Какво представлява саркоидозата на белия дроб?

Рак ли означава заболяването саркоидоза на белия дроб? Какво представлява то? Каква диета трябва да се пази?

Преди един месец се почувствах зле и отидох при личния си лекар. Той ми назначи изследване и заключението беше, че имам саркоидоза на белия дроб.

Какво представлява това заболяване, опасно ли е, от него може ли да се развие рак? Защо все се чувствам отпаднал? (Въпрос на читател)

Саркоидозата е заболяване с все още неизвестни причини. Характеризира се с грануломи, разпръснати най-често в белите дробове, по лимфните възли, по кожата и в очите.

Много рядко се засягат сърцето, нервната система, бъбреците и черният дроб. За лечението на тази болест е трудно да се говори. Както казахме, причината за възникване на саркоидозата не е известна и затова е трудно да се започне с правилното лечение.

При хроничните форми засега се прилага кортизонова терапия, която облекчава затрудненото дишане и предпазва от увеличаване на белодробната фиброза.

Тази терапия действа положително и на почти всички прояви на саркоидоза извън гръдния кош.

Дайте мнение и Вие тук!

Така че отговорът на вашия въпрос, дали това заболяване може да се превърне в рак, е – не! Но ще продължите да се лекувате още дълго.

Саркоидозата съществува от поне 150 години преди нас. Намирани са исторически сведения, които доказват, че хората и тогава са се разболявали от нея.

Що се отнася до препоръчваната при саркоидоза диета, добре е да наблягате на Омега 3 и витамин Д. Приемайте мощно течности, по възможност над 2 литра дневно. Вероятно лекарите ще ви предпишат преднизолон.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *