Кои са най-добрите тестове за овулация?
видове дигитален тест. Кой тест е най-точен?

Тест за овулация. Мнения. Кои са най-добрите? Тестове на Oview, Clearblue, Lady Test и др.

Кои са най-добрите тестове за овулация? Мнения за Lady Test, Clearblue, Oview и др. видове дигитален тест. Кой тест е най-точен?

С тест за овулация се проследява как функционират яйчниците и кога се отделя яйцеклетка, годна за оплождане. В резултат на хормонални промени в рамките на всеки цикъл може да узрее един фоликул, по-рядко два или повече.

В процеса на съзряването в клетките на фоликулите се изработват женските хормони естрогени. Колкото повече нараства фоликулът, толкова по-интензивна е продукцията на естрогени. Когато стойностите им достигнат равнище, необходимо за овулация, рязко се изхвърля определено количество лутеинизиращ хормон. В рамките на следващите 24 до 48 часа фоликулът се разкъсва – именно този момент се засича чрез тест за овулация.

Тогава готовата за оплождане яйцеклетка се насочва към маточните тръби; предстои й да се срещне със сперматозоидите. Съзряването и отделянето на яйцеклетката се случва най-общо по стандартен модел, но реално никога не е едно и също при различните жени, дори и при различните цикли на една и съща жена. Всъщност рязко увеличената стойност на лутеинизиращия хормон в урината показва отделянето на готовата яйцеклетка и този факт се потвърждава чрез тест за овулация.

Кога е моментът да си направим тест?

Денят за начало на тестването се определя в зависимост от продължителността на цикъла. Първият ден от цикъла е този, през който започва месечното кървене. Дължината на цикъла се измерва с количеството дни, които са минали от първия ден на последната менструация до първия ден на следващата. Ако имате редовен цикъл, т.е. продължителността му е една и съща, трябва да започнете с тестовете 17 дни преди началото на следващата менструация. Това е така, защото фазата на жълтото тяло след овулация продължава 12 до 16 дни, най-често 14.

тест за овулация
С тест за овулация се определят по-точно фертилните дни

Така например ако обикновено цикълът ви е 28 дни, тестването трябва да започне от 11-ия ден, а ако е 35 – от 18-ия. Ако продължителността на цикъла не е постоянна, избирайте най-краткия за последните 6 месеца. Използвайте неговата структура, за да изчислите началния ден за тестове. Ако цикълът е нередовен и с много закъснения, използването на тест за овулация без допълнителни контролни изследвания е неразумно. Възможно е при един тест в рамките на няколко дни да се пропусне моментът, а използването на тест всеки ден не е оправдано. Освен това достъпните тестове обикновено не са особено надеждни и има риск да покажат лъжливи резултати.

Възможно е както при постоянен, така и при плаващ цикъл да се направи комбинация между тест за овулация и ултразвуково изследване. Когато фоликулът достигне размери 18-20 милиметра, той е готов за овулация и ултразвуковото изследване установява това. От този момент нататък може да се прави редовно и тест за овулаци всеки ден.

Как се използва тест за овулация

тест за овулация
Формулата за забременяване с помощта на тест за овулация е индивидуална

Тест за овулация може да се направи по всяко време на деня, но е хубаво да се спазва един и същи час. Преди въпросния тест за овулация трябва да се въздържате от уриниране в продължение на около четири часа. Преди началото на тестването не бива да се приемат много течности, тъй като това би намалило показателите за концентрация на лутеинизиращия хормон и от това ще пострада достоверността на резултата. Най-добре е тест за овулация да се прави сутрин.

Как се отчита резултатът

След като е изпълнена изцяло технологията на теста, в прозорчето му се появява линия с резултата. Там има и контролна линия, с чийто цвят се сравнява изследването. Ако новата линийка е бледа в сравнение с контролната, значи лутеинизиращият хормон още не е произведен. Ако е в същия нюанс или по-тъмна, това вече се е случило и в рамките на следващите 24-36 часа ще имате овулация. Най-плодоносните два дни (най-подходящи за зачеване) започват от момента, в който сте установили отделянето на съдбоносния хормон. Ако в рамките на следващите 48 часа имате полово сношение, шансът за забременяване е максимален. След като сте се уверили, че Л-хормонът работи, не е нужно да правите повече тестове.

Още в текста: Как да изберем и да ползваме тест за овулация. Мнения за тестове Oview и Lady Test. Кои са най-добрите тестове. Кога имаме точен тест? Какво значи положителен тест? Снимки. Дигитален и електронен тест.

Може ли да се планира полът на бебето

Да се планира предварително полът на бъдещото бебе според преобладаващото мнение е невъзможно. Все пак имат популярност различни теории: например тази, че в най-близките до овулацията дни е по-висока вероятността да се зачене момче, а в най-отдалечените – момиче. Така за успешно изпълнение на желанието за момче е необходимо въздържане от секс през времето, когато имате отрицателни резултати в тест за овулация. Обратно – ако искате момиченце, трябва да прекратите интимните занимания веднага щом тестът покаже положителен резултат. Сигурно си мислите, че това не гарантира стопроцентов успех? Да – наистина е така!

За грешните резултати от тест за овулация

тест за овулация
Точността при всеки тест за овулация е очаквана
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Не забравяйте, че вашият тест за овулация не доказва самата овулация, а само изменените стойности на лутеинизиращия хормон. Тук има динамика; наистина увеличените му стойности означават определена фаза на овулация, но не са стопроцентова гаранция за състоялата се овулация. Този хормон повишава стойностите си и при други ситуации – например при хормонални дисфункции, синдромът на изтощените яйчници, постменопауза, бъбречна недостатъчност. Т.е. един тест за овулация може да дава лъжливо положителен резултат при различни отклонения в хормоналните баланси. Възможни са лъжливо положителни резултати и при други хормонални отклонения, дори не свързани с лутеинизиращия хормон. Така по време на бременност т.н. хормон на бременността – човешки хорион-гонадотропин или ЧХГ, също може да провокира лъжливо положителен резултат и това не е свързано с коментираните промени в нивата на лутеинизиращия хормон.

Резултатите от всеки тест за овулация се влияят не само от колебанията на други хормони в женския организъм. Те се влияят дори от храненето – да кажем от фитохормоните в растителните храни. По тази причина при липса на месечно кървене и някакви подозрения за хормонални нарушения на резултатите от някакъв тест за овулация не може да се залага. Потърсете с помощта на гинеколога си по-надеждни методи за диагностика, например ултразвуков мониторинг.

Мнения: Кой тест за овулация е надежден? ClearBlue?

Ако поровите във форумите за бъдещи мами или фамилни говорилни, ще откриете оживени коментари за качеството и надеждността на тестовете за овулация. Много от участниците признават, че са достигнали до нашите изводи по-горе чрез личен опит на принципа проба-грешка. Ако зададем въпроса какъв тест за овулация избирате – евтин или скъп, ясно какъв отговор биха дали повечето млади хора. Ето някои реплики от irecommend.ru/content/test-na-ovulyatsiyu-clearblue-ustroistvo-tsifrovoe-dlya-opredeleniya-ovulyatsii-kliarblu:

  • Sunlight09: “Дълго четох отзиви и избирах тест, накрая се спрях на Clearblue. Все пак е по-удобен и надежден от онези с линийките. Линийките може да са толкова бледи, че да си пропуснеш овулацията!…Този тест е много удобен: пуска се в съд с урина за 15 секунди, или се поставя под струята за 5-7 секунди. И се чака резултат на екранчето. Разбира се – не показва датата на овулацията, а само повишен хормон около дуенонощие преди самата овулация. Т.е. при положителен тест самата овулация настъпва на следващия ден. После чакате три минути за резултата: ако излезе нула е отрицателен, ако излезе емотикон “смайли” – положителен. “
  • Гала27: “Признавам си, че съм тестоманка. Купувах си купища тестове – за овулция и за бременност, беше ми нещо като развлечение и все чаках да видя положителни резултати забременях и организмът ми подаваше достатъчно сигнали че това се е случило, но аз не спирах да проверявам. Ще се съгласите, че цената на дигиталния ClearBlue направо хапе, но и него взех – да видя що за чудо на техниката е това.. ..”
  • Renashka: “Сега ще ви кажа защо се възползвахме от тест за овулация – отговарям предварително защото много хора се чудят не може ли да се забременее просто така. Или – защо ви е това, само в този ден ли ще правите секс?
    Аз съм съвременно момиче и с мъжа ми решихме да не си губим времето: защо да чакаме с месеци, вместо да свършим работата почти веднага. Точно по това време бях изумена да науча, че много млади хора не знаят ето това: че овулацията е само веднъж в месеца и че има месеци без овулация!
    През първия месец използвах обикновен тест на фирмата Eviplan и “благодарение” на него си пропуснах деня Х, т.е. овулацията. След това реших да не се стискам и си взех ClearBlue. “

ВАЖНО: Вижте още мнения за тестовете за овулация по-долу в текста и оставете и вие своя отзив ТУК! в нашия форум за коментари!

Други тестове: Oview

Този тест е рекламиран като надежден и лесен за употреба.  С помощта на Oview може да се предвиди времето за овулация чрез проследяване нивата на лутеинизиращия хормон в урината. Комплектът съдържа пет тест-лентички. Ако вече сте изчислили приблизителното време на овулацията според месечния си календар, изберете най-подходящото за вас време за теста между 10 и 20 часа. Два часа преди това намалете приема на течности.

Тест-лентичката се потапя в съдче с прясна урина за пет секунди, след което се поставя върху суха, равна повърхност. След пет минути оцветяването на лентичката ще покаже в маркираната контролна зона една или две чертички; в първия случай резултатът е негативен. Две ясни линийки с наситен цвят означават, че в следващите 24 до 48 часа шансът ви да заченете е много висок.

Дайте мнение и Вие тук!

И още мнения: Blue dream, Lady test

Blue dream също е представен като тест за изследване на лутенизиращия хормон в домашни условия. Това е бърз тест от лентов тип. Препоръчва се ползването на тест-лентички в пет последователни дни около предполагаемата дата на овулацията, за да се улови промяната и да се изптри лева олзва точният момент за зачатие. Принципът на действие е като при описания по-горе тест Oview. Пациентските листовки на тези продукти обръщат специално внимание на условието тестът да е в срок на годност и да не е нарушена целостта на опаковката. Подобни отклонения се отразяват на точността на изследването и трябва да се считат за недопустими.

Lady test е комплектовка за около 7-8 лева, която съдържа тест за овулация – пет лентички, и тест за бременност. Принципите на приложение са като вече описаните.

Форумите за млади майки обсъждат оживено качествата на коментираните тестове, като нерядкo изразяват съмнение в тяхната надеждност (bg-mamma.com). Не е без значение колко струва такъв тест.

Още информация и източници на английски и руски: Тест за овулация и бременност. ; * Как се ползва тест за овулация; * Как се определя моментът на овулацията с тест.

Ето още няколко мнения:

Miq от zachatie.org: “Не се притеснявайте от тези бледи чертички.
Аз също се бях уплашила, защото 3 пъти го правих – все бледи. На 4 – я път направо не ми се вярваше – две плътни и ярки черти.
Така че се изисква постоянство и поне 5 теста в месеца, докато се ориентиране точно кога е.
Прави се следобед, за да се хване ако се е повишил хормона следобяд. Е ако имате повече средства, нищо не пречи да правите теста по два пъти на ден.”

Диана от zachatie.org: “Аз този месец за първи път правя този тест за овулация.
Започнах от 9-ти ден на цикъла. На моите тестове пише да се правят след 10ч. до 22ч., но по едно и също време винаги.
От начало нямаше резултат, но вече трети ден имам 2 еднакви по яркост черти..
В теста пише че когато е положителен, значи овулацията ще настъпи след 20 до 36 часа.
Много ми е странно, защото от първия положителен тест са минали повече от 36 часа и другото е, дали след овулацията положителния тест става отрицателен или си стои така до началото на следващия цикъл. По принцип гълтам и много цикатридина.

Palechka от framar.bg: “Бях чувала единствено за тест за бременност до момента, в който не започнахме с опитите за бебе. Появиха ми се болки в гърдите, което може да е знак за овулация. Една приятелка ме светна по въпроса и веднага си купих тест за овулация. В противен случай си е просто игра на тото и не, че няма да стане, но ще отнеме много по-дълго време. Изключително полезен тест! Според мен марката няма чак такова значение, защото предназначението им е едно и също.”

Eлена от framar.bg: “Моите тестове за овулация също бяха на Клиър Ову Тест. Купих си ги, защото една приятелка ми ги препоръча, а сега аз ги препоръчвам на мои приятелки, които искат да забременеят.”

Ели от framar.bg: “Може и без тестове, ако имате желание за секс, в овулация или не все ще се уцели момента веднъж.”

Цени

Тестът Clear – единичен, струва около три лева. Той е с тестово устройство тип “прозорче”, изследването се прави чрез накапване и проследяване на вездесъщите оцветени чертички. Комплектът от същата марка с пет лентички струва към 11 лв.

Oview  струва около десет лева за комплект от пет тест-лентички за еднократна употреба. Lady test  за подобен комплект може да се набави за 7-8 лева, но срещу качеството му има доста критични бележки. Десетина лева е украинският HomeTest Rapid Ovulation, който съдържа седем тест-лентички.

Овулация. Симптоми, билки за стимулиране, лекарства

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ya3

Болки в яйчниците преди цикъл, по време на менструацията и при овулация

Болки в яйчниците, изчерпателен справочник: Киста на яйчника или поликистозни яйчници. Извънматочна бременност, цикъл и …

3 Мнения

  1. Рилка М.

    Моето мнение за теста Lady Test е, че той е китайски. Не е задължително всичко китайско да е смотано, но като знам, че нашите търговци търсят да купят винаги най-евтиното и да го продадат с най-голяма печалба, се изпълвам с подозрения. Но от това не можеш да избягаш. Всичко вече се произвежда в Китай. Да е жив и здрав Тръмп, че малко разби този монопол. Но малко. Изходът е да се ползват няколко теста, все различни. То е ясно, че пак ще са китайски, но какво да се направи? Като паднат комунистите там, ще започнат да се оправят нещата. Скоро имат конгрес и може да се случат сътресения, подобно на тези в Русия.

  2. Олегова

    За Clearblue се казва, че смятат кога е била евентуалната дата, в която сте заченали и малко ги омесват нещата, като казват първа-втора седмица. Така човек може да се обърка, защото тази седмица според някои е преди овулацията и е трудно да се брои така. Вие как се оправяте с Clearblue-то?

  3. Oview или ОВЮ тестът търси да засече така наречения лутеинизиращ хормон и така дава информация за възможна овулация. Той има грижата да нормализира самата овулация и е сравнително сигурен белег. Чрез него се определят кои са най-хубавите дни да се зачене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *