Как да постъпим при задавяне с вода или храна?

Как се действа при задавяне с вода или храна? Бързи съвети за бърза реакция на Лекар.БГ.

Аз съм гледала по филми как се оказва помощ, ако на някого попадне чуждо тяло в гърлото, но не знам как се прави. А се оказва, че е много важно. И на мен ми се случи и имах късмет, че наоколо имаше човек, който знаеше как да постъпи, за да ме спаси. Моля, напишете как да се действа в такава ситуация?

В такава ситуация трябва да се действа твърдо и спокойно, тъй като времето за спасяване е не повече от 3 минути. Ако чуждото тяло е попаднало в дихателните пътища, е много лесно да се изкара оттам. Застанете зад пострадалия, обгърнете го с ръце в областта над пъпа, като сплетете двете ръце в юмрук.

След това 2-3 пъти енергично притиснете предната страна. Обикновено след 2-3 такива притискания на предните стени на корема хранителната “тапа” ще изскочи без проблем, защото се получава рязко повишаване на вътрекоремното налягане.

Това налягане се предава на диафрагмата и на белите дробове, където винаги има остатъчен въздух, способен да изтласка заседналото чуждо тяло или предмет.Когато подобна ситуация се случи с дете, можете да направите следното.

Ако усетите, че в гърлото му е заседнало нещо, можете да опитате да го изкарате с пръсти. Наведете надолу главата му и натискайки с показалеца на едната ръка основата на езика, с дланта на другата го почукайте по гърба.

Ако детето е малко – 4-5-годишно, опитайте да го провисите с главната надолу и да го разтърсите енергично, но все пак внимателно, за да се освободят дихателните му пътища.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Как да постъпим при задавяне с вода или храна?
4.5 (90%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *