поставяне на хормонална спирала против забременяване
вътрематочна спирала? Цена. Хормонална спирала и отслабване

Правилното поставяне на спирала против забременяване

Как се извършва коректно поставяне на спирала против забременяване? Какво представлява една хормонална спирала. А вътрематочна спирала? Цена. Хормонална спирала и отслабване.

Поставяне на вътрематочна спирала – това е безопасно поместване на контрацептив във вътрешността на матката. Тя се използва като планова и като екстрена контрацепция след незащитен акт, ако има риск от настъпване на бременност.

Хормонална спирала в гинекологията е терапевтичен похват и вариант за хормонално-заместително лечение преди климакса.

Видове спирала против забременяване

Спиралата е чуждо тяло, което буквално се разгъва в матката срещу възникване на бременност. Тя е подходяща за дами, които нямат постоянен партньор, които повече няма да раждат, имат аномалии или противопоказания за хормонален контрацептив.

Spirala-01
Вътрематочна спирала отблизо

За въвеждане в матката са създадени два вида спирали – обикновени и хормонални. Те се различават по устройство и начин на действие.

Как работи спиралата?

 • Обикновена вътрематочна спирала – действа с това, че просто се намира вътре в матката и пречи на оплоденото яйце да се закрепи. Освен това в нея е поставена медна, златна или платинена жичка (и комбинация от тези метали), чието наличие намалява подвижността на сперматозоидите, техния живот и способност да оплодяват.
 • Хормонална спирала – устройство, което излъчва хормони. Използва се не толкова с цел контрацепция, колкото с цел лечение на някои заболявания. Ефект от нея е сгъстяване на секрета от маточната шийка, което предпазва от проникване на сперматозоиди в матката. Освен това хормоналната спирала потиска подвижността и функциите на сперматозоидите в матката и маточните тръби. При някои жени потиска и овулацията.

Означения и цена

на спирала против забременяване

Обикновената вътрематочна спирала срещаме и под следните наименования: гинекологична, интраутеринна. Закупуваме я от аптека.

Параметри на спиралата
 • Форма на тялото на спиралата: Y-образна, Т-образна и котва;
 • Материал на тялото: напр. полиетилен;
 • Метал, от който е жичката вътре в спиралата. Ако е използван мед, означението е Cu. Ако е използвано сребро, ще видим означението Ag;
 • Цифрата в наименованието показва активната повърхност. Пример: спирала NOVA PLUS Т 380 Cu показва, че спиралата е медна с повърхност от 380 мм2.
 • Размер на спиралата: макси, нормал и мини.

Цената на вътрематочната спирала зависи от изброените показатели. EUROGINE Новаплюс варира от 30 до 91 лв според показателите. Дадената за пример по-горе е 37.50 лв., а моделът ГОЛД с Т-образно тяло, Cu 375 + Au е 91 лв.

По-евтин вариант е КОПЕР-Т CU 380, която е на 25 лв. Пластмасова ПРЕГНА Т Cu 380 A струва 13.50 лв.

По-скъпи са спиралите с участие на злато в сплавта на нишката. Такава е например GoldLily – 107 лв. Преимущество на благородните метали е тяхното бактерицидно действие. Обикновената спирала не предпазва от инфекции, което е неин минус, но отделящите златни йони унищожават гъбички и бактерии и освен това златото пази медта от корозия. Заради това медните спирали имат срок 5 г., а златните – 7 г.

Spirala-03
Реален размер на вътрематочна спирала
“Фигурин

Мирена на Байер струва 245.60лв. Причината за високата цена е, че тя е хормонална спирала или т. нар. лекарстводоставяща. При въвеждане в матката започва да освобождава левоноргестрел. Спиралата съдържа тяло и резервоар за лекарственото вещество.

Левосерт от същия вид е на цена 218.25лв.

Цена на поставяне на спирала

Колко струва поставяне на спирала? Ще дадем пример, почерпен от ценоразписа на болница Шейново.

 • Микробиологично изследване за спирала – 20 лв.
 • Поставяне (+ преглед) – 60 лв.
 • Сваляне (+ преглед) – 40 лв.

Поставяне на спирала

Кога се поставя спирала

Процедурата трябва да се изпълни СЛЕД приключване на менструацията – на 4 до 8-ми ден (по указания на СЗО). Тогава лигавицата на матката е най-малко ранима и гарантирано не е настъпила бременност.

 • Не се практикува в първите три дни от цикъла, защото има риск от отхвърляне на устройството.
 • След медикаментозен аборт спирала може да се постави в който и да е ден.
 • След спонтанен и изкуствен аборт (ако няма белези за инфектиране) спирала се въвежда в следващите 4 дни след аборта.
Изследвания за спирала

Поставянето на спирала се провежда след изследвания:

 • Изследване на мазка за степен на чистота на влагалището;
 • Общоклиничен анализ на кръв и урина;
 • Разширено проведена колпоскопия;
 • Изследване за половопредавани болести;
 • Проверка за следните инфекции – сифилис, ХИВ, хепатит В и С;
 • Ултразвуков преглед на малкия таз.

При откриване на възпаление, ерозия на маточната шийка или половопредавана болест, е необходимо първо да се проведе лечение и спирала не се поставя.

При разрастване на вътрешната „тапицерия“ на матката и полипи се провежда допълнителна диагностика за изключване на предраково изменение. Първото се нарича хиперплазия.

След лечението на ерозия се изчакват 3 до 6 месеца до пълното възстановяване на тъканите.

Как се поставя спирала?

Вътрематочна спирала не се поставя у дома, не се поставя самостоятелно. Това се извършва от специалист в женска консултация, АГ-кабинет или медицински център. Не е нужна хоспитализация.

Spirala-02
Схема на поставяне на вътрематочна спирала

Пациентката се разполага на гинекологичен стол. Оглежда се шийката на матката. Не е нужно обезболяване. Влагалището се обработва с антисептик. Маточната шийка се прихваща със специални щипки, които осигуряват надеждна фиксация.

Болезнено ли е?

Процедурата е безболезнена, затова обезболяващо не се поставя. Захващането на маточната шийка с щипци създава усещане за дърпане надолу, което е леко дискомфортно.

Следващата стъпка е определяне на дължината на матката. Този показател е необходим за правилно въвеждане на вътрематочна спирала.

Спиралата представлява пластмасова тръба, чиито „рамене“ (Т или Y-образни) са сгънати. Това е стандартно въвеждане, без оглед на модела или производителя.

След въвеждане на тръбичката в матката, „раменете“ се отварят (вече вътре), а проводникът, помогнал за въвеждането, се извлича навън. Разклоненията на спиралата я фиксират в органа.

От шийката излиза контролна нишка. Тя трябва да се изреже правилно – като се остави отрязък от 1.5 до 2 см. Ако се остави по-скъсена нишка, тя изглежда като мустачки (неправилно). Спиралата ще се усеща от половия партньор и ще причинява болка.

Дайте мнение и Вие тук!

Усещания след поставяне на спирала

В продължение на 7 до 10 дни са забранени сексуалните отношения. След този срок жената минава на контролен преглед, за да се удостовери, че спиралата стои правилно. Провежда се оглеждане с ултразвук. Лекарят дава разрешение за интимен живот.

В първата седмица се допуска наличието на секреция, която минава самостоятелно. При болезнени усещания се взима нестероидно противовъзпалително.

Поставянето е демонстрирано върху модел във видеото:

мнения, отзиви, коментари, форум

Какви са недостатъците и опасностите

 • Наличие на противопоказания;
 • Обилна и продължителна менструация;
 • Секреция преди и след цикъла;
 • Липса на защита от половопредавани инфекции;
 • Висока честота на развитие на възпаления в матката и придатъците й;
 • Не защитава от извънматочна бременност, по-скоро я провокира (без хормонална спирала);
 • Възможни усложнения при поставяне като перфорация или пробождане на маточните стени;
 • Не се изключва самоволно изпадане на спиралата;
 • Не се поставя и не се премахва самостоятелно.

Вътрешноматочни спирали от чисто злато и сребро, предпазващи от нежелана бременност, са умеели да поставят още в древен Китай. Днес спиралите се правят от по-евтини материали, но ефективността им е достатъчно висока. Но дали този метод на контрацепция е подходящ за всяка жена?

Принципът на действие на спиралата

се заключава в това, че тя, като чуждо тяло, механически нарушава естествените процеси в матката, предизвиквайки раздразнение, което препятства закрепването на оплодената яйцеклетка към стената на матката, поради което бременността не настъпва.

Спиралата не се препоръчва, а понякога е и противопоказна при ендометрит, миома на матката, ендометриоза, обилни менструации. Преди да се постави спирала, трябва да се направи стандартен гинекологичен преглед, преглед с ултразвук и цитонамазка.

Обикновено спиралата се поставя за срок от 2 до 5 години. Процедурата на поставяне на спиралата е безболезнена. Наистина болки и спазми в корема могат да се появят през първата седмица, но това е нормално.

В тези случаи гинеколозите предписват обезболяващи лекарствени продукти.

В първите 7 дни е възможно да се получи отхвърляне на спиралата от организма, а рядко това се случва чак след 2 месеца. Ако това се случи на вас, трябва, разбира се, да посетите лекаря си.

Профилактика при спирала

Жените със спирала трябва да обръщат повече внимание на интимното си здраве. Посещенията при гинеколог следва да бъдат не по-малко от два пъти годишно.

Спиралата, по принцип не предизвиква никакви усложнения, не увеличава риска от онкологични заболявания, не провокира развитие на възпаления. Напротив, скъпите спирали, с включени хормони, имат противовъзпалително действие. Същевременно обаче гнойните възпалителни заболявания на органите на малкия таз, при поставяне на спирала, протичат значително тежко. В случай на такива заболявания винаги се изисква отстраняване на спиралата.

При неспазване на препоръките на лекаря, ако една спирала се използва повече от 5 години, нейното изваждане може да се превърне в тежка операция, дори да се стигне до изваждане на матката.

Какви видове спирали има

Най-разпространените – и евтини – са спиралите, съдържащи мед. Вместо мед могат да се използват сребро или злато. Качеството на спиралата зависи не толкова oт метала, който тя съдържа, колкото от нивото на технологичното изпълнение. Повърхността на всички части на спиралата трябва да е идеално гладка.

Спиралите, съдържащи хормони, са значително по-скъпи. Пластмасата, от която са направени, има в състава си прогестерон. Тези спирали имат тройно действие: хормоните оказват противозачатъчно и противовъзпалително действие, а самата спирала работи механически, както и обикновената с мед.

Още информация и източници на английски: Каква е ефективността на една спирала против забременяване; * Поставяне на спирала и контрол на бременността; * Хормонална спирала Мирена. Как се ползва и за какво служи; * Вътрематочна спирала. Как действа и какво се прави с нея

Всички спирали са еднократни. Противозачатъчното им действие е много ефективно – почти 100%, Случаите на забременяване въпреки наличието на спирала са изключително редки. Спиралата се препоръчва на жени, които вече имат деца. Никой не знае кога младата жена ще поиска да стане майка, а отстраняването на спиралата, макар и проста, все пак е медицинска процедура.

Вижте и ТОВА:

За и против контрацепцията със спирала (против забременяване)

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ескапел (противозачатъчни)

Ескапел или Постинор? Странични ефекти, цена и нормализиране на цикъла

Странични ефекти от Ескапел. Цена. Може ли с алкохол? Постинор по-добър ли е? Как се …

3 Мнения

 1. Вероника

  За първи път съм с гинекологична спирала. В началото беше неприятно, определено я усещах като дърпане, особено преди цикъл. Поне месец пих ибупрофен.

 2. Алекс Стоянова

  При мен от вътрематочна спирала цикълът не се промени, но имам много секреция, което е супер дискомфортно и нехигиенично. Постоянно трябва да съм с хигиенни превръзки.

 3. Имам противопоказания за противозачатъчни таблетки и спиралата ми е единствен шанс. Имам две раждания с цезарово и не планираме повече деца. Самото поставяне не ми е проблем, но цикълът ми стана ужасно обилен, при това със съсиреци. Било нормално за моите г. (34 г.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.