2,5 на сто от българите с остеопороза се лекуват, докато в САЩ и Канада процентът е над 80

Възстановяване на ставен хрущял

Възстановяване на ставния хрущял се налага при сериозно увреждане на ставите при артрит и остеоартроза. Използват се хондропротектори и глюкозамин.

Ставите са ключова съставна част на опорно-двигателния апарат на човека. Те са връзката между костите в човешкото тяло и осигуряват движението им една спрямо друга. В една става могат да се съединяват две или повече кости.

Ставният хрущял представлява тънък, гладък слой, който покрива повърхностите на ставите, намиращи се в контакт една с друга. Неговите удивителни физически и биохимични качества спомагат за намаляване на триенето на костите в ставата почти напълно. Но въпреки голямата си устойчивост, ставният хрущял с времето изтънява и се износва.

Основните причини за това са повишеното натоварване на ставата и механичният стрес.

Клетките на хрущялната тъкан,наречени хондроцити, имат склонността да се опитат да компенсират изгубената хрущялна тъкан. Това обаче рядко е сполучливо и в резултат се получава дегенерация на ставния хрущял. В резултат на това се провокира разрастване на костната тъкан.

Стига се, от една страна до загуба на нормалната кост под хрущяла, от друга – до възникване на костни шипове (остеофити). Болката се усилва допълнително от възпаление на мембраните на ставната капсула. Други причини за артроза са травмите, многократният микротравматизъм при миньори, футболисти, зъболекари, ковачи, балерини и др., съпътстващи заболявания, като диабет, болести на щитовидната жлеза, климакса при жените, генетическа предразположеност и др.

В зависимост от засегнатата става, е налице гонартроза – на коленната става, коксартроза – на тазобедрената става, спондилартроза – на гръбнака, амартроза – на раменната става, както и артроза на ръцете. Има случаи, при които са засегнати едновременно много стави и тогава се касае за артрозна болест.

Не може да се каже, че при всички хора възниква артроза , но несъмнено рискът от заболяване нараства с възрастта.

Болката в ставата е първият синдром. Тя може да бъде умерена, появяваща се при определени движения, както и остра, при която движението на ставата се ограничава. Болката възниква поради попадане в ставната кухина на парченца от разрушения хрущял, които раздразват синовиалната обвивка. Налице е трудно започване на движение след покой, усилване на болката при движение, наличие на болезнени точки.

Какво може да се предприеме?

За възстановяване на структурата на ставния хрущял се използват хондропротектори. По принцип тези препарати не целят намаляване на възпалението, а укрепване на хрущялната тъкан. Провежда се лечебен курс за 6-8 седмици, който може да се повтори след 3-4 месеца.

Хондропротекторите в преобладаващата си част се изготвят на основата на глюкозамин и хондроитин сулфат. Последният стимулира образуването на основните компоненти на хрущяла, препятства разрушаването на неговата структура, активизира производството на вътреставната течност.

Глюкозаминът от своя страна е един от основните компоненти за синтезиране на хрущялната тъкан, защитава хрущяла от действието на свободните радикали и други увреждащи фактори, намалява отока, има противовъзпалително действие.

Доказано е, че хондропротекторите са по-ефективни за предпазване на хрущяла, отколкото за неговото възстановяване.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

За премахване на възпалението в ставите и около тях се използват противовъзпалителни средства, които биват стероидни и нестероидни. Те трябва да се прилагат обезателно по препоръка и под наблюдение на лекар.

Дайте мнение и Вие тук!

Нестероидните препарати могат да са под формата на таблетки, свещички, капсули или инжекции за извънставно приложение. Стероидните препарати са предимно за инжектиране в ставите. Тяхно предимство е бързото им действие, но продължителната им употреба носи риск от увреждане на колагена, който е основна субстанция на ставния хрущял.
Разработени са комбинирани препарати, съдържащи както хондропротектори, така и нестероидни противовъзпалителни средства.

Популярни напоследък са лекарства на основа на новозеландската зеленоуста мида.

Прилага се използване на заместител на синовиалната течност – биосъвместим гел, който може да подпомогне „смазването” на ставата. Така се пречи на разрушаването на ставния хрущял е се премахва болката. В някои случаи е възможно да се стигне и до регенерация на хрущялните повърхности.

Прилагането на физиотерапия и рехабилитация, които премахват болезнени спазми на мускулите, води до подобряване на кръвообръщението и по-добро предаване на нервните импулси. В резултат на това се подобрява храненето на ставния хрущял.

Натурални продукти, които съдържат хондроитин сулфат, глюкозамин и хиалуронова киселина са: месен и рибен бульон, месо варено с костите и ставите, соя, авокадо и др.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/10/21/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Vol2

Ето в кои случаи да се спасяваме с волтарен!

Топ 10 ползи от волтарен. Артрит. Болки в гърба. При болки в кръста. При дископатия. …

Едно мнение

  1. Imam sviti prasti /prast 4uk4e/ na dvata kraka-na leviya krak tazi zima se sviha-ortopeda ne obarna vnimanie,tai kato garba mi e bil po-zle/na 85 god. cam./ Ima li na4in da se opravyat prastite=ne moge da si obuya obuvkite? S uvajenie

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *