Кои са сигурните симптоми за миома на матката.
Къде се прави операция на миома и на каква цена?

Миома на матката и яйчника. Симптоми, изследвания и цени на операция. Цитонамазка

Кои са сигурните симптоми за миома на матката и на яйчника. Цитонамазка (PAP test) и др. изследвания. Къде се прави операция и на каква цена? Лечение без операция. Миома и цикъл. При бременност

Заболяване „миома на яйчника“ не съществува. Миома – това е образувание на матката. В яйчника се формират кисти и тумори, по-често доброкачествени.

Критична възраст за възникване на киста е 25 – 40 години, за миома – 35 – 55 години. Двете едновременно са присъщи на жените в диапазона 35 – 40 г. Но това е само статистика.

Нужна е профилактична проверка за образувания в половата сфера. Природата им е коварна – на ранни стадии те не дават сигнали, почти винаги се откриват случайно.

За да избегнете поява на миоми и кисти по половите органи, е нужно да съкратите до минимум хормоналните колебания.

Предпазване от миоми и кисти
Профилактична мяркаКак да я проведем
Прием на медикаментистарайте се да минимизирате медикаментите с хормонално съдържание
Прием на нутриентипрофилактично приемайте витамини В, А, Е, йод и желязо
Поддържане на психикатане се нервирайте и тревожете, дори при наличие на причина, избягвайте стреса и се поддържайте в спокойно състояние
Поддържане на физикатаразвивайте се физически, стимулирайте кръвообращението в малкия таз. Най-висока полза се отбелязва от източните танци

Съветите в таблицата не гарантират на 100% избягването на миома и киста. Решението остава в периодичен контрол чрез гинекологични прегледи.

Симптоми за миома

Миома представлява единични или множество възли в различна локализация при репродуктивно-активни жени. На ранен стадий почти не се проявява. Симптоматиката завиди от локализацията на възела и от неговия размер. Тумори във вътрешността дават симптоми, а такива в стените по-често не дават.

mioma-05
Ето как изглежда миома при образно изследване с ултразвук
 • Миома на матката (миоми утери). Клиничната картина включва обилна менструация, чувство за натиск върху пикочния мехур (учестено уриниране) и правото черво (затруднено изхождане), болки в корема, гърба и при интимност, увеличаване на корема, по-рядко безплодие или неизносване на плод;
 • Миома на шийката на матката. Тази разновидност по-бързо от останалите типове преминава от безсимптомна към симптоматична. Първи прояви са болево пулсиране, усилващо се при интимност и гинекологичен преглед. С увеличаването си възелът притиска нервни окончания и измества съседни органи. Шийката се обездвижва и може да се спои с околни тъкани. Цикълът губи редовност, проявяват се дисфункционални кръвоизливи, които водят до анемия.
 • Миома на задната стена на матката. Локализацията на задната стена на органа и на неговата шийка се съпровожда с нарушена дефекация и склонност към запек. По-силно се притискат червата, отколкото пикочния мехур. При препълване на правото черво възниква болка над пубиса, която се усилва от притискането на тумора;
 • Миома на яйчника. Неправилно име – говорим за кисти. Повечето не дават клинични прояви, откриват се с ултразвук. Но при увеличен размер или усложнено течение те пораждат болка в ниската коремна зона, увеличаване и асиметрия на корема, притискане на пик. мехур и части от червата (дезурия и запек). Хормонално активните кисти нарушават цикъла и пораждат обилни и продължителни кръвотечения. При загнояване на кистата се прибавят повишена Т°С и признаци за интоксикация;
 • Калцирана миома. Калцинова на миомния възел е структурно изменение, характерен признак на проведена емболизация на съдовете й или лечение с агонист на гонадотропин. Друг вариант на структурното изменение е поради нарушено хранене и деструкция на възела.
Миома и цикъл

Миомата най-силно повлиява менструационния цикъл.mioma-01

 • Кървене извън цикъла. Дисфункционалното кръвотечение е свързано с нарушена функция на матката и изработката на половите хормони. Възможна е появята на метрорагия – ациклични кръвотечения. Характерно е редуване на периоди с аменорея (от 1.5 до 2 и повече месеца) с последващи кръвоизливи с различна сила и продължителност (което води до анемия);
 • Липса на цикъл при миома. Цикълът не спира напълно, а периодично се забавя. Но и това не е типично за миома. Повечето жени страдат от обилна менструация, а не от липсата й. Нередовният цикъл представлява „прескачане“ на месеци. След отсъствие по няколко месеца менструацията настъпва и може да е двукратна в един месец;
 • Съсиреци. В интернет се обсъжда как миомата е излязла по време на цикъла. Теоретично субмукозен възел на краче може да се откъсне и да „изтече“, но на практика такова явление е рядко (ако се случи, то се съпровожда от силна болка и значителна кръвозагуба. Обикновено забелязаното от пациентките не е излязла миома, а съсиреци кръв. Те напомнят късчета черен дроб – много тъмни, плътни и големи с размер до 5-6 см. Такива съсиреци съпровождат само изобилни месечни кръвотечения;
 • Кръвоизлив при миома. Кървяща. Обилните менструални кръвотечения са най-характерен признак на миома. Те нарастват постепенно и в множество случаи пораждат анемия (снижен хемоглобин в кръвта).

В стандартния случай се увеличава отделяната кръв и се измества началото от 2 до 10 дни спрямо обичайната дата. За миома е свойствено да задържа цикъла, без да влияе върху характера на отделяното.

Хвърлете един поглед и на ТОВА: Оплаквания след хистеректомия. Мнения за отстраняване на матката. Има ли цикъл след премахването? Последици. Розово течение, отслабване и др.

Болки

При миома болката възниква при усложнено протичане на заболяването – прививане на крачето на образуванието или некроза на възела. В обичайните случаи не се усеща нищо, което е причина за късно откриване на възлите.

Болката при миома има постоянен характер, несилна, отдаваща се към кръста, слабините и гениталиите. Тя се усилва при интимен акт и по време на менструация (алгодисменорея).

Демир бозан за безсъние

Тъпи болки са характерни за разположение на миомата в пластовете на маточната стена. При субмукозно местоположение те са спастични и доста интензивни, особено през цикъла.

Нерядко болката е свързана с нарастване на образуванието и на целия орган и натиска, който се оказва върху съседни тъкани. Колкото по-голяма е по размер миомата, толкова по-силно е премачкването и съответно болката.

Остра болка възниква само при нарушено кръвообращение във възела и при превито краче.

Миома и полов живот

Сексът е най-добрата профилактика срещу миома.

mioma-02
Миома е сборно понятие на възли с различна локация

Оргазмът активизира кръвообращението в малкия таз и съдейства за правилното функциониране на органите там, както и върху секрецията на хормони. И обратното – липсата на оргазми съдейства за появата на такива образувания.

Когато е налице миома, възелът разваля усещанията от интимния акт. Това важи особено за големи по размер миоми. Все пак интимността не е забранена. Миомата поставя съвсем други забрани – да се вдигат тежести над 3 кг и да се стига до преумора. Стресът също вреди, а добрите усещания от половия живот са добре дошли.

Миома при бременност

Миома се определя при 0,2 – 6% от бременните, повечето на възраст над 30 г. и с първо зачеване. В последните години миометрията се „подмладява“ до 27 – 29 г. Повечето млади пациентки имат генетична обусловеност. Ако при дадена жена се открие миома в късна репродуктивна възраст или в пременопаузата, нейната дъщеря заболява 10 – 15 години по-рано.

В 10 – 40 % от случаите наличието на миома се явява усложнение за износването и раждането. В най-тежките случаи се стига до загуба на плода и матката.

Миома след менопауза (климакс)

Миома през климакса е доста често наблюдавана патология. Среща се при всяка трета жена в менопауза, докато в репродуктивна възраст е при всяка пета. Това е свързано с промени в хормоналната секреция (миомата е хормонозависима). За водеща причина е обявен хормоналният дисбаланс, който възниква в началото на климакса.

Жената не трябва да се огорчава при откриване на миома през менопаузата – това заболяване е преимуществено доброкачествено, а лечението е с висока ефективност.

 • Специфични симптоми на миома през климактеричния период: тук също началото е безсимптомно, докато образуванието не достигне огромни размери или възникнат усложнения. Затова диагноза се поставя по-често в пика на развитие на клиничната картина.
 • Симптоми през пременопаузата – нарушен цикъл, кръвоизливи, ниско разположена болка в корема, тежест в таза, нарушения при секс. акт, редуцирано либидо, нарушена функция на пикочен мехур и дебело черво, вторична желязодефицитна анемия. Подобни симптоми съпровождат значителни по обем миоми.

При възлова форма на миома клиничните прояви зависят от местоположението.

 • Субсерозни възли не нарушават менструалната функция, ако тя е запазена през пременопаузата. Наблюдава се остър корем, защото такива възли са лабилни в своето положение и могат да се разместват, превиват или да некрозират;
 • При субмукозни възли клиниката е по-слабо изразена откъм компресионни симптоми, но местните прояви са по-силно изразени. Наблюдават се менорагия, а ако менструацията е спряла – секреция, която е болезнена. Ако е жълто-зелена и с неприятен мирис, свидетелства за инфекциозно възпаление.
 • При дифузна форма на миома по-често се наблюдава общо увеличение на цялата матка. Жената усеща само увеличение на корема и дискомфортна преса в малък таз. Тази миома е най-отворена към достигане на големи размери и иска радикално отделяне.

Интралигментарната миома е честа през климакса – това е разположение между свръзките на матка и яйчник. Развиват се бъбречни колики, пиелонефрит и други увреждания върху яйчниците. Диагностиката на подобен възел е проблематична.

Миома и отслабване

Миома се развива при повишено ниво на естрогени и понижен прогестерон – това е благоприятен фон за образуванието, но и за промени в теглото.

mioma-11
Поликистоза е различна патология, ето как изглежда

Поликистозните яйчници от своя страна също се отразяват хормонално – те причиняват от акне, наднормено тегло, безплодие.

Разлика между миома и миомен възел

Миома и фиброма е едно и също заболяване Ако в миомата преобладава фиброзна тъкан, тя се нарича фиброма, но това е разговорно.

Всички образувания са миоми, независимо от състава им. Структурата на миомата не влияе върху избора на лечение.

Но видът на образуванието влияе.

мнения, отзиви, коментари, форум

Миомата се появява в две разновидности – като възел и с дифузно разпространение. В повечето случаи образуванията са структурно отделени и затова миомен възел и миома се използват като синоними. Но има и миоми, които не са възли. Дифузната форма е обширно разпространение по разрастване на патологична тъкан по стените на матката (миометрия).

Температура

Повишаването на телесната температура без изключение говори за възпалителен или остър процес в тялото. При класическо течение на миома температурата по-скоро не се повишава или се повишава до субфебрилни стойности –  37 – 37,9°С.

Висока температура се наблюдава при присъединяване на инфекциозен компонент, в началото на развитието на сепсис, некротизиране на тъкани. Високи стойности, които не спадат от температуропонижаващи средства са сигнал за разрив или прививане на крачето на миомата и начало на възпалителен процес. Това е спешно състояние и изисква незабавни действия.

Изследвания. Къде? Цена

При миома НЕ е нужно да се анализират хормони, онкомаркери, да се търсят инфекции, да се провежда диагностично вземане на проби от маточната лигавица (кюретаж). Тези изследвания се прилагат само при подозрения за други заболявания и възможни усложнения.

Цитонамазка

Това е лабораторен метод за изследване на клетки за промени извън нормата. Те касаят само шийката на органа.

Не се прилага в търсене на миома, а в търсене на ракови изменения. Профилактично изследване се прави ежегодно, като проба взема гинекологът при редовния преглед.

Това конвенционално изследване за рак на маточната шийка се прави във вс. лаборатории, като цената е средно 8 – 15 лв.

Разчитане на цитонамазкатаmioma-04

Цитологичният анализ показва следните възможности:

 • Без особености – цитологичната картина съответства на възрастта на пациентката и фазата на цикъла. Отсъстват патологични изменения;
 • С възрастови изменения – в предклимактеричния и климактеричния период картината се различава от цитологията на млада жена поради настъпили изменения в тъканите и хормоните. Наличието на само възрастови изменения също се смята за норма;
 • Патологични изменения – поява на плътни, вроговени участъци указват за предракова или ракова патология. Измененията се преценяват като хиперплазия (разрастване на епителя), дисплазия, дискератоза, левкоплакия, ерозия и др.
Кои са нормалните резултати от цитонамазка?

Резултатът от анализа е положителен или отрицателен. При откриване на атипични елементи, те се описват подробно в заключението. Има различни скали за интерпретация на резултатите. Според скала на Bethesda, ползвата в европейските страни, нормалните резултати се отбелязват като NILM — липса на онкология.

Има още три маркера – LSIL за ниска вероятност, HSIL за висок риск и CIS за наличие на рак.

Още нещо интересно ТУК: Лечение на миома с мед и стопяване с хапчета. Лекарства за миомен възел.

Как се открива миома?

Диагностициране на амбулаторно ниво се провежда по следната схема:

 • Диагностични критерии (оплаквания на пациента): аномални маточни кръвотечения, тазова болка, тежест долу в корема, увеличен корем, нарушени функции на пикочен мехур и черва, безплодие;
 • Анамнеза: отсъствие на бременност и раждане, увеличена честота на менструациите, продължителност на цикъла, утежнена наследственост, повишена маса на тялото, повишено кръвно, диабет, възраст (пик 40 – 50 г.);
 • Физикално обследване на влагалището: матката е увеличена по размери, с неравни контури и плътни възли;
 • Лабораторни изследвания: намален хелоглобин при липса на извънгенитални патологии (ПКК);
 • Образни изследвания: ултразвук – трансвагинален, трансабдоминален, със или без контраст. Установяват се неравни контури и специфична ехоструктура, признаци на нарушено хранене на възела, наличие на кистозни области. При атипични форми в малкия таз и коремна кухина е показано провеждане на ядрено-магнитен резонанс.
Размери и диагностика

Размерът на миомата се сравнява с големината на плод и се класифицира като гестационни седмици. Това показва, че образуванието варира от милиметри до десетки сантиматри и от милиграми до килограми като тежест.mioma-06

Дайте мнение и Вие тук!

Най-общото категоризиране е на:

 • Малки миоми (под 2 см, до 5 г.с.);
 • Средни миоми (между 2 см и 6 см, до 10 г.с.);
 • Големи миоми (над 7 см., над 12 – 15 г.с.);
 • Гигантски миоми (над 16 г.с.).

За максималните размери четем в медиите, които винаги отразяват откриването на гигантски миоми, сравняване с доносено бебе. Например през 2021 г. в Бургас е извадена миома с тегло от 4.66 кг, по-голяма от стандартно бебе.

По-често се срещат големи миоми с размери 7 см – 10 см – 12 см, защото те увеличават общия обем на матката и стават забележими с просто око (нарастване на корема). Миоми с миниатюрен размер от порядъка на 10 мм, 25 мм се откриват случайно.

Къде да се изследваме?

При съмнение за миома посетете гинеколог за мануален преглед и образно изследване.

Операция. Къде? Цена

В днешно време нито една група медикаменти (с изключение на модулаторите на прогестероновите рецептори) не дава доказана ефективност при миома на матката. Основен метод на лечение е хирургичният. Но дали винаги трябва операция? И ако трябва, кой метод е за предпочитане?

В недалечното минало при откриване на миома гинеколозите постъпваха така: поставяха пациентката под периодично ултразвуково наблюдение и когато възлите достигнат големи размери, отстраняваха цялата матка.

Към момента подходите са променени. Появиха се нови неинвазивни методи като емболизация на маточните артерии.

Съгласно съвременните представи миома се оперира в следните случаи:

 1. Има симптоми като обилна менструация, притискане на съседни органи, нарастване на корема;
 2. Възлите растат по данни на 3 последователни ултразвука, проведени през 4 – 6 месеца;
 3. Жената планира да забременява.

Решението за изрязване зависи и от възрастта. В менопаузата миомите престават да растат, затова не е целесъобразно да се премахват.

Какво се случва?

Има три подхода за хирургия при миома.

Открита операция за премахване на миома (миомектомия)

Миомектомия е операция, която съхранява матката и репродуктивната способност.

mioma-12
Достига се до възела и той се изрязва

Пациентът се изписва на следващия ден, рехабилитацията е кратка, не трябват наркотични аналгетици. Като минус се изтъква рискът от рецидиви, особено при множествени възли, и сраствания в малкия таз.

Класически метод за премахване на възела по хирургичен път. Такъв тип се провежда при много големи размери на образуванието.

Разновидност: хистероскопична миоектомия през влагалището – провежда се при миоми под лигавицата, които растат вътре в матката. Използва се високочестотен или лазерен нож. Миомата се разрушава, а фрагментите й се измиват с глюкозен разтвор.

Лапароскопия

Лапароскопска операция е вариант на миомектомия, който се изпълнява през отвор в корема със специални инструменти и под обзора на камера.

Роботизирана миоектомия – напомня лапароскопска, но инструментите се управляват от робот. Прави се в единични големи клиники по света;

Още ТУК: Цена на лапароскопия при миома. Колко време трае операцията? Лекарства и билки за стопяване.

Емболизация на маточните артерии

Това е алтернатива на хирургичното премахване, неинвазивна процедура. Провежда се чрез неголям прорез в слабините с местна анестезия.

През отвора се въвежда катетър, а през него  – емболизиращ препарат. Той затваря артериите и нарушава притока на кръв към възела, без да влияе на кръвния поток през здравите тъкани на матката.

Обемът на възела се намалява от 20 до 50%. Възелът остава на място, но не се развива повече.

Към този метод се прибягва при 10% от пациентите. Показания са прекалено големи образувания, които не могат да се отделят с хистерорезектоскопия.

Премахване на матка (хистероектомия)

Това е решение за жени, които не планират зачеване. Но съвременните хирурзи се стремят да запазят органа, защото възстановяването е тежко и има риск от усложнения. Методът е оптимален при множествени миоми в менопауза.

Къде да се оперираме и цени

Миома се оперира в хирургични и гинекологични отделения и клиники. Премахването се осъществява планово, но е възможен и спешен прием при тежки кръвоизливи и остър корем.

Заплаща се от Здравната каса по клинична пътека №162, което предвижда престой от 2 до 4 дни. Пътеката е предназначена за хирургичните открити и лапароскопски намеси, когато образуванието е доброкачествено и матката се запазва.

Цената на операцията е от порядъка на 2000 – 2500 лв, като отделно се заплаща болничният престой. Трансвагиналната операция е по-евтина – около 1000 лв. Колко от тези пари плаща пациентът зависи от здравно-осигурителният му статус и от политиката на болницата. Обикновено доплащането е в рамките на 900 лв.

mioma-13
Прекъсване на кръвта към образуванието е модерен, щадящ метод

Добри болници за премахване на миоми са Шейново, АГ Св. София, Токуда, Майчин дом в София и Варна, Торакс и МБАЛ Пловдив, както и много други с акушеро-гинекологичен профил.

Колко време трае операцията?

Средната продължителност на операцията е 60 мин. Времето варира според ползвания метод, броя на възлите и обхвата.

Погледнете и ТУК: Забранени храни при миома. Конопено семе – какво да го правим? Диета и бабини рецепти.

Последствия и възстановяване

Първоначално пациентката се наблюдава 2 дни в болница, с възможност за продължение при усложнения. В обичайния случай се взема профилактично антибиотик за 1 ден и повече при възпалителен процес. Показани са обезболяващи. Жената напуска болницата при спадане на Т°С.

Възстановяването у дома продължава от 1 до 6 месеца според състоянието. Показано е въздържане от труд и натоварвания, както и от интимности. Тялото се поддържа с упражнения и движение.

В първите 10 дни е възможна нуждата от обезболяващи. Следи се за възпаление на шевовете и болки при уриниране – това не са нормални последствия. Сред нежеланите усложнения са кръвоизливи, хематоми, перитонит.

Още информация и източници на английски език: Симптоми на миома и причини; * Изследвания при миома. (PAP test); * Лечение на миома с операция; * Лечение на миома без операция.

Лечение без операция

Не всякога операцията е вариант. Жената се поставя под динамично наблюдение на растежа на миомата. Ако тя е в период от предменопауза и след това, очакването е образуванието самостоятелно да се редуцира. Това се наблюдава в 50% от случаите (дори без симптоми). В такива случаи се изписват хормонални препарати.

Има и препарати, които намаляват обема на матката. Те се прилагат при подготовка на операция на много големи възли.

В неоперативната терапия се ползват контрацептиви, антиестрогени, гестатени и др. – изцяло хормонални препарати. Спомагат се с диета, имунни модулатори и билки. Ключови са предпазването от инфектиране, нормализиране на метаболизма и активиране на имунната защита. При някои жени се налага и лечение на анемия, при други – противодействия на кръвотеченията и отрегулиране на цикъла.

Погледнете и ТОВА: Някой излекувал ли е миомен възел с билки? Лечение на миома с мед. Стопяване с йод. Свиване с рецепта на Мермерски.

Вижте и ТОВА видео за миомата:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

миома на матката д-р Дориан Босев

При 1/3 от жените миомата не предизвиква оплаквания

При 1/3 от жените с миома на матката не се наблюдават оплаквания и те не …

2 Мнения

 1. Виолета Н.

  Изрязаха ми миома 15 см с отваряне на корема, доплатих 900 лв. Цената е отпреди 5 месеца, Пловдив.

 2. Петя Попова

  Имам няколко малки миоми, единственият симптом беше по-обилен цикъл, хванаха ги на късмет. Определено съм „за“ профилактиката, тя е единственият ни шанс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.