рибено масло

Рибено масло – ползи: как се пие, за мазане

Рибено масло: с какво е полезно и как трябва да се пие; всички приложения. Рибено масло за жени и за деца. Как да го приемаме за отслабване, за напълняване. Органи и системи, които се повлияват от рибеното масло. Външно приложение на продукта. Други приложения

Рибено масло – ето ви една проверена от времето “таблетка” срещу множество заболявания и средство за укрепване на имунната система. С какво всъщност е полезно то? Какви лечебни въздействия упражнява? Как например предотвратява трепането на наднормени килограми? А може ли да навреди на здравия човек, ако го взема профилактично?

За какво помага?

Рибеното масло – ако спазваме правилата на приема, може да е с изключителна полза за здравето. То се отразява благоприятно на състоянието на ставите; подобрява състоянието на кожата и косата, укрепва ноктите и зъбите; подкрепя изграждането на мускулната тъкан; съдейства за редукцията на килограмите в програми за отслабване; попълва дефицита на омега-киселините в организма; нормализира функциите на стомашно-чревния тракт.

Също така предпазва от инсулт и инфаркт, важно е за хората със сърдечни заболявания; добра профилактика е срещу холестеринови плаки в кръвоносните съдове; подобрява мозъчните функции, като стимулира невроните; препоръчвано е за хората със зрителни проблеми; смъква кръвното; стимулира освобождаването от излишни течности; възстановява чернодробните клетки, намалява натоварването на черния дроб и  стимулира оттока на жлъчни сокове; балансира психиката и емоциите; компенсира дефицити на непълноценното хранене и профилактира рахита при деца; подкрепя продукцията на серотонин; силен антиоксидант е – чисти организма от токсични соли и шлаки; има антиканцерогенно действие; стимулира развитието и растежа в детска възраст; нормализира протичането на бременността и лактацията.

Ползи за жените

Рибеното масло е  търсено и харесвано от жените; предпочитана форма са капсулите и перлите. Това е разбираемо: вкусът и ароматът са неутрални, макар да е ясно, че въздействието в такава преработена форма ще е по-слабо. И въпреки това то е осезаемо – доказва се дори само по вида на косата, кожата и ноктите. Същевременно е доказано, че с рибено масло се прави добра профилактика срещу рак на млечната жлеза и на женската полова система. То е ефективно при нервни разстройства, безсъние и хормонален дисбаланс.

Рибеното масло забавя стареенето, тъй като съдържа много природни антиоксиданти. Освобождава организма от токсини, свободни радикали, соли на тежки метали.

Никак не е маловажно качеството му да ускорява метаболизма, включително усвояването на храната. Така с рибено масло отслабването е сигурно, плавно и необратимо, без гладуване и стресови лишения за тялото.

За бременни, при бременност и кърмене
рибено масло
Рибено масло през бременността – да, но след консултация с лекаря

Особена роля играе рибеното масло в живота на бременните и на младите майки кърмачки. На първо място – заради наличния в него естествен витамин А. Той укрепва ноктите и косата на бъдещата майка и нейната привлекателност няма да пострада заради натоварванията на бременността. Същевременно витаминът съдейства тя да е в добро настроение, бодра. Ще се съхрани и доброто й зрение – а това е важно и за бъдещото дете, което ще има същия шанс.

Рибеното масло при бременност подпомага нормалния й ход и успешното износване на здраво бебе благодарение на оптимизираното кръвообращение: това означава качествено хранене на плацентата и намален риск от преждевременно раждане.

 • Витамин D,  приеман с рибеното масло, съхранява здрави костите и зъбите на бъдещата майка. Той не допуска загуба на калций от организма и е отлична профилактика срещу бебешкия рахит.
 • Омега-3 има благотворно въздействие при формирането на детската нервна система и същевременно подкрепя имунната система на майката.

Всички витамини, които влизат в състава на капсулата рибено масло, подкрепят самочувствието и здравето на бременната и това се отразява директно на общото състояние на бебето. При кърменето след това майката дава на детето си чрез майчиното мляко всички витамини и мастни киселини, които е приела, и по този начин помага на младия организъм да изгради собствения си имунитет в добро здраве.

Не е без значение и фактът, че благодарение на рибеното масло една млада майка по-лесно ще успее да възстанови силуета си отпреди бременността. По-бързо става раздялата с излишните килограми. Важно е обаче да се  помни, че дори полезна добавка като рибеното масло не бива да се приема самоволно, а само след консултация с лекар – особено ако става дума за бременна или кърмачка.

За предизвикване на цикъл
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Обикновено от нарушения на менструалния цикъл страдат младите момичета. Това е свързано с хормоналната пренастройка и съзряването. Проблеми на нередовния цикъл обаче може да има в различна възраст; как да се преодолеят те – могат да решат успешно единствено специалистите. Не винаги забавянията или липсата на цикъл са свързани със заболяване; има случаи, когато за това е достатъчно да се промени режимът на хранене, на натоварване и почивка и пр. много храни например съдържат витамини и други компоненти, които са важни за хормоналния баланс на женския организъм. Цикълът зависи от витамините А, D, С, Е и В, от фолиевата киселина и ненаситените мастни киселини омега-3. Ако причина за закъсненията е недостигът на такива компоненти, може да помогне включването в менюто на мазни риби като пъстърва, сьомга и риба тон. Това обаче не винаги е по джоба на мнозина, затова препоръката е да се набавя недостигът чрез прием на рибено масло.

За уголемяване на бюст

Немалко специалисти наричат мит твърдението, че бюстът може да нарасне с някой и друг размер с помощта на определени храни и растения, богати на фитоестрогени. Проблемът при всички подобни опити е, че наистина се постига някакво увеличение, но заедно с това нарастват килограмите и обиколката на талията. Освен това подобен ефект може да се очаква преди всичко в тийн-годините, когато формирането на вторични полови белези все още е актуално и развитието на организма продължава в много посоки.

Всъщност за рибеното масло в случая по-скоро има смисъл да се говори в плана на превенцията – то е считано за добър вариант на профилактиката срещу рак на млечната жлеза. Т.е. под лекарски контрол е възможен програмен прием на рибено масло, който ще предпазва от заболяване и може да има положителен ефект върху размера и състоянието на облите форми.

Ползи за децата

рибено маслоНеслучайно предишните поколения са наблягали на грижата за детското здраве и чрез рибеното масло. Неприятна процедура – но с лъжицата гъста, неприятна течност родители и доктори са се грижили за фактор, който подпомага нормалния растеж и развитие във физически и интелектуален план. Вижте как могат да се формулират доказаните ползи за децата от приема на рибено масло:

 • Рибеното масло подобрява паметта и концентрацията, издръжливостта в интелектуален план, подпомага качественото умствено развитие.
 • Рибено масло в обичайното меню е средство са добра фина моторика. Детето ще се научи бързо да пише и ще изпълнява точно и други важни задачи в процеса на обучение.
 • Хиперактивността може да се неутрализира чрез подходящи дози рибено масло; децата се успокояват и стават по-концентрирани.
 • Ако едно дете изостава от връстниците си в училище, рибеното масло ще му помогне да ги догони и дори да ги надмине, реализирайки в пълнота потенциала си.
 • Маслото прави детската нервна система устойчива на стрес; балансира психо-емоционалния статус – детето престава да капризничи, сънят му се подобрява.
 • Рибеното масло е важно и в тийнейджърска възраст: намаляват епизодите с рязка смяна на настроението благодарение на активираната продукция на серотонин.
 • Рибеното масло контролира метаболизма – затова децата, които са пристрастени към нездравословни храни и имат наднормено тегло, по-лесно променят хранителните навици и силуета си.
 • Омега-3 от приетото рибено масло дава възможност на формиращия се опорно-двигателен апарат да се развие хармонично и здраво. Мазнината гарантира правилно усвояване на калция и предпазва от чупливост на зъбите и костите.
 • То повишава силата на имунната система; това е важно при смяната на сезоните и при резки климатични промени, при промяна на местоживеенето, по време на епидемии от вирусни инфекции.
 • Продуктът е важен и за доброто зрение: намалява рискът от прояви като далтонизъм; детето бързо усвоява цветовете и отенъците им. Витамин Е от мазнината подобрява начина, по който се формира половата система на растящия организъм.

https://www.lekar.bg/2018/06/20/%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0/

За отслабване и за напълняване

Често се говори за рибеното масло като продукт, подпомагащ отслабването – но също и като средство за увеличаване на килограмите. Как е възможно това?!

Всъщност рибеното масло, като всяка мазнина, е калоричен продукт: в 100 г има 902 ккал. Работата е в това, че комплексът от витамини и мастни киселини оптимизират метаболизма; рибеното масло наистина в случая е само второстепенен фактор. Отслабващият човек трябва заедно с това да се храни по подходящ начин и да е физически активен. Така приемът на рибено масло ще подпомогне усилията за редукция на килограмите.

рибено масло
С рибено масло отслабването е по-лесно

Немалко спортисти вземат рибено масло като средство за увеличаване на мускулната маса, а оттук и на телесното тегло. Продуктът увеличава синтеза на белтъчини и действително подпомага растежа на мускулната тъкан. Енергията, получена при окисляването на омега-3, насърчава белтъчния синтез и усиления строеж на мускулите. Доказано е също, че продуктът намалява нивото на стреса – а стресът е един от факторите за разпад на мускулната тъкан.

Рибено масло на капсули, перли, за пиене

рибено маслоРибеното масло в капсули или перли е удобен вариант: спестен е неприятният вкус и аромат, лесно се приема в точните дози, може да се приема и извън дома. С капсулите могат да се набавят необходимите количества полиненаситени мастни киселини, ретинол, йод, фосфор. Ненаситените мастни киселини помагат за регулиране на хормоналния фон; антиоксидантите от капсулите подобряват защитата на организма от негативни въздействия и подкрепят имунната система.  Полезните въздействия върху организма са многопосочни.

При запек

Рибеното масло е сочено като ефективно средство срещу запек; тази роля то може да изпълнява и при децата. Като маслена композиция то подпомага чревната перисталтика и съдейства за размекване на стегнатата маса, за по-лесното й транспортиране извън организма. С подобно предназначение може да се използва както течно, така и капсулирано масло, но дозата трябва да е точно изчислена за конкретния потребител. При по-високи дози може да се получи подуване и болки от задържани газове, дори диария.

За очите

Омега-киселините от рибеното масло поддържат в добра форма всички лигавици, включително тези тъкани в зрителния апарат. Това гарантира нормално овлажняване и възстановяване работата на слъзните жлези, благодарение на което се спасяваме от синдрома на сухото око и други неприятни усещания, свързани с недостатъчно количество на влага в обвивката на очната ябълка.

Съчетанието от витамините А и D също положително въздейства върху състоянието на окото: подобрява се възприятието на цветове, повишава се способността да виждаме в тъмното или при слаба осветеност.

За фитнес за покачване на маса

Вече стана дума за ролята на коментираното рибено масло за увеличаване на телесното тегло. Всъщност то е свързано с нарастване на мускулната маса, което може да бъде стимулирано чрез приема на рибено масло. Освен това рибеното масло оптимизира енергийния баланс на организма и съдейства за възстановяването му след големи физически натоварвания.

При диабет

Полиненаситените мастни киселини в рибеното масло помагат както при лечението на диабет, така и при профилактиката срещу предотвратяването му. Приемът на рибено масло по същество е природен, безопасен, силно действащ фактор срещу възпаленията в организма. Продуктът не само блокира възпалителните процеси, но също хармонизира хормоналния фон, укрепва имунната система, смъква стойностите на лошия холестерол. В този смисъл той е противодействащ на т.н. метаболитен синдром, свързан с развитието на диабета, на затлъстяването и хипертонията. Добър е и за антиракова профилактика.

При подагра

Омега-3 и омега-6 са фактрите, благоприятстващи укрепването на ставните връзки. Това е особено важно при заболявания като подагра, тъй като добавката балансира метаболитните процеси и ускорява процесите на очистване от вредни соли и токсични компоненти. Хората с подагра, които обаче страдат и от камъни в жлъчката и в бъбреците, не могат да вземат рибено масло. Но и при останалите случаи приемът трябва да бъде одобрен от лекар, който да определи полезната индивидуална доза за конкретния пациент.

При високо кръвно

Рибеното масло е полезно за хипертоници, но не бива да се очаква пряк ефект от приема му – т.е. то не смъква високото кръвно, действа по друг начин. Рибеното масло съдържа огромно количество олеинова киселина, която трудно може да се получи от други продукти. Това вещество подобрява еластичността на кръвоносните съдове, предпазва миокарда, предотвратява усложненията от прогресията на атеросклерозата и в цялост укрепва сърдечно-съдовата система. Редовната употреба на маслото при хипертония в значителна степен спира прогресията на болестта и подобрява общото самочувствие.

мнения, отзиви, коментари, форум
При депресия

Според мащабно двегодишно изследване с доброволци на възраст 40-74 години приемът на една лъжичка рибено масло на ден намалява риска от депресии с 30%. Доказано е положителното въздействие на продукта при подобни състояния, тъй като благодарение на компонентите му се активира продукцията на серотонин, хормона на щастието. Балансират се психиката и емоциите, подобрява се общото самочувствие.

Дайте мнение и Вие тук!
За Хашимото, щитовидна жлеза

Доказано е благоприятното въздействие на рибеното масло върху функциите на щитовидната жлеза при състояния с понижена продукция на тиреохормони. Продуктът е добър и при автоимунното отклонение, известно като Хашимото. С приема на рибено масло могат да се регулират функциите на жлезата, отговорна за хормоналния баланс в организма, но също е и добър вариант за профилактика и съхраняване здравето на щитовидната жлеза.

При ревматоиден артрит, за стави

Ревматоидният артрит е мъчително заболяване, което изисква прием на редица медикаменти – за да може болният да се движи и да не изпитва болки, дискомфорт и всички страдания, свързани с възпалителния процес. Оказва се, че с рибено масло състоянието на такъв пациент може да се облекчи, без при това да се гълтат хапчета с шепи. Важно е все пак рибеното масло да бъде препоръчано от лекар като част от комплексна терапия и приемът му да отчита възможна несъвместимост с други приемани лекарства – например тези за високо кръвно налягане. Приемът на рибено масло нормализира метаболизма, неутрализира възпалителните огнища в организма и по този начин помага за подобрено състояние на тъканите, изграждащи ставите.

Други ползи

Има данни за за това, че рибеното масло помага да се намалят мастните депа – включително в областта на корема и бедрата; то също насърчава изгарянето на въпросните мазнини. Компоненти на рибеното масло подхранват сивото мозъчно вещество.

Счита се също, че допълнителният прием на продукта подпомага развитието на невронни връзки, подобрява преноса на импулси по нервните влакна и така се подобрява способността за обучение, оптимизира се паметта и се предотвратява развитието на болести като Алцхаймер и други форми на старческо слабоумие.

Компонентите на рибеното масло са полезни при тревожност и депресии, както вече споменахме. Помагат и при физически натоварвания – затова именно продуктът е търсен от активно спортуващи. Качествата на маслото са универсални и подобряват състоянието на много системи в организма, това дава възможност за хармонично развитие на тялото и за подобряване на спортните показатели.

За мазане и за кожата

Приемът на рибено масло се отразява на състоянието на кожата, косата и ноктите но принципа “Здравето отвътре личи отвън”. Но и директното външно приложение на рибено масло като локално лечебно или козметично средство има своята положителна роля. То е в състояние да подобри вида на кожа с обриви, да изглади малките бръчки и да овлажни сухата кожа на лицето. Кожата става гладка и сияйна, възстановява еластичността си и структурата й се изравнява. Маслото стимулира изчистването на кожата от токсини и излишна течност по естествен път.

При акне

Акне, пъпки и гнойни обриви по лицето могат да се повлияят положително – да намалеят и изчезнат с помощта на маска с рибено масло. Прави се така:

 • Смесваме равни части – по една чаена лъжичка рибено масло, сметана и лимонов сок. Сместа се нанася върху измитото и подсушено лице за 20 минути и се измива с хладка вода. Посъветвайте се с дерматолог колко често да я правите и с какви лечебни мазила да я съчетаете, ако това се налага.

По принцип маските срещу акне трябва да съдържат компоненти, които успокояват възпалението, очистват порите и балансират активността на мастните жлези; добре е също така да действат антимикробно срещу патогените, които могат да причинят вторични инфекции на раздразнената кожа. Вижте още една рецепта за лечебна маска срещу акне с рибено масло:

 • Отмерваме по лъжичка рибено масло, смлени овесени ядки и течен мед и нанасяме върху измита и подсушена кожа. Оставяме маската да засъхне, след което я отмиваме с хладка вода. Още след първите 1-2 процедури кожата се успокоява, започват да избледняват зачервените места, изчиства се мазният блясък.
При псориазис

Лечението на псориазис е бавно и с неясна прогноза; обикновено се касае за подобряване на състоянието, не и за окончателно ликвидиране на неприятното страдание. Счита се, че с рибено масло може значително да се подобри здравето на пациенти с такава диагноза. За това е необходимо да се съчетае вътрешен прием с външно приложение във фазите на активиране и масирано образуване на псориатичните плаки.

За  поддържане на правилен метаболизъм се препоръчва прием на рибено масло в капсули – три пъти дневно по една. При активиране на проблема дозата може да се увеличи до размери, посочени от дерматолог; специалистът следва да определи цялата схема за прием, включително продължителността й.  Заедно с това е полезно и външното прилагане на рибено масло като мазило. Преди употреба то трябва да се затопли на водна баня; проблемните места се намазват внимателно и след 45-50 минути излишната мазнина се попива с мек тампон. Друг вариант е да се смесят масло и мед в равни количества; със сместа се мажат плаките и след половин час се измиват с хладка вода.

Други ползи

В зависимост от вида и качеството на суровината, както и на начините на обработка, могат да се получат три вида рибено масло: бяло, жълто и кафяво. Кафявото се използва само за технически цели – при производството на различни смазки и масла. Жълтото става за лечебни цели, но само ако е очистено от примеси и вредни компоненти. Бялото е най-полезно и чисто; именно то се препоръчва от медицината и може да се прилага не само външно, но и вътрешно.

За кучета. Дозировка

Рибеното масло е полезно и за комашния любимец, но трябва много да се внимава с дозирането му. За малките кучета то има същия ефект, както при децата – предпазва от рахит, укрепва имунитета и подпомага нормалното развитие и растеж. В напреднала възраст кучетата могат да развият артрит или други ставни заболявания – в такива случаи рибеното масло също върши добра работа. То е чудесно като профилактика срещу сърдечни заболявания, поддържа в добър вид козината и зрението.

За малки кучета даването на рибено масло може по преценка на ветеринаря да се дава от двумесечна възраст. Започва се с няколко капки и се стига до оптимална дневна доза, която в зависимост от породата и килограмите е между половин и една супена лъжица дневно, два-три пъти седмично. При младите животни е добре да се смесва с продукти от рода на извара и да се дава при сутрешното хранене. Най-подходящото време да се започне с маслената профилактика е преходът есен-зима; подхранването продължава 2-3 месеца и след пауза може да се повтори още веднъж в рамките на една година.

Окислено рибено масло за обработка на кожаОкисленото кафяво рибено масло е една от съставките в традиционната смес за обработка на кожи – дегра. Тя съдържа компоненти като танин, урина, тор, остатъци от животинска плът, кръв и мазнини, лой. Вони гадно, но върши най-важната работа при превръщането на животинската кожа в продукт с множество приятни приложения.

Съдържание, състав. Калории

Рибеното масло съдържа на първо място особено ценното съчетание от три важни за човека съставки: витамин А, витамин D и мастните киселини омега-3. Точно тези компоненти правят продукта ценен за здравето ни. Специално трябва да се споменат органичните киселини – олеинова и палмитинова, групата на омега-6: линолова и арахидонова. Има и незначителни количества оцетна, стеаринова, валерианова, както и холестерин. Да не забравим също и малките, но важни добавки от бром, йод, сяра и фосфор.

Калорийността на продукта е висока: в 100 г има 902 ккал. Може да се чудим как така при подобна характеристика рибеното масло помага за отслабването – но всъщност се знае, че то става за сметка на оптимизирания метаболизъм и насърченото изгаряне на мазнини.

Прием. Как и колко време се пие?

Приемът на рибено масло, въпреки стандартните инструкции към продукта като хранителна добавка, трябва да бъде консултиран с лекар. Дозите се определят индивидуално – различни са за деца, бременни, възрастни, активно спортуващи. Правилно е маслото да се приема по време на хранене; масовият прием е три пъти дневно по една капсула в продължение на 2-3 месеца.

Кое рибено масло е най-добро

Въпреки споровете за качествата на различни марки и форми на продукта, като най-ефективно за лечебни цели се определя маслото от черен дроб на атлантическа треска. Популярно за профилактика е маслото от крил или сьомга.

https://www.lekar.bg/2018/06/22/%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0/

Има ли вреди?

При неправилен прием или предозиране рибеното масло може да навреди – например да причини дразнения на стомашно-чревния тракт или да провокира кървене. Знае се например, че е полезно за сърдечно-съдовата система – но високите дози могат да са опасни за хората с такива заболявания. Опасността идва от вероятните кръвоизливи, особено ако потребителят взема и някакви лекарства с противотромботично действие.

За още информация: На английски: Fish Oil. На немски: Fischöl. На испански: Aceite de pescado. На руски: Рыбий жир. На френски: Huile de poisson. На турски: Balık yağı. На гръцки: Ιχθυέλαιο.

Източници:

http://attuale.ru/rybij-zhir-v-kapsulah-polza-i-vred-dlya-zhenshhin/

http://woman365.ru/rybij-zhir/

http://howtogetrid.ru/rybij-zhir-polza-i-vred-dlya-zhenshhin-i-muzhchin/

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рибено масло

Рибено масло за деца и възрастни, дозировка, прием

Какво представлява продуктът рибено масло; с каква цел се дава на деца. Дози рибено масло. …

Едно мнение

 1. Цветанка Георгиева

  Хареса ми статията -смятам,че е подробно и задълбочено разработе-
  на.-спечели доверието ми! Дадени са и източниците… Разочаровах се,че не мога да го пия-с Хашимото съм! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *