полипи на стомаха
При полипи в стомаха болестните симптоми се проявяват след всяко хранене

Как се лекуват полипи в стомаха

Полипи в стомаха – това е доброкачествено изменение на епителната тъкан в стомаха. Специалистите различават два вида полипи в стомаха: аденоматозни и хиперпластични.

Аденоматозните полипи в стомаха представляват доброкачествени тумори на жлезистия епител.

Хиперпластичните по същество не са нови клетъчни образувания, а деформации на съществуващите: наблюдават се при около 7% от възрастните и са разположени около изходната зона на стомаха.

Диагнозата – полипи в стомаха, се потвърждава чрез рентгеново или ендоскопско изследване, разясняват от medikforum.ru.

Пациентът търси помощ, защото след хранене получава болки, усеща тежест в стомаха и му прилошава. При една трета от болните няма никакви симптоми за заболяването и откриването му става случайно. При други тревожен симптом са слабите кръвоизливи.

Ендоскопското изследване най-точно определя структурата на полипа и размера му – това е важно за избора на лечебна методика.

Най-често полипи в стомаха с размер от 0.5 до 3 см се премахват чрез електроексцизия.

Извличането на новообразуванието позволява то да бъде подложено на хистологичен анализ – това е важно за определянето на последващата терапия.

Ако полипът е по-малък от половин сантиметър, има риск да бъде раздробен при извличането, затова обикновено се практикува премахване на място чрез течен коагулатор.

Полипите с размер над 3 см, особено ако имат широка основа, крият риск от кръвоизлив или перфорация на стомаха при опит за електроексцизия. Затова най-често тях ги премахват чрез хирургическа полипектомия, по правило изпълнена при частична резекция на стомаха.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечението на полипи в стомаха може да бъде усложнено,

поради общото здравословно състояние на пациента – проблеми със съсирването на кръвта, тежки заболявания на сърдечно-съдовата система, прием на антикоагуланти, наличие на кардиостимулатор.

В 13% от случаите с полипи в стомаха се наблюдават рецидиви. По тази причина лекуваните хора са съветвани да минават през контролни гастроскопии на всеки 3-6 месеца. При стабилно състояние контролното изследване може да се прави само веднъж в годината.

полипи
При полипи в стомаха болестните симптоми се проявяват след всяко хранене
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Има и случаи, при които диагностицирани пациенти с полипи в стомаха нямат усложняване на заболяването и не се подлагат на оперативно лечение. Стриктният контрол и в този случай следва да бъде системен, а пациентът да бъде информиран за риска от трансформация на заболяването в нещо по-сложно и опасно.

Вижте и ТОВА:

Полипите в червата са опасно заболяване

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

2 Мнения

  1. Kak i kade moje da se lekuvame. na bilkova osnova, za POLIPI ;

  2. КОСТАДИНКА иВАНАКИЕВА йорданава

    след направена операция ня хиатална херния е Дес много време не се чувствам добре и след изследване ми откриха полипи на стомаха.от лятото имап подуване на стомаха и почти всяка нощ подуване на стомаха,уригване и връщане на храна,не пия и не пуша

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *