10+ мита за зрението. Как мониторът може да ни докара кокоша слепота

Много е важно да се различават фактите от измислиците. Има много сплетни за зрението. Не е нужно винаги да ги вземаме за чиста монета. Ето някои от тях:

1. «Да се седи близо до телевизора е вредно за нашето зрение» Не съществуват никакви доказателства за това, че е вредно за очите. Трябва да се седи там, където е най-удобно. Очите могат да се уморяват ако гледате телевизора на малко разстояние, но и в прекалено мрачна стая. И все пак ако гледате дълго, може и монитор да е, естествено е очите ви да свикнат със светещия фон и после на тъмно да не можете да виждате добре и да имате замъглено зрение.

2. «Четенето на тъмно е вредно за зрението».Както и при първият мит, четенето при недостиг на светлина може да предизвика умора на очите, но няма да им нареди.

3. «Някои упражнения ще помогнат да се подобри вашето зрение».Да разглеждаме всичко, което ни обкръжава – това е необходимо за да поддържаме мускулите на очите в тонус все. Всякакви други усилия са излишна загуба на време и не носят никаква полза.

4. «Очите могат да се «износят»».Очите не са лампички. Не можете да ги «износите» докато се ползвате от тях.

5. «У възрастните хора зрението се подобрява понеже те «получават второ зрение».Под «второ зрение» способността на човека да вижда по-надалеч. Причината за такова «подобрение» е в това, че се променя лещата на окото поради растящата катаракта.

6. «Честият секс (или мастурбация) може да доведе до слепота».Венерическото заболяване сифилис, ако не се лекува, може да доведе до слепота, слабоумие и смърт. Ето как се раждат митовете.

7. «Да се носят очила е вредно за очите».Трябва да се носят само очила за коригиране на зрението, които са предписани от лекар. Очилата, които не са за вас не вредят на зрението.

8. «Слепите хора имат шесто чувство или някакъв талант».Болшинството хора с отлично зрение не отделят внимание на чувствата си. Слепите хора работят упорито за да развият именно чувствата. Това не е шесто чувство. Това е тежък труд и практика.

9. «Преди да станеш на 40 не е нужно да си проверяваш зрението».Всеки трябва редовно да си проверява зрението, даже и ако няма оплаквания. Има болести на очите, които се поддават на лечение. Глаукомата, например, е една от тези, които се появяват преди 40 г.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

10. «Лекарите могат да пресаждат очи».Невъзможно е да се трансплантира цялото око. То е съединено с мозъка със зрителни нерви. Ако се отреже,повече не може да се свърже. Когато лекарите разберат как да правят присаждане на мозък, те ще могат да трансплантират и очи.

Дайте мнение и Вие тук!

11. «Учените са създали «бионично око».Изследователите са работили над микрочип, който заменя повредените клетки на ретината в централното зрение. Други учени се опитваха да включат камера направо към мозъка. Да, но очите и мозъкът не работят компютър и видеокамера. Дори и наистина да са създали биологично око, няма как да го свържат с мозъка.

12. «Слънцето не пречи ако носиш тъмни очила или си късоглед».Ултравиолетовата светлина на слънцето може да повреди роговицата и лещата на окото. Като погледнете слънцето може да се получи не само главоболие и временно увреждане на зрението, но и постоянно нарушение на функциите на очите.

13. «Нищо не може да се направи за предотвратяване на загубата на зрението».Редовният лекарски преглед и внимателното отношение към очите ще ви помогнат да съхраните вашия главен орган на чувствата. Ако са възникнали някакви проблеми със зрението, трябва незабавно да се обърнете към офталмолог. Ако болестта е открита на по-ранен етап на развитие, то развитието й може или да се предотврати или да се забави.

14. «След известно време очилата могат да развалят очите».Носенето на очила никога не влошава зрението. Всъщност е въпрос на навик.

15. «Трябва да се ядат моркови за подобряване на зрението».За да се поддържа добро зрение трябва само малко количество витамин A, който се съдържа в морковите. Прекалената му употреба е вредна.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

тест за астигматизъм

Тест за астигматизъм. Как се прави онлайн и при лекаря?

Тест за астигматизъм: защо да сме наясно със здравето на очите си. Можем ли да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *