Бебето има температура – а сега какво?

Бебето се събужда с плач, на допир е топло, мерите температурата му и се оказва, че е 39.5!

Няма родител, който да не се притесни в подобен случай, но не бива да се реагира прекалено емоционално. Като за начало всеки трябва да е наясно, че сама по себе си повишената температура не е опасна за бебето и не бива да се възприема като признак за сериозно заболяване.

Температурата по своята същност е естествена реакция на тялото към протичащи в него възпалителни процеси.

Трябва да се обърне внимание на това, че между 36 и 37.2 градуса температурата на бебето се смята за нормална, леко повишена е, когато достига до 38.3, до 38.4 се смята за сериозно повишена, като за висока се определя тази, която достига до 39.8 градуса.

Не бива при първите индикации за повишаване на температурата родителите да бързат да лекуват детето си – леко повишената температура калява тялото и спомага за по-бързото справяне с инфекциите.

Най-честите причини за повишаване на температурата са:

– развитието на вирусна инфекция – инфекции от рода на рубеолата, варицелата, заушката и др., покосяват именно децата, не са опасни и рядко се лекуват с антибиотици;

Дайте мнение и Вие тук!

– бактериалната инфекция – например синузитът и пневмонията изискват приема на антибиотици, затова лечението им трябва да се извършва под лекарско наблюдение;

– зъбките – пробиването на зъбките също може да е причина за висока температура.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Бебе на 9 месеца - 02 bebe-9-meseca1

Развитие на бебе на 9 месеца

9-ият месец на бебето е момент, в който по всяка вероятност родителите вече се чувстват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *