lac

Лактофлор – полезните ефекти на пробиотика

Подробно за лактофлор, известния пробиотик. Описание, мнения, прием и
противопоказания. При запек, стафилококи и още много проблеми. За деца

Трябва ли да ни интересува темата за пробиотиците и по-точно за продукта лактофлор?

Положителен отговор – и ето защо: на практика всеки човек си има работа с бактериите, било то полезни или вредни.

ВАЖНО: Тук имаме страхотна статия за всеки по-известен пробиотик по принцип, която ще ви допадне!

Да знаеш как полезните бактерии могат да ти помогнат е важно – за възстановяване на нарушената по някаква причина микрофлора, за укрепването на имунитета.

Пробиотиците се продукти, основани на въздействието на живи полезни бактерии. Безопасни са и се насърчава приемът им от бременни и деца.

Ако вземате антибиотик – не пропускайте и паралелния пробиотик. Това ще ви спаси от неизбежните последици на антибиотичното лечение, свързани с поражения на полезната чревна микрофлора.

Продуктът може да се намери под формата на течност с млечно-кисела миризма, на капсули или таблетки. Активен компонент в него са полезните бактерии от три щама, специално отгледани върху хранителна основа от ечемик.

Най-общата препоръка за използването на лактофлор е във връзка с храносмилателни проблеми. Той е ефективен както при диария, така и при запек; при усилено газообразуване, дискомфорт в чревния тракт, при дисбактериоза. Може да се взема и профилактично, за да не се допускат описаните проблеми като последица от терапия с антибиотик.

Кога да приемаме лактофлор

Най-честите причини да потърсим лактофлор можем да формулираме по следния начин:

 • Антибактериална терапия;
 • Продължителен прием на хормони и химиопрепарати;
 • Бактериално и вирусно поражение на стомашно-чревния тракт;
 • Отслабване на имунната защита;
 • През периодите на бременност и кърмене;
 • При гинекологични заболявания с проблеми на влагалищната микрофлора.
лактофлор
Лактофлор спасява полезната чревна микрофлора

Една важна подробност – лактофлор не съдържа млечен протеин и това прави продукта по-специален; той не причинява хранителни алергии и може да се препоръчва на потребители, които имат проблеми с метаболизма в тази посока. Така периметърът на действие за лактофлор е доста широк – включва патологиите поради дисбактериози от различен тип, всевъзможните дисфункции на чревния тракт, последици от въздействия на паразити, от прилагане на медикаменти, след продължително лечение от типа на лъчевата терапия. Продуктът е добър и при профилактика на заболявания на дихателната система и хранителни алергии. Нерядко се препоръчва при витаминозен дефицит, желязонедостатъчни анемии и рахит.

“Фигурин

Как действат лактобактериите от продукта? Те блокират растежа и размножението на такива патогени като упоритите е-коли, стафилококи, протей, салмонели. По този начин създават условия за възстановяване на микробиологичното равновесие в чревния тракт, укрепват имунната система и насърчават усвояването на желязо и калций – в същото време игнорират въздействието на постъпилите в организма нитрати. Освен това участват в синтеза на витамини от Б-групата, на никотинова, фолиева и пантогенова киселина. Оптимизират метаболизма на мастноразтворимите витамини – А и Е, въздействат върху синтеза на витамин К и Д, на тиамин и рибофлавин.

Има ли странични ефекти, налагат ли се ограничения?

лактофлор
Как действат синбиотиците като лактофлор?

Като цяло отзивите за лактофлор са положителни и рядко се коментират странични ефекти от приема на продукта. Все пак някои от потребителите признават, че след първите няколко приема усещат “бунт” в корема – усилване на чревната перисталтика. Този симптом обаче бързо отшумява след първата фаза на терапията. Този тип реакция не се счита от специалистите за причина, водеща до отказ от прилагане. Отказ може да има единствено при проява на алергични реакции.

Лактофлор се препоръчва за деца, може да се използва по време на бременност и кърмене. Разбира се – това става след консултация с лекар и без да се прекалява.

Как да приемаме лактофлор

Дневната доза на продукта и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекар в зависимост от конкретния здравословен проблем на потребителя. На родния аптечен пазар се предлагат капсули и таблетки, дозирана суха маса в сашета – детски вариант, но съществуват и течни форми. Част от продуктите са обогатени: например лактофлор био плюс – четири щама плюс фибри; лактофлор entericecol – четири щама плюс пребиотика инулин. Някои от вариантите – например enteric – не се препоръчват при лактазен дефицит, не са добри за бременни и кърмачки.

Трябва много внимателно да се прецени кой точно продукт от серията лактофлор приемате, какъв е проблемът ви и нещо много важно – за каква възраст става дума, за да се избере точният режим на прием. Така например продуктът лактофлор био плюс се приема три пъти дневно по една капсула – за възрастни и деца над 12 години; от 3 до 12 години два-три пъти дневно по една капсула; под три години – една капсула дневно; съдържанието се изсипва в малко вода или мляко.

Някои от формите на лактофлор не се препоръчват за кърмачета. Има специфика и приемът на лактофлор при лечение с антибиотици. Вариантите са два: или се изчаква приемът на антибиотици да приключи и тогава се включва лактофлор, или се дава паралелно с антибиотика по схема. Ако активната фаза на антибиотичното действие съвпада с приема на пробиотика, основната част от полезните бактерии ще бъдат поразени от медикамента и той няма да може да изпълни ролята си. Ето защо практиката е лактофлор да се приема няколко часа след антибиотика, като буферният интервал не бива да е по-кратък от два часа.

Дайте мнение и Вие тук!

Още за режима на прием: друг продукт – лактофлор entericecol се приема в дома 1-2 капсули дневно за възрастни и деца над 6 години; децата под 6 години приемат една капсула дневно, обикновено съдържанието се разтваря в малко вода. Тъкмо този продукт не е подходящ за потребители с лактазен дефицит и трябва да се избягва при бременност и кърмене.

Лактофлор саше – детски вариант предвижда прием на 1 или две дози пробиотик от дозирани прахчета, които се разтварят във вода или сок и се приемат по време на хранене. Възможно е различните продукти да са с различни указания за времето на прием и според диагнозата – преди или след хранене.
Стандартно приемът на лактофлор се изпълнява 10-14 дни, но в някои случаи приемът може да продължи месец.

Може ли да се прави кисело мляко с лактофлор?

лактофлор
Лактофлор вместо закваска – става ли?

Руски сайтове препоръчват техники за приготвяне на йогурти от прясно мляко с помощта на лактофлор-течна форма. За литър мляко е достатъчна доза от 10 мл. Млякото се сварява и се оставя да изстине до температура малко над телесната. Добавя се закваската, разбърква се и се оставя на топло за 15-16 часа.
Ако решим да “побългарим” такава рецепта, вероятно ще имаме някакъв успех с вариант, който съдържа популярните микроорганизми – бифидобактерия, бацилус булгарикус, ацидофилус. Може би си струва в някои моменти да сме наясно как да работим с алтернативна, “суха” закваска – как мислите?!

Специални приложения на лактофлор

Според някои специалисти лактофлор може да помогне при досадно заболяване като ринит. Достатъчно е таблетка или капсула от пробиотика да се разтвори в половин чаша вода и от получената течност да се накапват в ноздрите по 1-2 капки. Операцията се повтаря 3-4 пъти на ден.

Ако това ви се струва странно – чуйте и това: лактофлор може да се използва като средство за вагинални промивки. Чрез тампон или чрез вливане със спринцовка влагалищните стени се обработват с разтвор от лактофлор и преварена вода, като според привържениците на тази терапия това помага за възстановяване на здравословната микрофлора в интимните зони.

Мнения, въпроси

 • Анастасова от framar.bg: “Здравейте, днес ми беше изписано лечение с Агументин 625мг. една таблетка на 24 часа за десет дни. Въпросът ми е дали този пробиотик е съвместим с антибиотика и ако е, как да бъде приеман?”
 • Framar.bg: “Приемайте пробиотик по време на лечението с антибиотик и около 7-10 дни след това”
 • Г. Драго от framar.bg: “ Може ли да се използва при болест на Крон? Каква е дозата, и периода на приемане при това заболяване?”
 • Framar.bg: “Може да приемате 1-2 месеца по 1 капсула 3 пъти дневно.”
 • Астер от forum.abv.bg: “Пробиотиците не са лекарствени средства, а хранителни добавки, следователно рецепта не трябва. Не знам доколко вършат работа. Аз опитах преди години, когато се появиха, но не забелязах никакъв ефект и се отказах. Може да не съм била достатъчно упорита.”
 • Lidi от puls.bg: “Най-добре доктор да ти каже, кои пробиотици биха помогнали при запек. Аз съм пила Лактофлор, но той освен че ме разхлаби ми предизвика и болки в стомаха, а иначе с Лакто 4 ми се регулира стомаха. Пила съм и ензими Креон – много са добри и определено ми помогнаха за регулирането на изхожданията“.

Лактофлор при запек, стафилококи и други проблеми

Много е важно когато търсим лек от запек и сме избрали като спасително средство лактофлор, да се съобразим с възрастта на потенциалния потребител. Така например при кърмачета запекът във възраст от две седмици до 6 месеца по-често не е болестно състояние, а функционално нарушение. Трябва да се внимава и с това – какъв вариант на продукта се избира, защото някои от формите не се препоръчват за деца – особено кърмачета, както и за бременни.

При запек, който системно тормози даден потребител, трябва да се установи каква е причината и да се въздейства на първо място с промяна на храненето и двигателния режим. Ако храната с повече фибри не е противопоказана по някаква причина – това може да се окаже вярното решение; също и приемът на достатъчно вода, редовното хранене и пр. На пробиотиците не може да се гледа като на слабително – иначе как да си обясним информацията от пациентската листовка, че един и същ продукт върши работа и при запек, и при диария. Задачата на пробиотика от типа на лактофлор е да възстанови нормалните функции на чревния тракт чрез балансиране на миклофлората.

Част от инфекциите на чревния тракт, които от време на време ни тормозят, се дължат на собствения ни нарушен бактериален баланс. Знае се, че преобладаващ процент от полезните микроорганизми в храносмилателната ни система са бифидобактериите, и в по-малка степен – лактобактериите. Същевременно ние си имаме собствени патогени – включително стафилококи. Когато сме здрави, не чувстваме присъствието им заради добрия имунитет и заради добре свършената работа от страна на полезните микроби: те не допускат зловредни въздействия и неутрализират последиците от съществуването на “лошите”. Ако обаче описаното състояние на здрави баланси се разпадне, започват страданията ни. Именно в такива случаи се налага прием на пробиотици от типа на лактофлор – чрез такъв продукт се подкрепя полезната микрофлора и много скоро тя успява да възстанови здравословното състояние.

Други случаи, при които лактофлор помага, са алергиите: вариантът “био плюс” се препоръчва като укрепващо средство при кожни заболявания и алергични състояния. Не са малко специалистите, които споменават тези продукти сред средствата в помощ на програмите за редукция на теглото: възстановеният микробиален баланс оптимизира процесите на метаболизма, предотвратява задържането на токсини и шлаки в организма и поддържа в добро здраве стените на тънките черва. Това без съмнение има отношение към начина, по който се разграждат и усвояват полезните компоненти от храната. Така се подпомага и оптималният състав на важни компоненти като липиди и захар в кръвта.

мнения, отзиви, коментари, форум

За деца

Повечето продукти от типа лактофлор могат да се дават на деца и имат положителните ефекти, за които вече стана дума. Все пак трябва да сме наясно, че макар да не говорим за синтетични медикаменти, спазването на дозите и правилният избор на продукт са залог за добър резултат. Най-чисто е предварително да се консултираме със специалист, ако наистина ситуацията изисква да даваме на детето си пробиотик.

Ето някои подробности, ако избраният пробиотик е лактофлор:

 • Вариантът “био плюс” е подходящ за деца над тригодишна възраст, според това колко голямо е детето могат да се дава 2-3 пъти дневно по една капсула. За по-малките деца ще е по-лесно съдържанието на капсулата да се разтвори в неголямо количество вода. Нещо важно: водата за всички разтвори на пробиотици трябва да е хладка – не гореща, ако искаме полезните бактерии да останат жизнени!
 • Продиет макс – на деца от 3 до 12 години се дава два-три пъти дневно по една капсула, на по-малките от 3 една капсула дневно.
 • Entericecol – деца над 6 години приемат 1-2 пъти дневно по една капсула, под 6 – една за цял ден. Този продукт не се прилага като допълнителен при противогъбична терапия и при деца с лактазен дефицит.
 • Опти 6 – само за деца над 7-годишна възраст, по една капсула на ден.

Класически вариант на лактофлор за деца е “кидс” под формата на сашета. Възрастовата група 2-12 години го приема един или два пъти дневно по една доза по време на хранене; от 6 месеца до 2 години – една доза веднъж на ден. Този пробиотик помага при бебешки колики, дисбактериоза; препоръчва се и като средство за поддържане на редовен ритъм на тракта при пътувания.

Форми, цена

Лактофлор на българския лекарствен пазар се предлага под формата на капсули, таблетки и прахообразна маса в дозирани сашета. Течните форми, които са познати в други държави, за немалко специалисти са спорни и не са сред фармакологичните фаворити.
Ето накратко за колко можете да си купите пробиотика лактофлор, който ще е полезен за вас: био плюс – 8 лв за 25 капсули; продиет макс – 15 лв за 90 таблетки; entericecol – 8 лв за 10 капсули; опти 6 – 16 лв за 30 капсули; кидс саше – 7.50 за опаковка от 10 сашета (по framar.bg).

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

задържане на вода отводняване при асцит

Отводняване при асцит. Задържане на вода, газове, отоци. Причини и лечение

Как се постига отводняване при асцит с терапия и чай? ♠ Ликуид Оф при задържане …

2 Мнения

 1. Антонина

  Може ли пробиотик а да се приема профилактично по 1 капсула от дете на година и половина,за засилване на имунитета и за комфорт на стомашно-чревния тракт.Противопоказна ли е по-дългата употреба?

 2. Аз също имам проблеми със стомаха колит и язва на дванадесетопръстника.Вземала съм много лекарства Фибри на д-р Б. Попов,Колон С, много билки изпих за стомаха и нервите.Това лято пих и пробиотици имам подобрение 80 – 90% .Болките могат да се получат и при наличието на паразити ,глисти в червата. Добре да се вземат тиквени семки и чаи от пелин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *