болки в гърдите при жените
Появата на болки в гърдите при жените е едно често срещано оплакване, което в голяма част от случаите не е повод за притеснение

Какво предизвиква появата на болки в гърдите при жените?

Появата на болки в гърдите при жените е едно често срещано оплакване, което в голяма част от случаите не е повод за притеснение

Наличието на тъпи болки в гърдите при жените, съпровождани от подуване и стягане, е състояние, характерно за едноседмичния период преди месечния цикъл, както и за т.нар. предменструален синдром (ПМС), което се дължи на промяна в хормоналните нива в женския организъм през този период.

Хормоналният дисбаланс е причина за поява на болки в гърдите при жените и преди настъпването на менопауза (в отделни случаи и малко след това), по време на половото съзряване през пубертета, по време на бременност и кърмене.

Посещението при лекар е наложително, когато: болката продължи повече от две седмици, болката е локализирана в конкретна област на гърдите или се усилва и пречи на ежедневните дейности.

Болки в гърдите преди и след цикъл

Хормоналните колебания, съответстващи на месечния цикъл, могат да причинят болка в гърдите. Цикличните болки (масталгия) са познати на две трети от жените; обикновено започват една седмица преди началото на цикъла и приключват с него (puls.bg). Хормоналните колебания са причина за напрягане на жлезистата тъкан на гърдите, увеличаване на кръвоснабдяването и задържането на течности, от което се усеща и проблем с гърдите. Свързано е с овулацията, нарастването и намаляването на прогестероновите нива.

Нормално след цикъл болките – ако са се проявили – отслабват. В някои случаи обаче се усещат болки и след приключването на поредния цикъл, а в гърдите се чувстват уплътнения. Този случай си е за лекар; възможно е да става дума за образуването на фиброзни кисти.
Болки в гърдите могат да се усещат също при половото съзряване (пубертета), както и в преходната фаза на климактериума.

Неприятните болки в гърдите при жените могат да бъдат:

 1. повтарящи се (болки, свързани с месечния цикъл, с тъпа и тежка болка, която се придружава с подуване на гърдите;
 2. болки, засилващи се около две седмици преди менструацията и затихващи след нея;
 3. болки, засягащи жени на възраст 20 – 30 години и перименопаузалните жени около 40-те) и неповтарящи се (които нямат връзка с месечния цикъл;
 4. които са постоянни или прекъсващи;
 5. които се проявяват под формата на стягане, парене или възпаляване;
 6. които засягат обикновено само едната гърда в едно определено място; които засягат жените след менопауза).

Възможно е също така неприятните болки в гърдите да се дължат на проблем, чийто източник е някъде другаде (като например разтягане на мускул, предизвикващо усещане за болка в областта на гърдите и гръдния кош).

Сред най-честите причини за поява на болки в гърдите при жените са:

 • репродуктивните хормони,
 • различни анатомични фактори (травма, кисти, операция или други фактори),
 • дисбаланс на мастните киселени,
 • медикаментозно лечение,
 • размера на гърдите.

Едновременна болка в гърба

Едновременните болки в гърдите и гърба могат да са причинени от по-голямата маса на бюста (rozali.com). Възможно е болката да обхваща също и врата.

При дишане. По време на бременност

болки в гърдите
Не всички болки в гърдите означават рак

Болките в гърдите при дишане следва спокойно да се анализират и да се прецени локализацията им. Най-вероятно става дума за мускулна болка, която едва ли е симптом на сериозно болестно състояние. Възможно е също при вдишване, при някои състояния – когато гърдите са уголемени заради овулация, ранна бременност, да бъде усетено кратко пробождане. Възможно е да става дума за притиснато нервно окончание или за засегнат нерв.
Напрегнатото състояние на гърдите и болки в гърдите са едни от възможните симптоми на ранната бременност. Още след акта на зачатието организмът на бъдещата майка започва да се подготвя; включва на друга програма под командата на съответните хормони. Това причинява начално нарастване на млечните канали и засилено кръвоснабдяване на тъканите в гърдите, както и задържане на течности в тях. Всички тези промени са свързани с болезнено усещане на гърдите (puls.bg).

Първи ранни признаци на бременност

Болки в гърдите – това е само един от симптомите на ранна бременност. Някои жени разпознават тези симптоми още в седмицата на зачеването, други се досещат за състоянието си едва след като обичайното месечно кървене не се случи. Не е задължително тези симптоми да се проявят “в комплекс”, но някои от тях са доста специфични и няма как да бъдат сбъркани (zachatie.org). Липсата на менструация и болки в гърдите, разбира се, е доста категорична комбинация. Подутите и напрегнати гърди са белег, който се проявява седмица-две след зачеването. Други възможни признаци са болките в кръста, сутрешно гадене и повръщане, главоболие и често уриниране, промяна в емоциите, промяна в апетита и хранителните предпочитания.

Дайте мнение и Вие тук!

При кърмене

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Болки в гърдите при кърмене – нормално е! Натиск и болки в гърдите обикновено има през първите дни на кърмене, когато млечните канали се “учат” да отделят кърма под въздействието на хормона окситоцин. Тези функции се усвояват сравнително бързо от организма и болките от този тип постепенно отшумяват.
Друга е ситуацията при развитието на гъбична инфекция (млечница) в устата на бебето и зърната на гърдите. Тогава кърменето става болезнено, възможно е да се развие инфекция и болките да продължават постоянно (puls.bg). Според някои специалисти дори е възможно инфекцията да проникне от зърната в млечните канали и това допълнително да усложни нещата.

Болки в гърдите в етапа на кърмене може да се получат и при задържане на кърма – опасно състояние, което може да провокира инфекция и мастит. Затова се препоръчва през първите месеци от живота на бебето, когато то не е способно да изсмуче цялата събрана кърма, да се прави доизцеждане след хранене.

При овулация

Болки в гърдите е един от ориентировъчните сигнали за отделянето на зряла яйцеклетка, т.е. овулация. Паралелно с това може да има увеличено отделяне на цервикална слуз, болки ниско в корема, подуване на корема. Тези симптоми са директно свързани с хормоналните промени по време на овулация. Проявяват се с различна интензивност при различни жени, в някои случаи могат да бъдат съвсем слаби и да останат неразпознати.

След аборт

След аборт също може да се почувстват болки в гърдите. Това е свързано с рязката промяна в хормоналния “фон”. При по-напреднала бременност дори е възможно да започне подуване на гърдите, “слизане” на кърма. Има различни начини за облекчаване на такова състояние, но те все пак са индивидуални и се нуждаят от професионална преценка (вижте форумите на bg-mamma.com. ). Възможно е да бъдат препоръчани хормонални препарати, стягаща превръзка на гърдите, дори изцеждане.

Болки в зърната
Болки в зърната на гърдите могат да са причинени от травмиране при кърмене (framar.bg). Може този тип болки да са провокирани от…носене на неподходящ сутиен. Другите възможни причини са мастит, целулит, контактен дерматит. Сериозно е положението при отделянето на секрети, без това да е свързано със състояние на бременност. При злокачествени заболявания също са възможни болезнени усещания в зърната на гърдите.

Кога това може да бъде тумор (рак) на гърдата? Истинските симптоми на този рак

болки в гърдите
Болки в гърдите – ето кога да се тревожим!

По много причини най-честата мисъл при болки в гърдите се свързва с тумори, злокачествени процеси, рак на гърдата. Специалистите обясняват, че при рак симптомът болки в гърдите, или само в едната, много рядко е единствен. По-скоро болки в гърдите ориентират към хормонални колебания и предменструален проблем, фиброза, кисти, овулация, бременност и кърмене, прием на някои медикаменти, херпес зостер – тогава е засегната само едната гърда, мастит, абсцеси (puls.bg).
Истинските симптоми на рак на гърдата са следните:

 • поява на бучка, уплътнение в една от гърдите или под мишницата;
 • поява на участък с раздразнена, грапава кожа върху едната гърда;
 • подуване и оток;
 • разраняване и/или хлътване на зърното;
 • изтичане от гърдата на секрет, различен от кърма.

Противозачатъчни и болки

болки в гърдите при жените
Появата на болки в гърдите при жените е едно често срещано оплакване, което в голяма част от случаите не е повод за притеснение
Напрежение и болки в гърдите – това е един от най-често срещаните странични ефекти при прием на противозачатъчни таблетки (e-placebo.com). Този ефект обаче отслабва и изчезва 2-3 месеца след началото на приложението им.

Как се използва дуфастон в такива случаи

Дуфастон е хормонален продукт, който компенсира прогестероновия недостиг. Приемът му причинява субективни усещания за увеличаване и болки в гърдите. По-важно обаче е това, че при този тип терапия, включително комбинирана с други хормонални препарати, нараства рискът от тъканни промени в гърдите, поява на кисти или провокиране на онкологичен процес (framar.bg). По тази причина дългосрочното лечение с дуфастон предвижда както предварителни прегледи на гърдите и органите в малкия таз, така и етапно проследяване, включително контролни прегледи при мамолог. Пациентките на дуфастон при дългосрочна терапия са предупреждавани да търсят специалист, ако забележат промени в гърдите си извън болки в гърдите: загрубяване на кожата, промени на зърната.

За Костадин Стефанов

Името ми е Константин Серафимов и съм част от екипа на Chudesa.net и Lekar.bg. Интригуват ме чудесата, които се случват в този невероятен свят, а здравната тематика ми е слабост.

Едно мнение

 1. Преди две години претърпях хирургическо отстраняване на матката със запазване на яйчниците. Отскоро изпитвам болки в гърдите, най-вече при зърната, които без причина се втвърдяват болезнено и се уголемяват колкото лешник. Нормално ли е това? След операцията личният ми лекар отказва да ми дава направления за гинеколог – казва, че не ми се полагали профилактично, защото се водя здрава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.