температура
При бебета и деца рисковете с повишена температура са по-сериозни

Висока температура – как да я смъкнем без хапчета

Как да свалим температура без лекарства. Какво се прави при висока телесна температура?

Висока температура: когато изречем тези думи е ясно, че става дума за тревоги около някакво болестно състояние. Изразите “топъл” и “гори” са популярните за състояния с температура, която не е нормалната.

Коя телесна температура се счита за нормална и кога трябва да се тревожим за отклоненията от “стандарта”? Според puls.bg нормална е температурата около 36 до 37 градуса по Целзий.

Телесната температура винаги варира с по няколко градуса под въздействието на външни и вътрешни фактори, дори когато човек е в добро здраве. Имат значение подробности като температурата на помещението, поетата храна и нейният състав, емоциите.

Приема се, че при температура над 37 градуса в тялото се е настанила някаква инфекция. Организмът се мобилизира да се справи с нея, т.е. високата температура е имунна, защитна реакция. Патогенните микроорганизми се чувстват комфортно при нормална температура на тялото, а при висока загиват.

Тъкмо по тази причина в някои случаи лекарите препоръчват да се изтърпят състоянията с висока температура – стига тя да не създава други рискове за здравето.

Вижте обезателно и ТОВА: Кога да ни е страх от висока температура? Начини за бързо сваляне. Поддържане на 38 градуса. Смъкване с оцет. Свещички.

Температура със стойности 37.3 до 38.3 градуса се смята за леко повишена; от 38.4 до 39.7 е повишена, а при над 39.8 се говори за висока температура.

За неспециалистите обаче всяко отклонение над 37 градуса си е температура, която трябва да бъде смъкната веднага, по възможност с хапчета или капки.

Защо ни тревожи повишената температура?

Повишената температура обикновено е придружена и с други болестни симптоми: главоболие, повръщане, болки в корема или ставите. Това означава, че една от първите задачи е да се определи причината за болестното състояние, за да се назначи адекватно лечение. Някои специалисти са на мнение, че ако има леко повишена температура без други сериозни болестни симптоми, не е наложително веднага да се ходи на лекар. Ако обаче това състояние продължава над 48 часа, лекарят е задължителен.

Дайте мнение и Вие тук!
температура
Необходими ли са хапчета при такава температура?

При бебета и малки деца подобно изчакване е опасно – там болестите се развиват много бързо и може да се стигне до опасни състояния: гърч, обезводняване.

Демир бозан за безсъние

Ето кои са възможните причини за повишената температура: настинка, никнене на зъби при бебетата, грип, менингит, раково заболяване, възпалителен процес в стомашно-чревния тракт, болест на Крон, бронхит и бронхопневмония, ревматоиден артрит.

Най-обезпокоителни са състоянията, когато повишената температура има стойности над 39 градуса. Тогава е възможно изпадане в шок с тежки последици за здравето на пациента, особено когато се касае за малко дете. Независимо от това – дали става дума за малки отклонения от нормата или за опасно висока температура, тя трябва да се контролира.

температура
При бебета и деца рисковете с повишена температура са по-сериозни

Изключително важно е при състояния с температура човекът, чието тяло страда, да получава много течности. Това предпазва от дехидратация, от възможни мозъчни увреждания и съдейства на тялото по-бързо да се справи с инфекцията.

Коя температура да атакуваме с лекарства

Температура под 38 градуса не трябва да се лекува с медикаменти (в pramed.com). При температура 38 до 39 градуса вземаме един от утвърдените медикаменти с такова предназначение: аспирин, аналгин, нурофен, парацетамол. Много е важно да се запомни, че АСПИРИН НЕ СЕ ДАВА НА ДЕЦА! Този популярен медикамент не бива да се комбинира с НУРОФЕН!

При температура над 39 градуса се комбинират два медикамента, например аналгин и парацетамол. Таблетките действат след час, а течните варианти и свещичките са по-бързи. При деца бърз ефект за смъкване на температура дава комбинацията ефералган свещичка + капки хексалгин.

Как да смъкнем висока температура без лекарства

температура
Високата температура се нуждае от контрол и топли течности
  1. Запомнете, че съвременната терапия на състояния с температура НЕ ПРЕПОРЪЧВА прием на каквито и да било лекарства до 38 градуса (blitz.bg). Такава температура доказва, че имате проблем, но имунната ви система може да се справи с него. Само не забравяйте да поемате много течности – за препоръчване чай от лайка, липа, мента, ягоди. Това е единият от начините за смъкване на температура без медикаменти. Към чая прибавяйте мед, както и подправки – джинджифил, канела, кардамон, дафинов лист. Режимът с много чай е успешен, ако си останете вкъщи за 2-3 дни и си почивате.
  2. Повишена температура може да се смъкне също чрез разтриване на тялото и крайниците с ракия, разтриване на ходилата с ракия или спирт (народната медицина препоръчва след разтриване на ходилата – намазване с мазнина и обуване на вълнени чорапи на босо). Целта е изпотяване – изпотяването смъква със сигурност вашата висока температура. Подредете си леки памучни дрехи, с които да се преобличате след всяко изпотяване. Проветрявайте често стаята, в която се намирате, но внимавайте да не стоите на течение.
  3. От zdrave.bg припомнят за варианта с охлаждащи компреси: приготвяме студена вода и оцет, като на половин литър вода сипваме една супена лъжица оцет. В тази смес потапяме памучна или ленена кърпа и я изстискваме хубаво, след което с нея правим компрес на челото. Този компрес се сменя периодично, след като се затопли. С вода и оцет в съотношение 2:1 правим разтвор за обтриване – с хавлиена кърпа или изстискан сюнгер обтриваме цялото тяло, ръцете и краката.
  4. При температура над 39 градуса се практикува увиване в хладен мокър чаршаф. Ако става дума за малко дете – след чаршафа се слага одеалце. Във форумите можете да откриете различни практики за смъкване на висока температура, особено при деца: обуват се мокри чорапки, накиснати във вода с оцет и сода, мажат се ходилата с мед, с разбит белтък, слага се на челото компрес с настърган суров картоф и т.н. Понякога и мокрият чаршаф не спасява и за да се избегне възможен гърч при температура около 40 градуса, се правят обливания с хладка вода.

ВИДЕО: Висока температура и фебрилните гърчове

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кои са най-популярните успокоителни?

Успокоителни: Плюсове и минуси от употребата им

Основни групи успокоителни; растителни и синтетични. Има ли успокоителни без рецепти? Какво да не забравяме …

2 коментара

  1. НЕДКА ИВАНОВА

    МНОГО, ВИ БЛАГОДАРЯ! А МОЯТА ЛИЧНА ЛЕКАРКА МИ КАЗА НИКАКЪВ ОЦЕТ С ВОДА ПОПИТАХ ЗАЩО БИЛИ СТАРИ МЕТОДИ НО НА ДЕТЕТО МИ МНОГО ПОМОГНА ТОЗИ СТАР МЕТОД…БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ…..

  2. Детето ми е 4 години и е с температура от 5 дена. Лекарите казват, че е вирус това. Нормално ли е? Има ли опасност и какво мога да направя?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!