В тази статия ще обсъдим пет витамина и минерала, които може да помогнат за регулиране на кръвното.

5 витамина и минерали в полза на кръвното налягане

Кръвното налягане е жизненоважен показател за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Когато нивата му са високи, рискът от сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти се увеличава, а ниските може да причинят умора, замаяност и припадък, споделят специалистите от екипа на Sendo.

В тази статия ще обсъдим пет витамина и минерала, които може да помогнат за регулиране на кръвното. Ще разгледаме ползите и недостатъците на тези хранителни вещества, както и препоръчителните дневни стойности за прием.

Магнезий

Магнезият е основен минерал, необходим за различни функции в тялото, включително за поддържане на нормални стойности на кръвното. Той действа като естествен калциев блокер, предотвратявайки натрупването на калций в артериите и тяхното стесняване. По този начин допринася и за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Калий

Помага за балансирането на ефектите от натрия в тялото и за стабилизиране на нормалните стойности на кръвното, като улеснява изхвърлянето на излишния натрий чрез урината. Този минерал спомага за намаляване на артериалното напрежение в кръвоносните съдове, което допринася за по-лесния кръвен поток и по-добро сърдечно здраве.

Група B витамини

Витамините от група В, особено фолиевата киселина, витамин B6 и витамин B12, играят важна роля в регулирането на кръвното. Тези витамини помагат за производството на червени кръвни клетки и намаляват нивата на хомоцистеин, аминокиселина, свързана със заболявания на сърцето.

Калций

Dobavki Za Visoko Kravno Nalyagane 01Друг основен минерал, необходим за различни функции на тялото, включително стабилизиране на кръвното. Той играе решаваща роля в поддържането на здравето на костите и зъбите, както и в предаването на нервните импулси и мускулните съкращения. Здравословният прием на калций подпомага работата на сърдечния мускул и съдейства за регулирането на сърдечния ритъм.

Дайте мнение и Вие тук!

Желязо

Желязото е основен минерал, необходим за производството на хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който транспортира кислород в тялото. Адекватните нива на желязо може да помогнат за предотвратяване на анемия, състояние, което може да доведе до ниско кръвно.

Разгледайте възможностите за прием на хранителни добавки за кръвно налягане, в чийто съставки се съдържат петте витамина и минерала, споменати в тази статия. Но преди да започнете да приемате каквито и да било добавки, е добре да се консултирате със здравен специалист за индивидуални препоръки в дозировката и начина на прием.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

доплер

Доплер. Изследване на глава, крака и др. Цена, как и къде се прави

Доплер и Доплеров ефект: ето какво да знаем по темата. Защо се правят Доплерови изследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *