лумбална остеохондроза и спондилоза
Симптоми и лечение на лумбална остеохондроза и спондилоза

Лумбална остеохондроза, какво е това? Видове. Има ли пълно излекуване?

Остеохондроза е разпространено заболяване на гръбначния стълб, характерно с поражение на междупрешленните дискове.

Обикновено следва и поражение на междупрешленните стави и свързващия апарат на гръбнака.

Симптомите на остеохондроза зависят от мястото, където тя е локализирана.

В зависимост от това се различават три вида остеохондроза:

⊗ шийна остеохондроза
⊗ гръдна остеохондроза
⊗ и поясно-кръстна остеохондроза.

80% от болките в гърба са предизвикани именно от това заболяване.

Патологичните процеси в началото засягат костите и връзките, затова научаваме, че сме болни от остеохондроза чак когато се появят усложненията –

⊗ болка,
⊗ нарушена чувствителност,
⊗ мускулна атрофия,
⊗ нарушения в работата на вътрешните органи.

В съвременния свят от остеохондроза страдат от 40 до 80% от жителите на планетата. Заболяването атакува обикновено хората над 30 години, но понякога първите симптоми се появяват още при 15-20-годишните. Жертва на остеохондрозата стават хора в социално активна възраст, заболяването продължава дълго и е склонно да рецидивира, затова нанася сериозни щети на обществото. Жените боледуват по-често, но при мъжете страданието протича по-тежко.

С остеохондрозата човекът плаща за изправения си вървеж.

Нито един представител на четириногите не страда от това заболяване. Големината на натоварването, притискащо два прешлена на гръбначния стълб, до голяма степен зависи от положението на тялото. Когато човек лежи, натоварването е най-малко.

Дайте мнение и Вие тук!

Когато стои, натоварването се увеличава 2,5 пъти, а при наклон напред -10 пъти. При вдигане на тежести натоварването нараства неимоверно. Ако в това време гърбът ви е наведен напред, можете да умножите това число по 10.

Защо възниква остеохондрозата?

  1. Наследственост. Родителите могат да предадат на детето си походката и осанката, при които натоварването на гръбначния стълб се разпределя неравномерно. По наследство може да се получат и особеностите в строежа на хрущялната тъкан, на физикохимичните й свойства, в резултат на което междупрешленните дискове може по-лесно да се повреждат.
  2. Тежък физически труд. Остеохондроза може да се развие и при млад спортист, когато хрущялната тъкан не може да издържи на натоварването.
  3. Ученици, студенти, хора, заети с умствен труд, които са принудени дълго да седят, също подлагат гръбначния си стълб на голямо натоварване, особено ако седят неправилно.
  4. Когато човек продължително време се намира в принудително неудобно положение, рискува да стигне до диагнозата остеохондроза.
  5. На риск са подложени и хората, които имат някакво изкривяване на гръбначния стълб, защото натоварването се разпределя неравномерно.
  6. Травми и микротравми също могат да провокират заболяването.

Възможно ли е пълното излекуване на остеохондрозата?

Това зависи от формата на заболяването, неговата тежест, правилното и своевременно лечение. Пълното излекуване е възможно само в началния стадий.

Най-важното е да се преустанови развитието на заболяването и да се направи всичко възможно да изчезнат част от патологичните изменения в гръбначния стълб, както и да се намалят симптомите.

Демир бозан за безсъние

Непременно вижте и ТОВА:

Остеохондроза: как да се избавим през 2019 г. с и без лекарства и операция?

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

диклак или диклофенак?

Диклак или Диклофенак на таблетки (хапчета)? Плюсове и минуси на гел, ампули и др.

Кога действа това лекарство. Диклак гел. Диклофенак. На таблетки. На ампули (инжекции). Мнения в коментарите …

3 Мнения

  1. цветомира георгиева

    какво е лечението й?в изследванията има още дясноконвексна сколиоза ,лумбална спондилоза,междупрешленна остеохондроза л -1, л- 2, л- 5-s-1 с вкуум феномен

  2. Здравейте а какво значи л-5-s1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *