Кои са добрите витамини при анемия.
Диета, разрешени и забранени храни при анемия, принципи на доброто хранене.

Витамини при анемия. Диета. Лечение с мед, билки и лекарства. Билкова кръв

Кои са добрите витамини при анемия. Как се постига лечение с мед? Диета, разрешени и вредни храни, принципи на доброто хранене. Лекарства за анемия. Билкова кръв

Има десетки видове анемия и всички показват влошени качества на кръвта. Измененията може да засягат клетки от кръвта или хемоглобин, но източник на проблема е кръвотворенето.

Създаването на кръвта се нарича хемопоеза – процес с участието на много вещества. Част от тях тялото изработва само, но не всички. Значителна роля в създаването на кръвта играят съединения, които организмът не синтезира – витамини и микроелементи. Тяхното постъпление напълно зависи от качеството на хранене.

anemiya-01
Визуален и лабораторен признак за анемия

Друга причина за анемия е дефицитът на витамините В12 и В9, които са необходими за синтеза на ДНК и за последващото делене на клетки. Тези витамини, заедно с желязото и вит. В6 са ключови компоненти на кръвотворенето.

Ред други елементи имат важна, но не определяща роля (таблицата).

участници в изработване на кръвта
елементикаква е ролята им
калцийучаства в превключването на кръвотворенето от чернодробно към костно-мозъчно, което се случва след раждането
медвлиза в ролята на окислител на йоните на желязото до двувалентно състояние Fe2+. В тази окислена форма то се свързва с трансферните клетки и попада в костния мозък
токоферолпрепятства въздействието на оксидативния стрес върху мембраните на еритроцитите
омеги 3 и 6регулират пролиферацията на миелоидните клетки

Дефицита на визираните елементи нерядко се съпровожда с нарушено кръвотворене.

Витамини при анемия

Желязото не е единственият микроелемент, участващ в кръвотворенето. То е важно при желязодефицитна анемия, която е най-позната. Но при пернициозна анемия примерно е съвършено безполезно да се пие желязо. Тя се поражда от дефицит на В12 и е нужно да се допълва този витамин, а не друго.

Следователно изборът на витамини и добавки зависи от вида на анемията.

В регулацията на кръвотворенето участват:

 • Витамини – B9, B12, K, B6, B5, D, E;
 • Микроелементи – Ca, Mg, Fe, Co, Mo, Cu, Zn;
 • Мастни киселини – омеги 3 и 6.
Витамини при желязодефицитна анемия

Желязодефицитната (ЖД) анемия се лекува с желязо. Приемът му е продължителен. Резултатът се следи по изменението на нивото на хемоглобина.

Особености на терапията при ЖД анемия:

 • Дефицитът не е възможно да се попълни само с диета (от естествени източници);
 • Приемат се препарати с удобно за усвояване желязо;
 • Подобряването на общите показатели на кръвта не доказва възстановяване на запас от желязо;
 • След нормализиране на хемоглобина приемът на желязо продължава още 1-2 месеца с половин дневна доза. Така се създава „депо“.
“Фигурин

Адекватен прираст на хемоглобина при ЖД анемия се обезпечава с постъпването на 30 до 100 мг двувалентно желязо. Поради увеличено всмукване обаче пациентите пият 100 до 300 мг. Целта е ниво на хемоглобина >80 г/л и удовлетворително общо състояние на пациента.

Минерали

Желязото лошо се усвоява под въздействието на калций, магнезий и цинк. Хром негативно въздейства върху неговия метаболизъм. От минералите е нужен само мед, чийто източник са субпродуктите, морската храна и зелето.

Усвояването на желязото се подобрява от няколко витамина – катализатори.

 • Витамин C. Без него почти няма усвояване на желязо. Задължителен елемент на терапията е включването на храни, които я съдържат в изобилие – плодове, зеле, ч. пипер;
 • Витамин A. При недостига му желязото няма да се усвоява и да участва в създаването на нови кръвни телца. Този витамин се осигурява с оранжеви и жълти растителни храни – моркови, тиква, стафиди. За усвояването му трябват повече мазнини, затова оптимален източник са кравето масло, рибеното масло и жълтъкът;
 • Витамин В9. Помага за всмукването на желязото и нормализира храносмилателния процес (а здраво храносмилане е предпоставка за добро усвояване на нужния елемент). Източници са листни зеленчуци, яйца, копър, соя, патладжани, мая, домати, пил. дроб.

При ЖД анемия не трябва да приемаме витамин Е, защото той в лошава усвояването на желязото от препарати и храни.

anemiya-02
Тривалентно желязо за терапия на ЖД анемия под формата на капки, сироп и таблети за дъвчене
Тест за липса на витамини

При подозрение за ЖД анемия се провежда комплекс от лабораторни изследвания. Започва се с общ и биохимичен анализ на кръвта, като важните показатели са:

 • желязо в серум –  количеството му в общия кръвен поток и резерви в тъканите;
 • феритин – биомаркер за железен дефицит;
 • трансферин – показва метаболизма на желязо и вида на развиващата се анемия;
 • витамин В12 – показва дали се усвоява постъпващото желязо;
 • желязосвързваща способност на серума – показва циркулацията на желязо, независимо от храненето за деня;
 • хемоглобин в еритроцитите – първи белег за патологично изменение.

Най-важният показател от изброените е феритин.

Тест за витамини се назначава при подозрение за видове анемии, които не желязодефицитни – мегалобластна, пернициозна и др. Проверяват се нивата на В12, вит. С, фолиева к-на.

Диета, разрешени и вредни храни

Неправилно се очаква, че диетата при ЖД анемия трябва да осигурява желязо.

Лечебното хранене подава витамини и елементи, които подобряват усвояването на желязо.

Предпочитането на храни с желязо не пречи, но и не решава проблема. Същественото е да се набляга на витаминни продукти, които катализират и подобряват възприемането на изписаните желязосъдържащи лекарства.

Храненето е с висока калорийност (3000 – 3500 кКал) с увеличено съдържание на протеини, витамини и елементи. Въглехидратите остават на стандартно ниво, а мазнините се намаляват.

Използва се лечебна диета №11. Дневното меню трябва да подава:

 • Протеини – 120 г, 60% от животински произход;
 • Въглехидрати – 300 – 350 г;
 • Мазнини – 80 – 90 г, 30% растителни.
Какво да приема болен от ЖД анемия
нужни веществадневна доза в грамове
витамин А0.001
каротин0.0085
витамин В10.002
витамин В60.004
никотинова к-на0.03
витамин С0.2
натрий4
калций1.4
магнезий0.6
фосфор2.2
желязо0.055

Болният се храни 5-6 пъти на ден, което възбужда апетита му (при анемия по правило той е отслабен).

Разрешените храни са предимно протеинови, защото подобряват усвояването на желязото. Богати са на желязо, кобалт, цинк, манган (зърнени, месо, зеленчуци), на витамини (растителна храна), калций (млечни).

Конкретни разрешени храни: всякакъв хляб (желателно с трици), бульони и супи (възбуждат апетита), черв. месо без мазно, черен дроб и език, всякаква морска храна, зърнени, бобови, салати, млечни, яйца, плодове, сокове, билкови отвари.

Забранените храни са малко. Ограничават се мазнините, потискащи кръвотворенето – мазни меса, сланина, рибено масло. Изключват се маринатите, които разрушават еритроцитите. Всмукването на желязо се влошава от торти и сладкиши с маслени кремове и кофеиновите напитки.

Лечение на анемия с мед

Пчелният мед е вкусно средство за витаминно зареждане. Той подава всички В-витамини + К, Е, С, провитамин А. От този източник те са за предпочитане пред синтетичните, защото са в съединение с природни минерални соли и биогенни амини.

мнения, отзиви, коментари, форум
anemiya-03
Храни за профилактирането на анемични състояния

От макро- и микроелементите медът дава магнезий, калий, калций, натрий, фосфор, хлор, сяра, цинк, йод, мед, желязо.

Още ползи от меда: отстранява симптомите на анемия, подпомага усвояването на желязото. Друг такъв продукт са орехите, които в допълнение повишават хемоглобина. Комбинацията от мед с орехи е силно лечебна при анемия.

Рецепта: смелете равни части орехи и елда (удобно е в кафемелачка). Тази суха смес се събира с равно на нея количество мед. Получава се вкусна паста, която се консумира по 1 с.л. на ден.

Медът отлично се съчетава със сухи плодове и млян амарант, както и с коктейл от изцедени ябълки, цвекло, моркови и червена боровинка. Тези комбинации са прекрасни не само при анемия, но и за лечение на есенна авитаминоза.

Хранене при диабет и анемия

Диабетът се характеризира с нарушение на всички видове обменни процеси, поради което се развива бъбречна недостатъчност. Една от последиците е вид анемия, която се различава от анемиите при дефицит на желязо или витамини.

Анемията при диабет не се поддава на лечение с витаминно-минерални препарати. Тя се поражда от недостига на еритропоетин и се лекува с лекарства, съдържащи този хормон.

Диабетиците с анемия получават венозни или подкожни инжекции с еритропоетин. Без такова лечение болестта придобива крайно тежка форма.

Паралелно продължава стриктното лечение на диабета + диета от първия ден на диагностицирането.

При възникване на анемия храненето не се променя. Антидиабетната диета е категорично необходима за контрол върху основното заболяване. Единствената корекция, която се прави заради приема на еритропоетин, е намаляване на протеините (до 0.6 г на 1 кг от теглото на пациента) и ограничаване на солта.

Дайте мнение и Вие тук!
Яйца

Яйцата са в разрешените продукти при диабет. Те почти не съдържат въглехидрати и не влияят върху нивото на кръвната глюкоза. Те имат богат витаминно-минерален състав, който частично компенсира диетичните ограничения.

Яйцата са полезни и при желязодефицитна анемия. Прекрасна закуска за хемоглобин са 2 варени яйца със салата от водорасли с лимонов дресинг и спирулина.

Хранене на дете

Кърмачетата на изкуствено хранене са в групата на риска за ЖД анемия. Обикновено бебетата получават достатъчно желязо от кърмата, но с адаптираните млека и при захранване може да се стигне до недостиг.

Дневната потребност от желязо зависи от възрастта. В диапазона 1 – 3 г. трябват 7 мг на ден, от 4 до 8 г. – 10 мг. Недоносените и родените с поднормени кг се нуждаят от по-голямо количество, отколкото доносените и родените в норма.

Симптомите на анемия при децата се проявяват постепенно: умора, бледа кожа, раздразнителност, нарушен апетит, слабо наддаване, световъртеж, главоболие.

При децата лесно се предозира желязото от добавки и лекарства. Предозиране се отбелязва в около 30% от случаите. Лекарите предпочитат корекция на храненето и включване на голямо количество храни-източници на желязо. Този подход е приет като най-адекватен за профилактика и в някаква степен – за лечение на анемии при деца.

Диетата за деца не се различава от тази за възрастни.

Полезно е да се наблегне на любими в тази възраст храни, които едновременно с това подават и желязо. Например сухите плодове се обичат заради сладкия вкус и са супер източник на желязо. Децата обичат да люпят семки, а половин чаша тиквени дават 6 мг желязо, почти цялата дневна доза. При анемия страда апетитът, но мъниците с удоволствие похапват смес от тиквени семки със сушени плодове асорти (стафиди, кайсии, сини сливи). Синята слива като плод и като сок е изключително полезна при анемия. В 1 чаша сок се намират 3 мг желязо.

Преди да продължим с лекарствата и билките, отворете това с десния клавиш в нов таб (ценно е):

Храни, богати на желязо: вижте най-важните!

Лекарства за анемия

Желязодефицитна анемия се лекува със специални форми на желязо, които се усвояват оптимално от тялото.

Днес на пазара има най-разнообразни форми. Може да се вземат обвити таблетки (Сорбифер Дурулес, Феро-Фолгамма), дъвчащи таблетки (Малтофер, Айрон Фол), капки (Протофер, Малтофер), сироп (Фероглобин, Флорадикс, Малтофер), капки за кърмачета (Педиакид, Малтофер).

Ампули

Съществуват и инжекционни форми – Тотема и Идафер ампули, които се прилагат строго под лабораторен контрол на кръвта. Интравенозно вливане или инфузия се предприема при клинична нужда от бързо допълване на желязо и при активни възпаления в храносмилателния тракт. В последния случай пероралният прием на желязо не дава ефект.

Малтофер

Малтофер на френския производител Vifor е най-богатата на форми линия от лекарства за допълване на желязо. По принцип компанията предлага абсолютно всички варианти – таблетки, капки, сиропи и инжекционни разтвори, но у нас в продажба са само три от тях.

 • Малтофер Фол – таблети за дъвчене, комбиниращи желязо и фолиева к-на. 100-милиграмовата дозировка струва 10.45 лв за 30 бр. Препаратът е отличен за профилактиране на бременни и за адекватна терапия при дефицит. За лечение дозата е 2 – 3 Х 1 брой, след нормализиране на хемоглобина – 1 Х 1 брой. За превенция също 1 Х 1 таблетка;
 • Малтоферсироп с тривалентно желязо, подходящ за кърмачета. Шишенце от 150 мл струва 10.10 лв. Дн. доза за бебета е 2.5 – 5 мл, за деца от 1 до 12 г. – 5 – 10 мл, възрастни – 10 – 30 мл, бременни – 20 – 30 мл. При нормализиране на кръвните клетки сиропът за кърмачета се спира, а за останалите групи се намалява на ½ доза. За превенция се използва само при бременни;
 • Малтофер – капки с тривалентно желязо, подходящи за недоносени. Шишенце от 30 мл струва 9.62 лв. Дн. доза за недоносени – 1-2 капки/ кг тел. тегло, за кърмачета – 10 – 20 капки. Максимумът е 120 капки за възрастни и бременни.

Най-точно дозиране се постига с Малтофер капки. Затова тази форма се предписва за най-мъничките (недоносените) и за превенция при кърмачета (а не Малтофер сироп, който става за превенция само на бременни). Капките не са подходящи за възрастни, които би трябвало да отброяват от 80 до 120 броя на прием. По-лесно е да се пие сироп или направо да се дъвчат таблетки.

Лекарства за нисък хемоглобин

Хемоглобинът спада при ред заболявания – вътрешни и външни кръвоизливи, патологии на бъбреци и кръвоносна с-ма, ендокринни и автоимунни нарушения, дълъг глад (при диети), при продължителни инфекции, тумори, хиповитаминоза и дефицит на минерали, при стомашни патологии и чревни проблеми като дисбактериоза, колит, ентероколит.

За възстановяване на нужното ниво се приемат витаминни препарати с фолиева к-на, В12, В15, вит. С и др. При съществен дефицит се провежда курсово подкожно инжектиране на витамини.

Подходящи са комбинираните продукти с витамини и желязо. Пример са сашетата Ферофолгин (добавка), които съчетават желязо с витамините С D, В6, В 9 и В12. Продуктът се предпочита за поддръжка след зачеване и при кърмене, а също и при състояния, които грозят с анемия – менорагия, хронично кървене, проблеми с чревната абсорбция.

Секторът на хранителните добавки предлага разнообразни подходи и продукти в подкрепа на хемоглобина и състава на кръвта като цяло. Например Algoglobin Alphyca® съдържа активна ф-ма на В12 за подпомагане на кръвотворенето, IV поколение метилирана фолиева к-на Quatrefolic® и отлични за храносмилането органични форми на желязо, мед и цинк.

Задължително погледнете и ТОВА:

Видове анемия. Симптоми и лечение. Лекарства и рецепти от народната медицина

Модерна форма са интра-оралните спрейове, които се считат за оптимални по отношение на усвояването. Например продукт на BetterYou™ доставя В12 направо в кръвния поток и дава значимо по-висока бионаличност в сравнение с таблетките и капсулите.

Билкова кръв и билки

Някои билки повишават хемоглобина и подават ред необходими витамини и елементи. Например коприва и мента съдържат фолиева к-на, корен от глухарче – соли на желязо и манган, пиреят – витамини В и С, желязо. Полезно е да се пият жълт кантарион, червена детелина, лечебен камшик и др.

При анемии и проблеми с кръвта фитотерапевтите предпочитат билкови сборове, които регулират допълнително храносм. с-ма (където се усвоява желязото от постъпващата храна).

 • Рецепта 1: попарете с 200 мл вода 5 пресни съцветия или 1 с.л. сух цвят от детелина и запарвайте 25 мин. Пийте отварката 3 Х 1/3 ч.ч. за 25 дни;
 • Рецепта 2: съчетайте 6 части ж. кантарион, 4 – бяла мъртва коприва (продава се стрък bilki.bg), 3 части широколистен живовляк. Отмерете 1 с.л. от сместа и я попарете с 200 мл, запарете за 2.5 часа. Пийте течността 3 Х 1 с.л. за 30 дни;
 • Рецепта 3: пригответе смес от равни части лист коприва, цвят бял равнец и корен глухарче. 1 с.л. от сместа сварете в 250 мл вода и запарете за няколко часа. Изпива се на три пъти за деня, курс 60 дни;
 • Рецепта 4: много силно въздействие върху хемоглобина дават съчетанието от равни части детелина, жълт кантарион, бяла мъртва коприва, корен ангелика и плод от шипка. 1 с.л. от сместа се вари ¼ час на водна баня и се запарва в термос 2 часа. Сх. е 3 Х 100 мл.

Готово съчетание от билки, витамини и желязо дава Билкова кръв Флорадикс.

На Флорадикс добра ли е?

Таблетки и плодово-билкови сиропи стандарт и за деца под името Флорадикс дават готови комбинации за лечение на анемии.

Таблетките са съставени от билкови екстракти, желязо и няколко витамина. При сиропа за деца акцентът е върху витамините, а растителните екстракти са добавка. Стандартният сироп съчетава 54% водни растителни извлеци и 30% –  плодови. Останалото са елементи и витамини.

Комбинираните продуктите Флорадикс са компактни и удобни за внасяне на голям брой витамини и елементи. Те са подходящи като профилактично средство и за поддържане след лечение. Затова са вписани сред хранителните добавки. Те не са лекарства и с тях не се лекуват анемии.

Още инфо и източници на информация (на английски): Диета и хранене при анемия; * Как помага медът при анемия? * Лекарства и народно лечение на анемия.

Странични ефекти

Предозирането на билковите отвари е слабо вероятно, но възможно при нарушаване на пропорциите или увеличаване на приемите.

Даваме пример: прекаляването с корен глухарче поражда диария и повръщане, предозирането на мента провокира безсъние, сърдечна болка и бронхиален спазъм.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Таласемия минор, билки, алфа и бета таласемия

Билки при таласемия. Симптоми и лечение на таласемия минор. Какво помага?

Кои билки са добри за лечение на таласемия? Какви са основните симптоми? Как се лекува …

3 Мнения

 1. Мария Видолова

  Полезни са всякакви витамини при анемия, защото покачват имунитета, а силният имунитет се бори по-добре от скъпите хапчета! Бъдете здрави!

 2. Магдалена Н.

  Правила съм такова лечение на анемия с мед – в блендер шепа спанак, кафена лъжичка спирулина на прах, две щипки белен слънчоглед. Разбивам и слагам мед. Супер е, опитайте!

 3. Йорданка Бечева

  Сорбифер е от добрите лекарства при анемия, с него се оправих за 1-2 месеца. Другото е Ферофолгама, но е по-скъпото. Някой пил ли е билкова кръв при анемия да сподели ефект?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *