Болест на Крон – неприятните причини и симптоми в дебелото черво и др.

Болест на Крон, това е хронично възпалително заболяване на червата. При него част от храносмилателния тракт се подува и образува язви.

Болестта на Крон засяга най-често долната част тънките черва (разположена ниско в дясната област на корема) и началото на дебелото черво, но тя може да се развие навсякъде в храносмилателната система – от устата до ануса.

Причини за поява на заболяването

Лекарите все още не знаят със сигурност какво причинява болестта на Крон. Според някои специалисти тя може да се развие когато имунната система отговаря ненормално на нормалните бактерии в тънките черва. Други вируси и бактерии също играят роля за развитие на заболяването.

Болестта на Крон може да бъде наследствена. Шансовете да се разболеете е по-голяма, ако ваш близък роднина страда от нея.

Обикновено болестта се проявява между 15 и 40-годишна възраст и може да засегне както повърхностите, така и по-дълбоко разположените слоеве на стените най-често на тънките черва.

Симптоми на болест на Крон.

Демир бозан за безсъние

Най-честите симптоми са болки в стомаха и диария. Намаляването на телесното тегло, без това да е цел, също е често срещан сигнал за развитие на болестта на Крон. Не толкова характерни симптоми могат да бъдат: възпаление на устната кухина, блокажи на червата, анални цепнатини (фисури) или образуването на канали (фистули) между съседни чревни бримки, между тънкото черво и други, разположени в съседство органи или кожата.

Инфекции, хормонални промени, тютюнопушенето и стресът могат да ускорят болестта и да предизвикат усложнения. Болните от болестта на Крон могат да имат слаби симптоми или изобщо да не проявяват такива дълъг период от време, което затруднява навременното откриване и лечение на заболяването. Много малко заболели хора проявяват силни и ясно изразени симптоми.

Веднага потърсете личния си лекар, ако:

  • получавате припадъци и имате слаб пулс;
  • изпитвате силни стомашни болки;
  • получите треска;
  • повръщате нееднократно.

Диагностика на болестта на Крон.

Личният ви лекар ще ви разпита подробно за симптомите и ще ви направи физически преглед. Може би ще ви изпрати на рентген и ще ви назначи лабораторни изследвания, за да открие дали наистина става дума за болестта на Крон.

Допълнителните изследвания включват:

  • рентген, при който пациентът пие бяла течност, която покрива вътрешния слой на червата, така че лекарят по-ясно да разчете резултатите;
  • колонскопия, при която се използва тънка тръбичка, с която лекарят „наднича“ във вътрешността на дебелото черво;
  • биопсия.
Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *