четвъртък, 9 декември, 2021

Повишена температура. Сваляне на висока температура при възрастни

Повишената телесна температура обикновено е сигнал, че имунната система полага всички усилия, за да се пребори с инфекция.

Ако обаче температурата е толкова висока, че причинява дискомфорт, можете да облекчите състоянието с домашни средства. Освен това е необходимо да установите и първопричината.

Т.нар. нормална телесна температура варира при всеки човек – от 35,8 °С до 37,5 °С.

Тя се влияе от храната, напитките, физическото натоварване, съня, частта на деня, часа и менструалния цикъл. Треската представлява повишаване на телесната температура над нормалните стойности.

Тя може да е симптом на обичайно заболяване (грип, гнойна ангина и детска вирусна инфекция) или на по-рядко срещащи се инфекции като малария и тиф. Друга възможна причина е топлинен удар, предизвикан от продължителен престой на слънце.

Покачването на температурата може да се предшества от втрисане и от редуващи се горещи и студени вълни. След като вдигнете температура, обикновено се появява главоболие и учестено дишане. При определени заболявания, в това число и малария, треската е толкова силна, че се наблюдава треперене.

По време на инфекциозно заболяване високата температура се задържа обикновено не повече от 3 дни.

ЛЕЧЕНИЕ

Ако неочаквано ви стане студено и започнат да ви побиват тръпки, вероятно вдигате температура. Най-добре е да си почивате, но не е задължително да лежите. Хладката вана облекчава състоянието, но внимавайте да не се простудите.

Понижаване на температура:

Не е нужно да предприемате мерки за понижаване на температурата, освен ако тя не надвишава 38 °С или ако се чувствате зле. Щом все пак искате да я свалите, намалете или изключете отоплението, отворете прозорците и вратите, ако е необходимо включете вентилатор или климатик. Облечете ее леко и ако ви е прекалено горещо в леглото, махнете одеялата или заменете юргана с по-тънка завивка или чаршаф.

Мнозинството хора се чувстват по-добре, когато са покрити с нещо леко, отколкото без нищо отгоре. Дрехите и завивките от естествени материи позволяват на потта да се изпари по-бързо и ускоряват охлаждането. Брястолистното орехче е известно като билков аспирин и понижава температурата. Подобно на аспирина то не се препоръчва за деца под 16 г. поради риск от потенциално смъртоносния синдром на Рей.

Компреси: Можете да прилагате хладни мокри компреси на челото, тила, китките и прасците. Нека всички останали части на тялото ви бъдат покрити. Сменяйте компресите, когато се затоплят. Продължавайте, докато температурата спадне и се почувствате по-добре.

Охлаждане с помощта на гъба

При висока температура на възрастните обикновено помага измиването с гъба. Използвайте хладка вода, към която сте прибавили няколко капки масло от благородна лайка, лавандула или евкалипт, С едно намокряне на гъбата третирайте по един участък и ако е необходимо, покривайте останалите части от тялото, за да не настинете.

Увиване с влажен чаршаф:

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Увиването на тялото е ефективно средство за сваляне на висока температура, но внимавайте да не се стигне до преохлаждане. Увийте болния с хладен влажен чаршаф или няколко мокри кърпи и го покрийте отгоре със сухо вълнено одеяло. На всеки 15-20 минути сменяйте чаршафите, докато не настъпи подобрение.

Възстановяване на течностите: Приемайте достатъчно течности, докато не започнете да отделяте голямо количество светла урина. За предпочитане са водата и напитките с високо съдържание на витамин С като сок от касис, портокал или лимон.

Дайте мнение и Вие тук!

Билколечение: Пийте чай от кората на бяла върба, от липов цвят, маточина, бъз, ехинацея, джинджифил или мента. Тинктурата от ехинацея също помага.

Хомеопатия

За висока температура

Aconite: при силна жажда и обилно изпотяване, вероятно вследствие на внезапно втрисане. Belladonna: ако усещате суха, изгаряща топлина и лицето ви е зачервено.

За бавно повишаваща се умерена температура

• Bryonia: при раздразнителност и силна жажда.

• Gelsemium: ако температурата е съпроводена от тръпки и треперене.

• Pulsatilla: ако детето е раздразнително и с висока температура.

ПОНИЖАВАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРАТА ПРИ ДЕЦАТА

Децата не трябва да се обтриват с гъба или да се къпят в студена или хладка вода. Това може рязко да понижи температурата и да доведе до треперене, което отново да покачи температурата. Оставете детето съвсем леко облечено и осигурете свеж и прохладен въздух в стаята му. Давайте му и много течности.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

  • Повръщате, имате кашлица с храчки или кръвохрак, или в изпражненията ви има следи от кръв.
  • При хронични заболявания като исхемична болест на сърцето или диабет, които изискват медицинско наблюдение.
  • Имате температура 38-39 °С, която продължава повече от 72 часа.

Незабавно потърсете лекар, ако;

  • Температурата ви е над 39,5 °С.
  • Оплаквате се от силно главоболие, схванат врат, обрив или непоносимост към ярка светлина.• Имате силни коремни болки или проблеми с пикочо-отделителната система.
  • Чувствате се объркани, необичайно сънливи, раздразнителни и/или имате задух.
  • Бебе под 3 месеца вдигне температура над 38 °С.
  • Бебе от 3 до 6 месеца вдигне температура над 38,5 °С.
  • Бебе над 6 месеца вдигне температура над 39,5 °С.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кои са най-добрите клиники за алкохолици.

Топ 10 клиники за алкохолици и зависимости. Мнения, цени. Лечение на алкохолизъм и хазарт

Кои са най-добрите клиники за алкохолици. Лечение на алкохолизъм и хазарт. Разлика между алкохолик и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *