Дексофен след колко време действа?
Как да ползваме Дексофен на ампули, за инжекции, таблетки

Дексофен на ампули (инжекции), таблетки и др. След колко време действа и как?

Как да ползваме Дексофен на ампули за инжекции, на таблетки, на саше и т.н. След колко време действа? Мнения. Има ли гел?

Още в текста: Дексофен – за какво се използва. Състав. Дозировка, странични ефекти, предозиране. Какво не забелязваме в листовката. Лекарствени взаимодействия. Видове – гел, крем, ампули, сашета, таблетки. Бременност и кърмене. Алкохол. Главоболие. Болезнена менструация. Зъбобол. Болки в ставите. Болки в гърба. Бъбречни колики. Артрит. Дексофен или аулин

За какво се използва медикаментът дексофен? Това е едно от нестероидните противовъзпалителни средства, с чиято помощ се овладява лека до умерена болка: става дума за болки в мускулите, зъбобол, болки при месечен цикъл.

Дексофен може да се набави без рецепта, но е важно да се отчитат ограниченията при приема на този медикамент. Има потребителски групи, при които лекарството не бива да се приема – например деца и подрастващи под 18 години, хора с язва или склонни към вътрешни кръвоизливи, астматици (framar.bg).

Състав

Дексофен съдържа активната съставка декскетопрофен трометамол, както и допълнителните компоненти царевично нишесте, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, глицеролов палмитостеарат, хипромелоза, титанов диоксид, пропиленгликол, макрогол 6000.

Активната съставка на дексофен има обезболяващо, противовъзпалително и температуропонижаващо действие. Обезболяващият ефект се проявява до половин час след приема на медикамента и се поддържа в продължение на 4 до 6 часа (medicine.bg).

Дозировка, странични ефекти, предозиране

Най-често прилаганата форма – таблетките, трябва да се приемат в минималната ефективна доза. Като начало се препоръчва прием на една таблетка от 25 мг, като при липса на подобрение следващата може да се вземе след осем часа. Максимумът е три таблетки дневно. Специалистите следва да предупреждават пациента, че дексофен е лекарство за кратковременно приложение (framar.bg).

Приемът на дексофен може да провокира някои странични ефекти, които са неприятни и дори опасни. Така например е възможно потребителят да се оплаква от гадене и повръщане, болки в стомаха, повръщане, диария. По-рядко се съобщава за слабост и замайване, нарушения на съня, газове и запек, нервност, главоболие и сърцебиене. В по-редки случаи са регистрирани стомашни кръвоизливи, повръщане на кръв и черни изпражнения, хипертонични пристъпи, бъбречна и чернодробна недостатъчност, менструални нарушения, проблеми с простатата. Регистрирани са и изолирани случаи на остра алергична реакция с анафилактичен шок или тежки обриви, отоци на гърлото със задушаване или трудно преглъщане. По-продължителното приложение на дексофен може да увеличи риска от инфаркт на миокарда или инсулт.

При неволно предозиране на дексофен е възможно с по-голяма вероятност да се проявят страничните ефекти на продукта. Необходимо е веднага да бъде потърсена медицинска помощ. По преценка на лекар може да се приложи активен въглен или диализа.

Какво не забелязваме в листовката

дексофен
Дексофен помага при лека до умерена болка

Пациентската листовка за дексофен предупреждава, че този медикамент е само за краткосрочно приложение. Обикновено такива предупреждения има, когато е реална опасността пациентът да развие привикване към това обезболяващо (framar.bg). По-продължителната употреба повишава риска от тромбози, кръвоизливи, хипертонични пристъпи.

Лекарствени взаимодействия

Не се препоръчват комбинации с аспирин, кортикостероиди или други нестероидни противовъзпалителни средства (framar.bg), противосъсирващи от рода на варфарин или хепарин, литий, метотрексат при злокачествени заболявания или ревматоиден артрит, медикаменти при епилепсия или бактериални инфекции.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Специално внимание налага потребността от комбиниране с лекарства за диабет, аминогликозидни антибиотици, диуретици и бета блокери, продукти за лечение на венозни язви, за вирусни инфекции. Лекарите преценяват съвместим ли е приемът на дексофен с медикаменти за подагра, сърдечна недостатъчност, продукти за предизвикване на аборт, антикоагуланти.

Видове – гел, крем, ампули, сашета, таблетки

Най-популярната форма на медикамента са таблетките, за които вече стана дума. Предлагат се също ампули и сашета за перорален прием на разтвор (framar.bg).

Ампулите дексофен съдържат 50 мг от медикамента; инжектират се мускулно или се вливат интравенозно в случаите, когато по някаква причина не може да се приема таблетната форма. Овладяват остра, продължителна болка. Инжектирането става на 8 до 12 часа с по една ампула; максималната доза за денонощие е три ампули.

Дексофен саше е предназначен за дозиран прием, като съдържанието на едно саше се разтваря в чаша вода и се изпива наведнъж. Нова доза при мускулни или ставни болки, зъбобол или болезнен цикъл може да се приеме след 8 часа, като в рамките на денонощие не може да има повече от три приема.

Форма за локално външно приложение – крем, гел, не се предлага.

Дайте мнение и Вие тук!

Бременност и кърмене

дексофен
Дексофен може да се използва и под формата на инжекции

Пациентската листовка за дексофен съдържа съвет към потенциални потребители жени: те трябва да се посъветват за безопасността на лечението с този медикамент, ако правят опити за забременяване или са бременни. Принципно дексофен не се препоръчва нито при бременност, нито през периодите на кърмене (framar.bg). Противопоказанията при бременност са свързани със съдоразширяващото действие на медикамента и риска от кървене, а при кърмене – с вероятността компоненти на дексофен да се излъчат чрез кърмата.

Алкохол

Комбинацията на алкохол и нестероидни противовъзпалителни средства може да повиши вероятността от проява на странични ефекти от дексофен. Опасността не е коментирана в пациентската листовка, но съществува реално (zdrave.org). По същата причина не се препоръчва прилагане на инжекционния разтвор при лица, страдащи от алкохолизъм.

Главоболие

Прилагането на дексофен при главоболие може да е успешно, но може и да не получите подобрение след приема на първата таблетка. Ако главоболието е упорито и не се повлиява от приема на дексофен, може да се касае за неблагоприятна промяна в артериалното налягане. В такъв случай терапията с дексофен не може да се квалифицира като уместна. Още повече, че при определени обстоятелства приемът на дексофен може да причини повишаване на кръвното налягане. При упорито главоболие по-скоро е редно да се направи консултация с лекар, тъй като може да се касае за сериозно състояние, неподвластно на въздействието на дексофен (puls.bg).

Болезнена менструация

Болезнените симптоми при месечния цикъл могат да се повлияят от дексофен. При много жени това са болки в корема, главоболие, отпадналост, нервност. Симптоматиката се проявява в предходните и първите дни на кървенето. Приемът на дексофен облекчава, но с таблетките от 25 мг не бива да се прекалява заради риск от усилване на кървенето (zdrave.org).

Зъбобол

При зъбобол приемът на дексофен може да овладее болезнената симптоматика – нещо, което ни е необходимо на първо място. За обезболяване се перпоръчват таблетките от 25 мг – могат да се вземат не повече от три за денонощие, през осем часа. Саше дексофен също върши работа – прахчето се разтваря в чаша вода и се изпива наведнъж на гладно.

Дексофен след колко време действа?
Как да ползваме Дексофен на ампули, за инжекции, таблетки

Болки в ставите

Дексофен е и средството, препоръчвано при болки в ставите. Проблем е обаче това, че хроничните ставни болки не могат да бъдат овладявани продължително време с помощта на този медикамент – припомняме, че дексофен е препоръчван за краткотрайна терапия. Има вариант за овладяване на ставни болки с инжекционната форма на дексофен, но и в този случай за ограничено време. Прилагането при ставни болки трябва да става по лекарска препоръка и по схема, съставена от специалист.

Болки в гърба

И болките в гърба се повлияват положително от въздействието на дексофен. Инжекционната форма е препоръчвана и в този случай, заедно с щадящ режим и възможности за комплексно лечение като съчетаване с физиотерапия (framar.bg). Болките в гърба са сред най-разпространените и трудни за овладяване.

Бъбречни колики

Както и при болките в гърба, при бъбречни колики или бъбречни кризи приложението на дексофен под формата на инжекции помага да се овладее болката. Едно от първите лекарствени средства, които се прилагат в подобни случаи, е нестероидното противовъзпалително – в случая с дексофен е важен бързият обезболяващ ефект (framar.bg).

Артрит

Инжекциите с дексофен потушават болката и възпалителния процес при артрит; освен това лекарството съдейства за подобряване подвижността на засегнатите стави. Известно е, че с този медикамент не бива да се прекалява; добър ефект има, когато ти поставят три последователни инжекции, като след това се премине на таблетки (framar.b

Дексофен или аулин

Кой от двата нестероидни противовъзпалителни продукта да използвате, може да реши единствено лекуващияг. Аулин е под формата на прахчета. Вземат се на 12 часа (framar.bg). С дексофен контролът върху болката изисква медикаментът да бъде приеман на осем часа. Може да се прилага както пероралната форма – таблетки или сашета, така и инжекционната.

Аулин – първата ни мисъл при болка

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лек или антибиотик при зъбобол

Зъбобол. Първа помощ с лек или хапче? Антибиотик. При деца

Първа помощ. Търсене на лек: Лед. Жабурене. Карамфил. Алкохол. Кое лекарство за зъбобол действа веднага. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *