Специфичният горчив вкус в устата може да е признак на скрито заболяване

Промененият горчив вкус в устата може да алармира за скрито заболяване, разкриват медици.

Например при инсулинозависимите форми на захарен диабет в устата се усеща отчетлив привкус на сладко. Ако страда жлъчният мехур, човек усеща горчив вкус в устата си. А при някои стомашни болести се усеща кисел вкус.

Но най-интересно и доста объркано е при психичните болести. Заради дълбоки увреждания в някои части на мозъка болните изпитват невероятни и непознати вкусови усещания. Например някакъв истински боклук, в буквалния смисъл на думата, може да се окаже истинско лакомство за такъв болен, докато при нормалния човек ще предизвика единствено позив към повръщане.

Но промените, и то такива странни промени на вкуса при отделни заболявания, не са единственото нарушение. Понякога част от езика въобще губи всякаква чувствителност. Ако на предните две трети от едната половина на езика не се усеща никакъв вкус, може с увереност да се говори за увреждане на езичен или лицев нерв. А нечувствителната задна трета част на езика значи увреждане на гълтачния нерв.

При заболявания на някои структури на главния мозък може да се наблюдава изчезване на вкусовата чувствителност на половината език. Утешителното е това, че целият език никога не изгубва способността си да усеща вкусовете. Това може да стане само при химично или термично увреждане лигавицата на езика.

Независимо че с разстройството на вкуса се занимава най-вече неврологията, учените не поставят диагнози по този критерий. Според тях това е относително, а факторите са индивидуални и неконтролируеми.

ИЗВЕСТНА Е ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ВКУСОВИТЕ И ОБОНЯТЕЛНИТЕ РЕЦЕПТОРИ

Ако запушите носа си и се въздържите от дишане по време на дегустацията, лукът може да ви се стори сладък. Някои дори не са в състояние да го различат от ябълката. Професионалистите,които дегустират виното, не го правят при запушен нос. Както и тези, които дегустират цигарите.

Огромно е влиянието на слюнката върху вкуса. Хапнете парченце бял пресен хляб. Нишестето, което не се разтваря във вода и основно е въглехидрат, няма горчив вкус в устата. Подъвчете и ще усетите отчетлив вкус на сладко. Тайната е проста: нишестето се разтваря от ферментите на слюнката до глюкоза.

Дайте мнение и Вие тук!

Чувствителността на вкуса се променя и под действието на температурата. Ако подържите в устата си парченце лед в продължение на една минута, езикът ви ще загуби способността си да разпознава захарта.

Вкусът на едно вещество може да се засилва или променя под действието на друго вещество. Виното например може да се оцени по достойнство само ако подъвчете предварително парченце сирене. Така че

ЕЗИКЪТ МОЖЕ ЛЕСНО ДА БЪДЕ ИЗЛЪГАН

ВНИМАНИЕ!

  • за лекарите състоянието на езика има по-голямо информативно значение, отколкото неговите усещания;
  • белезникавият налеп е признак за болен стомах;
  • жълтият сигнализира за проблеми с черния дроб и жлъчния мехур; както и за това, че човек пуши или пие много кафе;
  • кафеникавият налеп показва нарушена работа на червата;
  • малиненочервеният значи скарлатина, или хранителен оцветител;
  • яркочервените петна по езика са сигнал за вероятна алергия към някои продукти или медикаменти.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства за паник атаки, хапчета за страхова невроза

Мнения за най-добрите хапчета за страхова невроза. Лекарства за паник атаки. Какво да пием? Билкови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *