Кои лекарства за сваляне на висока температура са добри.
Сваляне на температурата с кока кола в домашни условия.

Бързо сваляне на висока температура с лекарства, оцет, кока кола и др. средства

Кои лекарства за сваляне на висока температура са добри. Сироп, лепенки, хомеопатия. Компреси с оцет, лед. Намаляване на температурата с кока кола в домашни условия. При деца, възрастни, при бременност и при ковид

Високата температура е типичен симптом при много заболявания. По него се ориентираме дали човек е болен или не. Но температурата е само проява на болестта, а не самата болест.

Насилственото й сваляне до нормални стойности не значи оздравяване. Съвременното виждане е да не се сваля неопасно висока температура, защото високият градус създава оптимални условия за действие на имунната система.

Нормална Т°С се счита тази в диапазона от 35° до 37°C. При децата до 3-год. възраст нормата е до 37,3°C при мерене под мишница, 37.5°C, измерено орално и 37.7°С, измерено ректално. Повишена температура се определя над 38°C, а безпокойство предизвиква такава, която е над 38.5°C или по-ниска, но съхраняваща се в течение на дълго време (субфебрилна температура).

Висока температура без други симптоми
Заболявания Характеристика
ОРВИ и грипте започват с внезапен подем на Т°С, а катаралните белези се показват вечерта или на другия ден
ангиназаедно с Т°С се наблюдава болка в гърлото при гълтане. Тя бързо се усилва и не остава незабелязана
варицелависоката Т°С е типично начало за тази шарка, а обривите избиват на 2-3 ден
абсцеспри събиране на гной в тъкан или орган температурата е плаваща и сутрин се нормализира, което е отличаващ белег от инфекциозните болести
пикочно възпалениевисоката Т°С се съпровожда с болка в проекцията на бъбреците, но понякога болка отсъства
апендицитсъщо е възможно да протече без болка
менингити, енцефалитипри инфекциозно възпаляване на мозъчната обвивка високата Т°С се съпровожда с непоносимо главоболие, гадене, нарушено зрение и напрегнатост на тилните мускули
хеморагична тресканамаляване до спиране на уринирането, подкожни кръвоизливи, обрив, мускулни болки

Температура до 37.5 – 38°C  без ярко изразени симптоми се наблюдава при туберкулоза, онкозаболявания, тиреотоксикоза, неврологични разстройства, алергични реакции.

С повишена Т°С протичат пневмония, стомашно-чревни инфекции, вирусен хепатит А, шарките, паротит, полиомиелит, автоимунни, хронични уринарни и полови патологии, мио- и ендокардит (+ болка в сърцето) и много други.

temperatura-06
Как да действаме при високи стойности на темп.

Лекарства за сваляне на температура

Те се наричат антипиретици – препарати, специално създадени срещу висока Т°С. Днес първа линия на избора са парацетамол и ибупрофен, само за възрастни – и аспирин.

Едно и също действащо вещество се скрива под различни фирмени названия. Например парацетамол се продава под имена като Панадол и Ефералган и присъства в състава на препарати като Колдрекс, Паракофдал, Паратрамол, ТераФлу. Винаги обръщайте внимание на състава.

Инжекция за сваляне на температура

Това са обичайните препарати за сваляне на Т°С, но не на таблетки, а в течна форма за инжектиране. По този начин те по-бързо попадат в кръвта и се задействат.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Като спешна помощ се инжектира комбинация от три средства за бързо овладяване на опасни положения – антипиретик, антихистамин и спазмолитик (инжекционни разтвори на аналгин, алергозан и но-шпа например). Антихистаминът намалява възпалителната реакцията, спазмолитикът отпуска гладката мускулатура.

Тази тройка се прилага при стойности над 39.9°С, когато има риск от усложнения и необратими изменения.

Парацетамол

Започваме с лекарство, което е всепризнато като най-безопасното за самостоятелно действие при повишени стойности. Именно парацетамол даваме на малките деца. Той понижава Т°С, намалява болките и има слабо противовъзпалително въздействие.

Дозата зависи от теглото на болния и е указана в инструкцията. Може да се редува с ибупрофен при нужда (когато температурата остава висока, а дневната доза е изпълнена).

Противопоказанията са поражение на ч. дроб и бъбреци, заболявания на кръвта. При повръщане се ползват супозитории.

Парацетамол се произвежда в различни лекарствени форми, самостоятелно или в комбинации, под разни имена. Именно парацетамол е водещата лечебна съставка в прахчетата против грип и простуда като Фервекс, Тайлол хот, Колдрекс, Терафлу, Грипекс, Парацетамакс, Фервефлу и др.

Нурофен

Той е едно от търговските названия на ибупрофен – нестероидно противовъзпалително с-во. Продава се в обикновена доза от 200 мг и Форте – 400 мг. За деца има сироп, показан от 3 мес. За по-големите – портокалови бонбони.

Нурофен е достатъчно ефикасен при болки с разна локация – глава, зъби, невралгични, мускулни и ревматични. Премахва ги за срок от 8 часа. Справя се бързо с простудна симптоматика, вкл. повишена Т°С. Но при липсата на ефект в течение на 3 дни, непременно потърсете медицинска помощ.

temperatura-05
Парацетамол се произвмежда от много компании
Ибупрофен

Той е по-безопасен от аспирин и по-мощен от него в обезболяването. В педиатрията се използва на сироп и свещички. Дозата се разчита по теглото и възрастта.

Ибупрофен е сред най-произвежданите лекарства. Има го под десетки наименования – Нурофен, Ибупром, Ибуфен, Долорен. Обичайната форма е таблетка от 200 мг.

Аспирин

Ефективно температуро-понижаващо средство с обезболяващо и противовъзпалително въздействие. То е противопоказано в детска възраст, използването му започва от 16 г.

И при възрастните това лекарство създава рискове – най-вече за стомаха. Затова и въобще не се изписва при язва, гастрит, склонност към кръвоизливи, проблеми с черва, бъбреци и ч. дроб. Пак заради безопасността с аспирин не се прекалява и не се употребява дълго.

С желание да се намалят негативите от това иначе ефективно средство, производителите днес предпочитат да го правят на разтворими таблетки, които се пускат в чаша вода и стават на газирана лимонада. Тази напитка е освежаваща при висока температура и щадяща за стомашната лигавица.

Аспирин на ефервесцентни таблетки са Аспирин С, Форте и Ултра на Байер, Упсарин С на UPSA, Алка Зелцер също на Байер, АЦЕТИЛИН С на Софарма.

Друга безопасна форма е аспирин на саше за разтваряне, например Аспирин Комплекс и Хот Дринк, прахчета Аспежик.

Хексалгин

Активната съставка е метамизол натрий. Търговското име – Хексалгин и Хексалгин Кидс.

мнения, отзиви, коментари, форум
temperatura-04
Течни препарати с аналгин

Под това име намираме т. нар. течен аналгин – перорални капки или разтвор. Той е в шишенце и се дозира на милилитри (отброяване на капки). Броят им зависи от теглото на пациента и годините му. Обикновено се дават от 10 до 40 капки единична доза с възможност за 4 повторения.

Хексалгин е светкавично действащ – след 30 минути, максимум до 60 мин., дава очакваният ефект. Предпочита се при спешни състояния, както и при температура, която не се е повлияла от други препарати. Помага при ярка и хронифицирала болка. Може да се взема до 5 дни без предписание.

Лекадол Комплекс

А това е едно отличаващо се лекарство, каквото рядко се среща на пазара. То комбинира двете най-силни съединения за овладяване на температурата – парацетамол и ибупрофен.

Макар че описаните ефекти са еднакви, тези компоненти работят по различен механизъм. Това им позволява да бъдат съчетавани, което означава възможност за:

 1. вземане на по-голяма доза, когато температурата не се повлиява;
 2. достигане на желания ефект с по-малка доза лекарство.

В една таблетка има 200 мг ибупрофен и 500 мг парацетамол. Цената на кутия с 10 бр. е 11.60 лв.

Панадол Екстра

Панадол е търговско название на серия лекарства с парацетамол. Те съдържат чист парацетамол, без добавки, но начинът на производство и дозиране ги прави оптимални за най-малките пациенти. За тях се произвежда в течна форма и на свещички.

Панадол излиза на пазара в разновидности – Оптизорб и Екстра таблетки, Бебе сироп, Soluble ефф. Таблетки, Rapide бързодействащ, Джуниър супозитории.

„Бебешкият“ сироп се дава от 1-мес. възраст. Показан е при простуда, прорязване на зъби, отит, коклюш и други инфекции.

ТайлолХот

За възрастни, за диабетици и за деца – три разновидности в саше се произвеждат от българската Нобел фарма. Представлява прах за разреждане в саше – еднократна разфасовка, в която има комбинация на парацетамол с антихистамин и псевдоефедрин.

Получава се напитка с тройно въздействие. Парацетамолът повлиява температура и болка, антихистаминът овладява възпалителната реакция и нейните белези, псевдоефедринът се бори с грема. Това прави Тайлол Хот добър избор при грипни състояния и респираторни инфекции.

Ефералган

Ефералган е парацетамол за деца.

Произвежда се на сироп и супозитории с различна концентрация на активното в-во. Има го и на разтворима таблетка в две дози – 330 мг и 500 мг, които щадят стомаха. Те са за тегло над 15 кг. Не предизвикват повръщане и не влияят на стомашния тракт.

Течен Аналгин при температура

Капките Аналгин са подходящи от 10-год. възраст, а за по-малките има Аналгин Кидс – от 3-мес. възраст. Дозирането и в двата препарата е идентично – по 500 мг на доза.

Течният аналгин сваля повишени с-сти на Т°С, но отличаващата му особеност е по-бързото и категорично действие при болка.

Вижте и ТОВА: Как се пие течен Аналгин за температура? На колко часа се пие. Аналгин на ампули за през устата. За температура при възрастни.

Сироп за температура

temperatura-03
Някои сиропи

Сиропите се правят за деца. Дозировките са разчетени за малко килограми – максимум до 29 кг. В тях има или парацетамол, или ибупрофен – двете лекарства, признати като максимално ефективни и безопасни за малките пациенти. Като вкус и аромат също са съобразени – те са ягодови, портокалови, много сладки.

Дайте мнение и Вие тук!

Обикновено действат до 8 часа и се дават на интервали от 4 или 6 часа, както е написано в листовката.

Следва списък на всички сиропи, които към момента са налични на пазара.

 • Сиафен суспензия е ибупрофен от 100 мг на доза за кърмачета от 3-мес. възраст и над 5 кг тегло. Цена за 120 мл – 6.04 лв;
 • Панактив форте е двойна доза ибупрофен – 200 мг, показан от 3 мес. и 5 кг. Цена за 40 мл – 5.36 лв;
 • Нурофен излиза с два сиропа – за деца от 3 мес. и за юноши от 6 год. И за двата пределната възраст е 12 г. В него има ибупрофен съответно по 100 мг и по 200 мг на доза. Цени – 7.64 лв. и 10.76 лв;
 • МИГ за деца с 20 мг на 1 мл ибупрофен, разчетен от 6-мес. възраст, 5 кг тегло и максимум до 9 г. и 29 кг. Цена за 100 мл – 6.46 лв;
 • Параседол е парацетамол в доза от 120 мг, показан от 2-мес. възраст и 4 кг тегло. Цена за 120 мл – 6.52 лв;
 • Панадол бебе – сироп със 120 мг парацетамол на доза. Цена за 100 мл – 7.77 лв;
 • Ефералган сироп с 30 мг парацетамол на 1 мл, което го прави приложим от 1-мес. възраст, минимум 4 кг тегло. Отмерва се с удобна градуирана лъжица. Цена за 90 мл – 3.40 лв.

Свещички за температура

Има погрешно мнение, че свещичките (супозитории) са само за деца. Нищо подобно, те са отлични и за възрастни, които пазят стомаха си или имат стомашни заболявания. Супозиториите заобикалят храносмилателния тракт и следователно не го дразнят, не проявяват негативи върху него и това позволява да се ползват по-дълго време.

При свещичките активният компонент се всмуква през лигавиците на червата, направо попада в кръвта и бързо се разнася из организма. В този смисъл те са по-бързи от таблетките и са подходящи при високи стойности и спешни състояния.

Работят стандартно като всеки друг препарат – намаляват болката, купират възпалението, облекчават самочувствието.

Свещички с парацетамол, приложими под 1-год. възраст са Ефералган и Панадол Бебе (има и двойна доза Джуниър за по-големи деца). Те оказват влияние върху ЦНС, блокирайки центъра за терморегулация и болка. За деца до 1 г. се назначават в доза от 100 мг, денонощното к-во да не превишава 60 мг за всеки кг от теглото.

 • Плюс на свещичките с парацетамол са, че ефектът се развива за 30 – 120 минути, а температурата спада постепенно. Препаратът се води до задържане на течности или до обезводняване. Токсикологичната му активност е ниска. Може да се дава от 1 мес.
 • Минус на свещичките с парацетамол са влияние върху филтрите в тялото, възможни алергични реакции и болки в корема.
  temperatura-02
  Супозитории против температура

Свещички с ибупрофен са Панактив Бейби и Нурофен в две дози (60 мг и 120 мг). Те свалят температура, намаляват болка, купират възпалителна реакция. Ползват се при високи стойности на Т°С на фона на различни заболявания. Дозировката от 60 мг е за 3 – 9-мес. възраст (до 3 пъти дневно).

 • Плюсове на свещите с ибупрофен са дълъг ефект до 8 часа, постепенно снижаване на стойностите, възможност за прилагане в бебешка възраст.
 • Минуси на супозиториите с ибупрофен са множество противопоказания като асма, поражения на филтрите в тялото и невъзможност да се ползват под 3-мес. възраст.

Вибуркол Н са хомеопатични свещички, изготвени от лекарствени растения. Имат меко влияние върху температурата, спазмолитик са, обезболяват. Широко се ползват в педиатрията. Нямат противопоказания и негативни ефекти. Една свещичка излиза около 1 лв.

Има и други свещички с НСПВС, за които знаем, че повлияват температурата – Индометацин, Волтарен, препарати с диклофенак. Но тези нестероидни съставки имат подчертано въздействие върху болката и по-слабо овладяват Т°С, а при парацетамол и ибупрофен е обратното – силно свалят Т°С и по-слабо влияят върху болка. Все пак при липсата на избор можем да използваме. Всички НСПВС имат комплексно въздействие.

Други лекарства и хомеопатия

Хомеопатичните препарати не се борят директно с температурата, а с причините за нейното повишаване. Алтернатива за овладяване на треска и висока Т°С са:

 • Беладона – при рязко вдигане от ангина и отит. Когато детето е неспокойно или вяло, урината му е гореща и бълнува, а краката – студени;
 • Хина – при моментни скокове на темп. по едно и също време на деня и бързо нормализиране;
 • Аконит – за деца при тревожност, безпокойство, жажда. При вдигане на Т°С от стрес;
 • Ферум фосфорикум се взима на ранни стадии на болестта, при бавно, безсимптомно, незначително повишаване на стойностите. Подходящ при възпалени сливици и уши;
 • Пулсатила – умерено втрисане при повишена чувствителност, плачливост, променливо настроение.

При първо даване на хомеопатия се започва с ниска дозировка С30. Децата смучат една гранула под езика, на тези под 3-год. възраст се дава разтвор на 1-2 гранули в чаша вода (дозата е 1 ч.л. през 2 – 4 часа). При подобрение дозата се намалява до 2-3 пъти дневно. Ако се върнат симптомите, пак се повишава.

Лепенки за температура Куул пач

В търсене на други безопасни форми на лекарства, най-вече за заобикаляне на стомаха и за ускоряване на всмукването, са изобретени пластирите за трансдермално усвояване на лекарството. Те са подобни на компрес. Засега производството им е ограничено. В аптеките ще ги намерим под надписа Куул пач – KOOL PATCH.

Някои лепенки не съдържат НСПВС, а глицерин и ментол. Те се лепят на челото и охлаждат почти механично. Това ги прави безвредни.

Компреси и народно лечение

Подръчните средства са за предпочитане до стойности от 38°С. С тях се избягват лекарства, а темп. не се сваля рязко – само се овладява в безопасни граници. Умерената темп. се смята за лечебна и добре се понася от болния.

temperatura-01
Напитки, които свалят – зелен чай с малина, цитруси, сок от боровинки

Сред народните средства има някои откровено опасни рецепти, които за сметка на това се смятат за супер ефективни и успешни. Такива са съветите за сваляне с оцет и спирт.

Сваляне на температура с оцет

Обтриването с оцет или спирт се счита за охлаждащо. Прави се предимно на деца с намерението за щадящо и безопасно сваляне на Т°С.

За жалост е точно обратното – оцетът и спиртът горят кожата и могат силно да влошат състоянието. Най-малкото изсушават покритието, което така и така губи течност от треската.

Ако все пак искате да обтриете тялото, използвайте вода или билкови отвари – на стайна темп. Такива процедури положително влияят върху кожата, която е подложена на пресушаване.

Сравнително безопасна рецепта за обтриване е 1 с.л. оцет на 500 мл топла вода.

Кока кола за температура

Първоначално кока-колата се продавала в аптеките като лекарство. Но по онова време тя имала абсолютно различен състав. Днешната напитка не е лекарство и не влияе на температурата. От нея има известна полза – намалява ацетона в урината.

На фона на отслабен имунитет и инфекциозна атака се повишава количество изхвърлян ацетон, а той пък повлиява Т°С. Ако пием кока-кола, малко ще намалим нивото на ацетон и оттам – интоксикацията на тялото, което косвено ще повлияе на темп. Но не трябва да разчитаме на газираното като единствено средство.

Погледнете и ТУК: Сваляне на температура. Точки за сваляне. Разтривка с ракия и аспирин. С мас и аспирин. Масаж.

Лед при висока температура

Напоените с ледена вода и леко оцедени салфетки са идеални за компрес на челото или за обвиване на цялата глава. Друг вариант е да се положат на врата и китките. Отлично работят компреси под мишниците и в коленната сгъвка.

Внимание! Не слагайте ледения компрес директно, без изолацията на памучна кърпа. След изсъхване се слагат нови салфетки.

Компот за сваляне на температура

Течностите са силно лечебни при грип, простуда, ОРВИ и други състояния с треска. Те спират обезводняването, освен това влияят и на стойността.

В нашия случай водата не оптималният вариант. За предпочитане са топли чайове, сокове и компоти.

Подходящи плодове са малина, боровинка, но и всякакъв компот ще свърши работа. От чайовете се предпочитат риган, липа, лайка, брезови пъпки.

Сваляне със сапун

Може да се пробва, ако имате домашен сапун. Ръцете се насапунисват с много малко вода, да се получи дебел филм по дланите, а не пяна. С тези ръце се обтрива тялото и отгоре се слага памучно бельо.

Видео: Звуково лечение.

Други бабини рецепти
 • Мокри чорапи. Добре свалят температурата намокрени в хладка вода и леко оцедени чорапи, които се обуват от болния за цяла нощ. Отгоре се слагат вълнени чорапи;
 • Топла вана. Водата е подходяща за сваляне на Т°С, защото го прави постепенно и меко. Първоначално болният ляга в топла вода, която постепенно започва да се охлажда чрез добавяне на студена вода. Така тялото се адаптира, без да изпита шок, а общата темп. спада;
 • Клизма с прохладна вода. Промиването на червата дава бърз ефект. Освен локалното охлаждане, клизмата води до благотворен детокс. Тя подобрява възприемането на лекарствата и ускорява оздравяването.

Бързо сваляне при деца

Използвайте детските препарати с парацетамол или ибупрофен.

Педиатрите не препоръчват:

 • Да се сваля Т°С при малки деца с помощта на студена вода – компреси, обтривания, бани. Рядкото падане създава нов проблем – спазъм на съдовете и гърб;
 • Да се разтрива детето с оцет или спирт поради риск от изгаряне и интоксикация;
 • Да се облича дебело и завива детето, да се държи в горещо помещение и да се прегрява тялото.

При даване на лекарства спазвайте следните правила:

 • Не се дават няколко лекарства едновременно. Ако изпълним дневната доза парацетамол например, минаваме към ибупрофен, но поредно;
 • Лекарствата може и да се редуват през интервал от 2-3 часа;
 • Сиропите и течните форми задължително се дозират с мерни лъжички или спринцовка;
 • За бебета под 1 г. се предпочитат супозитории.
 • Температуропонижаващи лекарства се дават 3 дни поред, без лекарско назначение.

Лекарства, които не се дават на деца: аспирин и аналгин, както препарати, които ги съдържат в състава си.

Още нещо интересно ТУК: Продължителна температура при дете. Кога е опасна? Ако детето е спящо? Бълнуване.

Температура при бременност

Повишената температура през бременността не е патология. Обичайно е да се поддържа около 37°C и малко повече. Леката субфебрилна стойност е естествена след зачеването и се обяснява с концентрацията на прогестерон в кръвта. До 37.5°С не следва да се обръща внимание, до 38°С състоянието трябва да се следи, но без лекарства.

Безопасни след зачеване са препарати като ибупрофен, нурофен. Противопоказан е аналгин.

Още информация и източници на английски: Лекарства за висока температура; * Домашни средства при висока температура; * Трикове за бързо сваляне на температурата.

И едно видео по темата:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лечение на махмурлук с хапче Парацетамол, Оки, Алка Зелцер,

Хапче против махмурлук: Съвети за лекарство, домашен лек и др. Алка Зелцер, Хидратин Алфа, Оки

Лечение на махмурлук с хапче Парацетамол, Оки, Алка Зелцер, Хидратин Алфа. Кое лекарство за махмурлук …

Едно мнение

 1. леля Вида

  Докато децата бяха малки, винаги имах сироп Панадол вкъщи, нито един път не ме е разочаровал и не е имало вреда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.