Какво е диафрагма? Къде се намира Болести на диафрагмата Възпаление на диафрагмата Как се прави диафрагмено дишане?
Притискане на диафрагмата Упражнения за раздвижване на гръдната диафрагма Релаксация

Диафрагма

Диафрагмата е куполна, мускулна и влакнеста структура, отделяща гръдната кухина, в която се намират сърцето и белите дробове, от коремната кухина, изпълнена с храносмилателни органи като стомаха и червата. Диафрагмата е основният мускул, отговорен за дишането и се състои от периферна мускулна част и централно сухожилие.
Важно нейн свойство е двойната ѝ функционалност – тя играе ключова роля в дихателната ни система и същевременно подпомага правилното функциониране на храносмилателната ни система.

АспектОписание
Какво представлява диафрагмата?Куполна, мускулна и влакнеста структура, която играе ключова роля в дишането.
Къде е разположена диафрагмата?Тъкмо под белите дробове и сърцето, обхващайки долната част на гръдния кош.
Ролята на диафрагмата в дишанетоТя се свива и се движи надолу по време на вдишване, създавайки вакуум, който вкарва въздух в белите дробове. По време на издишване се отпуска и се движи нагоре, като помага за изхвърлянето на въздуха навън.

Къде се намира диаграгмата?

Диафрагмата е разположена точно под белите дробове и сърцето и се простира в долната част на гръдния кош. Тя образува под на гръдната кухина и таван на коремната кухина. Това е доста голям мускул, който се простира по цялата ширина на торса ни.

За да си представите разположението на диафрагмата, разгледайте позицията ѝ спрямо белите дробове. Когато вдишваме, белите дробове се разширяват, тъй като се пълнят с въздух, притискайки надолу пространството, което заема диафрагмата. Когато издишваме, диафрагмата се движи нагоре, помагайки за изхвърлянето на въздуха от белите дробове.

Ролята на диафрагмата в дишането

diafragma-diaphragm-01Диафрагмата играе незаменима роля в дихателния процес. Когато вдишваме, диафрагмата се свива и се движи надолу, създавайки вакуум, който вкарва въздуха в белите дробове. И обратното, когато издишваме, тя се отпуска и се движи нагоре в гръдната кухина, като изтласква въздуха от белите дробове.
Важно е да се отбележи, че правилното функциониране на диафрагмата допринася не само за оптималното здраве на дихателните пътища, но и за цялостното функциониране на организма. Тя влияе върху други системи на тялото, като например кръвоносната и храносмилателната система, като поддържа правилно налягане в корема и подпомага притока на лимфна течност и кръв към сърцето.

Видове нарушения на диафрагмата

Въпреки своята здравина и устойчивост, диафрагмата не е защитена от нарушения. Различни медицински състояния могат да компрометират нейната функция, засягайки както дихателните, така и храносмилателните процеси. Сега ще разгледаме някои от най-често срещаните нарушения на диафрагмата.

  • Диафрагмална херния: Това е състояние, при което част от коремните органи (като стомаха, червата или черния дроб) стърчи в гръдната кухина през отвор в диафрагмата. Съществуват няколко вида диафрагмални хернии, но най-често срещаната е хиаталната херния, при която стомахът се изтласква нагоре в гръдния кош през хиатуса – отвор в диафрагмата, през който преминава хранопроводът.
  • Парализа на диафрагмата: Това състояние настъпва, когато едната или двете страни на диафрагмата не могат да се свиват нормално, което ограничава способността за дишане. То може да е резултат от увреждане на френетичните нерви, които контролират диафрагмения мускул, поради състояния като нервни разстройства, нараняване или операция.
  • Спазъм на диафрагмата: Това е остра, силна болка, която се усеща под гръдния кош и обикновено се причинява от напрегнати физически упражнения. Точната причина не е напълно известна, но се смята, че за това състояние могат да допринесат фактори като хранене твърде скоро до тренировката, повърхностно дишане или дисбаланс на електролитите.
  • Диафрагмална ендометриоза: Рядко срещано състояние, при което ендометриална тъкан расте върху или в диафрагмата. Това може да причини болка и дискомфорт, особено по време на менструация.
  • Диафрагмален тумор: Макар и рядко, в диафрагмата могат да се появят тумори. Те могат да бъдат доброкачествени (неракови) или злокачествени (ракови).
Симптоми и признаци на проблеми с диафрагмата

diafragma-diaphragm-02Симптомите на нарушенията на диафрагмата варират в зависимост от конкретното състояние и неговата тежест. Въпреки това някои общи признаци, които могат да сочат за проблем с диафрагмата, включват:

  • Затруднено дишане: Тъй като диафрагмата играе решаваща роля в процеса на дишане, всяка нейна дисфункция може да доведе до затруднено дишане или недостиг на въздух.
  • Болка или дискомфорт: Болката в областта на гърдите или корема може да е признак за заболяване на диафрагмата. Това може да варира от усещане за дискомфорт или “стържене” под ребрата до по-силна, остра болка.
  • Често хълцане или оригване: Това могат да бъдат признаци на хиатална херния, вид диафрагмална херния, при която част от стомаха се изтласква през диафрагмата в гръдната кухина.
  • Намалена издръжливост на физически упражнения: Трудностите при извършване на физически дейности, с които преди сте се справяли с лекота, могат да бъдат признак за проблеми с диафрагмата.
  • Промяна в гласа: В някои случаи дисфункцията на диафрагмата може да доведе до промяна в гласа поради променения въздушен поток от белите дробове.

Притискане на мембраната

Притискането на диафрагмата е проблем, който може да повлияе на дишането, но не е широко разпространен и известен на всички. Тук се задълбочаваме в този феномен, като изследваме причините, симптомите, рисковете и възможностите за лечение.

Причини за притискане на диафрагмата

diafragma-diaphragm-04Притискането на мембраната може да се дължи на различни фактори. Тези фактори често са свързани с условия или поведение, които увеличават налягането върху диафрагмата, което я кара да се притиска надолу или да се “компресира”. Ето някои често срещани причини:

  • Затлъстяване: Наднорменото телесно тегло може да окаже натиск върху диафрагмата и да я свие.
  • Бременност: С разширяването на матката тя може да се притисне към диафрагмата и да я притесни.
  • Асцит (жабешки корем): Това е състояние, при което в корема се натрупва течност, можеща да доведе до натиск върху диафрагмата.
  • Лоша стойка: Седенето или стоенето в прегърбено положение може да окаже натиск върху диафрагмата.
  • Тесни дрехи: Носенето на тесни дрехи, особено около талията, може да притисне диафрагмата.
Симптоми и рискове

Симптомите на притискане на диафрагмата могат да варират значително при различните хора, но има общи признаци, които могат да показват, че диафрагмата е притисната. Те включват:

  • Задух: Тъй като притискането на диафрагмата ограничава движението на диафрагмата, това може да доведе до затруднено дишане.
  • Дискомфорт в корема: Натискът върху диафрагмата може да доведе до дискомфорт или болка в коремната област.
  • Намалена издръжливост към физически упражнения: Хората с компресия на диафрагмата могат да установят, че способността им да се упражняват е нарушена поради затруднено дишане.

Рисковете, свързани с компресията на диафрагмата, са предимно в посока на нарушена дихателна функция. Това може да доведе до състояния като хипоксия (недостатъчно кислород, достигащ до тъканите) и ацидоза (прекалено кисело състояние на телесните течности).

Лечение и управление
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Лечението на компресията на диафрагмата често включва отстраняване на основната причина. Това може да включва промени в начина на живот, като намаляване на теглото, коригиране на стойката, избягване на тесни дрехи, а в случаи като асцит или бременност може да се наложи медицинска или хирургическа намеса.
Физиотерапевтичните упражнения, особено тези, насочени към укрепване на диафрагмата и подобряване на дихателните техники, могат да бъдат полезни. Освен това в тежки случаи може да се наложи използването на дихателни средства като бронходилататори или кислородна терапия.

Хиатална херния

diafragma-diaphragm-06Хиаталната херния, макар и често срещан здравословен проблем, може да окаже значително влияние върху качеството на живот на човека. Разглеждаме какво представлява това състояние, какви симптоми може да предизвика и какви са възможностите за лечение, които могат да помогнат за ефективното му преодоляване.

Разбиране на хиаталната херния

Хиаталната херния се появява, когато част от стомаха се изтласква нагоре през диафрагмата и навлиза в гръдната кухина. Обикновено това се дължи на слабост или отвор в диафрагмата – мускулната стена, отделяща гръдната кухина от корема.

Съществуват два основни вида хиатални хернии:

  • Плъзгаща се хиатална херния: Това е най-често срещаният тип, който се получава, когато стомахът и част от хранопровода се плъзгат нагоре в гръдния кош през хиатуса, както се нарича отворът в диафрагмата.
  • Параезофагеална хиатална херния: По-рядко срещана, но по-сериозна, тази херния се получава, когато част от стомаха се изтласква през диафрагмата и лежи до хранопровода, без хранопроводът да се придвижва нагоре.
Симптоми на хиатална херния

При много хора с хиатална херния не се наблюдават никакви симптоми. Когато обаче се появят симптоми, те могат да включват:

  • Киселини: Това често се случва след хранене, при навеждане или в легнало положение.
  • Затруднено преглъщане: В по-тежките случаи може да се появят затруднения при преглъщане.
  • Болка в гърдите: Тя може да варира от тъпа болка до остра, силна болка.
  • Регулиране на храна или течности: Някои хора могат да установят, че повръщат храна или кисела течност.
Възможности за лечение и марки

Лечението на хиаталната херния често включва овладяване на симптомите, особено на киселинния рефлукс. Обикновено това включва промяна в начина на живот, медикаменти или в някои случаи операция.

  • Промени в начина на живот: Това означава промени в начина на хранене, като избягване на пикантни храни и алкохол, поддържане на здравословно тегло и отказване от тютюнопушенето.
  • Лекарства: Медикаменти без рецепта или по лекарско предписание могат да помогнат за намаляване на стомашните киселини и облекчаване на симптомите. Марки като Ланзопразол), Нексиум (езомепразол) и Омепразол са често използвани инхибитори на протонната помпа. По-долу ще опишем и противовъзпалителните лекарства, и антибиотиците, които понякога се изписват при проблеми с диафрагмата.
  • Операция: В тежки случаи или когато другите методи на лечение не са дали резултат, може да се препоръча операция. Хирургичните процедури могат да включват изтегляне на стомаха надолу в корема и намаляване на хиатуса или възстановяване на отслабения езофагеален сфинктер.

Възпаление на диафрагмата

diafragma-diaphragm-05Възпалението на диафрагмата, макар и да не е толкова широко разпространено, колкото други здравословни състояния, може да създаде уникални предизвикателства за засегнатите. Този раздел има за цел да разбули мистерията зад това състояние – от причините и диагнозата до възможностите за лечение.

Причини за възпаление на диафрагмата

Възпалението на диафрагмата, известно също като диафрагмит, обикновено е резултат от инфекция, нараняване или медицинско състояние, засягащо диафрагмата. Някои от причините включват:

  • Инфекции: Бактериални и вирусни инфекции могат да причинят възпаление на диафрагмата. Състояния като пневмония или плеврит често водят до диафрагмит.
  • Наранявания: Травма в областта на гръдния кош или корема, като например нараняване с тъп предмет или хирургическа операция, може да доведе до възпаление на диафрагмата.
  • Медицински състояния: Някои заболявания като лупус, ревматоиден артрит или панкреатит могат да доведат до възпаление на диафрагмата като усложнение.
Диагностика на възпалението на диафрагмата

Диагностиката на възпалението на диафрагмата включва поредица от прегледи и тестове. Процесът обикновено съдържа:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Физически преглед: Лекарят може да прегледа гръдния кош и коремната област за признаци на възпаление, нараняване или инфекция.
  • Образни изследвания: Те могат да бъдат изследване чрез рентгенови лъчи, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, за да се визуализира диафрагмата и да се открият евентуални признаци на възпаление или увреждане.
  • Кръвни тестове: Те могат да открият възпаление в организма и да помогнат за идентифициране на основни инфекции или състояния.
Лечение и медикаменти

diafragma-diaphragm-07Лечението на възпалената диафрагма обикновено включва отстраняване на основната причина, облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложненията. Основните подходи включват:

  • Лекарства: В зависимост от причината за възпалението могат да бъдат предписани противовъзпалителни лекарства или антибиотици.
  • Физиотерапия: Упражненията, които подобряват функцията на диафрагмата, могат да помогнат за овладяване на симптомите и да подобрят възстановяването.
  • Хирургия: В тежки случаи или когато възпалението е причинено от нараняване, може да се наложи хирургично лечение.
Противовъзпалителни лекарства или антибиотици

Може да се използват противовъзпалителни лекарства или антибиотици, но специфичните ще зависят от основното състояние, водещо до възпалението. Ако възпалението на диафрагмата се дължи на бактериална инфекция, обикновено се предписват антибиотици за премахване на инфекцията. Конкретният антибиотик ще зависи от вида на бактериите, причиняващи инфекцията. Обичайните антибиотици могат да включват амоксицилин, доксициклин или ципрофлоксацин, освен всичко останало. Когато възпалението се дължи на неинфекциозни причини като автоимунно състояние или реакция към дразнител, могат да се използват противовъзпалителни лекарства. Това може да бъдат нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като ибупрофен или напроксен, или в по-тежки случаи могат да бъдат предписани кортикостероиди.

Диафрагмено дишане

diafragma-diaphragm-10В този раздел се разглеждат важността и механиката на диафрагменото дишане, като се навлиза в сферата на осъзнатото здраве. Използването на този естествен модел на дишане може да донесе многобройни ползи за здравето и да подобри цялостното качество на живот.

Диафрагменото дишане, наричано още коремно дишане или дълбоко дишане, включва вкарване на дъха дълбоко в белите дробове чрез свиване на диафрагмата, а не само чрез междуребрените мускули. Този тип дишане насърчава пълния обмен на кислород, забавя сърдечния ритъм и потенциално спомага за стабилизиране на кръвното налягане.

Диафрагменото дишане може да донесе множество ползи за здравето, включително:

  • Намаляване на стреса: Дълбокото дишане може да активира реакцията на тялото за релаксация, което води до намаляване на нивата на стрес и тревожност.
  • Подобрен фокус: Редовното практикуване на диафрагмено дишане може да подобри яснотата на ума и фокуса.
  • По-добро здраве на дихателните пътища: Укрепва диафрагмата, спомага за по-добрата функция на белите дробове и подобрява цялостното здраве на дихателните пътища.
Ръководство стъпка по стъпка за диафрагмено дишане

За тези, които не са запознати с тази практика, предлагаме опростено ръководство стъпка по стъпка за диафрагмено дишане:

  1. Намерете удобна позиция: Можете да седнете или да легнете. Уверете се, че тялото ви е отпуснато.
  2. Поставете едната си ръка на гърдите, а другата – на корема си: Това ще ви помогне да се съсредоточите върху движението на диафрагмата си, докато дишате.
  3. Вдишайте дълбоко през носа си: Уверете се, че коремът ви се движи навън, а не гърдите ви да се разширяват.
  4. Издишайте бавно през устата си: При това коремът ви трябва да спадне естествено.
  5. Повторете този процес: Стремете се да продължавате упражнението по няколко минути.

Упражнения за раздвижване на диафрагмата

Диафрагмата, както и всеки друг мускул в тялото, изисква редовни упражнения, за да поддържа своята сила и ефективност. Упражненията за диафрагмата играят ключова роля за подобряване на капацитета на белите дробове, подобряване на контрола на дишането, намаляване на стреса и дори за подобряване на съня. Редовното трениране на диафрагмата може да допринесе за подобряване на спортните постижения и цялостното благосъстояние.

Могат да се практикуват няколко упражнения за укрепване и мобилизиране на диафрагмата. Ето няколко практически примера:

  • Коремно дишане: най-основното диафрагмено упражнение, което включва дълбоко вдишване през носа, усещане за повдигане на корема и бавно издишване през устата. Него сме описали подробно по-горе в текста.
  • Дишане с присвити устни: Вдишва се през носа и се издишва бавно през присвити устни. Тази техника спомага за забавяне на темпото на дишане, което прави всяко вдишване по-ефективно.
  • Методът 4-7-8: Тази техника изисква вдишване с броене 4, задържане на дъха с броене 7 и издишване с броене 8. Тя може да бъде изключително ефективна за намаляване на тревожността и насърчаване на релаксацията.
Известни обучения/програми за мобилизация на диафрагмата

Няколко известни треньори и програми наблягат на мобилизацията на диафрагмата. Например:

  • Методът Вим Хоф: Тази програма, разработена от Вим Хоф, известен още като “Ледения човек”, съчетава специфични дихателни упражнения, излагане на студ и медитация за подобряване на психическото и физическото здраве.
  • Метод на дишане Бутейко: Този метод, разработен от д-р Константин Бутейко, насърчава плиткото дишане през носа, за да подпомогне лечението на заболявания като астма и сънна апнея.
  • Предимството на кислорода: Тази програма, създадена от Патрик Маккеоун, съчетава различни дихателни упражнения, предназначени за подобряване на спортните постижения и цялостното здраве.

Включването на упражнения за диафрагма в ежедневието може значително да подобри физическото здраве и психическото благополучие. Наред със самостоятелното практикуване на тези упражнения, хората могат да изберат да проучат различни признати програми, които предлагат цялостни насоки за мобилизиране на диафрагмата.

Релаксация на диафрагмата и лечение на болката

diafragma-diaphragm-11Няколко техники могат да помогнат за облекчаване на напрежението и релаксация на диафрагмата. Тези методи могат да се включат в ежедневните занимания за справяне със стреса и подобряване на цялостното благосъстояние.

  • Диафрагмено дишане: Известно още като дълбоко дишане, описано по-горе, то спомага за пълния обмен на кислород, забавя сърдечния ритъм и може да понижи или стабилизира кръвното налягане.
  • Прогресивна мускулна релаксация: Метод, който включва напрягане и след това отпускане на всяка мускулна група в тялото, може да бъде ефективен начин за освобождаване на напрежението в диафрагмата.
  • Йога и пилатес: Тези упражнения са насочени към контрол на дишането и ангажиране на тялото, което може да помогне за укрепване и отпускане на диафрагмата.

Лечение на болки в диафрагмата

Лечението на болките в диафрагмата може да включва редица лечения – от промени в начина на живот до медицински интервенции. Ето няколко често прилагани лечения:

  • Физиотерапия: Физиотерапевтите могат да предоставят целенасочени упражнения за укрепване на диафрагмата и намаляване на болката.
  • Лекарства: Болкоуспокояващи, които се продават без рецепта, или предписани лекарства могат да помогнат за справяне със симптомите. Подробности – по-горе.
  • Хирургия: В тежки случаи може да се наложи хирургическа намеса за лечение на основните заболявания, причиняващи болка в диафрагмата. Също сме дали основните методи при оперативната намеса.
Марки и продукти за лечение на болки в диафрагмата

diafragma-diaphragm-12Днес на пазара се предлагат многобройни продукти и марки, които имат за цел да подпомогнат лечението на болката в диафрагмата. Няколко примера включват:

  • Medtronic: Медтроник е глобална компания за решения в областта на здравеопазването, която предлага редица устройства и терапии за лечение на болка, включително системи за целенасочено доставяне на лекарства за хронична болка.
  • Biofreeze: Известен със своите локални аналгетици, Biofreeze предлага продукти, които облекчават болките в мускулите и ставите.
  • Theragun: Тази марка предлага устройства за ударна терапия, които могат да се използват за облекчаване на напрежението и болката в различни мускули, включително диафрагмата.
Кога да посетите лекар

Въпреки че много фактори могат да допринесат за дискомфорта на диафрагмата, от решаващо значение е да се знае кога да се потърси професионална помощ. Ако изпитвате постоянна или силна болка в диафрагмата, затруднено дишане или други необясними симптоми, свързани с диафрагмата, се препоръчва да се консултирате с медицински специалист.

Вижте и ТОВА: Операция на херния по здравна каса. Ингвинална, хиатална херния и другите.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

херния, цена на операция по здравна каса

Ингвинална херния и др. видове. Лечение, цени за операция по здравна каса

Определение за херния; кога се образува, класификации. Как я разпознават пациентът и лекарят. Какви са …

Едно мнение

  1. детелина

    това са пълни глупости,,, сядаш пиеш една чаша топла вода след това си задържаш дъха колкото можеш и спира хълцането,,,,изпробвано

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *