Трептене на лявото око.
Възпален нерв, нервен тик, тригеминална невралгия, стрелкаща болка в главата като причини за играене на дясното око

Играе ми дясното око. Трептене на лявото. Какво означава?

Трептене на лявото око. Играе ми дясното око, какво може да е това? Възпален нерв, нервен тик, тригеминална невралгия, стрелкаща болка в главата и главоболие в лявата част и други възможни причини. Диагностика и лечение.

Треперене на окото се проявява моментно или периодично при стрес и претоварване. Понякога играенето е постоянно явление – израз на заболяване, отразяващо се на очите.

Произволните движения на очните мускули се определят като нистагъм и нервен тик.

Нистагъм е колебателно движение на очните ябълки. То е ритмично и с висока честота, до няколко стотин пъти в минута. Според провокатора се различават физиологичен и патологичен нистагъм.

Нервният тик е неритмично потрепване, причиняващо се от съкращаване на мускулатурата около очите. Той е безболезнен и безвреден, но създава непреодолим емоционален дискомфорт. Понякога сигнализира за развитието на разстройства или дефицити в организма.

Треперене на окото като патологичен симптом
Заболяване, причинаМеханизъм на въздействие
претоварване на психиката и ЦНСв моменти на стрес и физическа обремененост се отделят повишени к-ва стресови хормони. Те свиват мускулните влакна в тялото
умора на очитепродължителна работа и некоригирани отклонения в зрението провокират треперене като израз на претоварване. Частен случай е изсушаване на лигавиците поради взиране и влияние на външни фактори
болести на очите и лицевите нервиблефарит, конюнктивит, неврит на лицев нерв
умора на тялотоотклонения в съня и ситуационно недоспиване водят до допълнително обременяване на очите и треперене на тяхната мускулатура
кофеинмускулната чувствителност се повишава при прекаляване със стимулиращи, главно кофеин-съдържащи напитки
магнезиев дефицитмагнезият разпуска мускулните влакна, мускулатурата на съдовете и органите, той е естествен антистресов фактор
спад в имунитетаоперации, грип, ОРЗ, ОРВИ и други инфекции могат да се съчетаят с нервен тик. Хронично възпаление на гърлото и тонзилит спазмират мускулите на клепачите
алергична реакцияхистаминът, отделят от тялото при алергичен отговор, дава физически прояви и при очите – сълзене, подуване и треперене
органични поражения на мозъкадисфункция на мозъка и нарушения в отдела, отговорен за неволевите движения, повишаващи нервно-рефлекторна възбудимост и потискащи мускулния тонус и рефлексите
заболявания с нервни тиковеенцефалит, Паркинсон, мозъчен тумор, синдром на Турет

Съществува психосоматична теория за нервните тикове. Тя обяснява потрепването на очите с подсъзнателна реакция на отблъскване и самозащита.

Очите се закриват при обида, при нежелание да се приеме реалността, при страх и опит за самозащита. Отвътре постъпват подсъзнателни импулси за „затваряне“ на очите, а мозъкът действа противоположно – поддържа ги отворени, защото човекът е в будно състояние и вероятно под стрес. Едновременното влияние на тези два фактора причинява премигване или потреперване.

Психологът Лиз Бурбо пише, че нервният тик се развива при хора, чието вътрешно напрежение е достигнало апогей. Преди това е имало период на потискане и сдържане на емоции като агресия, тревога, страх, гняв, тъга. В един момент нервната с-ма не издържа, силите се изчерпват. Друг провокатор е склонността към параноя. И двата случая се разрешават с психологическа терапия.

Играе ми дясното око. Какво означава?

Народът тълкува треперенето на окото по друга система – гледа кое око трепери и смята, че дясното е на добро, лявото – на лошо. Да видим какво се крие в дълбочина.

tik-01
Трепкане отдясно е на късмет, на благоприятни промени и облаги

Мозъчните полукълба управляват противоположните на себе си половини на тялото. Така потрепване на дясното око показва активност в лявото полукълбо.

“Фигурин

Лявото мозъчно полукълбо е аналитично, то обработва детайли и факти, на практика това е разумът в човека. Потрепването на дясното око показва претоварване на лявото полукълбо, прегряване на аналитичната система. Народът смята, че това е на добре, защото участието на ума гарантира разумен избор и обмислено решение.

Трептене на лявото око или веждите

Потрепване на лявото око издава прекалена активност в мозъка отдясно. Дясното полукълбо работи с образи и символи. Там са въображението, чувствителността и творчеството. А също и вътрешните импулси.

Народът тълкува потрепването на лявото око като лошо предзнаменование. Тук прозира мнението, че действията под влияние на чувства и импулси са опасни.

Правят се и конкретни тълкувания на треперенето според точното място на тика и времето, в което той е възникнал.

Вижте и ТОВА: Трептене на лявото око. Какво означава? Играе ми лявото око. Подробен трепетник на Чудеса.НЕТ!

Възможни причини за трептене и симптоми

tik-03
Разликата между нистагъм и нервен тик е съществена

Както се вижда от началната ни таблица, причините за потрепване са най-различни по същност. Повече от 30 вида факторивлияят върху това явление – от преумора до генетична предразположеност. Понякога треперенето не прилича на намигване, а на спазъм – изкривяване на лицето надолу или встрани към слепоочието. Надолу ще дадем конкретни ситуации, в които тялото реагира с мускулен спазъм.

По-леки причини (физиологически)
 • Пренапрягане на очите при работа с компютър и малки детайли. Работата с помощта на зрението по 8 и повече часове на ден обременява и уморява зрителния орган. Той „трепери“ от умора;
 • Силна светлина. Продължително пребиваване под ярко слънце без очила и шофиране с часове срещу слънцето са негативен фактор за потреперване на очите;
 • Вредни привички. Цигарите, алкохолът, напитките – стимуланти въвеждат тялото в режим на стрес, а продължителното излагане на стрес води до трепкане на очите и други проблеми;
 • Психическа умора. Наблюдава се при децата при постъпване в училище, при възрастните, които активно работят върху проект с кратки срокове и други подобни ситуации, в които има непоносимо натоварване и то продължава без почивки;
 • Обременяваща обстановка. Пребиваването в среда на изнервени хора също изтощава психиката. Пример са деца, които растат в семейства с лоши отношения, на фона на скандали и домашно насилие.
По-тежки причини (неврология)
tik-04
Зад уж безобидното потрепване понякога стои сериозно неврологично увреждане
 • Нервен тик с участието на мимическите мускули. Засяга различни зони, сред които очите – блефароспазъм. Развива се постепенно – от първоначално дразнене и сухота до трепкане, треперене и свиване. Възниква при съдови, възпалителни, метаболитни и токсични поражения на нервната система;
 • Възпален нерв, невропатия на лицевия нерв. Представлява нарушаване на предаването на импулси по нерва заради отмирането на отделни влакна. При засягане на троичния нерв в процеса се въвлича и мускулатурата около очите;
 • Пареза на лицевата мускулатура. Това е слабост на мускулите вследствие на проблем с нервите.
 • Тригеминална невралгия. Болка по хода на преминаващия през лицето троичен нерв причинява мускулно треперене;
 • Черепно-мозъчна травма. При увреждане на мозъчното вещество от предмет, кости или кръвоизлив се увреждат неврони и се образуват зони на повишена активност. Те пораждат нервни тикове.

При неврологичните заболявания симптоматиката се променя според цялостното състояние и конкретните дразнители като гледане на телевизия, работа или компютърна игра. Според тежестта на клиничната картина се различават единични тикове (до 9 пъти за 20 мин.), серийни  (пристъпообразна поява на 10 – 30 тика за 20 мин.) и статусни – най тежкото състояние (30 – 600 и повече потрепвания за 20 минути).

Вълнението, преумората, депресията провокират увеличаване на честотата на тиковете. Обратната тенденция се наблюдава при превключване на вниманието и съсредоточаване върху увлекателни занимания.

Очни заболявания

Очни болести като блефарит, които силно пресушават обвивката и окото автоматично започва да мига често, за да овлажнява. Недостиг на витамини и недостатъчно хранене на очите води до нарушаване на функционирането и нистагъм.

Психични разстройства

Стрес, преумора и злоупотреба с психостимулатори са най-честите външни провокатори за появата на нервни тикове. Такива прояви са преходни.

Психостимулаторите и особено енергийните напитки въвличат неврони от екстрапирамидната с-ма и пряко провокират мускулни потрепвания. При често използване леките потрепвания прерастват в неврологични нарушения.

При определени психични патологии възникват тикове като трепкане на клепачите, въртене на очните ябълки, често мигане, широко отваряне на очите, фиксиране на погледа и др. Диагнози като шизофрения и епилепсия се бележат от органични и функционални изменения на зони от мозъка, които нарушават основни функции. Понякога се проявяват устойчиви неврологични изменения.

Още по темата ТУК: Тълкование на тиковете: Трептене на лявото око. Какво да правиш, ако ти играе дясното око? Поверия и симптоматика.

Диагностика

Диагностичните процедури се предписват и провеждат от невролог.

tik-05
Пациентът се насочва към съответния специалист според водещата причина

Пациенти с очни патологии се насочват към офталмолог. При подозрение за невроза – към клиничен психолог, психотерапевт или психиатър. Основните обследвания са:

 • Преглед при невролог. При здрави хора отсъстват нарушения. При неврози е възможно незначително активизиране на рефлексите. При болни с неврити се откриват асиметрия, едностранна пареза с различна тежест. При други неврологични патологии се открита симптоми на парези, атаксия, разстройство на чувствителността и др.;
 • ЯМР на мозъка. Този вид томография е диагностична методика за откриване на тумори, множествена склероза, блефароспазъм и други неврологични поражения. Позволява да се определи характерът, локализацията и разпространеността на патологичния процес. Оценява се състоянието на церебралните структури, обвивки и съдове. За повишена информативност ядрено-магнитният резонанс се провежда с контрактно вещество;
 • Електрофизиологични методи. Пациенти с идиопатичен блефароспазъм преминават през реоенцефалография за изключване на исхемична природа на болестта. При амиотрофична латерална склероза, неврити и множествена склероза се използват електромиография, електроневрография и др. за оценка на провеждането на импулси и степента на поражение;
 • Изследване на очите. При алергичен конюнктивит, сухота в окото и др. очни патологии се провеждат биомикроскопия, флуоресцентна проба и др. специализирани тестове. Нужни са кожно-алергични проби за откриване на алергена при алергичен конюнктивит. Понякога се назначават микробиологично и цитологично изследване, ДНК текст и биопсия на мускулите с последващ хистологичен анализ.

Лечение

Подходът се определя според конкретната причина за възникване на потрепването.

Първични тикове, причинени от психогенни фактори, се лекуват със средствата на психотерапията. При липсата на органични патологии се предприемат мерки за преодоляване на причинителя – стрес, депресия, невроза, шоково събитие;

Първични тикове при деца. Нервните тикове при децата по-често са следствие на психоемоционална травма, повишена тревожност и натрапчив страх. В по-леки случаи те преминават с възрастта;

мнения, отзиви, коментари, форум

Функционални тикове се лекуват чрез отстраняване на провокиращия фактор и леки релаксанти, за предпочитане на растителна основа, за по-бързо преодоляване на симптоматиката (например редуциране на енергийните стимулатори, лекуване на безсъние, почивка и др.);

Вторични тикове насочват към предизвикалите ги заболявания. Лекуват се органичните изменения, които са довели до патологичната реакция. Тук се включват инфекции, интоксикации, мозъчни травми, нарушаване на мозъчното кръвообращение и др. болести, чието овладяване води до отшумяване на нервната реакция;

Дайте мнение и Вие тук!

Тикове като следствие от очно заболяване се лекуват чрез корекция на зрението, редовно овлажняване на очите и други офталмологични средства.

Бързо премахване на тикове

В повечето случаи очите престават да трепкат, когато отдъхнем или ограничим кофеиновите и спиртните напитки, както и цигарите.

При умора помагат апликациите с пакетче използван черен или зелен чай. Ефективни са компресите с отнемащи възпалението билки като лайка и смрадлика. Ако симптомите се съхранят, отиваме при офталмолог.

Тикове заради сухо око и очни раздразнения се оправят бързо с изкуствени сълзи и успокояващи капки. Такива препарати са препоръчителни при постоянна работа на компютър и прекаляване с телевизия.

Още нещо интересно ТУК: Капки за осветени очи, уморени очи и др. Алкаин, Визин, Вигамокс, Тобрекс и прочие лекове и лекарства.

При психологичен провокатор на треперенето бърз резултат дава премахване на стресовия фактор. Голямо значение има нормализирането на отношенията в семейството, в работната или учебната среда.

При единични потрепвания помага бързото интензивно мигане с очи. Волевото движене на мускулите се противопоставя на неволевото.

tik-02
С кокалчето на показалеца внимателно с кръгови движения масажираме потрепващото око. След около минута мускулът се отпуска

Ефективно упражнение е активното отваряне и затваряне на очите. Първоначално очите се отварят максимално широко, след което бързо се затварят със стискане на мускулите. Упражняването в рамките на 2-3 минути отпуска и премахва случайно възникналото напрежение.

Инжектирането на ботокс облекчава проявите на блефароспазъм, за който няма ефективно лечение. Въвеждането на ботулинов токсин директно в мускулите около очите намалява спазмите или напълно ги спира. За жалост ефектът трае няколко месеца и след това инжекциите трябва да се повторят.

Непременно погледнете и ТУК: По-добрият трепетник, който включва и значенията не само на очите, но и на веждите. Горен и долен клепач.

Ролята на здравия сън

Каквито и да са тикозните причини, няколко промени в ежедневието облекчават протичането на болестта и по-бързото преодоляване на симптомите. Тяхната цел е не просто моментна почивка, а постигане на дълбок релакс.

Главната мярка е осигуряването на редовен и здрав сън минимум 8 часа на нощ. Препоръчително е лягане по едно и също време вечер за създаване на устойчиви навици.

Здравият нощен сън се подкрепя с мерки през деня като осигуряване на почивки, следобеден сън при възможност, гимнастика, разходки на открито, спорт. Те се комбинират със съзнателно намаляване на психическото и умственото натоварване, избягване на проблеми и стрес.

Консервативна терапия

Ако тиковите прояви са силно изразени, лекарят назначава медикаментозно лечение.

При първични тикове то е насочено към симптомите, при вторични тикове – към основното заболяване – провокатор.

В повечето случаи трепкането на очите изчезва след успешно лечение.

Симптоматичната терапия стъпва на препарати, които намаляват интензивността на тиковете, успокояват в леки случаи и седират в по-тежки.

Предпочитани медикаменти са:

 1. Транквиланти – отстраняват тревога, раздразнение, гняв, страх;
 2. Спазмолитици – отпускат спазмирането на мимическата мускулатура;
 3. Антидепресанти – премахват силно проявени безпокойство и тревога;
 4. Седативи – премахват умората и напрегнатостта;
 5. Сънотворни – нормализират нощния сън.

В много случаи е достатъчна употребата на растителни препарати на основата на валериана, жълт кантарион, маточина, дяволска уста, мента и др., както и витаминни комплекси с калций и магнезий.

Най-достъпният метод се предоставя от народната медицина. Тя препоръчва компреси на очите с билкови отвари, например от лайка, пелин, здравец, глог, мента, маточина и др. лечебни растения с отпускащ ефект.

Китайците предлагат друг подход – игло- и рефлексотерапия. Въздействието чрез натиск или игла върху определени точки по тялото води до отпускане на мускулатурата и отрегулиране на жизнената енергия.

Активността на мускулите спада и чрез отпускащ масаж на главата и врата. Подобрява се кръвоснабдяването, премахва се напрежението, нервната с-ма релаксира.

Още информация и източници на английски: Какво означава трептене на окото? * Анатомия или суеверие? Когато ти играе лявото или дясното око; * Какво казват по въпроса офталмолозите от очната клиника.

Хирургическо лечение

Ако нито един от методите на лечение на блефароспазъм не дава резултат, се прибягва до миектомия. Това е хирургичен метод, при който се отстраняват някои мускулни влакна и нерви от зоната на клепача.

За лечението на хемифациален блефароспазъм може да потрябва неврохирургична операция с цел намаляване на налягането на артерии върху лицевия нерв. Подобно вмешателство дава устойчив и постоянен резултат, но създава риск от сериозни усложнения и постоянни нежелани ефекти.

И едно видео на руски за бързите и прости начини за прекратяване трептенето на окото:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

vestibo-betaserk-cynarizin-01

Вестибо 16, 24 на таблетки: Мнения, аналози. Какво лекуваме?

Как се ползва Вестибо на таблетки от 24 и от 16 мг? Мнения за лекарството. …

2 Мнения

 1. Румяна Ласкова

  На мен ми трепка лявото око, по-точно под окото, 2-3 пъти седмично. Това нервен тик ли е, може ли да е възпален троичен нерв!! Плаша се, че е нещо сериозно!

 2. Иванка Добрева

  Играе ми дясното око преди важен разговор, нещо като трябва да се разправям. Трептене на лявото никога не съм имала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.