Candida Yeast Infection

Кандида – кандидоза, кошмарът и лечението му

Кандида – стандартни методи и средства за лечение на кандидози. Противогъбични препарати. Кои билки да пробваме безопасно. Хомеопатия при кандидози. Диета.

Още в текста: Как да разпознаем заразата: симптоми, изследвания

Кандида, кандидоза. Какво е това? Мнозина знаят – още повече са онези, които не знаят. За доста хора заболяването, причинено от паразитните гъбички кандида албиканс, е “млечницата”. Близо 80% от населението на планетата носи в себе си тези гъбички, но не у всички носители се развива инфекцията. Гъбата кандида удря без разлика във възрастта: среща се и у бебета, и у хора на преклонна възраст.

Първото, което всеки би попитал след това въведение, е: лекува ли се ? Как?

Стандартното лечение на кандида и кандидоза

Ако ви открият гъбички кандида албиканс, лечението може да тръгне в две паралелни посоки: прилагане на локални външни продукти и прием на таблетки. При жените могат да се препоръчат вгинални глобули с противогъбични ефекти. Най-често използваните антимиконитици са миконазол, клотримазол, полижинакс, нистатин. Вършат работа и различните антисептици от рода на калиев перманганат, и билковите отвари и настойки. Препоръчват се стриктна хигиена и диети.

Лекарства за кандида

Лекарствата за кандида – за вътрешен прием или различните мазила и вагинални глобули, имат за задача да блокират размножаването на гъбичките. При някои от тях антимикотикът е комбиниран с антибиотик, тъй като твърде често към гъбичната инфекция се наслагва вторична бактериална и картината на заболяването се усложнява.

Важен компонент в терапията – освен лекарствата – е режимът на живот и лечение. Пациентът с кандидоза трябва да се погрижи да ограничи огнището, като не използва общи вещи, прибори за хранене и хигиенни средства с други хора.

Клотримазол

Най-често клотримазол, с активна съставка имидазоловото производно клотримазол, се използва под формата на крем. Задачата на медикамента е да унищожи гъбичките и микробите в зоната на третиране – кожата, лигавицата на вулвата, главичката на пениса. Може да се полага по стъпалата и крайниците. Подходящо средство за дерматомикози с различни причинители, включително кандида албиканс, както и при многоцветен лишей.

При полагане на крема трябва да се внимава да не попадне в очите, и всички засегнати зони да се третират едновременно.

Клотримазол се използва и под формата на вагинални таблетки. Според лекарската препоръка вариантите са два пъти дневно за три дни, или веднъж дневно за 7 дни.

Полижинакс

Полижинакс е локално противоинфекциозно средство. Предлага се под формата на вагинални глобули с три активни съставки:  неомицин сулфат, полимиксин В сулфат и нистатин. Използва се при зарази, причинени от гъбички и/или бактерии. По лекарска препоръка.

кандида кандидоза
Лечението на кандидоза изисква търпение и постоянство
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Лечението с полижинакс продължава 7-12 дни, като всяка вечер след внимателно измиване дълбоко във вагината се поставя по една капсула. Медикаментът не се използва при алергия към някой от компонентите, алергия към соя и фъстъци, не съвместим с диафрагма и латексови презервативи. Рискова група са пациентките с бъбречна недостатъчност.

Нистатин

Той е популярен антибиотик с активна съставка микозамин. Ефективен при инфекции с гъбички – блокира развитието им или ги убива.  Използва се при инфекции на устата и гърлото, кандидоза на хранопровода, стомаха и червата, кожна и влагалищна кандидоза, профилактично – срещу опасност от кандидоза при продължително лечение с антибиотици.

Медикаментът има две форми – таблетки за перорален прием и крем/ унгвент. Допустим е прием на 1-2 таблетки до 3-4 пъти дневно, а при тежка кандидоза по лекарска преценка и повече. Лечението с пероралната форма трябва да продължи най-малко две денонощия. Ако терапията е без резултат след двуседмичен прием, след консултация се прави замяна с друг медикамент.

Формата за локално външно приложение се използва два до четири пъти дневно. Кремът се предпочита при  лечение на окосмени участъци от кожата или зони с подмокряне.

Флуконазол

Широкоспектърният антибиотик флуконазол е предназначен за перорален прием. Това е антимикотичен агент със синтетичен произход, който блокира размножаването и растежа на гъбички. Лекува системни кандидози в тежка форма, включително със засягане на репродуктивната система, дихателните органи, при пациенти със злокачествени заболявания, СПИН, с трансплантирани органи.

Прилагането на медикамента е по схема, съставена индивидуално за пациента в зависимост от диагнозата. В някои случаи е достатъчно медикаментът да се приема две седмици, а в други – до две години.

Итраконазол

Итраконазол (итраконазол фунгизол) е продукт за интензивна терапия на гъбички по кожата, ноктите, устата и очите, влагалището и вътрешните органи. Квалифициран е като антимикотик за системно приложение, триазолов дериват.

Итраконазол е медикамент за перорален прием; лечебните схеми са различни в зависимост от вида на инфекцията. Възможни са терапии само за един ден – например при влагалищни инфекции, или по-продължителни при засегнати вътрешни органи. Препоръчването на този медикамент следва да отчете възможните лекарствени взаимодействия, ако потребителят е на терапия за друг здравословен проблем. Възможни са взаимодействия с лекарства за сенна хрема, лекарства за нормализиране на сърдечния ритъм, за лечение на стенокардия, за намаляване на холестерола – статини, сънотворни, за храносмилателни проблеми и др.

Медикаментът се задържа в кожата известно време след прекратяване на приема – до четири седмици, в зависимост от количеството на приетото лекарство. През това време медикаментът продължава да упражнява терапевтичния си ефект.

Миконазол

Активна съставка в няколко продукта с антимикотично действие. Миконазол = дактарин гел е препоръчван при кндидози на устната кухина и гърлото – за лечение и профилактика. Препоръчва се и при малки деца, но не под шестмесечна възраст. Не е подходящ при свръхчувствителност или при смущения в чернодробните функции.

Приемът на миконазол може да причини странични ефекти като гадене и повръщане, диария, хепатит. Гадене и повръщане може да има и при предозиране.

Децата под двегодишна възраст могат да приемат четвърт мерителна лъжичка до четири пъти дневно. Деца над две години и възрастни приемат четири пъти дневно по половин мерителна лъжичка; гелът трябва да се задържи в устата известно време и внимателно да се преглътне.

Други противогъбични продукти с активна съставка миконазол: гино дактарин – вагинални капсули; вагинални таблетки клион; крем дактакорт; маз микозолон.

Микосист
кандида кандидоза
Често гъбичните инфекции са комбинирани и протичат в тежка форма

Микосист е перорален антимикотик; приемът е перорален – на капсули от 150 мг. Прилага се при гъбични заболявания на кожата, лигавиците, ноктите, вътрешни органи.

Съществуват редица ограничения за прилагането на микосист капсули – при алергични реакции, прием на някои медикаменти, по време на кърмене, при ниски нива на калий и магнезий в кръвта, при забавена сърдечна честота и сърдечна недостатъчност. Дозите и продължителността на приема се определят от лекар.

Други

Съществува доста широка гама от антимикотици под различни форми – таблетки, крем или маз, вагинални глобули, например монистат, фемстат, микостатин, низорал, гинопеварил. Може да се спомене и изпитано през годините средство като тинктура Кастелани-Хефе. При всички случаи не бива да се забравя, че гъбичните инфекции са много упорити и приемът на медикаменти не е достатъчен за преодоляването им. Освен лекарствата могат да се използват билки и народни средства, да се спазва стриктна хигиена и диета.

Билки за кандида (и народни средства)

За лечението на кандидоза се използват както медикаменти, така и средства от народната медицина. Важно е да се запомни обаче, че този тип терапии вършат рбота само при повърхностни форми на кандидоза. Най-често се прави комбинация от външни и вътрешни средства и по-тежките форми на външна кандидоза. Различните настойки и отвари са добро помощно средство, особено като си дадем сметка, че се касае за продължително лечение – а това е присъщо на въздействието с лековити треви. Най-малкото, което можем да направим на първо време като допълнение на хапчетата и аптечните мазила, е да започнем промивки с лайка, смрадлика, невен, градински чай, жълт кантарион – самостоятелно или в комбинация тези треви ще овладеят проблема симптоматично и ще намалят неприятните усещания като сърбеж, зачервяване и оток.

Кокосово масло

Рафинираното кокосово масло е сочено като “мек” вариант за лечение и профилактика на кандидоза. Специалистите съветват при наличие на вече проявена инфекция маслото да се използва външно – малки количества се нанасят върху засегнатата зона; маслото омекотява кожата и тушира неприятните усещания, свързани с токсичните въздействия от метаболитните отпадъци на живите кандида албиканс.

За профилактика на кандидоза е добре всеки ден да се приемат малки количества от маслото, като дозата постепенно нараства.

Ванички

При вагинална кандидоза се препоръчват ванички с билкова настойка. За целта се използват лайка, невен, градински чай, пъпки от бреза и топола, евкалипт, бял равнец, хвойна. Две-три супени лъжици билкова смес – всяка налична билка в равно количество, се заливат с един литър току що кипнала вода. Настойката се оставя за една нощ, а на сутринта се прецежда. Получената течност се използва вечерта за седяща вана в продължение на десетина минути.

Тампони и промивка

При вагинална кандидоза успешно действат марлевите тампони, напоени с билкови отвари, или вагинални промивки с билкови продукти.

Марлен тампон може да се напои и с обезмаслено кисело мляко. Поставя се за една нощ във влагалището, а сутринта след отстраняването му се прави промивка с отвара от лайка. Такива процедури спасяват от сърбеж. Тази терапия се провежда 7-8 последователни дни.

Добре действат и промивките с добавени етерични масла, но трябва много да се внимава с дозировките. Препоръчват се вечерни промивки с преварена вода, в която са добавени една чаена лъжичка масло от невен и 2-3 капки масло от чаено дърво. Сутрин се прави втора влагалищна промивка с билки. За приготвянето на разтвора са необходими равни части лайка, дъбова кора, коприва и градински чай. Две супени лъжици от сместа се заливат с литър вряла вода и се оставят да пренощуват. На сутринта настойката се прецежда и и се използва за промивката.

Калиев перманганат

Слабият разтвор на калиев пермантанат е отличен дезинфектант и може да се използва като част от комплексна терапия при кандидози. Необходима е все пак консултация с медицинско лице за начините на приготвянето му – има риск от изгаряне при наличието на неразтворени кристалчета или прекалено висока концентрация на компонента. Да се помни, че дори най-слабият перманганат действа изсушаващо на кожата. Една по-стара практика например са вагиналните промивки с бледорозов разтвор на калиев перманганат. Все пак без компетентна препоръка има риск, и той засяга полезната влагалищна микрофлора. Заедно с патогените разтворът унищожава и нея.

Подмиване с отвара от билки

Отварата за интимен тоалет с билки се приготвя от лавандула, бутрак, коприва и дъбова кора. Сухата дрога се смесва в пропорции 1:2:2:3. Една чаена лъжичка от хубаво смесените билки се залива с 200 мл вряла вода и се оставя на топло за два часа и половина. След това се добавят още 200 мл вряла вода и течността се оставя да изстине. Прецежда се и се използва за подмиване.

Чесън

Този природен дезинфектант и антибиотик може да се използва при кандидоза под формата на чеснова вода. Неутрализира сърбежа и действа противовъзпалително. Чесновата вода се прави много лесно: три скилидки се обелват и заливат с литър вряла вода. След като изстине, течността е готова за промивки или жабурене, зависи какъв тип е кандидозата. Такъв тип лечение трябва да продължи две седмици.

При кандидоза по езика и лигавицата на устната кухина може да се приготвя настойка от плодове на черемуха – червена или черна. Супена лъжица плод се залива с 200 мл вряла вода и след изстиване се прецежда, следва жабурене.

Дайте мнение и Вие тук!
Вътрешни средства

Практиките на народната медицина доказват, че най-мощното средство за вътрешен прием при кандидоза е морковеният сок. Става дума за прясно изцеден сок без консерванти. Полезната доза е една чаша сок веднъж дневно; изпива се преди едно от храненията. Бета каротинът в морковите е  отлично средство за укрепване на клетъчните стени и стабилизиране на имунитета.

кандида кандидоза
От кандидоза не са пощадени и малките деца

Нека не се забравя, че коментираните гъбички кандида са налични в организма ни, но не винаги причиняват неприятните и упорити инфекции, за които говорим. Това се случва само ако имунната система на конкретния човек е отслабена. Затова една от задачите на терапиите в подобни случаи е да укрепи имунната система на човека с кандидоза.

Хомеопатия при кандидоза

Прилагането на хомеопатични средства при лечение на кандидоза обикновено е насочено към укрепването на имунната система. Стандартните медикаменти се стремят да унищожат патогените и го постигат – но в повечето случаи само временно. Като знаем, че кандидозите се получават при отслабена имунна система, веднага можем да си дадем сметка, че по-сигурното лечение ще цели да укрепи имунната система. Точно чрез хмеопатичните продукти това е по-ефективно, по-безопасно и без страничните ефекти на антимикотиците.

Някои от най-често използваните хомеопатични продукти са хелониас, сепия, натрум муриатикум, ликоподиум, пулсатила, графит, туя, монилия албиканс.

Анти кандида диета

За хората с чувствителност към гъби и плесени е изключително важно как се хранят. Анти кандида-диетата изключва редица продукти, чийто прием би създал благоприятни условия за гъбичните инфекции.

Заедно с това е важно да се направи и индивидуална преценка за храненето, тъй като хората реагират различно на някои продукти. В повечето случаи правилото не е продукт или продуктова група да се забрави съвсем, а да се ограничи разумно.

От менюто трябва да се изключат захарта и сладкишите, плодовете с много захари като фурми, медът да е в ограничено количество – само една чаена лъжичка на ден. Не бива да се ядат тестени закуски от бяло брашно, бира, алкохол, соев сос, вино, оцет, майонеза, горчица и кетчуп; мариновани салати и туршии, пушени меса и колбаси; гъби, зрели сирена и сирена с плесен; плодов сок от кутии – с консервант; плодове или зеленчуци, при които са осезаеми процеси на ферментация.

Симптоми на кандида (кандидоза)

Общата симптоматика на започнала кандидоза може да бъде разпозната от самия пациент, тъй като се касае за субективни усещания. Ето кои са най-често проявяваните: постоянна и лесна умора, главоболие, схващане на крайници и “боцкане”, необясними болки в различни зони на тялото, секрети в носа и запушен нос, мускулни болки, гъбички по ноктите, отделяне на необичайни вагинални секрети, депресивни състояния, влошена памет, газове, ушни инфекции, проблеми с кожата, запек или диария.

При мъжете

Кандидозата у представителите на силния пол се нарича баланопостит. Симптомите са доста ясно васочващи към кандидоза: подуване и почервеняване на главичката на пениса, отделяне на секрети с вид на пресечено мляко, сърбеж и парене, неприятна миризма, болки при отделяне на урина или при полов акт.

В повечето случаи лечението е чрез продукти за локално външно приложение. Това са антимикотични кремове или маз. Понякога при мъжете, както и при жените с кандидоза, инфекцията дава рецидиви. Заболяването може да се обостри четири и повече пъти в годината. Официалната медицина следи тази група инфекции с повишен интерес, тъй като в повечето случаи се касае за влогено състояние на имунната система или заболявания от рода на СПИН.

При жените

Типичният път за заразяване с кандида е половият. Странното е, че при жени с този проблем кандидоза развиват само 25% от партньорите им. Най-често заразяването на дамите с кандида става по време на бременност, тъй като през този период клетките на влагалището произвеждат високи дози гликоген. Гъбичките образуват колонии както вътре във влагалището, така и отвън, затова възпалението при вагинална кандидоза е прието да се нарича вулвовагинит.

Ето и някои симптоми на неусложнен и на усложнен вулвовагинит:

  • Неусложнен: отделяне на вагинален секрет с вид на пресечено мляко, раздразнение на  лигавиците в интимната зона, сърбеж, който се усилва сутрин или при полов акт, болки при секс, неприятна миризма.
  • Усложнен: сгъстен вагинален секрет, оток и зачервяване на външните полови органи, ранички и цепнатини в интимната зона, болезненост при полов акт и при отделяне на урина.

Тест за кандида

Изследването за кандида включва няколко типа проверки: посявка – проба за гъбична култура от вагинален секрет, слюнка ли намазка от лигавицата на устната кухина; подкожен тест с екстракт от кандида за проверка на общата реакция и за да се определи дозата на имунната терапия; кръвен тест за кандидозни антитела.

Като най-надежден се определя съвременният  ДНК- анализ чрез Real-Time PCR . ДНК- тестът е с висока чувствителност, диагностицира скрити и хронични инфекции и се прилага за установяване наличието на кандидоза или за резултата от прилагането на определена терапия.

Популярен е и домашен тест с чаша вода и слюнка. Прави се така: вечер, преди лягане до леглото се оставя една прозрачна чаша с вода. При събуждането сутрин първата ви работа ще е да плюете в тази чаша. Ако слюнката потъне или водата се размъти – идете в лабораторията и си направете тест за кандидоза. Той ще е положителен!

Кандида албиканс

Кандида албиканс е микроскопично живо същество: представител на най-простите дрождоподобни гъбички, които са образец на паразитното съществуване. Те са чувствителни към гликоген, затова най-бурно се развиват в тъканите, богати на това вещество – лигавиците на половите органи, хранопровода, червата, гърлото и устната кухина.

Кандида е голямо семейство, а кандида албиканс е само един от неговите представители. В природата се срещат около 150 вида, но за хората имат значение само десетина – C. globrata, C. guillermondii, C. kefyr, C. krusei, C.tropicalis, С. albicans и др. Кандида албиканс е едноклетъчен организъм с овална форма. Размножава се чрез пъпкуване. В малки дози може да се счита дори за полезен, защото подпомага изработването на антитела. При определени условия кандида албиканс започват бясно да се размножават и тогава се развива инфекция, известна като кандидоза.

В червата

Гъбичките могат да причинят чревна кандидоза, при която се развива дисбактериоза или загиване на полезната микрофлора. Характерен симптом е изхождането на воднисти ексткременти, смесени с подобни на извара фрагменти. Понякога в екскрементите има и кръв. Такава кандидоза е особено опасна за малките деца, тъй като забавя развитието на тегло и като цяло.

Причините за такива състояния са лечение с антибиотици, СПИН, захарен диабет, онкология, неправилно хранене, заболявания, разколебаващи имунитета.

Леките форми на чревна кандидоза се лекуват чрез възстановяване на полезната микрофлора. При тежки форми се назначава вътрешен прием на препарати от типа на кетоконазол, интраконазол и др.

В гърлото

Кандидоза на устната кухина и/или гърлото се нарича още орофаренгеална кандидоза. Могат да бъдат засегнати лигавицата на устната кухина, езикът, гърлото или цялата площ. Характерни са несиметричните бели налепи, усещане за парене, сърбеж, зачервяване и пр. Причина за развитието на такава форма може да е лечение с антибиотици, психотропни лекарства, кортикостероиди, носене на зъбни протези, различни заболявания с отражение върху имунитета – СПИН, злокачествени, при болни в терминален стадий.

Лечение

Лечението на кандида албиканс е, най-общо казано, външно (крем, маз, унгвент) или вътрешно – антимикотици. При по-тежки прояви се комбинират двата типа, допустимо е прилагането на народно лечение и билки за овладяване на симптомите. При вагинални кандидози обичайното средство са вагинални глобули или таблетки с актимикотици като миконазол, полижинакс, клотримазол, свещички с нистатин. За препаратите за вътрешен прием вижте по-горе.

Специална категория пациенти с кандидоза са бременните. Обикновено при тях се препоръчват продукти за локално външно приложение и само в много тежки случаи се избират таблетки за вътрешен прием. Заедно с тези средства трябва да се приемат витамини и препарати за укрепване на имунитета. На жените се препоръчва да носят памучно бельо, да не носят прашки и да използват натурални хигиенни продукти. При рецидив на кандидоза не се препоръчва полово общуване или действия, които могат да травмират лигавиците. При диагностициране на вагинална кандидоза трябва да се лекуват и двамата партньори. Така се предотвратява повторно заразяване.

Кандида албиканс и Хашимото

Специализирани издания информират за връзка между проявената кандидоза и тиреоидитът на Хашимото. Макар да липсват сериозни научни доказателства за нея, практиката дава достатъчно доказателства в подкрепата й. Съществуват два варианта на зависимости: или хашимото провокира прекомерен растеж на гъбичките и това означава кандидоза, или обратно, мощната гъбична инфекция уврежда имунната и ендокринната система.

Няма как да се отрече, че разколебаването на едно звено от ендокринната система причинява дисхармония и промени във функционирането на щитовидната жлеза. Автоимунната реакция, каквато по същество е същността на коментирания тиреоидит, всъщност тръгва от проявена кандидоза, засяга надбъбречната жлеза и предизвиква хормонален дисбаланс. Следва и проблемът със щитовидната жлеза. Ако трябва да обобщим – кандидозата е свързана с проблемно състояние за имунната система, а това при всички случаи означава рисково условие за щитовидната жлеза.

Още видове и особености:

Споменахме, че гъбичките кандида са твърде разнообразни и че има поне десетина типа, които създават проблеми и причиняват различни инфекции на човека. Невидимата кандида става опасна, когато започне необяснимо бързо да се размножава и колониите й се настанят не само в повърхностния слой на кожата, но и във вътрешността на организма. Макар упорити и неприятни, кожните кандидози не са най-лошото, което може да се случи. Опасни в най-висока степен са дълбоките микози и случаите, при които патогенът нахлува и колонизира вътрешни органи, като създава животозастрашаващи състояния.

Кандида глабрата

Кандида албиканс причинява по-голяма част от кандидозите, но има и други кандиди, които също са причинители на различни инфекции. На второ място по болестотворно въздействие друга разновидност – кандида глабрата. Среща се у 15% от пациентите с кандидоза. Доста време тази гъбичка е била считана за част от обичайната микрофлора в човешкото тяло: тя се намира върху кожата или лигавиците на здрав човек и не го разболява, но заради масовите проблеми с отслабен имунитет кандида глабрата вече е считана за опасен причинител на болести.

Има разпознати случаи с този причинител при кандидоза на хранопровода и устната кухина. Обикновено обаче заболяванията са на урогениталната система. Често пациентите са диабетици, много възрастни хора, онкологично болни.

Кандида тропикалис

Особеност на този вид гъбички кандида – кандида тропикалис, е да провокират заболяването на кръвта, известно като невропения. Кандида тропикалис се открива в 6 до 12% от случаите с доказана кандидоза, но като честота не може да се сравнява с кандида албиканс. Засяга основно кожата и лигавиците, но в редица случаи предизвиква дълбоки микози, т.е. достига тъканите на вътрешни органи. При невропения – засегнат е костният мозък – кандида може да е един от причинителите на проблема.

Кандида крусеи (крузеи)

Кандида крузеи е сравнително рядко срещан в човешкия организъм патоген. Тези гъбички обитават почвата, въздуха, месните и млечните продукти и не би следвало да са част от човешката микрофлора. Обикновено на такава инфекция са податливи хората със силно отслабен имунитет. В риск би могъл да е всеки човек с хронично заболяване, но особено хората с онкологични проблеми и СПИН.

По правило кандида крузеи се заселва в устната кухина или хранопровода. Значително по-редки са случаите, когато се открива при вагинални инфекции. Лечението на инфекции с този причинител е доста сложно; за разлика от кандида албиканс – крузеи не се поддава на обичайните антимикотици, най-много приложението им да тласне нещата към хронична форма. Като успешен вариант се сочи лечението с цитросепт – биоактивен продукт от семена на грейпфрут.

Кандида spp

Кандида spp е съкращение, с което се маркира наличието на дрождеподобните гъбички кандида, но не се уточнява точно от какъв вид са. Препоръчва се микробиологично изследване, за да се определи чувствителността  на гъбичките към антимикотичните препарати и да се избере най-ефективният. За посявка се използва материал от урина, секрети от гениталиите и/или устната кухина, окото, ноктите.

Други

Както споменахме, разнообразието на видове в “семейство” кандида е впечатляващо, но и десетината негови представители със значение за човешкото здраве са достатъчни. Тук бяха разгледани най-често срещаните видове, причиняващи кандидоза у човека.

Съществуват и други класификации, които коментират не вида кандида, а мястото на колонизацията му – кожата, лигавиците, устната кухина, хранопровода, стомашно-чревния тракт, половите органи, вътрешни органи. Към обобщението отново ще повторим, че гъбичните инфекции, особено кандидоза изискват компетентно лечение и търпение. Терапията винаги върви по две лини: непосредствено въздействие върху патогените, и укрепване на имунната система. Проявата на кандидоза е лакмус за състоянието на имунитета ни.

Ето и едно интересно видео за диетата при кандида. Има английски субтитри, пускат се от бутончето долу вдясно:

Източници:

Първоначално публикувано на:10.08.2016 @ 23:27

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

жълто течение бяло с миризма на мърша

Мирисът на бялото течение издава причината

Каква е причината за поява на бяло течение може да се определи и по негови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *