Кондиломи – има ли лечение?

Гениталните брадавици, които се наричат още кондиломи, обикновено имат розов до сив цвят и се образуват в областта на половите органи, на гениталиите, както и в перианалната зона.

Типичното за тях е, че варират от изключително дребни образувания до такива, които могат да бъдат забелязани с просто око.

Повърхността и броят им също могат да варират – от набраздена до гладка, от единични до появата на групови образувания.

Още по темата ТУК: Лечение с билки и лекарства (мазила и за пиене) на кондиломи и папиломи!!

Кондиломите се срещат както при мъжете, така и при жените, като в зависимост от особеностите на мъжкия и женския организъм проявленията им леко се променят.

След като веднъж е диагностицирано наличието на кондиломи, следва дълъг период на лечение. Въпреки че има случаи, в които образувания изчезват, без да се налага намеса, в по-голяма част от случаите става дума за продължително лечение, което невинаги гарантира, че заразата ще се изчисти докрай.

“Фигурин

Консервативното, ако може така да се нарече, лечение се състои в употребата на препарати, изготвени върху различни количества подофилотоксин. Веществото се отличава с антимикотично действие, което води до некроза, но при което често има и сериозни странични ефекти.

Друг продукт – Имиквимод – модулира имунния отговор, който е даден от страна на вируса. Криохирурията с течен азот е по-драстичният подход за лечение.

При него обаче често се срещат рецидиви – в рамките на следващата половин година до 70% от пациентите отново биват атакувани от вируса.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *