Нелекуваното високо кръвно съкращава живота с 16 години

Всеки пети възрастен човек е с хипертония (високо кръвно), сочат последните изследвания. Заболяването е една от най-честите причини за инвалидност и смърт.

40 процента от всички смъртни случаи под 65 години се дължат на последствията от високото кръвно налягане.

Колкото по-висока е възрастовата група, толкова по-голям е броят на хипертониците. В България високото кръвно налягане заема трето място сред вредните за здравето фактори, които причиняват болест и смърт, след пушенето и след неправилното хранене. Хипертонията е и най-значимият рисков фактор за апоплектичен удар (инсулт) и слабост на сърдечния мускул (сърдечна недостатъчност).

ДРУГИ РИСКОВЕ ОТ ХИПЕРТОНИЯТА

-инфаркт на сърцето;
-бъбречна недостатъчност;
-тежки увреждания на кръвоносните съдове.

Когато високото кръвно налягане не се лекува, то значително съкращава продължителността на живота.

Ако примерно тридесет и пет годишен мъж с постоянно кръвно налягане 150/100 mmНg не се лекува, очакваната продължителност на живота му намалява средно с 16,5 години, като от 76,5 се свежда до 60 години. С понижаване на кръвното налягане очакваната продължителност на живота може отново да се увеличи, съответно – нормализира. Уврежданията на органите, които се проявяват като последствие от високото кръвно налягане, могат да бъдат предотвратени, респективно – ограничени. Само строго спазваното лечение предпазва от последиците на високото кръвно налягане.Последователното понижаване на кръвното налягане може драстично да намали риска от апоплектичен удар, сърдечна или бъбречна недостатъчност. Това е валидно независимо от възрастта.

КАКВО СЕ ПРЕДПРИЕМА ПРИ ХИПЕРТОНИЯ?

Терапията за понижаване на кръвното налягане е една от най-ефикасните превантивни и терапевтични мерки в съвременната медицина. Ползата от нея в много голяма степен надвишава ползата, която може да се постигне с терапията за понижаване на холестерола. За съжаление обаче все още твърде малко хипертоници се лекуват, така както е в изискванията на медицината.

Дайте мнение и Вие тук!

ОПАСНАТА ХИПЕРТОНИЯ

Около 30 на сто от пациентите с високо кръвно налягане изобщо не подозират за това, тъй като то никога не е било измервано и привидно не им е “давало ядове”. Хипертонията не причинява болка: болният няма усещане за високо кръвно налягане. Ето защо е важно навреме да се измерва кръвното налягане на всеки човек, който е навършил 45 години.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Вижте непременно и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/10/15/%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Пиете ли чай от бабини зъби?

Чай от бабини зъби и екстракт, тинктура. Ползи и вреди. Кой е хубав? Цена

Билката бабини зъби: митове и истински факти. Как се приготвя чай от лековитото растение; други …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *