното.

По-обстойните тестове доказали и това, че колкото по-високо е съдържанието на киселината в организма, толкова по-изразени са у хората депресивните състояния. Половин година по-късно същите пациенти били изследвани отново.

Онези от тях, които били в стабилно състояние и преценявали опита си за суицид като глупава грешка, били с нормални стойности на глутаматния комплекс.

Психиатрите вече приемат, че ако разполагат с препарат, блокиращ действието на глутамина, опитите за самоубийства рязко ще намалеят.

Производното на глутаминовата киселина – натриев глутамат, има характерен вкус на хубаво сготвено месо и се използва щедро в сосове, колбаси и множество полуфабрикати.

Засега не е много ясно дали този факт има директна връзка с темата за суицидите. Но връзката между депресиите и нездравословното хранене категорично е доказана!

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Натриев глутамат: Хранителна добавка ни тласка към самоубийство?
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *