Какво знаем за болестта аденом на простатата?

Аденом на простатата – заболяване, при което се наблюдава доброкачествено разрастване на тъканта на самата жлеза, се среща при 50% от мъжете над 50 години, като този процент се увеличава с възрастта

Макар че точната причина за аденом на простатата все още не е напълно изяснен, има два фактора, които със сигурност повлияват неговото развитие.

Това са възраст и тестикуларни хормони; сред останалите фактори се нареждат наследственост, раса, хранителни навици и влияние на околната среда.

Болестните промени се характеризират с притискане на пикочния канал, причинено от разрастването на простатната жлеза, което на свой ред води до сериозни затруднения в уринирането.

Симптомите на заболяването включват: затруднения в началото и в края на уринирането, слаба струя, продължително уриниране, остатъчна урина в пикочния мехур, често уриниране (включително и през нощта), силен позив за уриниране.

Тази симптоматика е характерна и за някои други заболявания, заради което диагнозата трябва да бъде поставена от опитен специалист, който да назначи и съответния тип лечение.

Самата диагноза аденом на простатата се поставя чрез разговор с болния, ректално туширане, ултразвуково изследване, урофлоуметрия и някои други изследвания, прилагани в по-редки случаи.

Лечението при аденом на простатата може да бъде консервативно или оперативно, към които се пристъпва в зависимост от здравословното състояние на конкретния пациент, който трябва да се придържа строго към назначеното лечение.

“Фигурин
аденом на простатата

Аденом на простатата – заболяване, при което се наблюдава доброкачествено разрастване на тъканта на самата жлеза, се среща при 50% от мъжете над 50 години, като този процент се увеличава с възрастта

Към момента все още не съществува някакъв надежден метод за профилактика, но е препоръчително мъжете над 50-годишна възраст да посещават поне веднъж годишно уролог, което може да помогне за навременното лечение на диагностицираното заболяване, както и да сведе до минимум възможните усложнение.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Какво знаем за болестта аденом на простатата?

  1. Пих какво ли не всичко дори на антибиотик бях и нищо появява се постояно..,

    • Скъпа Галина. Да не би да е станала някаква грешка и диагнозата да не се отнася до Вас? Вие не би трябвало да имате нито аденом на простатата, нито дори простата!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *