от къде мога да си купя чисто мумио
Видове мумио, шилажит, противопоказания, форум, крем, паста, цена

Мумио, шилажит: При остеопороза и какво ли не. Откъде мога да си купя чисто? Мнения

Какво и как лекува мумио. ?. Подробните ползи и рецепти. ?. Как се ползва на таблетки и на смола. ?. Българско, бяло, алтайско и тибетско мумийо. ?. Цена

Съдържание:

Още в текста: ?. Ползи и вреди от мумио. ?. За коса. ?. За лице и кожа. ?. При стрии или целулит. ?. Норма на прием и дозировка. ?. При диабет. ?. При остеопороза и за кости.

Мумио: как ли не са го наричали в годините! Каменно масло, планинска смола, кръвта на планината, сълзи на великани. Това вещество е известно на човечеството от векове.Използва се за лечение на множество заболявания. Известно е например, че помага при счупени кости. Влага се в различни козметични продукти. Народните лечители са убедени, че удължава живота. Интересът към него периодично се подновява и нараства – защо ли !?

Какво е мумио, шилажит

Мумио – това е минерално вещество със смолиста консистенция. Може да е различно на цвят, обикновено в кафявата гама. Полезните му свойства и противопоказанията вълнуват човечеството от поколения; в природата моше да бъде открито в различни форми. Отделните находки на мумио се различават не само по тоналност, но и по структура и степен на прозрачност. Може да е плътно и твърдо като стъкло вещество – но може и да е лепкаво и жилаво. Независимо от консистенцията – неизменно от него лъха специфичен балсамов аромат. Другото название на продукта е шилажит; преведено от санскрит това означава „победител от планината“.

Мумио в естествена среда се открива в различни точки на земното кърбо: Алтай, Кавказ, Непал, Средна Азия, Индия, Южна Америка, Северна Африка – и това не е всичко. Народната медицина го прилага при лечението на различни болести; науката все още дължи на въпросното мумио пълните изследвания на съдържанието. Има още немалко въпроси около полезните въздействия и противопоказанията на веществото. Каквото и да се каже за мумиото, безспорно е едно: то наистина има целебна сила. Обичайна практика в официалната медицина вече е да се препоръчва мумио в комплексни терапии, заедно с различни медикаменти. То е едно добро допълнително средсво, което ускорява процеса на оздравяване.

Ползи и вреди от мумио

Полезните въздействия на продукта накратко са следните: антисептично, противовъзпалително, успокояващо, обезболяващо, антиоксидантно, противокашлично, секреторно, пикочогонно, жлъчегонно, за заздравяване на рани, общоукрепващо. Има външно приложение, безопасно е и за вътрешен прием при определени условия. Помага например при терапии на дихателната и храносмилателната система. Помага при програми за редукция на килограмите. Освен за лечение мумио се използва в козметологията.
Все пак с употребата му не бива да се прекалява – съобщавано е за алергични реакции. Противопоказано е при бременност и кърмене. Не се използва за лечение на онкологични заболявания.
Не трябва да близвате алкохол, докато се лекувате с мумио!

Съдържание на мумио

Какво съдържа този странен продукт? Вече стана дума, че науката е в дълг към окончателното изясняване на въпроса за съдържанието на загадъчната смола. Доказаните съставки са аминокиселини, органични мастни киселини, смоли, албумини, стероиди, терпеноиди, калий, калций, магнезий, натрий, алуминий, желязо, фосфор, хром. Задължително ще споменем също и пчелната отрова, екстракти от етерични масла, всички витамини.

мумио
Смолистото вещество мумио  съдържа огромен брой полезни компоненти

На естественото образуване и състав на минерала влияят фактори като растителен и животински свят, скални породи, почви, микроорганизми и въздействието им.

В природата мумио може да се открие в необитаеми зони – пещери, скални цепнатини и ниши. Прилича на застинало желе, на плътен еластичен филм или коричка, на дървсна смола. Натуралното, необработено мумио е на цвят от жълтеникаво до тъмно кафяво или черно. При нагряване омеква, във вода се разтваря.
Видове мумио

За да се класифицира този необикновен продукт, обикновено назовават мястото, където е открит: например сибирско мумио, хималайско, алтайско, аравийско, тибетско и пр. Подвидовете се определят в зависимост от преобладаващите компоненти на някои метали. Тук рзновидностите са четири, както следва:

 • Златно мумио: разпознава се по цвета, от тъмно оранжев до бордо;
 • Сребърно – има млечен оттенък;
 • Медно – обагрено е в синята палитра;
 • Желязно – като че ли то е най-разпространено, разпознаваемо по тъмно кафявия или черен цвят.

От какво лекува мумио и как?

Лечебните свойства на мумиото се развиват при външната му употреба и при вътрешен прием; всяка терапия следва определени правила, дозировки, продължителност и пр. Продуктът е полезен при заболявания на гърлото, носа и носоглътката: трип, простуди, ангина, ринит, синузит. Полезно е при астма, бронхит и туберкулоза. Специалистите го препоръчват също при диспепсия, гастрити и язва на стомаха. Подкрепя нервната система и съдейства за лечението на главоболие, мигрена, безсъние, неврози и невралгии, епилепсия, припадъци.

“Демир

Доказано е полезното въздействие на мумио върху ендокринната система – при захарен диабет, болести на щитовидната жлеза, хипоталамуса, надбъбречните жлези.

Важно е за кръвотворната и сърдечно-съдовата система – при анемия, хипертония, сърдечна недостатъчност, тромбози, тромбофлебит, варикози, хемороиди. Спасява от болести на отделителната система като цистит, уретрит, пиелонефрит.

Особена полза има за опорно-двигателния апарат при счупвания, артрози, радикулит, ревматизъм. Има значение и за точното функциониране на репродуктивните системи при двата пола. Не на последно място – укрепва имунната система и спасява от имунодефицити, алергии и хистаминови заболявания.

Прилага се и при лечението на дерматологични заболявания. неутрализират се възпаленията, дезинфекцира се кожата, ускорява се регенерацията.

Правилен прием на мумио, инструкция

Мумио може да се приема вътрешно – разтворено в някаква течност с приятен вкус; външно – като мехлем или като компонент в козметичен продукт. Използването на смолистото вещество трябва да става при спазване на точни указания и дозировки и в никакъв случай да не се прекалява с количествата – то има свойството да се натрупва.

Важно! Докато се лекувате с мумио, не трябва да употребявате алкохол или да приемате каквито и да било лекарства. Храненето да е умерено, общо диетично.

Максимално допустима доза

Минералното вещество, подобно на всякакви други лекарства, трябва да се взема внимателно. Стандартните препоръки са да не надхвърляме при вътрешен прием дневната доза от 6 грама.

Препоръчвана норма

Обикновено се приемат значително по-ниски дози; препоръчваната стандартна норма е 3 г за денонощие. Най-добре е тази доза да се отмерва с аптекарски везни, но не всеки разполага с подобна вещ. Не е беда да изчислим дозата на око: три грама мумио са  късче с размер горе-долу колкото едно средно голямо грахово зрънце.

мумио
Пречистено мумио може да се разтваря за вътрешен прием във вода, мляко или сок

Някои източници сочат като минимална терапевтична доза на прием 0.2 г за пациент с тегло 70 кг. Всеки 10 кг тегло над тази граница допускат по още 0.05 г мумио. Точната дневна доза за всеки пациент трябва да бъде определена от лекар, който да даде препоръка за приготвянето и режима на прием. Продуктът се разтваря във водя и се приема по следната схема:

 • Сутрин – на гладно;
 • На обяд – един час преди хранене;
 • Вечер – два часа след хранене. По този начин се провежда терапията на всички заболявания, които изискват вътрешен прием.
Колко дълго може да се приема

Въпросът, който възниква в съзнанието на един начинаещ пациент, е не само каква доза мумио ще взема, но и колко ще продължи лечението. Продуктът се приема модулно – на лечебни курсове, които при някои заболявания трябва да се повтарят след почивка втори и трети път. Ето някои описания на такива практики:

 • При остри състояния на заболяванията мумио се взема в продължение на 10 дни. Прави се петдневна почивка и се повтаря 10-дневният прием; това се счита за достатъчно.
 • При хронични заболявания терапията отново е 10 дни, но се прекъсва за още 10; необходими са 4-5 такива курса.
 • При тежки форми на заболявания приемът е в продължение на месец, прекъсването – 10 дни и още един лечебен курс от 30 дни.

Приготвянето на продукта за прием става, като разтворим смолата в преварена вода със стайна температура. За 2 г мумио са необходими 10 супени лъжици вода, нито студена – нито гореща. Към разтвора може да се добавя мед – така става по-приятен на вкус и по-полезен. Така се препоръчва например при сърдечно-съдови болести или при ставни проблеми. Освен във вода мумио разтваряме в мляко или в натурален сок.

За красота, в козметологията

В състава на мумиото има колаген, а той е важен за еластичността на кожата. По тази причина продуктът е използван в козметологията. С негова помощ се неутрализират вредни външни въздействия и възрастови промени, така че за кожата може да се забави стареенето, да се възстанови след травми и инфекции – при това без да се харчат много пари. С мумио се постигат положителни резултати при целулит, бръчки, пигментни петна, лунички, повехнала и увиснала кожа.

Коментираното мумио е съставка в много рецепти, които помагат за да се поддържа свежа и сияйна, здрава кожа. Неслучайно се казва, че красотата отвън идва с помощта на здравето отвътре. Затова хубавата кожа изисква вътрешен прием на мумио. Ето как да го направим:

 • Счукваме на прах парченце мумио и добавяме вода със стайна температура – по вече описаната технология. Обикновено за 5 г мумио са достатъчни 50 мл вода. От разтвора за здрава кожа се приема два пъти дневно преди хранене по една чаена лъжичка.
Маска за възстановяване на коса

Изтощената коса може да се “съживи” с помощта на следната маска: смесвоми 4 г мумио с една супена лъжица мед. После добавяме един суров жълтък и една супена лъжица масло от репей. Маската се нанася върху скалпа и по дължината на косата; след един час измиваме обилно с хладка вода, мек шампоан и отвара от лайка. Тази процедура се прави не по-често от два пъти месечно.

В шампоана при косопад

Много хора не са наясно колко полезно може да е въпросното мумио за скалпа и за косата. Най-лесно е да се обогати ползваният шампоан  със смолистото вещество – ето как:

мнения, отзиви, коментари, форум
 • В неголямо количество вода със стайна температура разтваряме 5 г мумио. Добавяме получения разтвор в шампоана, разтърсваме го енергично  и оставяме флакона на тъмно за две денонощия. Сетне можем да използваме обогатения шампоан както сме свикнали. Трябва да използваме такъв обогатен продукт в продължение на месец и половина, за да усетим  желаната промяна. Междувременно трябва да си изберем подходящ балсам и кондиционер и да се грижим с повече внимание за косата си.
За кожа, за лице

Разтвореното в малко вода мумио може да се използва и като маска за лице. То има противовъзпалително действие – предотвратява акне и обриви. Действа подмладяващо – подобрява еластичността на кожата и изглажда малките бръчки. Има и възстановяващ ефект, прави белезите по-незабележими.

мумио
Маска за лице с мумио се прави веднъж на 10 дни

Има и очистващ ефект, ефективно освобождава порите от замърсявания и токсини.

Такава маска може да подобри визията; достатъчно е да я държим на лицето 10-15 минути. Не бива да прекаляваме с честото й полагаме, най-добре е това да става веднъж на 10 дни.

Крем с мумио при пъпки и петна по кожата

За приготвянето на този крем е необходимо най-напред да разтворим 15 г наситнено мумио в супена лъжица вода. Междувременно стопяваме на водна баня 40 г безсолно краве масло и 20 г пчелен восък. Оставяме получената смес да изстине и прибавяме разтвореното мумио и една чаена лъжичка агаве, сок от столетник. Полученият крем е за всекидневна употреба – нанася се на тънък слой, веднъж дневно. Вместо сместа от масло и восък може да се използва и готов детски крем, но натуралните съставки са по-добрият вариант.

За кожни заболявания, изгаряния

Поддържането на здрава кожа, преодоляването на кожни заболявания и ускореното възстановяване се улесняват с помощта на мумио. Смолата е полезна при подкожни кръвоизливи, изгаряния, дерматити, порязвания, гнойни обриви и рани, стрии, псориазис, екземи, незарастващи рани от язвен тип.

Особено полезен при изгаряния от първа и втора степен е балсамът от мумио. Балсамът се приготвя от 5 г смола и две супени лъжици розово масло. След смесването се изчаква сместа да престои едно денонощие, след което изгореното място се маже на всеки осем часа. Същевременно мумио се приема и вътрешно, за да се стимулира регенерацията на увредената тъкан. Препоръчва се прием на доза от 0.2 г в малко прясно мляко – веднъж дневно, в продължение на три седмици.

При стрии и целулит

Срещу стрии и целулит може да е полезен режим с вътрешен прием – подобен на този при наранявания, изгаряне и кожни заболявания. Същевременно локалните поражения се третират с ефективен домашен крем, който може да се приготви вкъщи по рецептата на doctorbg.net. Ето как:

 • 5-6 таблетки мумио – от аптеката, се стриват на прах. Добавят се в 100 г качествен крем за бебета; сместа се обогатява с 20-25 капки етерични масла по избор: канела, портокалово, лавандула. Сместа трябва да престои десетина часа; след това се разбърква отново и е готова за употреба. Изберете детски или бебешки крем с натурални съставки и без парабени. Добавките от мумио и етерични масла ще направят кожата по-еластична и гладка и ще стимулират производството на собствен колаген.

За отслабване

За много хора е странно това, че мумио се препоръчва и като средство за редукция на килограмите. Смолата всъщност е полезна в случая с това, че кара организма да “включи” механизмите си за саморегулация. Оптимизират се процесите на метаболизъм, обменните процеси се ускоряват и влизат в рамките на нормалното. Нормализира се и хормоналният фон, което позволява да се активира и изгарянето на калориите.

Разбира се – само с мумио работата няма да стане. Затова трябва да се контролира калорийният прием и да се увеличи физическата активност. Три дни преди началото на програма за отслабване с мумио трябва да се направи очистване на организма, като се прекрати пршемът на натурални сокове, кафе и черен чай, газирано, сладкиши, месо, пържено и пикантни храни. Основа на менюто трябва да са свежите плодове и зеленчуци, ядки, прясно изцеден сок, сушени плодове, морски дарове и риба. Програмата изключва екстрите за отслабване от рода на сауна. Мумио си взема два пъти дневно – по един грам. Така се прави 20 дни, следва едномесечна почивка. Ако е необходимо,  модулът за отслабване се провежда отново.

Като лекарство, рецепти

Основното  полезно въздействие на коментираното мумио е върху имунната система – а оттам следва и преодоляването на един дълъг списък от болестни състояния. В някои случаи смолата въздейства и директно върху органи и системи в човешкото тяло, като най-ефективно е комбинирането на външно приложение и вътрешен прием. Отнво припомняме, че всяка терапия с мумио се прилага след консултация с лекар.

За имунитет

За поддържане и усилване на имунната система се препоръчва терапия с мумио, но преди нея следва да бъдат овладяни медикаментозно възможните заболявания, от които пациентът страда и които са отслабили имунната му система. Имуноподкрепящи курсове може да се правят и в ранна пролет, когато организмът е изтощен от дългата зима. Така се действа и на границата между есента и зимата.

 • За подкрепа на имунната система приготвяме смес от 200 г мумио и 200 мл вода. Получаваме смес, която трябва да се приеме на равни порции в продължение на 10 дни – приемът е на гладно. Прекъсва се за пет дни и следва втори модул, за който приготвяме смес от 200 г мумио и една супена лъжица натурален мед. Количеството се взема на равни порции за 10 дни. После отново почиваме пет дни и повтаряме първия модул.
При колит

За лечение на улцерозен колит в лека до умерена степен се препоръчва разтвор от 0.1 г мумио и една супена лъжица вода. Половината от тази смес се гълта на гладно; втората чест се прилага ректално. Процедурата се изпълнява два пъти дневно. Третирането с разтвора действа противовъзпалително и регенериращо и облекчава мъчителните симптоми на язвения колит (bgbilka.com). за успешно лечение е необходимо режимът да се поддържа един месец.

При колит и ентероколит вътрешният прием на мумио по посочената рецепта помага за успокояване и регенериране на чревната лигавица. Терапевтичният прием трябва да бъде най-малко две седмици, но в повечето случаи е необходим по-дълъг срок, индивидуално е.

За кости. При остеопороза

При проблеми с костите – счупвания, болни стави, както и натъртвания, ревматизъм, загуба на костно вещество или остеопороза – лечението е чрез вътрешен прием на мумио. Приемът е веднъж дневно, вземат се 0.2 до 0.5 мг смола, разтворени във вода или прясно мляко. Количеството мумио е в зависимост от теглото на потребителя. Терапията продължава 25 до 28 дни. Почива се 10 дни, след което курсът може да се повтори.

Дайте мнение и Вие тук!

При туберкулоза на костите сместа с мумио е от три супени лъжици прясно мляко и късче мумио колкото грахово зърно. Тази доза е за един ден – приема се на два пъти, преди хранене.

Има ли ефикасни хапчета за остеопороза? Степени и последствия. Бонвива или Пролиа?

При диабет

С мумио може да се подкрепи работата на панкреаса и да се балансират стойностите на кръвната захар. Вижте тази популярна схема за лечение на диабет с мумио от zlatoley.com:

 • 18 г мумио се разтварят в половин литър вода. В продължение на 10 дни от сместа се взема три пъти дневно по една супена лъжица, половин час преди хранене. След това 10 дни се взема по лъжица и половина – три пъти дневно, отново 30 минути преди хранене.
При дискова херния, дископатия

В практиката на някои лечители с мумио се цери и дископатия. Действа се по две линии: вътрешно и външно. Пие се всяка сутрин на гладно по едно топче=грахово зърно мумио, разтворено в супена лъжица вода. Същевременно болното място се разтрива също с мумио – пак такова количество, разтворено в супена лъжица спирт.

 • Любопитно: край златоградското село Кушла има находище от лечебна смолиста пръст, наричана родопско мумио. Известна е с положителното си въздействие при счупвания на кости, остеопороза, артрит, ревматизъм, дископатии. Тайната на лечебното въздействие е в съдържанието на материала – в него има лесен за усвояване йонен калций.
При рак

Някои източници препоръчват компреси с разтвор от мумио и вътрешен прием – дозата е 0.2 г в лъжица вода, сутрин на гладно. Компресите може да се правят със смес от 3 г смола и 100 мл вода. Според доста специалисти обаче лечението с мумио е противопоказано при онкологични заболявания. Очевидно консултацията със специалист е задължителна преди началото на всяка терапия.

При цироза, за черен дроб

Лечението с мумио помага за стабилизиране състоянието и функциите на черния дроб. Приемът е по схема: сутрин 0.2 г на гладно, после до закуска трябва да минат 40 минути. Вечер дозата е същата; взема се преди сън, но трябва да са минали три часа от вечерята. Така се прави 10 дни, след което се почива 5 и може пак да се повтори.

При бременност, кърмене и за забременяване

Известно е, че лечението с мумио нормализира хормоналния фон и съдейства за лечението на някои гинекологични заболявания. Лековитият продукт може да се използва и при терапевтични курсове при безплодие и подготовка за зачеване. Преобладават мненията, че приемът на смолистото вещество при бременност и кърмене е безопасен и терапията с мумио е възможна и при тези състояния.

При полипи в носа

При полипи в носа действайте ето как:

 • 10 г мумио се разтварят в осем лъжици вода. Разтворът престоява 5-6 часа; използва се като капки за нос. Капват се по две капки в ноздра, 2-3 пъти дневно.
При алергия

Алергията се поддава на овладяване с помощта на вълшебното мумио. За лечението си приготвяме разтвор от една чаена лъжичка смола и литър преварена вода. Дозата за един ден се взема наведнъж и е различна в различните възрастови групи (framar.bg). Децата на 4-7 години могат да приемат по 70 мл; над тази възраст приемът е по 100 мл. Ефектът може да се усети още след първите няколко дни, но лечението трябва да продължи три седмици. Такъв курс, но с профилактична цел, може по лекарска препоръка да се направи преди сезона на сенната хрема.

Мумио и Хашимото

Автоимунното заболяване – тиреоидит на Хашимото, може да се лекува алтернативно с мумио. Схемата на лечението е четири модула по 10 дни, като след всеки се прави едноседмична почивка. Дневните дози зависят от теглото на потребителя – например при 70 кг приемът е 0.2 г дневно и на всеки 10 кг нараства с 0.1 г.

След инсулт

Мумио се дава на пациент, преживял инсулт, след изписването му от болницата. В продължение на две седмици всеки ден той трябва да взема два пъти дневно по една лъжичка смес от мумио и сок от алое, каланхое или широколист живовлек. Сместа се приготвя от 5 г мумио и ¾ чаша сок. След двуседмичната терапия се прави прекъсване от две седмици – тогава пациентът приема само клеева тинктура, 3 пъти дневно по 20-30 капки. Следва нова серия от 2 седмици с мумио.

При хемороиди

Лечението на хемороиди с мумио включва вътрешен прием, локално външно приложение и микроклизми. Най-лесно се организира комплексната терапия с мумио на таблетки. За вътрешен прием сутрин и вечер се приготвя доза от една таблетка в две супени лъжици растително масло. Малко количество от сутрешната доза се отнема за намазване на хемороидите. От вечерната половината се отделя и с нея се прави микроклизма. Терапията е за 3-4 месеца, като след всяка трета седмица се почива по 7 дни (recepty.bg).

При цистит

Препоръчва се всекидневен прием на смес от 5 мг мумио, разтворено в малко вода. Това е дневната доза, която се разделя на три равни части и се взема преди хранене.

Откъде се купува, къде се продава? Цена в аптеката

Мумио е продукт, предлаган доста активно на лекарствения пазар – мже да се купи в аптеката или да се поръча онлайн. Достъпни са различни форми – натурално, пречистена смола за пиене, капсули и таблетки. Голямото търсене създава условия и за измамни варианти: рискувате да ви продадат менте, ако купувате на ръка или от непознат по обява в мрежата. Разбира се, всеки е свободен да направи сам избора си; все пак не пропускайте да обсъдите и това с лекаря, който ще ви консултира за индивидуална терапия с мумио.

Има и още един вариант, за който ще стане дума малко по-късно: в крайграничното южно село Кушла у нас има уникално находище на смолиста пръст, която лекува болни и счупени кости. Т.н. родопско мумио може да се купи на място или дори да бъдете допуснати сами да си го изкопаете.

На таблетки и капсули, хапчета

Капсулите мумио са удобен вариант за прием, защото дозите са приготвени за директно поглъщане; обикновено една капсула съдържа половин грам чисто мумио, а стандартната дневна доза е две капсули. Има капсули от различни марки; цената е около 50-60 лв за опаковка с 50 капсули или около 70 за 60 капсули.

Таблетките мумио често се препоръчват като средство за профилактика и укрепване на имунната система. При този продукт единичната доза е по-малка, 250 мг на хапче. Препоръчваният прием е една таблетка два пъти дневно – след хранене. Тази форма често се препоръчва и като компонент за различни козметични средства. Цената на опаковка от 60 таблетки е към 12 лв.

Смола

Смолистата форма на мумио обикновено се пазарува онлайн; най-често предлаган вид е алтайското мумио в опаковки от 5 или 10 г. Дозата от 10 г струва 12-13 лв. Към всяко пакетче трябва да ви осигурят описание на точния състав, предназначението – за външна или за вътрешна употреба, рецепти за използване.

Паста за мазане

Пригответе се да похарчите повече пари, ако имате сериозен здравословен проблем с кости и стави и искате да се лекувате с паста мумио. Доставяното у нас мумио – паста от Непал, върви по около 130 лв за 20 г. Това е оригинален продукт, който за разлика от таблетките и капсулите не е подлаган на топлинна обработка и очакваният лечебен ефект е по-висок. Такава паста може да се използва и като мазило при необходимост.

Българско мумио от Родопите, от Кушла

Уникална земна маса със смолист вид има славата на българско мумио: находището е край златоградското село Кушла, на не повече от 100-200 метра от гръцката граница. На място може да се купи продуктът, който има вид на лепкава черна пръст. Местните хора оформят от нея топки по около 200 г; една такава топка струва 3-5 лв. Тази доза се разтваря в 5 л вода, разбърква се и се оставя да се утаи. След 6-8 часа разтворът, който става белезникав, се отлива и се използва за пиене по схема, за заздравяване на костите и имунната система. След като такъв разтвор се приготви два пъти с една и съща доза мумио, утайката се изсушава и може да се използва няколко пъти за компреси и апликации на болни кости и стави.

Мумио Хималая

Мумио – шилажит от Хималая е продуктът под формата на таблетки; една опаковка от 50 бройки струва 5-6 лв. Пие се три пъти дневно по две хапчета. Този продукт е препоръчан от фитотерапевта д-р Атанас Михайлов като средство за укрепване на костната система и за подкрепа на имунната система.

Алтайско пречистено мумио

Алтайско пречистено мумио можете да си купите онлайн по около 10 лв за 10 г. Става за вътрешен прием и за външно приложение. Една доза се разтваря в литър вода и според здравословния проблем се приема част от получения разтвор всеки ден. Продължителността на приема и дневната доза трябва да бъдат консултирани със специалист и да са съобразени с диагнозата и телесното тегло на потребителя. При външно приложение смолата може да се смесва с вода, спирт, мед или като козметика – с детски крем.

Тибетски балсам с мумио, гел

Тибетският балсам е мазило на билкова основа с добавено мумио. Опаковка от 75 мл струва 8-9 лв; предназначено е за външно приложение и помага при болка и скованост за кости, мускули и сухожилия. Болезненият участък се маже с гела и се масажира по 5-6 минути, два пъти дневно в продължение на месец.

Тибетски капки с мумио

Капките с мумио, популярни още и като “капки на живота”, представляват спиртна тинктура, в която има още и билкови екстракти: жълт кантарион, лайка, чесън, безсмъртниче, листа от ягода и брезови пъпки.  Цената е 13-14 лв за 100 мл. Капките се приемат по схема с нарастване  – разтворени в 50 мл вода или мляко. Лечебният модул е организиран за 10 дни, в които се планира трикратен прием за деня 10-15 минути преди хранене. Започва се от една капка, на всеки следващ прием се добавя по още една – докато се достигне до 15, след което отново с по една капка се намалява конкретната доза.

Бяло мумио

Бялото мумио е продукт от Алтай; известно е още и като бракшун, калиева стипца. Най-често се препоръчва като общоукрепващо средство.става за вътрешен прием и за външно приложение по рецепта от придружаващата продукта листовка. Противопоказано е за бременни, кърмачки и деца до 14 години. Доза от 10 г струва около 30 лв.

Противопоказания за прием

Въпреки противоречивите коментари, мумио за някои специалисти е противопоказано при бременност и лактация; препоръката е свързана с обстоятелството, че въздействието на продукта върху човешкия зародиш не е изследвано. Естествено – не се използва и при алергия към някоя от съставките.

Съветите на някои лечители за употреба при онкологични заболявания са основно като мазило и компреси при кожни и ставни форми. Това също е спорно; не са малко коментарите, че с мумио не бива да се лекуват каквито и да било форми на рак.

Може ли с алкохол?

Алкохолът е абсолютно противопоказан за времето, през което се провежда лечение или профилактика с мумио.

Странични ефекти

Някои от страничните ефекти като раздразнения на кожата и лигавиците произтичат от неспазване на препоръчаните концентрации на разтвора. Наситените разтвори могат да бъдат опасни, особено при вътрешен прием. Различните източници сочат понякога големи дози за всекидневен прием; затова всяка терапия трябва да се консултира със специалист, иначе интернет-източникът може да ви насочи в погрешна посока и да си причините токсикоза. Предозирането може да причини безсъние, превъзбуда и делириум, тахикардия, колебания на артериалното налягане.

Ако смолистото вещество се използва в подходящите и безопасни форми и дози, не би следвало да се очакват някакви странични ефекти освен редки алергични реакции.

Съхранение в домашни условия, срок на годност

Мумио под формата на капсули, таблетки или гел за мазане се съхранява при стайни условия за срок, определен конкретно за всеки продукт. Валидни са общите правила за предпазване от директно слънчево греене, влага.

Ако имаме предвид натуралния продукт, трябва да сме наясно кое би навредило на качествата му. При директен контакт с течности смолата може да стане среда за развитието на патогенни бактерии. Ако е вече под формата на приготвен вкъщи разтвор – той трябва да се използва в рамките на 24 часа. Разтворът в масла може да трае до четири седмици, а в спирт – една година.

Опаковката с мумио не бива да е в съседство с токсични материали, тъй като смолата има свойството да поема изпаренията. Би било грешка да оставим продукта в склад или гараж, където се съхраняват бензин, ацетон или някакви други химикали.

Всеки път при набавянето на продукта трябва да внимаваме за официално означен срок на годност. Правилно е да купуваме малки дози, за да сме сигурни, че ще ги използваме без проблемите на съхранението.

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

3 Мнения

 1. Malcho Ctoyanov

  Мумиьото е възпято още от Омар Хаям преди стотици години.Много е ефикасно при обща отпадналост и счупвания/лично съм го пробвал/.Най хубаво е мумиьо от
  високите планини около Тибет /според мен/.Има много видове мумиьо, не всички са еднакво ефикасни, в това число и хапчетата.Горещо го препоръчвам. Поздрави

 2. Илияна Печинска

  Мисля, че хапчетата са твърде преработен продукт и е най-добре да се използват предимно в козметиката. Искам да попитам някой използвал ли е т.н. българско мумио от Кушла? Струва ми се, че това е съвсем различен продукт!

 3. Стоянка Димитрова

  Много полезна ,обширна и задълбочена статия по всички въпроси за лечение с мумейо.Благодаря!Посочени са здр. проблеми по които може да се ползва и дозировките-в т. ч. и хипертония и исхемия.При всяко лечение трябва да се спрат приеманите лекарства /и употребата на алкохол/.А жизнено спасяващите-антикоагуланти , за кръвното,антиаритмиците и за диабета и много други „до живот“???Консултация с лекар“ или фармацевт?Тъй като аз не познавам такъв,моля учтиво lekar.bg да ми отговори на въпроса трябва ли по време на приема на мумийо да си спрат приеманите лекарства, iспоред публикуваната на сайта ви статия.Разчитаам на отговор, за който предварително благодаря! С уважение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *