Възли на Ослер
Причини за Възли на Ослер и тяхното лечение.

Възли на Ослер. Как се лекува болестта на Рандо-Ослър (Osler-Rendu-Weber)?

Възли на Ослер се наричат дребни кръвоизливчета, които може да се появят по ръцете, устните и другаде.

Те са червени болезнени уплътнения в подкожната тъкан или кожата. Възлите на Ослер не са самостоятелно заболяване. Образуването им е симптом на продължителен инфекциозен ендокардит. Септичният ендокардит, придружен от появата на възли на Ослер, се проявява по-често при млади хора и деца, но в последно време това заболяване често се открива при възрастни хора.

Причини за възли на Ослер

Появата на такива възли сочи на септичен ендокардит с продължително течение, тоест съществуващ отдавна – инфекциозно заболяване, което засяга ендокарда, сърдечните клапи и вътрешните мембрани на кръвоносните съдове. Ако не се лекува, инфекцията се разпространява с кръвния поток. В процеса се включват бъбреците, далака, черния дроб и периферните съдове.

В повечето случаи бактериалният ендокардит се развива при хора, които са претърпели ревматични, атеросклеротични или травматични увреждания на сърдечните клапи. В риск са пациенти, които имат присадени механични или биологични сърдечни клапи.

Лечение на възли на Ослер

Възлите на Ослер не изискват специфично лечение, те ще изчезнат сами, когато се отървете от основното заболяване – инфекциозен ендокардит. Основното лечение е с антибиотици. Освен това антибиотичната терапия трябва да започне възможно най-рано. Режимът на лечение се съставя след оценка на резултатите от тестовете – кръвна култура върху флората, определяне на ефективността на различни антибиотици върху патогена.

Ако причината за образуването на възли на Ослер е стафилококова инфекция, тогава за лечение ще се използват полусинтетични пеницилини. При лечението на ентерококова инфекция ще се използва оксацилин или други полусинтетични пеницилини във високи дози.

Аугментин, антибиотик при инфекции. Дозировка за възрастни, деца, лечение

Болест на Рандо-Ослер

Болестта на Рандо-Ослер (OslerRendu-Weber) е болест на кръвоносните съдове, която се съчетава с други съдови нарушения.

При тази болест се откриват видими мънички подутинки, буквално като зрънца с пурпурен цвят и големина колкото топлийка.

Те се появяват на много места по тялото: на лигавиците в носа, устната кухина и глътката; по устните и езика; по кожата на лицето, гърдите, корема, ръцете и краката.

Дайте мнение и Вие тук!

Освен това по очната лигавица и клепачите е възможно да се появят разширени и някак извити кръвоносни съдчета.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Вече споменахме, че болестта на Рандо-Ослър (OslerRendu-Weber) често се съчетава с други съдови нарушения: варикозноразширени вени, хемороиди, полипоза на стомаха.

Сега за заболяването. То е характерно с повтарящи се кръвоизливи, които водят до анемия. Те възникват заради състоянието на тези кръвоносни съдове – те са разширени и изтънели, с леко ранима съдова стена.

Заболяването се среща и при жени, и при жени и се предава по наследство. При анемия се приемат препарати с желязо. Предписват се съдоукрепващи средства, каквито са витамините С и Р.

Препоръчват се повече цитрусови плодове, включително лимони, шипки, боровинки. Въобще такива, които са най-богати на витамини.

Полезен е зеленият чай и отварата от коприва. По отношение на профилактиката: откажете пушенето, нормализирайте теглото си, спете достатъчно, търсете положителните емоции, контролирайте кръвното си налягане.

Мнения за Амоксиклав 1000. Пробиотик и кога започва да действа?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

зелен чай - Сенча, Инхуа, отслабване

Зелен чай: Ползи и вреди. Как и кога се пие. За отслабване

Зелен чай – истинските ползи на растението. Всички болести, при които помага. Може ли да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *