Склеротерапията – За и против. Какво е склерозант

Склеротерапия, това е популярен, ефективен и безопасен метод за лечение на варикозни вени и «звездичките» от кръвоносни съдове.

Той се основава на въвждането в болната вена на специален лекарствен препарат — склерозант, който, при съблюдаване на определени условия като че ли «пломбира» болната вена и тя в последствие напълно изчезва. Склеротерапията за дъго време, а в някои случаи и пожизнено гарантира добър лечебен и козметичен резултат.

Само при 25% от заболелите пациенти Склеротерапията не може да осигури пълно излекуване. Но дори и в тези случаи проявите на болестта значително се намаляват. Колко лечебни процедури са необходими? По време на една процедура (курс) на склеротерапия лекарят може да направи от 3 до 10 инжекции.

Количеството им зависи от особеностите на пораженията на вените и вида на склерозиращия препарат. Може да се наложат от 1 до 5 (средно 2-3) курса в зависимост от всеки конкретен случай.

Переди склеротерапията:

♣ Непременно уведомете лекаря, ако приемате хормонални препарати (контрацептиви, естрогени и др.);
♣ Прекратете приема на аспирин, трентал, ибупрофен и други противовъзпалителни препарати за 2 денонощия преди лечението. Тези лекарства могат да повишат кръвотечението на тъканите и да увеличат риска от образуване на синини;
♣ Две денонощия преди и след склеротерапията не трябва да се приема алкохол или да се пуши.

“Фигурин

Вечерта преди склеротерапията:

 • Не си правете епилация, не използвайте лосиони и кремове;
 • Вземете си хигиеничен душ, измийте си краката с антибактериален сапун
 • За лечение се облечете в удобни широки дрехи и обувки;
 • 1,5 часа преди склеротерапията хапнете нещо леко.

Склеротерапията е безболезнена лечебна процедура. За нейното прилагане се използват специални тънки игли или микрокатетри (тънки тръбички с игли, по-тънки от човешки косъм. Съвременните склерозанти са абсолютно безопасни и имат анестезиращо действие, затова тяхното въвеждане може да бъде съпроводено с усещане за парене. Ако по времена лечението имате някакви неприятни усещания (болка, повдигане, свтовъртеж и др.), незабавно съобщете на лекаря. След приключване на склеротерапията на крака се поставя специален еластичен бинт, а върху него слага компресионен чорап, който трябва да се носи денонощно и да не се сваля без разрешението на лекаря.

След склеротерапията:

 • трябва да походите около 10-30 минути;
 • не забравяйте, че в състав на препарата влиза спирт, затова след терапията не бива да шофирате;
 • не ограничавайте физическата активност. Ежедневно не по-малко от 1 час ходете пеша;
 • избягвайте продължително стоене или седене;
 • в продължение на 2 седмици не приемайте горещи вани и 1,5-2 месеца не посещавайте сауна или баня;
 • първите три денонощия след склеротерапията не се занимавайте с аеробика, гимнастика или велотренажор.

Какви могат да бъдат страничните ефекти?

 1. Дали кожата ще ви сърби зависи от вида склерозиращ препарат и сърбежът обикновено преминава 1-2 часа след процедурата
 2. Временно потъмняване на кожата по дължина на склерозираната вена се забелязва при 5-8% от пациентите. Светлокафявите линии в някои единични случаи могат да се запазят до една година.
 3. Лющене на кожата: при по-малко от 1% от наблюдаваните – При това на мястото на инжекцията се образува малка повърхностна раничка, която изчезва след 2-4 седмици.
 4. Алергичните реакции са много редки. Техният риск е най-висок при пациенти,които имат алергия към друг вид медикаменти.
 5. В много малък брой случаи се наблюдава болка по дължината на склерозираната вена. Напрежение в местата на убожданията могат да се наблюдават в рамките на 3-9 денонощия.
 6. В редки случаи до 2-4 седмици след лечението по дължината на склерозираната вена може да се появи «мрежичка» от кръвоносни съдчета, която изчезва сама в рамките на 4-6 месеца
 7. Може да се наблюдават кратковременни отоци в областта на глезените (при лечение на варикозни вени, разположени в тази област, както и при носене на тесни обувки на висок ток).
 8. Възпалените вени — тромбофлебит са много рядко усложнение на склеротерапията, което възниква при 1 от 1000 пациента. Тромбофлебитът възниква при нарушение на предписанията на лекаря и самостоятелно снемане на еластичния бинт.

Помнете, че най-доброто средство за профилактика на възможните усложнения е използването на съвременни склерозанти, строго съблюдаване на предписанията а лекаря и лечение при специалисти, преминали специално обучение и притежаващи сертификат.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *