Помагат както спорт и диета, така и... трошене на чинии и бой с възглавници

Как да се преборим със стреса и неврозата

Валерианови капки дават отговор на въпроса как да преборим стреса. Също даваме и други някои ценни хитринки, които ще ви помогнат!

Почти всеки от нас, вместо да си върши работата, му се ще или да полегне, или просто да гледа тъпо в тавана. Сякаш сме изпаднали в пълно морално и физическо изтощение. Предлагаме ви няколко бързи начина за премахване на астеничната невроза.

1. Ако са ви нужни стимулатори, сутрин пийте зелен чай или женшен.

Много полезен против стрес е зеленият чай на таблетки. А за повишаване на мозъчната активност можете да приемате на ден по 1-2 г аскорбинова киселина.

  • При намаляване на силите в кръвта попада захар. В този случай забравете за известно време за фигурата си. Позволете си сладолед, шоколад или баклава.
  • На всяка цена създайте работа на мускулите си. Влезте в кабинета си и се заемете с гимнастика. Настроението и работоспособността се повишават най-бързо и ефикасно чрез упражнения за разтягане мускулите на гръбначния стълб, наречени с модерната дума стречинг.

2. Ако тревожността ви се е повишила.

Впечатлява ви и ви изнервя всяка дреболия. Дразните се от всеки звън на телефона, сърцето ви заиграва от време на време, налягат ви какви ли не мисли.

Ето кои са бързите методи за снемане на тревожната невроза.

  • Вземете си някакво успокоително по избор – валериана във всякакъв вид, настойка от божур и други подобни успокояващи.
  • За премахване на тревожността са много подходящи водните процедури.

Например известният академик Павлов, когато нервничел, винаги изплаквал ръцете си в съд със студена вода. А ако подържите ръцете си под течащия студен ран, е още по-добре. Ето един простичък автотренинг. Измивайте ръцете си от лактите към дланите, сякаш отмивате своята тревога и тъжни мисли заедно с водата.

  • Опитайте се да медитирате.

Уединете се, седнете в някаква удобна за вас поза, затворете очи и призовете на помощ най-приятните, най-любимите на сърцето ви образи. Ако и сърцето ви се е разтуптяло – затворете очи и помасажирайте с кръгови движения, без да натискате, очните ябълки.

3. Ако всичко наоколо ви дразни

Избухвате заради дреболии, иска ви се ту да крещите, ту да плачете. Понякога нещата излизат извън контрол, почти до скандал.

Ето начините за премахване на раздразнителната невроза.

  • Първо се опитайте да се отпуснете, след това изпийте ударна доза валерианови капки – не по-малко от 50. Ако не помогне, след 15-20 минути повторете. На някои хора много им помага смес от стимулатори – например настойка от момина сълза и женшен. Ако активно се масажирате в областта на тила, също ще можете да изпуснете парата, както се казва.
  • Адреналинът ви разпъва отвсякъде и не налага да го пуснете на воля, за да не се взривите. Нужна е някаква двигателна активност. Идете на поиграете боулинг, скуош или някой друг от модерните напоследък спортове. А от подръчните варианти най-подходящи са яростното боксиране на възглавницата и ако трябва, счупете някоя и друга чиния – не се притеснявайте, това само ще ви помогне.
  • Опитайте се да победите агресията мислено. Насаме със себе си разиграйте наум обидна за вас ситуация и си представете как излизате от нея като победител. За по-голяма убедителност можете да си се представите с голям пистолет, насочен към “врага”.
  • Намерете време да побродите безцелно сред природата. Това наистина много ще ви успокои. Съберете си раницата и ако не ви се ходи чак в гората, идете в близкия парк. Пак ще бъде полезно за вас.

4. Ако се е повишило кръвното ви налягане.

През лятото слънчевата активност е много висока. Поради това кръвоносната система започва да създава проблеми. Това се случва дори и на здрави хора, а какво остава за сърдечноболните и хипертониците.

Ето един съвет от кардиолог. За да нормализирате състоянието на съдовете, вземете една таблетка болкоуспокояващо, някаква аминокиселина и 20 капки валериана, заедно с половин чаша вода.

Болкоуспокояващото премахва спазмите и разширява кръвоносните съдове, аминокиселината подобрява мозъчните неврологични процеси, като стимулира работата на нервните рецептори на мозъка, а валериановите капки оказват седативно въздействие. Те успокояват като цяло и отпускат напрежението на кръвоносните съдове и мускулите.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Но имайте предвид следното: болкоуспокояващото наистина сваля кръвното налягане, но само на тези, при които то рязко се покачва.

Има една народна мъдрост, с която са съгласни и кардиолозите – през летните месеци е най-добре да свалите от себе си бижутата – обеци, гривни. Това освобождава потока кръв по дребните кръвоносни съдове и подобрява кръвообращението като цяло.

5. Не заспивайте на течение!

Много хора се оплакват от невъзможността да се наспят нормално заради задушното време. Оттук идва лошото настроение сутрин и слабостта през целия ден…

Най-комфортно се спи при температура на въздуха от 18 до 24 градуса. Добре е, ако имате климатик, да го регулирате в тези стойности.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако пък нямате, непосредствено преди сън отворете вратите и прозорците за 20 минути, да се получи течение в стаята. Когато лягате, оставете отворен само единия прозорец. Защото повечето от летните простуди започват именно поради въздушните течения.

За да може през нощта на организма да му е по-хладно, преди сън не яжте нищо тежко, особено месо – преработването на тежка храна в стомаха предизвиква повишаване на температурата на тялото и засилва отделянето на пот. За предпочитане е леката вечеря, например чаша кисело мляко и ябълка или зелен чай и зеленчукова салата.

Специалистите смятат, че за охлаждане на организма и за адаптирането му към лятната жега спомагат продуктите с леко стипчив вкус – фурми, банани, всички плодове и зеленчуци с бял цвят.

Продуктите, най-подходящи за попълване на енергийния запас на организма, са следните.

  • Ябълките – най-добри са зелените ябълки, защото съдържат много желязо и витамин С.
  • При обща слабост са полезни гроздето и грейпфрутът.
  • Зелената салата и листата и корените на целината повишават не само общия тонус, но и потенцията.
  • Много добре ободряват шипковата отвара сутрин, чаша морковен сок на обяд и чай от лайка вечер.

Задължително вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2007/07/07/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81/

Първоначално публикувано на:18.06.2008 @ 22:51

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

стевия

Стевия. Вредна ли е билката? Колко стевия вместо захар може да се слага?

Билка стевия – един от най-добрите антиоксиданти. Като заместител на захарта. При лечение на диабет. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *