Корен от репей за коса и др. ползи
Корен от репей за коса и лечение. Чай, отвара, настойка. Масло от репей. Съдържание, продукти, цени.

Корен от репей за коса и лечение. Чай, отвара, настойка

Активните компоненти в корен от репей: За коса и каква е ползата им за здравето. Лечение с продукти от репей – проверени рецепти за настойки, отвари, чай и сок. Готови продукти с репей от аптеката. Как да използваме репей за хубава коса – съвети

Съдържание:

Репей – това непретенциозно растение е едно от най-древните средства за лечение, добре познато в народната медицина. Използва се преди всичко коренът му, но ползи има и от листата и цветовете.

Ползи от корен от репей и приложение

Растението репей е наистина внушително – трудно е да не забележиш огромните му месести листа, дългото и мощно стебло с красиви лилави цветове. Но истинската ценност на въпросния репей се крие в корените му. И тях си ги бива – достигат дължина до 60 сантиметра, а диаметърът им може да е до три см.

Растението репей (билка), ботаническа справка

Репеят е едро дву- или многогодишно растение със средна височина 60-120 см. Може да достигне и триметрова! Стеблото и коренът са мощни, клончетата – многобройни и мъхести. Листата са много големи – сърцевидни, от горната страна гладки и наситено зелени, отдолу сивкави и покрити с власинки. Растението цъфти щедро, с красиви цветове във формата на интересни кошнички. Пикът на цъфтежа е през юни-юли.
За развитието на репей е необходим умерен климат; обикновено се развива близо до обиталищата на човека, но върху изоставени и замърсени терени и върху почва, богата на азот. Предпочита близостта на сладка вода.

Състав и действащи вещества

Благодарение на уникалния набор от полезни компоненти, свойствата на репеевите корени са актуални при лечението на множество заболявания. Счита се дори че помагат и при болести, с които официалната медицина трудно се справя.

  • Едно от главните достойнства на билката е полизахаридът инулин, чрез който организмът се освобождава от шлаки и токсини; нормализират се обменните процеси и укрепва имунитетът; репеят е незаменим при болести на черния дроб и жлъчката.

Ето какво още съдържа коренът от репей: микроелементите желязо, цинк и манган; смоли и ненаситени мастни киселини; алкалоиди с противотуморна активност; дъбилни вещества; протеини.

Лечебни и полезни свойства, показания

Коренът от репей е суровина за медикаменти, които се прилагат при лечението на захарен диабет, травми и възпалителни процеси. Продуктите от репей действат болкоуспокояващо, жлъчегонно, отводняващо. Репеят е в помощ на панкреаса при продукцията на ферменти, освен това влияе благотворно на кожата, на чревната перисталтика.

Корен от репей за коса, състав. Чай, отвара, настойка
Коренът от репей е истински склад на лековити съставки

Освен вече посочените качества си струва да посочим свойства като антибактериални, антисептични, дезинфекциращи. Подпомага се зарастването на рани и балансирането на кръвната захар.

Детоксикация и пречистване

Коренът от репей може да се нарече и пречиствател на кръвта. Той е в състояние напълно да я освободи от токсини, соли на тежки метали и други замърсители, като по този начин съдейства за цялостно оздравяване на организма.

За лимфната система

По същество лимфната система е вътрешната дренажна система на организма – това е мрежа от кръвоносни съдове и лимфни възли, които транспортират течности от тъканите на тялото към кръвта и обратно. Продуктите от репей подобряват тези функции – а това предпазва организма от различни здравословни проблеми. Репеят активира лимфния дренаж и детоксикацията.

Пикочогонен ефект

Билката е естествен отводнител: насърчавайки отделянето на урина, репеят помага на тялото да изхвърли излишните течности и да предотврати неприятни прояви като отоци и повишаване на артериалното налягане.

Изчиства кожата
Демир бозан за безсъние

Благодарение на свойства като детоксикация и очистване на кръвта, коренът от репей помага на общото очистване на организма – това неизбежно се отразява върху състоянието на кожата. Кожата става чиста и сияйна, а ако добавим и външно въздействие с продукта – ефектът е още по-добър. Локалното приложение на настойка, сок или отвара от корен съдейства за лечението на обриви, екземи и псориазис.

Научни изледвания от последните години доказват, че екстрактът от репеев корен забавя стареенето на кожата. Натурален екстракт от корен на репей може да оптимизира метаболизма на повърхностните кожни слоеве и буквално да заличи много бръчки.

Лекува косата

Навярно мнозина са информирани за вълшебните въздействия на репеевото масло върху състоянието на косата. То успокоява скалпа и подобрява състоянието на космените фоликули, ускорява растежа, подобрява еластичността и гъвкавостта на косъма. Подпомага овладяването на процеси и прояви като косопад, пърхот, себорея.

Корен от репей за коса и маски
С масло от репей имате разкошна, жива коса
При увеличен далак

Ако страдате от уголемен далак, коренът от репей може да ви помогне. Далакът е жизнено важен орган, който защитава тялото ни от инфекции и вируси. Увеличаването му е сигнал за отслабване на имунната система, която по някаква причина не може да се справи със задачите си. далакът е в постоянен контакт с кръвта – а репеят успешно я пречиства, като същевременно действа оздравително на целия орган и го предпазва от болестни промени.

При диабет

Коренът от репей съдържа инулин, както вече споменахме. Това са разтворими фибри, които подобряват храносмилането и намаляват стойностите на кръвната захар. Ето защо репеят е чудесно натурално средство за хората, които се опитват по естествен път да регулират кръвната си захар.

При възпалено гърло

Коментираният продукт помага за поддържане здравето на устната кухина и гърлото. Той овладява възпалителните процеси, облекчава кашлицата и болките в гърлото.

При болни стави

Противовъзпалителното действие на репея се проявява и при лечението на болни стави. Специалисти по ревматични болести коментират, че чаят от репеев корен подобрява показателите на възпалителния и окислителния стрес у пациенти с остеоартрит на колянната става. В помощ е и на пациентите с дегенеративни ставни проблеми.

Против рак

Още през Средновековието коренът от репей е бил разпознат като цяр срещу тумори. Много съвременни фитотерапевти доказват практически, че коренът може да спре метастазирането на ракови клетки. Това може да се дължи на съдържащия се в растението компонент arctigenin – арктигенин. Това е лигнан, който блокира образуването на ракови клетки в т.н. NPAT протеини, или потиска възпроизводството на злокачествени клетки.

Какви болести лекува и как?

Лекарствата на основата на репей са незаменими при лечението на гастрит, язва, панкреатит и холецистит; при нарушени чернодробни функции; при дискинезия, хепатит и други чернодробни страдания; при дерматити и кожни проблеми като псориазис, екзема, себорея; при фурункулози; при рахит, бъбречни камъни и отоципри подагра и хемороиди; срещу повишена температура, треска и инфекции; отлично средство при захарен диабет; незаменим при токсикози и алкохолен синдром; като противоракова профилактика в рискови пациентски групи; доказана ефективност при лечението на чупливост на косата и косопад, както и при проблеми със скалпа; лекува болести на ставите и опорно-двигателния апарат като цяло.

Най-често от репееви корени се приготвят настойки и отвари, спиртен и маслен извлек. Масленият извлек всъщност е знаменитото масло от репей, което се счита продукт с най-висока терапевтична стойност.

Рецепти с корен от репей

Корен от репей. Чай, отвара, настойкаПрактически всички вещества, съединения и микроелементи в корените от репей притежават целебна сила. Има някои прости правила за приготвянето на репееви продукти, които дават възможност да се възползваме от тази сила най-пълно.

Отвара от корени на репей

15 г наситнен корен от репей се варят в чаша вода на водна баня в продължение на 30 минути. Съдът със сместа се отдръпва и се оставя да престои 45 минути, след което отварата се прецежда.

 

Настойка от корен

За настойка често се използват листа, млади стебла и цвят от репей, но най-добре е все пак да се работи с корен, свеж или сушен.

За приготвянето на настойка ни трябва една супена лъжица накълцан корен; заливаме билката с чаша вряла вода и похлупваме съда за един час. По-силна настойка се получава, ако приготвяме настойката в термос и я оставяме да престои цяла нощ. Готовият продукт се прецежда; може да се съхранява в хладилник до три денонощия. Отвара и настойка се приемат преди 30 минути хранене – по една супена лъжица, три пъти дневно. Възможно е след съвет с фитотерапевт еднократната доза да се увеличава плавно, докато достигне до ¼ чаша. Терапията продължава две седмици.

Сок от репей

Най-богати на сок са младите корени от репей. Приготвянето на сока започва с обилно измиване на корена и подсушаването му. След това се настъргва или накълцва и се изстисква ръчно или с преса. Прецежда се през тензух и се прибира в хладилника. Преди всяко хранене се приемат по една-две глътки. Този начин е най-добрият при проблеми със стомашно-чревния тракт и при заболявания на ставите.

Чай

Корен от репей, ползи и приложение.Употребата на чай от репеев корен е най-простият и ефективен начин за укрепване на общото здраве и предпазване от много болести. Освен това продуктът се приготвя много лесно, не се губи време. Достатъчно е половин лъжичка смлян сух корен и същото количество масло от репей да се залеят с чаша вода, загрята до 85 градуса. След 15 минути чаят се прецежда и се изпива на глътки.

Не бива да се забравя същевременно, че този чай има пикочогонен ефект.

За дихателната система

Продуктите от репеев корен често се използват при заболявания на белите дробове и дихателната система; помагат и при туберкулоза. За целта се приготвя следната отвара:

20 г сух наситнен корен се вари половин час в две чаши вода. Оставя се да престои един час и се прецежда. Дозата се изпива на глътки като чай, в рамките на деня.

За устата

Същият продукт се прилага като средство за жабурене и гаргара при възпаления на устната кухина и гърлото.

За черен дроб и жлъчка

Настойка от корени на репей се прилага успешно за лечението на жлъчката и черния дроб. В този случай заливаме две супени лъжици наситнен сух корен с две чаши вряла вода, поставяме капак на съда и варим сместа на водна баня 20 минути. Оставяме да изстине час и прецеждаме. Пие се три пъти дневно по половин чаша.

При гастрит и язва на стомаха

Пресен корен от репей е чудесно средство за лечение на гастрит и язва на стомаха. Използват се както пресни, така и сухи корени. Настойка от корен за целта приготвяме от една супена лъжица корен и чаша вряла вода. След като залеем билката, оставяме под капак да престои десет часа на топло – добре е да използваме термос. След това прецеждаме и вземаме по четвърт чаша три пъти дневно.

Същата настойка помага и при болести на панкреаса. Всички проблеми на храносмилателната система, включително хроничен запек, се решават и чрез семена от репей. Супена лъжица репеево семе се залива с две чаши вряла вода и се оставя да престои 12 часа. Прецежда се; пият се по няколко глътки след хранене.

При мастопатия

Маслото от репей, приготвено на основата на слънчогледово олио, облекчава страданията при мастопатия – използва се за лек масаж на проблемните зони. Приготвя се от 100 г сух корен, счукан или смлян на прах. Масата  се залива с 300 мл олио и се оставя на тъмно за 10 дни. Когато масленият извлек е готов – прецеждаме и съхраняваме м тъмна стъклена бутилка, в хладилник.

При псориазис

Вече коментирахме ползата на репеевото масло за лечение на псориазис. Продуктът успокоява и подхранва скалпа, заздравява космените фоликули, намалява риска от появата на раздразнения, сърбеж, псориатични плаки. Апликациите с репеево масло успокояват проблемните участъци на кожата, подпомагат изчистването й от люспи и плаки, подпомагат възстановяването на здравия епидермис.

Дайте мнение и Вие тук!
Корен от репей при псориазис
При псориазис могат да се използват продукти с репей и външно, и вътрешно

Освен това репеят съдейства и при вътрешен прием – например под формата на чай. За приготвянето му трябва да си набавим сух корен от билката. Загряваме 600 мл вода и когато заври – сипваме супена лъжица от билката. Варим 10 минути; прецеждаме. Количеството се разделя на три части и се изпива в рамките на един ден – преди хранене (framar.bg).

За отслабване

Народната медицина нерядко препоръчва репея и продуктите от него като средства за отслабване. Те потискат апетита, ускоряват метаболитните процеси, усилват отделянето на пот и и имат меко слабително действие. Ето два съвета за използването на  репей в програми за редукция на теглото:

  • Три чаени лъжички наситнен сух корен от билката се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да киснат една нощ. На сутринта сместа се кипва и веднага след това се прецежда. От настойката се взема по една чаена лъжичка преди всяко хранене.
  • От млади репееви стебла се приготвя здравословна салата. Стеблата се измиват и нарязват на ситно, като при това се отделят жилавите влакна. Подправя се с лимонов сок и зехтин. Не бива да се прекалява с количеството, 2-3 супени лъжици от салатата са достатъчни.
В гинекологията

Специалистите отдавна са наясно, че коренът от репей има лечебен ефект върху типично женските болести. В гинекологията такива продукти се препоръчват като допълнително средство в лечението на фиброми, миоми и кисти. Антиоксидантите в растението имат благотворно въздействие върху клетъчните мембрани и клетъчния метаболизъм. Приемът на продукти от репей намалява размера на образуванията и помага да се избегнат оперативните интервенции.

При подагра

Лечението на подагра изисква на първо място спазването на специална диета; заедно с това народната медицина препоръчва вътрешно и външно приложение на продукти от репей, които облекчават неприятната симптоматика на болестта. Вижте един възможен вариант за лечение на подагра с репей:

  • Настойка: за нея трябва да смесим накълцани и пасирани пресни листа от репей, мед и водка. Накълцаните листа трябва да имат консистенция на полутечна каша с обем половин литър. Добавяме по половин литър течен мед и водка, разбъркваме. Сместа се оставя на тъмно за седмица, като всеки ден се разбърква. След това се съхранява в стъклен съд в хладилника и всеки ден от нея се взема нагладно по една супена лъжица, три пъти дневно.
  • Компрес: за него ни трябва една супена лъжица сух корен, който заливаме с  200 мл преварена и охладена вода. Сместа се вари 15 минути и се оставя да изстине. Потапяме неголяма марля и увиваме около големия пръст на крака, след което прикрепваме компреса със стреч фолио и оставяме така за цялата нощ. Добре е компресът да се прави в 20 последователни вечери.
За стабилни хормони

Билката съдържа витамин В6, който контролира образуването на хормони. Манганът, който също е наличен в растението, стабилизира функциите на хипофизата и балансира продукцията на полови хормони. Приемът на екстракт от репей дава възможност на организма да оптимизира функциите на ендокринната система, да укрепи имунитета си и устойчивостта срещу депресии.

При ревматизъм и болни стави

При ревматизъм и болни стави може да се постигне облекчение – намаляване на болките и подобряване на подвижността, с помощта на следната отвара:

  • 20 г нарязан корен се залива с 200 мл вода; вари се 20 минути и се оставя за половин час. След прецеждане се пие по една супена лъжица – три пъти дневно, след хранене.
При диабет

При сместа се залива с чаша вряла вода и се вари на водна баня 15 минути; огънят трябва да е слаб. След това се оставя за 45 минути и се прецежда. Пие се по половин чаша три пъти дневно.

Продуктите от репей действително съдействат за регулиране на кръвната захар, но трябва да се съобрази приемът им с този на специалните противодиабетни лекарства. За целта е необходима консултация с фитотерапевт.

Отвара при болен пикочен мехур

Репеят действа обезводняващо, поради което се препоръчва следната отвара при болен пикочен мехур:

Супена лъжица накълцан корен се залива с чаша вряла вода и се вари на водна баня 15 минути. Веднага след това се прецежда; ако обемът е под 200 мл, допълваме с преварена вода. Пие се по половин чаша два пъти дневно. Тази отвара помага при цистит.

При аденом на простатата

Описаната по-горе рецепта може да послужи и при лечението на аденом на простатата. В зависимост от състоянието дневна доза може да е и три пъти по половин чаша.

При простуда и грип

Приемът на настойка от репей увеличава потоотделянето, а това помага за лечението на простуда и грип. За приготвянето на настойката ни трябва супена лъжица корен на прах или на люспи и чаша вряла вода. Пие се два пъти дневно по една чаша топла настойка, като в същото време лежим под топло одеяло.

Корен от репей за коса

Най-често корените от репей се споменават като оздравително средство за коса. С помощта на репеево масло или сух, накълцан корен се приготвят маски, кремове и разтвори за изплакване, възстановяващи смеси и шампоани, продукти за втриване в скалпа.

Крем за растеж на косата

За да си приготвим такъв крем, ще ни трябват три супени лъжици корен, които варим 15 минути в чаша и половина вода. След това прецеждаме и добавяме 9 супени лъжици бяла, непържена свинска мас. Оставяме сместа за три часа – отделя се маслен и воден слой. Когато масленият стегне, изливаме водния. Прибираме билковата мас в кутийка и съхраняваме в хладилник. Малка доза от полученото мазило втриваме всеки ден в скалпа, докато използваме цялото количество. То помага също срещу себорея и пърхот.

Отвара за растеж на косата и при косопад

Пораженията от косопад могат да се преодолеят, ако редовно изпълняваме някоя от проверените рецепти на отвари за здрава коса с репей:

  • Две супени лъжици сух корен заливаме с малко вряла вода, колкото да ги покрие. Варим 15 минути на много слаб огън и отдръпваме. Прецеждаме след изстиване и използваме като продукт за масаж на скалпа – всеки ден.
  • Смесваме три части корен от репей с по една част коприва, калуна и хмелови шишарки. Смесваме; три супени лъжици от сместа заливаме с литър преварена вода и кипваме. Оставяме да поизстине и прецеждаме. Използва се за изплакване на косата три пъти седмично. Спира косопада.

Как се ползва корен от репей за масло

Масло от репей (репейно масло). Мнения, Топ 10, ползи и как се използва?

Има различни начини за използването на масло от репей, купено или приготвено у дома. Много лесно може да се приготви натурален продукт, с който да се спасим от неприятния косопад или себорея. Достатъчно е да се снабдим с един неголям корен от бурена – не е трудно да го изкопаем в някое запустяло място край река или канал. Измиваме го грижливо и го настъргваме на ренде. Заливаме го със зехтин, като спазваме пропорцията 200 мл мазнина на три супени лъжици настърган корен. Държим тази смес 24 часа в емайлиран или стъклен съд, след което я слагаме да се вари 15 минути на много слаб огън. Варим на много слаб огън 15 минути.

Корени от репей на пазара, цена, сравнение

Ако не можем да си набавим сами корени от репей, остава да си изберем този продукт от аптека или от магазин за здравословни продукти. Продава се натурален сух корен, но също и преработен под формата на таблетки и капсули.

На капсули и таблетки

Капсули от Биохерба – 400 мг, 15 лв за 100 бройки – се препоръчват за пречистване и поддържане на черния дроб. Дневният прием е две капсули; поглъщат се цели, с вода. Не бива да се дават на деца и подрастващи под 18 години.

Репееви таблетки от Niu Bang Zi Fang могат да се вземат за детокс на черния дроб и целия организъм, при лечение на храносмилателни заболявания, бъбречни, хемороиди

На Нейчърс Ансър. На Нейчърс Уей. На Суонсън

Екстракт от репеев корен на Нейчърс Ансър: продуктът се определя като  хранителна добавка, препоръчвана и за вегетарианци и вегани. 90 капсули от продукта струват около 24 лв. Препоръчва се за оптимизиране на храносмилането, за подкрепа на черния дроб и жлъчката, за изхвърляне на излишните течности от организма. Приема се два пъти дневно по една капсула, по време на хранене.

Добавка от Нейчърс Уей: 100 капсули по 540 мг се продават за около 17 лв. Диуретик,  продукт с очистващ ефект, благоприятстващ кръвоносната и сърдечно-съдовата система. Укрепва имунитета. Вземат се три пъти дневно по две капсули по време на хранене.

Капсули репей от Суонсън: продукт с детокс-въздействие, с положителен ефект върху храносмилането, кожата, сърдечно-съдовата система. Прием – две капсули дневно; поглъщат се цели, с вода.

Сушен, от Троян. Кой чай е добър

Сушен корен от репей: натурален продукт, предлаган в пакетчета по 50 г за около 1.50 лв. Подходяща суровина за приготвяне на чай, отвара и настойки. В зависимост от приложената рецепта може да се взема при проблеми като ревматизъм, храносмилателни смущения, подагра и диабет, камъни в бъбреците, настинки.

Продуктът на Билек – пакетиран сух корен от репей, се определя като добър вариант заради пунктуално изпълнената технология на приготвяне.

Тинктура

Тинктурите са извлек от полезни растения, обикновено в спирт или водно-алкохолни. От репей могат да се приготвят тинктури от листа, стебла, семена, но най-често от корени. Готовият продукт се пие в неголеми дози, разреден с вода. Популярна комбинация в народната медицина е тинктурата от корени на репей, глухарче и троскот – равни части; лекува настинки. Вижте и една лесна рецепта за тинктура репей срещу ревматични болки, артрит, язва:

  • Неголям, млад корен от репей се измива хубаво и се настъргва; масата се залива с 400 мл водка. Сместа престоява на тъмно 24 часа и се прецежда. Пият се по 20 капки, разредени във вода, три пъти дневно.

Странични ефекти и противопоказания

Корен от репей и масло: 15+ ползи от ценната билка, лечебни свойства, приложение

Лечението с продукти от репей може да се окаже успешно, но може и неволно да си навредим – затова трябва да сме наясно с възможните противопоказания и странични ефекти.

Такива продукти не бива да се приемат продължително време без прекъсване. Всяка терапия трябва да се провежда на модули, с регламентирани паузи и под контрола на фитотерапевт.

Стандартните противопоказания са бременност, кърмене и алергия към продукта. Ако вече имате изразена алергия към някаква билка, задължително направете тест преди да започнете лечението с репей.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Репей: Рецепти с корен и листа от жестоката билка!

Прочиства организма от токсини и не само...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *