ниско кръвно

Ниско кръвно: симптоми, причини. Правилни храни и лекарства

Ниско кръвно – първа помощ при срив. Кои са нормалните граници и как да ги постигнем с медикаменти, хранене и режим. Как да определим, че кръвното ни е ниско – без апарат. Може ли да се балансира трайно. Народна медицина при ниско кръвно

Ниско кръвно: с този проблем се сблъскват все повече хора, при това в повечето случаи млади, във възрастовия диапазон 18-35 години. Артериална хипотензия, т.е. ниско кръвно, се диагностицира дори и у деца. Струва си да търсим отговори на въпросите защо кръвното налягане пада под нормата, опасно ли е това; какво трябва да се направи, за да нормализираме състоянието.

Има въпроси, по които две мнения в медицината няма – но въпросът за ниското кръвно не е от тях. Знаем, че има граници на артериалното налягане, считани за нормални. Ясни са и стойностите на горната граница – но за долната единство липсва. Налягането, при което едни хора могат да почувстват симптомите на хипотония, за други е напълно комфортно.
В общи линии ниско кръвно все пак се счита това под 100/60 за мъжете и 95/60 за жените. Ако обаче един човек дълго време живее с показатели под тази граница и се чувства здрав, това може да се признае за негова индивидуална норма. Ниско кръвно за такъв човек ще е онова, което е под личните му граници.
Извън теоретизирането обикновено възниква следният простичък въпрос: какво се прави, ако почувстваме симптомите на ниско кръвно?

Първа помощ при ниско кръвно. Как да го вдигна

Първата ни реакция при ниско кръвно е аналогична на тази при високото: трябва да се глътне някакво хапче. Но дали имаме точното хапче и сигурни ли сме, че това е верният подход?

Диагностицирането на подобно отклонение изисква медицинска намеса и изясняване на причините, които са го предизвикали. Междувременно трябва да се вземат мерки, с чиято помощ човекът със здравословен проблем да избегне фатални последици. Ето какъв алгоритъм на действия има при случаите с ниско кръвно, или каква е първата помощ:

 • Преди всичко – бързо сложете човека да легне; краката му трябва да са леко повдигнати, главата да е в по-ниска позиция.
 • Осигурете достъп на свеж въздух.
 • Измервайте през къси интервали кръвното налягане до идването на медицински екип.
 • Ако човекът е в безсъзнание, следете пулса и дишането. Ако липсва пулс, направете сърдечен масаж и изкуствено дишане (ако имате подготовка за това).

Ако хипотоникът сам чувства, че му прилошава, трябва да седне, да отпусне глава между коленете и да диша равномерно и бавно, но не дълбоко.

При ниско кръвно се пие айран със сол?

Айран със сол – това е доказано средство за бързо повдигане на кръвното налягане. Трябва обаче да сме сигурни, че наистина се касае за ниско артериално налягане, тъй като ефектът е ясно изразен и би било грешка при повишено. По този начин може да се избегне припадък, който би могъл да е със сериозни последици при възрастни хипотоници. Известно е, че пристъпите на ниско кръвно при по-млади хора се преодоляват почти винаги без усложнения, докато при хора над 65 години може да последват инсулт или инфаркт на миокарда (по framar.bg).

Ударна доза кафе или кофеинум пурум

Напитките, съдържащи кофеин, или лекарствени продукти с кофеин – по лекарска препоръка!, са ефективен начин за вдигане на ниско кръвно. В домашни условия положението се спасява с кафе или зелен чай, горчив черен шоколад или бутилка кола. Популярният червен чай каркаде също върши работа. Проблемът е, че да се поддържа кръвното налягане в норма чрез кофеин – в дългосрочен план – може да има негативни ефекти върху здравето, особено ако проблемът е траен, а дозата се увеличава. Това е средство за инцидентно въздействие; ако постоянно сме тормозени от симптомите на ниско кръвно, очевидно ни е необходимо комплексно лечение и това без лекарска помощ просто няма как да стане.

Червено вино и кръвно?

Червеното вино доказано балансира ниското кръвно; напитката има и други здравословни ефекти, стига да е с мярка. Счита се, че в дози около 150-200 мл упражнява антиейдж ефект и оптимизира клетъчното хранене. Помагат и комбинациите от коняк с кафе, мед със силен черен чай и др. Добре е да се комбинира чашата червено вино с храни, богати на желязо и витамините А, Р, С, Е, D.

Кога имаме хипотония (ниско кръвно)?

ниско кръвно
Симптомите на ниско кръвно са сигнал за посещение при лекаря

Ниското кръвно е присъщо по-често на жените. Тази характеристика на артериалното налягане обикновено се забелязва още в детството. Ако едно дете е бледо, изморява се бързо и не е така енергично и бързо като връстниците си, не е лошо да се поинтересувате за стойностите на кръвното му. Хипотониците често са високи и слабички.

“Фигурин

Хипотонията е свързана със забавено кръвообращение, което най-общо се определя като понижен жизнен тонус. Тенденцията е към влошаване на мисловните функции, отслабени реакции и памет, разсеяност и пр. Постоянното влошено себеусещане се изразява също в нестабилно психоемоционално състояние, раздразнителност, скложнност  към меланхолия и депресии. Пониженият тонус на съдовете влошава работата на сърцето; хипотониците често се оплакват от болка в зоната на сърцето или зад гръдната кост.

Мерене на кръвно

Меренето на кръвно с познатите апарати е наложително при системни нарушения на показателите му. Според класическите представи хипотонията води до забавена скорост на кръвотока по големите съдове, както и отслабване на микроциркулацията по капилярите.

Това влошава доставката на кислород и хранителни компоненти до всички вътрешни органи, което нарушава нормалното им функциониране. Най-податливи на хипоксия или кислороден глад са сърцето и главният мозък.

Благодарение на приспособителните способности на организма пониженото артериално налягане не винаги се разпознава и усеща, а само при определени обстоятелства.

Граници. Ниска долна граница

Въпреки цастъпването на различни мнения, като общоприета безопасна долна граница се сочат показателите 100/60 за систолично и диастолично налягане. На практика се развиват случаи, при които показателите са доста по-ниски. Не е изключение и ситуацията, при която показателите са трайно по-ниски от посочените стойности, но човекът не усеща никакъв дискомфорт и живее активно.

Симптоми на ниско кръвно

Дори самоанализът може да установи симптомите на ниско кръвно; ако те се проявяват системно, посещението при лекаря не бива да се отлага. Ето някои от типичните за хипотония признаци:

 • Световъртеж, предусещане на припадък и припадъци;
 • Главоболие, особено сутрин. Локализацията може да е различна – в темето и слепоочията, в тила, мигреноподобни пристъпи, чувство за стягане в челото. Болезнените усещания могат да са продължителни, тъпи или пулсиращи, подобни на спазми, убождания в една точка;
 • Притъмняване пред очите, мушички пред очите, стесняване на зрителното поле, разфокусирано зрение. Особено често такива неща се усещат при рязка смяна на положението на тялото – тогава се говори за ортостатична хипотония;
 • Шум в ушите, звънтене или възприемане на звука като през мембрана или стъклена преграда;
 • Слабост, сънливост, понижен тонус;
 • Изстиване и схващане на крайниците;
 • Пребледняване и посиняване на кожата, забавен пулс;
 • Усещане за недостиг на въздух, на кислород; хипотоникът нерядко е затруднен на вдиша дълбоко, пълноценно;
 • Киселини и оригване;
 • Болезнени усещания в сърдечната област и зад гръдната кост, задушаване.

Хипотониците имат и други сигнали за здравословния си проблем; проявени поединично, те не би следвало да притесняват някого. Ако обаче са в комбинации от по 5-6 и са трайни, работата е за лекар. Става дума за прояви като тремор, раздразнителност, хленчене, нарушена координация на движенията, залитане при ходене, възприемане на света наоколо като в сън, невъзможност да се концентрират, разсеяност, понижена умствена активност, често прозяване.

Ниско кръвно и главоболие
ниско кръвно
Хипотоникът често е сънлив, бавен и безсилен човек

Хипотониците често имат проблеми при понижаване на атмосферното налягане, прием на алкохол, преяждане, стрес. Главоболието при ниско кръвно се характеризира с пулсиране, редуващи се пристъпи, продължително усещане за притискане в черепа. При понижен тонус на мъчително разпъване в тила.

Хипотензивното главоболие често се проявява след дневен сън, физическо и умствено пренапрежение, през първите месеци на бременността. Главоболие и световъртеж може да усетите при продължително пребиваване в затворено помещение, в транспортно средство, при спускане в метрото, ако не сте хапнали дълго време.

Ниско кръвно налягане и висок пулс

Съчетанието от ниско налягане и висок пулс може да има различни причини. По принцип медицината назовава подобно състояние като аритмия на фона на хипотония. Ако са налице такива симптоми, пациентът трябва да се допита без отлагане до личния лекар и до специалисти – кардиолог и ендокринолог. Само чрез комплексно изследване може да се установи защо се случва това.  Възможно е състоянието да е причинено от прием на високи дози алкохол, но също така е възможно и пациентът да развива сепсис или емболия.

Ето най-често срещаните причини за споменатото състояние:

 • Силна кръвозагуба – например при катастрофа, тежка травма;
 • Шоково състояние на организма – кардиогенен или анафилактичен шок; също и състояние след тежко отравяне;
 • Вегето-съдова дистония; често се достига до споменатото състояние при пациенти с подобна диагноза. Освен ниско кръвно и висок пулс кризите при тях са характерни с рязко настъпваща слабост, побеляване на кожата и лигавиците, световъртеж – следва тахикардия;
 • Прием на медикаменти във висока доза; така действа и съчетаването на много медикаменти с алкохол;
 • Заболявания на щитовидната жлеза;
 • Бременност; свързано е в този случай с увеличения обем на кръвта и по-сложното кръвообращение; не е изключена тахикардия;
 • Силно обезводняване – при повръщане и диария, слънчев удар, физическо пренатоварване;
 • Възпалителен процес в начален стадий;
 • Увреждания на сърдечния мускул – причините могат да са различни;
 • Захарен диабет;
 • Често преживяване на стресови състояния. Ако това е причината за неприятното съчетание от ниско кръвно и забързан пулс, решението не е трудно – повече почивка и по-малко нерви за нищо;
 • Дефицит на витамини;
 • Прекалена консумация на напитки с кофеин;
 • Лаймска болест;
 • Атеросклероза, развита до запушване на кръвоносни съдове;
 • Понижена телесна температура;
 • Хипогликемия, ниски стойности на кръвната захар;
 • Ендокардит.
Шум в ушите (пищене)

Една от причините за пищене, за шум в ушите може да въпросното ниско кръвно. Често пищенето е придружено с главоболие и гадене. Това състояние се проявява рязко, изведнъж и обикновено страдащият няма представа какво му се случва и защо. Ако няма и други симптоми на ниско кръвно, най-често го свързва с недоспиване или претоварване в работата.

Пищенето в едното или и в двете уши може да е постоянно или на пристъпи, да възниква само при определени ситуации или да е траен фон. Ниското кръвно е най-честото обяснение за отклонението. Усилващият се звън на фона на колебаещо се кръвно нагоре-надолу може да се окаже сигнал за приближаващ инфаркт или инсулт, затова не бива да се неглижира.

Вижте при какви здравословни проблеми е възможно да се прояви споменатото звънтене:

 • Атеросклероза;
 • Вегето-съдова дистония;
 • Остеохондроза;
 • Аневризма на мозъчен кръвоносен съд;
 • Заболяване на вътрешното ухо;
 • Тапи от ушна кал в слуховия проход;
 • Зъбобол;
 • Анемия;
 • Баротравма;
 • Епилепсия;
 • Мигрена;
 • Психологически проблеми;
 • Никотинова или алкохолна интоксикация;
 • Възпаление на слуховия нерв.

Трайно лечение на ниско кръвно

Най-лесно е да вдигнем нашето ниско кръвно с хапчета; но най-лесното не винаги е най-доброто. Неприятно е да си помислим, че още от млади години трябва да сме на хапчета – за цял живот. Ето защо има интерес към средствата на народната медицина, чието въздействие е по-меко и с по-малко странични ефекти. Така например помагат продуктите с женшен, но и тук не бива да се увличаме – превишаването на дозите и продължителният прием могат да превърнат хипотоника в хипертоник!

Хапчетата са вдигане на кръвното са нож с две остриета; трябва да се внимава с тях и – никаква самодейност и самолечение! Само точната диагноза може да бъде последвана от адекватно лечение, което да регулира проблема с кръвното трайно, задълго.

мнения, отзиви, коментари, форум

Хубаво е да бъдат следвани някои съвети за начина на живот, които в немалко случаи правят приема на лекарства излишен. Вижте ги само:

 • Осигурете си достатъчно сън, не по-малко от 8 часа в чисто, проветрено помещение. Потребността от сън е с индивидуални параметри, а хипотониците по принцип са сънливци. Възможно е тези 8 часа да не са достатъчни. Ако не пречи на нощния ви сън, и следобедната дрямка е добро решение за възстановяване на силите.
 • Ставайте плавно от леглото – без бързане и резки движения. Преди това направете самомасаж на шията и лека гимнастика в легнало положение. Седнете в леглото със спуснати на пода крака; изправете се постепенно след 1-2 минути.
 • Правете водни процедури за закаляване на тялото.  Най-лесни са контрастните душове, като редуването завършва със студена вода.
 • Живейте активно, спортувайте. Увеличеното количество на движенията оптимизира кръвообращението.
 • Хранете се правилно и редовно. Спазвайте режим; не пропускайте закуската и започвайте деня с чаша чай или кафе. В рамките на деня може да пийнете още едно кафе.
 • Не пропускайте утринната гимнастика: едно 10-минутно разкършване ще ви донесе бодрост и висок жизнен тонус.
 • Не се фокусирайте върху проблемите си с ниското кръвно: спрете да търсите симптомите му с повод и без повод, не прекалявайте с апарата за кръвно.

Вдигане на кръвно с лекарства; приложение, цена

Т.н. обикновена – безпричинна – хипотония по принцип не е опасна за живота. Има терапии за подобни състояния – но въпреки лекарствата в 60-70% от случаите коментираното ниско кръвно не може да се ликвидира.

Ако ниското артериално налягане е последица от хронични заболявания на вътрешни органи и хормонална недостатъчност, то се нормализира само при лечението на споменатите болестни отклонения. Най-добре се лекуват и са най-безопасни периодичните епизоди на лека хипотония на фона на вегетативно-съдова дистония. Поддават се на овладяване и състояния, провокирани от рязка смяна на позицията на тялото, атмосферни промени и пр.

Ефортил на хапчета

Популярен и проверен в практиката медикамент на основата на етилферин хидрохлорид. Препоръчва се в случаи на хипотония, която не протича с ритъмни нарушения.

Медикаментът се дава на възрастни и на деца над двегодишна възраст. При 2-6-годишни дневната доза е половин до една таблетка от 5 мг три пъти дневно; при деца над 6 години и възрастни – една или две таблетки, три пъти дневно. Таблетките се поглъщат цели, с вода. Действат по-бързо, ако се приеман преди хранене.

Продуктът е противопоказан през първите три месеца на бременността, при тиреотоксикоза, глаукома, хипертония, коронарно сърдечно заболяване, кардиомиопатия. Сред споменаваните странични ефекти са тремор, ритъмни нарушения, безсъние, гадене, напрежение в главата.

Стандартната опаковка от 20 таблетки по 5 мг струва 3.34 лв.

 • Етилефрин на ампули. Инжекционната форма с активна съставка етилефрин хидрохлорид е дозирана по 1 мл. Препоръчвана според лекарствената характеристика при хипотония, за профилактика на съдов колапс, при вазомоторно главоболие. Прилага се от медицински специалист, под лекарски контрол. Инжектира се подкожно или интрамускулно, при необходимост през един до три часа по една ампула. Продуктът е приложим и при деца под 2 години, в подходяща доза. В болнични условия са възможни инфузионни венозни вливания. Цената на една опаковка етилефрин с 10 ампули е 10.69 лв, а с 50 – 50.59 лв.
 • Противопоказания. Медикаментите с етилефрин хидрохлорид не се прилагат при алергия към някоя от съставките. Този тип продукт е противопоказан при глаукома, хипертрофия на простатата, хипертония, сърдечни заболявания; не се използва при кърмене и бременност в първия триместър. Бременните във втори и трети триместър са рискова група и медикаментът се препоръчва само след преценка за възможните рискове. Подобна препоръка е валидна при лечение на болни с бъбречна недостатъчност, белодробно сърце, хипокалиемия, хиперкалциемия, диабет.
 • Заместител на ефортил. Има доста лекарствени продукти, които се прилагат при хипотония. Кой точно да бъде избран, определя лекуващият – като се съобрази с общото здравословно състояние на пациента. Някои от лекарствата като ефедрин се прилагат само в болнични условия; други под формата на таблетки се препоръчват като поддържаща терапия и изискват стриктно спазване на дозировките. Такива са кортинеф, гутрон, вивотон и пр.
Вивотон S и Н (Vivoton Н) на капки

Вивотон е хомеопатичен продукт под формата на капки; прилага се при възрастни и деца над 12 години по лекарска препоръка. Обичайната доза е 10-20 капки по три пъти дневно, като първата – сутрешна – доза обикновено се поглъща 10-15 минути преди ставане от леглото. Капките се поемат с малко вода, като се задържат 1-2 минути в устата преди поглъщане.

Вариантът Вивотон Н съдържа 6 хомеопатични компонента и се прилага в случаите с потребители, склонни към състояния с понижено кръвно налягане или хипотония при изправяне. Цената на продукта е 13 лв за 30 мл разтвор. Вариантът Вивотон S се препоръчва при хипотония, която е резултат от продължително боледуване със залежаване или при проблеми с кръвообращението след оперативни интервенции. Цената на този продукт, който има 7 хомеопатични съставки, също е около 13 лв за 30-милилитрова опаковка разтвор.

Вивотон Н и S е несъвместим с алкохол и никотин, затова активните пушачи или алкохолици не могат да се възползват от лечебното му въздействие. Противопоказан при пациенти с чернодробни или мозъчни заболявания. Бременни и кърмачки следва да се консултират с лекар, преди да се разреши приемът. Важно е при лечение на деца да се определи адекватна за подрастващия организъм доза. Вивотон може да се приема продължително. Прекъсването на приема не води до странични ефекти.

Гутрон (Gutron)

Гутрон е медикамент за повишаване на артериалното налягане, когато стойностите му са по-ниски от минималните в норма. Продуктът се предлага под формата на таблетки от 2.5 или 5 мг; изборът на дневна доза се прави от лекуващия. Лекарството може да се използва и в случаите с незадържане на урина, като забавя опразването на пикочния мехур. Медикаментът е противопоказан при хипертония, бъбречно или сърдечно-съдово заболяване в напреднала фаза, тесноъгълна глаукома, тумор на панкреаса или базедова болест. Не се взема по време на бременност и при кърмене. Стандартната доза е два пъти дневно по 2.5 мг – сутрин и след обяд; дозата може да се повиши или да се препоръча трикратен прием през три или четири часа. цената на лекарството е 10 лв за 20 таблетки по 5 мг, или 4 лв за 20 таблетки по 2.5 мг.

 • Веществото мидодрин (midodrine). Мидодрин е кардиостимулант – вещество с алфа-адреномиметичен ефект. Това означава активиране на определен тип рецептори и активиране на сърдечната дейност, което резултатира в повишаване на артериалното налягане.
 • Гутрон на капки. Медикаментът има и течни форми – инжекционен разтвор и перорални капки. Капките гутрон представляват еднопроцентов разтвор на мидодринов хидрохлорид; използват се за лечение на пациенти над 18-годишна възраст. Най-често се дават при хипотония, която е резултат от дегенеративни процеси – напр. болестта на Паркинсон. Терапията започва с единични дози от по 7-8 капки 2-3 пъти дневно, като на 3-4 дни се правят корекции до постигане на подходящата ефективна доза. максималният дневен прием е 3 пъти по 30 капки. Капките се дават с малко вода или върху бучка захар. Гутрон на капки може да се купи по 14 лв за 20 мл. Продава се само с  рецепта.
Ефедрин хидрохлорид (EPHEDRINE)

Ефедрин хидрохлорид е лекарствена субстанция, под чието действие кръвоносните съдове се свиват и кръвното налягане се повишава. Механизмът на действие е аналогичен на този при вече коментирания ефортил. Препоръчва се при хипотония, астма и бронхит, при някои алергични състояния. Приема се по лекарска препоръка; важно е да се спазват дозите, ако е избрана формата таблетки. Разтворът се инжектира само от медицински лица. Ампулите са познати в практиката на бодибилдърите; могат и да се пият подобно на течния аналгин.  Ускорява изгарянето на мазнини, което го прави търсен в програми за редукция на теглото. Страничните ефекти и противопоказанията са аналогични на тези при ефортил.

 • Ампули и таблетки. Специалисти твърдят, че ефедрин на таблетки вече не се произвежда и не се разпространява в аптечната мрежа. Наличен е ефедрин хидрохлорид на ампули. Цента е около 9.70 за опаковка от 10 ампули, или 86.30 лв за 100.
 • Ефедра. Това е лечебно растение, от чиято зелена маса се извлича компонентът ефедрин. Именно на този компонент се дължи ефектът при хипотоници от прилагането на съдържащите го лекарства. Освен че свива кръвоносните съдове, ефедра активира съкращенията на сърдечния мускул и дихателния център. Подобрява кръвообращението и разширява бронхите. Освен като суровина за извличане на медицинския ефедрин, билката се използва и от народната медицина за приготвяне на запарка с описаните оздравителни цели. Ето как: Чаена лъжица суха билка се залива с чаша вряла вода. Запарва се десетина минути и се прецежда. Дозата се разпределя на 3-4 равни части и се изпива за един ден, с интервали от по няколко часа.
Добутамин

Добутаминът е синтетичен продукт, използван най-често при ниски стойности на кръвното – свързано със сърдечна недостатъчност. Приложението му е само по лекарска препоръка и под контрол, използва се както за възрастни, така и за деца при спазването на ясни правила за дозиране и продължителност на терапията. Режимът е индивидуален и подлежи на корекция в зависимост от приема и възможни прояви на странични ефекти.

Продуктът Добутамин Дджулини представлява сух прах за приготвяне на инфузионен разтвор; цената за 10 флакона по 250 мг е около 90 лв, а за 50 – 417 лв.

Добутамин Солвей е препоръчван при ниско кръвно като последица от оперативни интервенции, при кардиогенен и септичен шок, кардиомиопатии и пр. Готов инфузионен разтвор; единичната цена за 250 мл е 12.58 лв.

Кортинеф и веществото 9-α-флудрокортизон

Кортинеф е лекарственото название на флудрокортизонов ацетат. Приема се под формата на таблетки и има няколко приложения; ортостатичната хипотония е едно от тях. По-често е прилаган при различни степени на бъбречна недостатъчност и нарушения на водно-солевия баланс. Използва се за лечение на деца и възрастни в индивидуално определени дози.  Цената на медикамента е 5.38 лв за 20 хапчета по 0.1 мг.

9-α-флудрокортизон представлява синтетичен кортикостероид.

Спазмалгон, но шпа

Спазмалгон е често употребяван медикамент с обезболяващ ефект. Потребители с ниско кръвно трябва да са много внимателни при използването му, тъй като е възможно да се получи допълнително понижаване, особено при въвеждането на спазмалгон под формата на инжекционен разтвор. Ако все пак има достатъчно сериозна причина за подобна терапия, инжектирането става при легнало положение на пациента и постоянен контрол на кръвното и сърдечната дейност.

Но шпа също е медикамент, предизвикващ отпускане на гладката мускулатура както спазмалгон. Условията за прилагането му са аналогични – т.е. хипотониците са рискови пациенти по отношение на но шпа и евентуалното му прилагане изисква лекарски контрол и постоянно наблюдение (puls.bg).

Дайте мнение и Вие тук!
Повишаване с билкови хапчета

Билковите хапчета при ниско кръвно са едно от възможните решения на проблема, заедно с подходящата диета и здравословен режим. Съдържат различни натурални компоненти; при тях са сведени до минимум страничните ефекти. Употребата им изисква постоянство, продължителен прием, но обикновено дава добър ефект. Най-често влагани в такива хапчета растителните екстракти от мащерка, коноп, босилек, женшен, магарешки бодил, хмел, салвия, коприва, розмарин и др.

Доста добри отзиви има за продукта на д-р Тошков – Хипотонин, който може да се купи за около 13 лв/ 120 таблетки. Приемат се три пъти по две зя 1-2 месеца, и поддържаща терапия с 3х1 за още 3-4 месеца. Тези таблетки могат да се комбинират и с други натурални продукти като гинко билоба, невролаксин, тиреостим. Изборът зависи от причините за поддържането на ниско кръвно.

Коментира се и продуктът Пантокрин, чиито основни съставки са екстракти от еленови рога и сибирски женшен. Може да се приема под формата на хапчета или разтвор. Терапията с този продукт е около 30 лв за месец (bgbilka.com).

Хомеопатия

И хомеопатичните продукти могат да са избор при лечението на ниско кръвно. Вариантите са различни и се подбират в зависимост от проявените симптоми при ниско кръвно – съпровождано със сласот, световъртеж, нервност и безпокойство, влошено качество на съня и пр. Сред подходящите хомеопатични продукти са Crataegus, Convallaria majalis, Adonis vernalis, Valeriana, Cactus, Lobelia inflate, Aether. Всички те са включени в комплексния хомеопатичен продукт Вивотон S, който коментирахме по-горе.

 • Пулсатила. Продуктът се основава на билкова основа от растението Котенце, сем. Лютикови. Сред дългия списък със здравословни проблеми, които се повлияват от пулсатила, са и заболявания на кръвоносните съдове – застойни, разширени вени, забавено кръвообращение при ниско кръвно и пр. приемът е по индивидуална схема в зависимост от конкретния проблем и общото здравословно състояние. Цената на един стандартен флакон с дражета е около 3.50 лв.

Домашни средства при хипотония

Към подръчните /домашни средства за справяне със симптомите на ниско кръвно можем да отнесем соления айран, както и някои храни: мед, стафиди и пр. Балансиращо действат и някои етерични масла, като например това от розмарин и мента. Няколко капки от едното или и от двете масла в съчетание с камфор могат много бързо да възстановят нормалното кръвно. Камфоровото масло е натурален продукт с безброй лечебни въздействия; върши работа и в случаи, когато ниското кръвно е свързано с преживян стрес, безпокойство и нервно напрежение.

Камфора

Камфора е синтетичен камфор, предлаган под формата на прах. Продукт за локално външно приложение; стимулира нервните окончания, активира кръвообращението, успокоява и подобрява самочувствието.

Как се вдига ниско кръвно с билки

При ниско кръвно успешно се прилагат билки и билкови смеси, които подобряват тонуса на кръвоносните съдове и активират кръвообращението. Такива практики трябва да са продължителни, но – както вече споменахме – хубавото е, че нямат странични ефекти като цяло и противопоказанията са ограничени.

Най-често специалистите препоръчват терапевтични модули от по 2-4 седмици, през които билковите продукти се приемат редовно в точно определени дози. Могат да се комбинират една-две рецепти; след това се прави кратка почивка и може да се пристъпи към избор на други билки, ако към първите организмът е привикнал и вече не действат така успешно, както в началото.

По принцип растенията, които вършат работа при ниско кръвно, са адаптогени – т.е. те балансират централната нервна система, повишават артериалното налягане, стимулират вегетативните зони на нервната система, повишават възбудимостта. Правилото е такива билки да не се приемат преди сън, тъй като могат да влошат качеството му.

Кой чай за ниско кръвно е добър?

Билковите чайове и запарки са обичайното средство при ниско кръвно; правилно подбрани и дозирани, те помагат да се балансират и поддържат в норма стойностите му. Вижте как да си помогнете с две рецепти за билков чай от dar-center.bg:

 • Вземат се две щипки суха мащерка и по една – джоджен, чубрица и розмарин. Заливат се с 250-300 мл вряла вода и след десетина минути запарката се прецежда. Съхранява се в термос; пие се на две равни части сутрин и вечер.
 • Приготвя се смес от равни части салвия, червен кантарион, бял равнец, босилек, бяла бреза и камшик.  Две супени лъжици ат сместа и една чаена лъжичка хвойна варим 10 минути в половин литър вода. Оставяме да изстине и прецеждаме; изпива се на три пъти за един ден, след хранене.

Като добър вариант за регулирането на ниско кръвно често е сочен и зеленият чай.

Прием на зелен чай

Дали наистина зеленият чай помага при ниско кръвно? Повишава ли го или – напротив – може би го понижава? Трябва да знаем, че на тези въпроси няма еднозначни отговори и специалистите се ограничават да обобщят, че всичко зависи от индивидуалните особености на организма. В общи линии зеленият чай, който без съмнение е с много ползи за здравето, може да се пие и от хипертоници, и при хипотония. Разликата е, че при високо кръвно се препоръчва да се пие охладен или студен зелен чай, а при ниско – топъл. Добре е денят на човека с ниско кръвно да започва с чаша топъл зелен чай. Разбира се, резултати може да се очакват при редовна употреба; с една-две чаши ефект не може да се постигне.

Настойка от женшен

Препаратите от женшен доказано имат регулиращ ефект при ниско кръвно. Сибирският женшен се включва в много билкови комбинации, предназначени за хипотоници; от тях се приготвят полезни запарки и настойки.

 • Чистата настойка от женшен се приготвя от една част наситнен сух корен и пет части водка. Десетина дни до две седмици са достатъчни алкохолът да поеме полезните компоненти от лечебното растение. Готовата настойка се прецежда и се съхранява в хладилник. От нея се приемат по 15 до 25 капки с вода три пъти дневно. В народната медицина настойката от женшен е сочена като лечебно средство №1 при хипотония.
Левзея

Това растение има много висока популярност сред населението на Алтай: третира се като отлично средство за възстановяване на силите и енергийния баланс. При продължителен прием лековитото растение подобрява кръвните показатели – може да вдига хемоглобина и да нормализира стойностите на левкоцитите и еритроцитите. Билката е с меко съдоразширяващо действие; увеличава мощта на сърдечния мускул и просвета на кръвоносните съдове, което оптимизира кръвообращението като скорост и обем.

Приема се под формата на спиртна настойка или воден извлек.

 • Воден извлек: Супена лъжица суха надробена билка се залива с чаша вряла вода и се оставя да къкри на водна баня половин час. След това се отдръпва да изстине и се прецежда. Приема се два пъти дневно по една супена лъжица, преди хранене.
 • Спиртна настойка: Супена лъжица билка се насипва в бутилка с половин литър водка. Държи се две седмици на тъмно и хладно; бутилката периодично се разклаща. Прецежда се и се приема дневно до 30 капки общо, преди хранене. Може наведнъж или на две равни части.
Китайски лимонник

При хипотония особена ефективност имат някои “роднини” на женшена, сред които е китайският лимонник. В някои страни листата и плодовете на растението са добавка към салати и се консумират в прясно състояние и сурови, а корените участват в рецептите за балсами и тонизиращи напитки.

 • Ето например рецепта за ободряваща салата с лимонник: Трябват ни 5 г листа от растението, чаена лъжичка ситно нарязан лук, 30 г свежа коприва, 20 г листа от глухарче, супена лъжица олио и 50 г заквасена сметана.
 • Лимонник на капки: Наситняваме плодове от китойски лимонник и ги заливаме с водка в съотношение 1 част плодове на 10 части спирт. Две седмици държим на тъмно и прохладно; прецеждаме. Вземат се по 25-40 капки с лъжица преварена охладена вода; това се прави два пъти дневно, половин час преди хранене.

Под действието на лимонника кръвното се нормализира, повишава се работоспособността. Такава съставка допринася за подобряване на зрението – включително при глаукома и други очни болести. Подобно на жехшена, лимонникът възбужда централната нервна система, неутрализира депресията и повишава тонуса.

Ехинацея

Настойката от ехинацея също може да помогне при ниско кръвно. Лечебното растение съдържа желязо, силиций, калций, селен и комплексно въздейства за подобряване състоянието на имунната система. Един от ефектите при приема на спиртна настойка е повишаването на ниското артериално налягане. Приемът е 2-3 пъти дневно; отброяват се капки, като количеството зависи от възрастта на потребителя и общото му здравословно състояние.

Джинджифил

Продуктите с джинджифил стимулират кръвообращението; облекчават гтлавоболието при ниско кръвно, както и гаденето.

Най-лесно постигаме резултат с джинджифилов чай. Приготвяме чаша билков чай и още докато е горещ сипваме в него половин чаена лъжичка джинджифил на прах. Изчакваме да поизстине и добавяме лъжичка чист мед. Такъв чай може да си правим 2-3 пъти на ден.

Розмарин

Ароматната подправка всъщност е лечебно растение с множество доказани ефекти. Вече споменахме, че ниско кръвно може да се вдигне, ако вдишаме парите на няколко капки розмариново масло върху салфетка.

Може да се приготви и запарка от чаена лъжичка суха билка и 200 мл вряла вода. Десетина минути са достатъчни, за да е готов ароматният чай, който се пие на глътки.

Ниско кръвно и храни

Важен фактор при храненето на хипотоници е спазването на съответен режим. Хапвайте 4-5 пъти дневно, като приемате неголеми порции – никога не преяждайте. Не ограничавайте солта – но не бива и да се прекалява със соленото. Натрият задържа водата в организма, увеличава обема на циркулиращата кръв и от това следва повишаване на ниското кръвно.

Препоръчват се и подправки като дафинов лист, мащерка, канела, босилек. В менюто на хипотоника успешно се включват и добавки от типа на горчица, хрян, суров лук.

Мазните храни също са подходящи, отново с условието всичко да е с мярка. Избирайте мазни риби, месо, субпродукти, пълномаслени млека, пушени меса и колбаси. Високият холестерин причинява повишаване на кръвното – но и тук трябва да се мисли, че това е нож с две остриета. Да добавим също хлебни и подсладени изделия, червени вина, кафе, силен зелен чай. Такива напитки тонизират, но границата е три чашки дневно – кафето “измива” калция от организма.  И още: мед като подсладител, пшенични кълнове и зърна, зърнени храни – елда, царевица, ръж, овесени ядки. Добре въздействат на ниското кръвно нар, кисели ябълки, киселец, спанак, зеле и моркови, целина. Разрешени са всички видове ядки.

Повече сол?

Готварската сол е известна като вреден компонент при хипертония, но при ниско кръвно върши полезна работа, стига да не се прекалява. Солената храна причинява съдови спазми и жажда; човекът започва да пие, обемът на течностите в организма му се увеличава и кръвното се вдига. Този подход само условно изглежда точен: на практика соленото в големи дози причинява отоци и проблеми със сърцето, бъбреците и черния дроб. И без жаждата след солено трябва да се пие достатъчно вода. Има и специалисти, които не приемат солта като фактор за регулиране на хипотонията. Все пак при ниско кръвно можем да си позволим по-свободен режим в сравнение с този на хипертониците: там дори има състояния, при които солта напълно се изключва от  храненето.

Лимон за нормализиране на ниско кръвно

Лимоновиат сок е ефективно средство за лечение на ниско кръвно. Ако се чувствате уморени и свързвате това с понижено артериално налягане, изпийте чаша лимонов сок или домашна лимонада от лимон, захар и шипка сол. Тази напитка ще ви вдигне кръвното и ще подобри настроението ви; ще почувствате прилив на бодрост.

Мляко и бадеми. Моркови

Тази комбинация е добро домашно средство за поддържане на кръвното в норма, ако имате хипотония. Напитката въздейства стимулиращо върху функциите на надбъбречните жлези.

Накисваме 4-5 бадемови ядки във вода за цяла нощ. На сутринта смачкваме омекналите ядки на кашичка и ги заливаме с чаша горещо мляко. Тази напитка се приготвя и приема всяка сутрин в продължение на 3-4 седмици, за да има трайна стабилизация на кръвното.

И морковите могат да помогнат при проблеми с ниско кръвно. Морковеният сок подобрява циркулацията на кръвта и кръвното остава в рамките на нормалното. Пият се две неголеми чаши сок на ден, сутрин и вечер, на гладно. На чаша сок може да добавим по 1-2 лъжици мед.

Ядене на чесън. Мед. Стафиди

Чесънът има съставки, които помагат за стабилизацията на кръвното налягане. Той е популярен повече като средство за смъкване на високото кръвно, но може да е полезен и при хипотония. Специалистите препоръчват две скилидки суров чесън всяка вечер, един час преди лягане (framar.bg).

Мед – препоръчва се денят да започва с чаена лъжица от него; това е едно от условията за стабилно кръвно през целия ден. Още един съвет: 100 г мед се разбъркват с един грам пчелно млечице. От сместа се взема 2-3 пъти на ден по пловин чаена лъжичка половин час преди хранене.  Стафидите са още едно средство за поддържане на кръвното в норма. Съставките им стимулират работата на надбъбречните жлези и това влияе положително върху артериалното налягане. Съвет: накисвайте всяка вечер 30-40 стафиди във вода и на сутринта ги изяждайте на гладно. Поддържайте този режим поне един месец.

Ниско кръвно при бременни

Поради хормоналните си особености жените по-често страдат от ниско кръвно. При бременност тази склонност може да се усили, но не винаги. Хроничната или физиологична хипотония може и да изчезне: самото състояние провокира нарастване на кръвното налягане върху съдовите стени.

Привичното ниско налягане, което не е било особен проблем преди бременността, може в този случай да стане рисков фактор за бебето. Става дума за слабо плацентарно кръвообращение, което може да причини вътреутробна хипоксия на плода или други усложнения. Ето защо жените с такъв здравословен проблем трябва да са под лекарско наблюдение.

Хипотонията може да е една от проявите на ранна токсикоза при бременност или да е свързана с анемия. При необходимост тези състояния се коригират медикаментозно. Препоръките за бременни хипотонички са същите, както към всеки човек с ниско кръвно: пълноценен отдих, правилно хранене, разходки на чист въздух, адекватна физическа активност и положителни емоции.

Отделен случай е рязкото падане на кръвното при бременност: има вероятност това да е свързано с кръвоизлив и риск от загуба на плода. В подобен случай единствено вярното решение е жената да се откара в болница по най-бърз начин.

Причини за хипотони

Ако един човек по природа не е склонен към хипотония, понижението може да е причинено от няколко причини:

 • Продължително психоемоционално напрежение;
 • Интензивна интелектуална работа;
 • Недостатъчна физическа активност;
 • Вредни условия на труд – под земята, при екстремална температура и влажност, повишена радиация и пр.
 • Тежък физически труд или спортни тренировки.

Във всички тези случаи организмът преминава в режим на икономия на ресурсите: намалява честотата на сърдечните съкращения, температурата, кръвното налягане. Отделно си струва да споменем сериозните заболявания, които се свързват с хипотонични състояния:

 • Патологии на щитовидната и надбъбречните жлези;
 • Заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната и централната нервна система;
 • Язва на дванадесетопръстника;
 • Заболявания на черния дроб и жлъчните пътища;
 • Анемия.

Източници:

http://timelady.ru/976-prichiny-nizkogo-davleniya-i-lechenie.html

http://okardio.com/davlenie/nizkoe/108.html

http://domadoktor.ru/311-nizkoe-arterialnoe-davlenie.html

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

мерене на кръвно апарат

Мнения за Sanitas и другите апарати за кръвно налягане

Какви мнения съществуват за различните апарати за кръвно: Sanitas, Сендо, Омрон и другите. Измерване на …

Едно мнение

 1. Ниско кръвно има и след операции свързани с отваряне на главата. От личен опит забелязах, че липсата на сън и пазенето на разни „идиотски“ диети също води до ниско кръвно налягане. Особено диети с хранене по 3 пъти на ден в минимални количества винаги ми докарваха хипотонични кризи. Сега се опитвам се хапвам на всеки 2-3 часа по нещо малко- 1 ябълка, шепа ядки, малък сандвич и т.н., спрях да пуша и спя минимум 8 часа . Отделно, че и цигарите докарваха понижаване на кръвното, особено сутрин с кафето…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.