Начало > Лекарства > Бактробан – що за медикамент, кога да го търсим

Бактробан – що за медикамент, кога да го търсим

Инструкция и приложение на бактробан. На крем, маз. Действие на активната съставка мупироцин. При стафилококи. При гъбички. Цена. Като антибиотик за нос. При хрема и за гърло. При синузит. При зелени сополи. При деца и бебе. Подсичане. За кожа. При фурункул, абсцес и карбункул. Акне. Заместители. Фуцидин. Мнения, отзиви. При бременност. Дават ли го за уши? При херпес. При хемороиди. За очи и при ечемик на окото

бактробан
Бактробан е ефикасно антибиотично мазило, върши работа при бактериални инфекции

Важно ли е да знаем какво е бактробан и за какво служи? Малко информация за лекарства с широко приложение не пречи; бактробан е точно такова лекарство. Помага при рани от травматичен характер, оперативни намеси със засягане на кожа и меки тъкани, охлузвания; лекува вторични инфекции (medicine.bg).

Продуктът се предлага под формата на двупроцентен крем или маз (унгвент, вазелин). Активната съставка е антибиотичният компонент мупироцин. Има отделен продукт бактробан за назално приложение. Приема се добре, може да се използва от рискови групи – деца, възрастни над 60 години, бременни и кърмачки.

Най-често положителният ефект от лечението с бактробан проличава след петия ден на терапията. Самата тя предвижда третиране на засегнатата зона до три пъти дневно, като медикаментът се полага на тънък пласт след грижливо почистване и подсушаване. Трябва да се внимава продуктът да не попада в очите. Този тип лечение обикновено продължава десет дни.

На крем, маз

Крем и маз са двата варианта на продукта бактробан. Изборът на една или друга форма зависи от вида на обработваната проблемна зона – дали има отделяне на секрети, лечебен или профилактичен курс се провежда и т.н. Продуктите се прилагат при първични и вторични бактериални инфекции на повърхностни кожни наранявания, импетиго, фоликулит, изгаряния, ухапвания от насекоми (puls.bg).

Крем бактробан е добър за профилактика на чисти рани – нанасянето на тънък филм предпазва от проникване на патогени и инфектиране.

Действие на активната съставка мупироцин

Активната съставка мупироцин е нов антибиотик, който блокира протеиновия синтез в патогенните микроби и по този начин стопира действието им и неутрализира риска от инфекции. Медикаментът е ефективен при ниски концентрации, дава видими резултати при локално външно приложение и не натрупва вредни компоненти в организма; има ниска токсичност . Отличава се с бърз метаболизъм и продуктите от разпада му се изхвърлят успешно от организма (medicine.bg).

При стафилококи

бактробан
Бактробан се нанася на тънък слой върху проблемната зона

Бактробан е успешно действащ при стафилококови инфекции от различен тип и се справя с възпаления, които не се повлияват от други антибиотични продукти (medicine.bg). Ефективен е включително срещу Staphylococcus aureus – упорития патоген, който най-често причинява стафилококовите инфекции при деца и възрастни.

При гъбички

Бактробан не е типичният противогъбичен продукт – за лечение на гъбички има множество други средства от антимикотичен тип (има подробна информация в специализирани сайтове като framar.bg, medicine.bg, puls.bg ).

Може да се мисли за прилагането му в случаи, когато е налице и вторична бактериална инфекция. С тази уговорка, че според фармакологичната характеристика на бактробан медикаментът трябва винаги да се използва самостоятелно; нанасянето по едно и също време и на друг продукт с локално външно приложение отслабва действието на бактробан. При комплицирани случи винаги следва да се търси мнението на специалиста!

Цена

Стандартната тубичка бактробан крем или маз е 15-грамова и струва 6 – 6.50 лв. Бактробан назален унгвент е около 10 лв за триграмова разфасовка (framar.bg).

Като антибиотик за нос

Демир бозан за безсъние

Бактробан като назален унгвент върши добра работа при стафилококови и други бактериални инфекции, засягащи лигавицата на носа (framar.bg). Назалната форма се прилага превантивно и при пациенти преди химиотерапия, за да се предотвратяват общи инфекции при отслабена имунна защита.

бактробан
След намазване с бактробан проблемното място се покрива с марля

Нанасянето на продукта изисква внимание и точност; работи се с малко количество от продукта – доза с обем на главичката на кибритена клечка се изстисква върху памучно тампонче и с негова помощ се нанася по лигавицата на носа. Същото се повтаря и с втората ноздра, след което с палец и показалец двете ноздри се масажират за по-равномерно разнасяне на унгвента.

При хрема и за гърло

При упорита хрема, която не се повлиява от традиционните капки, мехлеми и инхалации, следва да се допусне бактериална инфекция с проявена резистентност и да се прибегне до бактробан. Често отново се касае за стафилококова инфекция, която се повлиява добре от този антибиотичен продукт. Лечението с него трябва да следва лекарски съвети (afya-pharmacy.bg).

При продължителна хрема от подобен вид неизбежно се засяга и гърлото. Съмнително е излекуване и на гърлото с назалната маз бактробан като приемем, че медикаментът следва пътя на секретите към гърлото. Нерядко се налага комбинирано лечение, като терапията на гърлото се поверява на медикамент с общо въздействие, сироп или таблетки.

При синузит

Възпалените синуси са едно от възможните приложения на бактробан. При синузит трябва да се използва назалната маз и да се следват инструкциите за апликиране на малки дози от продукта в ноздрите (apteka-info.com). За да има ефект, назалната маз се прилага редовно поне пет дни по два пъти дневно. Острите състояния на синузит, провокиран от бактерии – обикновено стафилококи, изискват комплексна терапия. Бактробан успешно се вписва в такива терапии и допринася за блокиране на бактериалната инфекция.

При зелени сополи

Наличието на зелени сополи е видимото доказателство, че си имаме работа с бактериална инфекция. Отново ще прибегнем до бактробан назална маз: това е средството за справяне и с най-упоритите и устойчиви стафилококови инфекции. Необходимо е все пак да се консултираме със специалист за дневната доза и продължителността на лечението. Обикновено за 7 до 10 дни проблемът успешно се неутрализира (zdrave.org).

При деца и бебе

Назалният вариант на бактробан може да се прилага при бебета и малки деца, ако педиатърът го препоръча. Не бива да се използва при всяка хрема, а само ако тя е продължителна и упорита и ако микробиологичното изследване потвърди, че се касае за стафилококова инфекция.

Дайте мнение и Вие тук!

Интересното е, че продуктът се изписва, а в нета оживено се коментира липсата му на пазара. Хора с проблеми си го доставят от Гърция по 5 евро за тубичка от 3 г (framar.bg).

Подсичане

В зависимост от състоянието на кожата бактробан – крем или маз, се прилага според инструкцията на дерматолог или педиатър. Прилагането му има смисъл, ако наистина става дума за стафилококова инфекция и от използването на мазила без антибиотичен компонент няма полза. Възможно е да се работи по стандартната схема за три апликации дневно в продължение на 7-10 дни, или според конкретните препоръки (framar.bg).

За кожа

Упорити кожни възпаления или инфекции на повърхностни рани се повлияват положително от лечението с бактробан. Прилага се стандартният продукт под формата на унгвент или крем. Кожата с нараненото място трябва предварително да е много добре почистена и подсушена; медикаментът се нанася с памучно тампонче и след това то се изхвърля, а ръцете се измиват много внимателно. Ако лекувате проблемна зона с бактробан, не бива да полагате на същото място и друго средство за локално външно приложение. Проблемът е не толкова медикаментозното взаимодействие, а отслабването на ефекта, очакван от бактробан. Припомняме, че бактробан се използва с доста ниска концентрация на активния компонент и всеки друг продукт само би разредил и отслабил действието му (framar.bg).

При фурункул, абсцес и карбункул

Фурункулите са единични гнойни точки, най-често свързани с развитието на стафилококи в космени фоликули. При карбункул такъв процес се развива едновременно в няколко съседни фоликула, които с развитието на инфекцията се сливат и образуват гнойно-некротична “плочка” със засягане на подкожна тъкан (dermatolog4you.ru). За кожен абсцес най-общото е наличие на гнойно огнище на повърхността, често при занемарено или неправилно лечение разрастващо се с образуване на трудно зарастващи язви. Лечението с бактробан във всички тези случаи трябва да бъде консултирано с дерматолог, но основната грижа си е лична. Изисква се търпение и постоянство, спазване на стриктна хигиена, използване на стерилни марли за превързване на обработваните възпалени точки.

Акне

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Някои специалисти смятат, че бактробан не е медикаментът за въздействие при акне (framar.bg). Отново припомняме, че медикаментът е активен най-често при стафилококови, както и при стрептококови инфекции. Не е задължително упоритото акне да има подобна характеристика – но и не е изключено. В някакъв етап от лечението му е възможно все пак да се използва и този ефективен продукт.

Заместители

Има варианти за използването на лекарствени средства с активна съставка мупироцин: така например неоткриваемата назална маз бактробан може да бъде заместена при необходимост от назалната маз мупироназал (antibiotic.bg). Мупироназал е препоръчван и като средство за неутрализирането на носителство на стафилококи по носната лигавица.

Заместител при общи случаи на кожни инфекции може да бъде фуцидин или фусидин. Това е антибиотичен унгвент/крем със сходно на бактробан действие. Успешен е при лечението на кожни инфекции, предизвикани от грам-положителни бактерии. Справя се и със стафилококови щамове, които са резистентни към пеницилин и част от антибиотиците (framar.bg).

Фуцидин

Активната съставка на този продукт е натриев фузидат (framar.bg). Медикаментът също като бактробан има форми крем и унгвент и сходно въздействие върху грам-положителни бактерии. Продължителността на приложението му обаче е ограничена до седмица и е налице предупреждение за възможен риск от контактен дерматит и възпаление на лигавици и конюнктивата. Бременни и кърмачки прилагат това лекарство, но с повишено внимание.

Мнения, отзиви

  • Vodolei4e от rozali.com: “Попитай все пак наистина за Бактробана.Той не е само за 10 дена,а се прави например 5 дена почивка и после пак с него.Бях много доволна”
  • Krista.bg от rozali.com: “Не мога да повярвам, че си говорите така свободно за този унгвент, който е чувствителен към специален щам стафилокок и се назначава изрично след направена антибиограма! Но какво пък,…Така се създават резистентните щамове – един чул, друг не разбрал…И идва момент, в който тази гад не се бои вече от мупироцин.”
  • Светлана Кръстева от framar.bg: “Здравейте.Не мога да намеря Бактробан никъде в аптеките.а само с него ни минава упоритата хрема,дължаща се на бактерия в нослето.Моля помогнете.”
  • Emilia Zdravkova от framar.bg: “ Преди два дни го купих от Гърция за сина ми.Цената му е 5 евро.Ако на някой му трябва спешно може да взема.И името и опаковката са му същите,като при нас.Ползваме го за стафилококи.”

При бременност

Фармакологичната информация е, че няма достатъчно данни за въздействието на бактробан върху формирането на плода при бременни. Счита се, че негативни ефекти няма – на косвена основа, съдейки по наблюдения на опитни животни (medicine.bg). С две думи – прилагането по време на бременност е допустимо, но само след лекарска консултация. Лекуващият трябва да е убеден, че очакваните ползи от прилагането ще надвишават потенциалния риск за майката и бебето.

мнения, отзиви, коментари, форум

Дават ли го за уши?

Бактробан е типичен антибиотичен продукт за локално външно приложение. С него се лекуват различни проблемни зони на кожата. В някои случаи изследванията за отити разкриват, че даден човек е носител на стафилококи и че патогените са причина за постоянните му проблеми с ушите – болки, възпаления (biberonbg.com). Логично е да се очаква, че коментираният бактробан ще помогне за излекуването на проблемното ухо. На практика обаче това не е изключено – антибиотичната маз/крем може да се използва за обработка и лечение на външното ухо.

При херпес

Антибиотичният крем е подходящ за полагането на тънък филм, който предпазва уязвимото място с обрив от вторична бактериална инфекция.

При хемороиди

Едва ли бактробан е точният медикамент за хемороиди? Бегъл поглед върху фармакологичната характеристика на продукта показва, че сред зоните на приложение няма изрично споменаване на хемороиди. Терапевтичният ефект на продукта е свързан с инфекции от бактериален причинител, докато при хемороиди акцентът е върху общо противовъзпалително и болкоуспокояващо действие; търси се и въздействие за свиване, прибиране на разширените кръвоносни съдове.

За очи и при ечемик на окото

Пациентската листовка обръща внимание върху необходимостта от предпазливо полагане на бактробран – така, че да не попадне в очите. И съвет, ако това се случи да последва обилно измиване с вода. Лечението при възпалено око и/или ечемик е друго.

 

 

За Марта Савова

Прочети още

аневризма или аневризъм

Аневризма на мозъка – последици. Симптоми. Възстановяване след спукана аневризма

Аневризма в мозъка, на сърцето и на аортата. Симптоми на мозъчна аневризма. Още в текста: …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!


АБОНИРАЙ СЕ!