Склеротерапия: Мнения за и против.
Цена на склеротерапия, ефекти, противопоказания

Склеротерапия: Мнения за и против. Цена, ефекти, противопоказания

Какво е склеротерапия. Мнения за и против, които съществуват. Цена и къде се прави? Противопоказания и ефекти от нея.

Мнозина възприемат съдовите звездички като естетически проблем. Те са съдово заболяване – предшественик на разширените вени. Представляват разширения на крайните участъци от венозната система.

Доскоро лекарите съветваха пациентите да се примирят с прозиращата през кожата мрежа от лилави капиляри. В тежки случаи предлагаха оперативно решение, но то не бе подходящо за всеки.

Днес има просто, безопасно и относително нескъпо средство срещу предшественика на варикозната болест. Нарича се склеротерапия и се осъществява от специалисти флеболози. Представлява процедура, която се осъществява без обезболяване в медицинските и естетични клиники и центрове.

Разновидности на изпълнение на склеротерапия
МетодКакво представлява
с разтворсклерозиращият агент е течен. Той се инжектира в проблемната вена (прилага се върху определен вид съдове)
с пянатечният агент се „разбива“ с въздух под налягане или CO2 до получаване на пяна, която се инжектира в проблемния съд. Използва се при вени с по-голямо сечение
под ултразвуков контролкато агент се използва пяна, а въвеждането й се проследява със средствата на ултразвука
с тумесцентна анестезия по метода TASARинжектиране на изстуден разтвор, който свива съдовете и подобрява контакта със склерозиращия агент, увеличава ефекта

Медицинското наименование на метода е флебосклерооблитерацияДнес тя е един от най-популярните неоперативни методи за отстраняване на варикозно разширени вени и за корекция на нарушена при варикозна болест хемодинамика (ликвидиране на патологични пътища на кръвта – рефлукси).

Какво е склеротерапия?

Склеротерапия – това е ефективен и безопасен метод за лечение на варикозни вени и «звездичките» от кръвоносни съдове.

Представлява инжектиране на специално вещество – склерозант, в проблемни кръвоносни съдове. Болната вена се «пломбира» и впоследствие тя напълно изчезва.

Склеротерапия е безболезнена лечебна процедура. Процедурата се извършва с ултратънки игли (максимум 0.3 мм) или микрокатетри (тънки тръбички с игли, по-тънки от човешки косъм). Затова усещането не е болезнено, а наподобява поставяне на ваксина. Възможно е да се усети парене.склеротерапия мнения

След приключване на склеротерапията на крака се поставя еластичен бинт, а върху него – компресионен чорап, който се носи денонощно и да не се сваля без разрешение.

Колко лечебни процедури са необходими?

По време на един курс склеротерапия се правят 3 до 10 инжекции. Количеството им зависи от особеностите на пораженията на вените и вида на склерозиращия препарат. Може да се наложат от 1 до 5 (средно 2-3) курса, взависимост от всеки конкретен случай.

Мнения за и против, плюсове и минуси

“Фигурин

Популярността на склеротерапията е свързана с нейната ниска цена, техническа простота на изпълнение, достъпност и идеални естетически и функционални резултати.

Специалистите посочват, че процедурата за дълго време, а в някои случаи и пожизнено гарантира добър лечебен и козметичен резултат. Само при 25% от пациентите не може да осигури пълно излекуване, но проявите на болестта значително се намаляват.

 • Главен плюс на склеротерапията е това, че кожата не се разрязва – всички манипулации се провеждат чрез пробождане с игла (откъдето произтичат безопасността и естетичния резултат);
 • Основен минус се смята недостатъчната категоричност на метода. Вената не се отделя по хирургичен път, поради което отново може да се включи в кръвообращението, водейки до прогрес на заболяването и поява на нови варикозни вени.

Минусът се компенсира от пенообразните склерозиращи агенти, ултразвуковото въвеждане и възможността за множество прицелни инжекции в мястото на рефлукса. Тези три неща позволяват резултатът да се приближи до качеството на оперативното премахване.

Мненията сред пациентите са разнопосочни. Мнозина нямат достатъчно информация и се боят от необходимостта от повтаряне на процедурата.

Докато специалистите оценяват стойността на процедурата като ниска, за пациентите тя е скъпа и носи риска от още разходи в бъдеще.

Вижте още мнения и не забравяйте и вие да оставите своя отзив ТУК! Какво мислите за склеротерапията? Къде правят добра склеротерапия и на каква цена? За какво трябва да се внимава?

На каква цена се прави и къде?

Цената на процедурата отразява качеството на мед. център и на изпълняващия флеболог – неговия опит и авторитет. От значение е използваното оборудване и материали. По-малко влияе изразеността на проблема при конкретния пациент.

Така стойността на класическа компресионна или пенна склеротерапия започва от 200 лв за бедро и коляно на един крак, но това касае малките ретикуларни вени и телеангиектазия.

Ако лечението изисква работа върху по-големи варикозни вени, стойността на процедурата може да се удвои за един крайник.

Дайте мнение и Вие тук!

Във всички случаи процедурата е по-евтина от криосклеротерапия и лечение с лазер. По-точно цената се определя след преглед от специалист, защото всеки пациенти има конкретна нужда, от която се поражда разнообразие в подходите и обема на изпълнение.

Склеротерапия на вени (при варикоза, разширени вени)

Няколко примера. МЦ „Римската стена“ провежда склерозиращо лечение срещу 200 лв на процедура. За сравнение оперативното е 1000 лв, а лазерното – 1600 лв.

Вариант на цена 250 лева на процедура има в клиниката „По-красиви“ при д-р Бианка Станчева, където се извършва склеротерапия на разширени вени.

Ценоразписът на Варикс център дава представа как градира цената според техниката на изпълнение.skleroterapiya-01

Склеротерапия при хемороиди

Склеротерапия на хемороиди се предлага в София в Юнион клиник (и в Пловдив), Болница Вита, МЦ Света София, МЦ Римската стена, Он клиник Варна и др. клиники. Стандартна цена не се обявява, а се определя индивидуално.

Лечение със склерозант

Използваните агенти се наричат втвърдяващи с-ва за местно инжектиране. Най-често това са натриев тетрадецил сулфат и полидоканол

Противопоказания

 • Алергия към склерозанта;
 • Тежки системни заболявания;
 • Тежка генерализирана инфекция;
 • Гнойно поражение на кожата в зоната на работа;
 • Остра тромбоза;
 • Продължителна имобилизация (постелен режим);
 • Исхемия 3-4 степен;
 • Зачеване, лактация.

Съвременните склерозанти са безопасни и имат анестезиращо действие, затова тяхното въвеждане може да бъде съпроводено с усещане за парене. Ако по времена лечението имате неприятни усещания (болка, повдигане, световъртеж и др.), незабавно съобщете на лекаря.

Още по темата ТУК:

мнения, отзиви, коментари, форум

Разширени вени: Български крем за варикоза, гел, лекарства и др. средства

Какво да правим преди и след склеротерапия?

Преди склеротерапия:

 • Непременно уведомете лекаря, ако приемате хормонални препарати (контрацептиви, естрогени и др.);
 • Прекратете приема на аспирин, трентал, ибупрофен и други противовъзпалителни препарати за 2 денонощия преди лечението. Тези лекарства могат да повишат кръвотечението на тъканите и да увеличат риска от образуване на синини;
 • Две денонощия преди и след склеротерапията не трябва да се приема алкохол или да се пуши.

Вечерта преди склеротерапия:

 • Не си правете епилация, не използвайте лосиони и кремове;
 • Вземете си хигиеничен душ, измийте си краката с антибактериален сапун
 • За лечение се облечете в удобни широки дрехи и обувки;
 • 1,5 часа преди склеротерапията хапнете нещо леко.

След склеротерапия:

 • трябва да походите около 10-30 минути;
 • не забравяйте, че в състав на препарата влиза спирт, затова след терапията не бива да шофирате;
 • не ограничавайте физическата активност. Ежедневно не по-малко от 1 час ходете пеша;
 • избягвайте продължително стоене или седене;
 • в продължение на 2 седмици не приемайте горещи вани и 1,5-2 месеца не посещавайте сауна или баня;
 • първите три денонощия след склеротерапията не се занимавайте с аеробика, гимнастика или велотренажор.

Какви могат да бъдат страничните ефекти?

 1. Дали кожата ще ви сърби зависи от вида склерозиращ препарат и сърбежът обикновено преминава 1-2 часа след процедурата;
 2. Временно потъмняване на кожата по дължина на склерозираната вена се забелязва при 5-8% от пациентите. Светлокафявите линии в някои единични случаи могат да се запазят до една година;
 3. Лющене на кожата: при по-малко от 1% от наблюдаваните – При това на мястото на инжекцията се образува малка повърхностна раничка, която изчезва след 2-4 седмици;
 4. Алергичните реакции са много редки. Техният риск е най-висок при пациенти,които имат алергия към друг вид медикаменти;
 5. В много малък брой случаи се наблюдава болка по дължината на склерозираната вена. Напрежение в местата на убожданията могат да се наблюдават в рамките на 3-9 денонощия;
 6. В редки случаи до 2-4 седмици след лечението по дължината на склерозираната вена може да се появи «мрежичка» от кръвоносни съдчета, която изчезва сама в рамките на 4-6 месеца;
 7. Може да се наблюдават кратковременни отоци в областта на глезените (при лечение на варикозни вени, разположени в тази област, както и при носене на тесни обувки на висок ток);
 8. Възпалените вени — тромбофлебит са много рядко усложнение на склеротерапията, което възниква при 1 от 1000 пациента. Тромбофлебитът възниква при нарушение на предписанията на лекаря и самостоятелно снемане на еластичния бинт.

Още ТУК:

Естествени лекове за кървящи хемороиди. Бабини рецепти

Профилактика на усложненията

Помнете, че най-доброто средство за профилактика на възможните усложнения е използването на съвременни склерозанти, строго съблюдаване на предписанията а лекаря и лечение при специалисти, преминали специално обучение и притежаващи сертификат.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Аквасорс. Измама ли е?

Аквасорс, АФА водорасли и Зелена енергия. Мнения. За отслабване

Какви мнения съществуват за Аквасорс? Измама ли е? Мнения за Зелена енергия и АФА водорасли. …

3 Мнения

 1. Гаро Папазян

  Търся препоръки за склеротерапия при хемороиди, някой реално да е правил, има ли болка и колко процедури са направени със склерозант?

 2. Василка Боева

  Някой да каже и цена за склеротерапия при хемороиди, колко пъти се ходи, и те ли са по 200-250 лв?

 3. Паскал Иванов

  Насочват ме към д-р Ангел Радев Горна баня, цена за един път 250 – 550 лв. Колебая се за Аджъбадем, там не знам цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.