Гъбички кандида: Лечение с хранене и др. методи

Гъбичките кандида са широко разпространени в природата, дори обитават богатите на захар плодове и зеленчуци, както и други хранителни продукти.

Те бързо и лесно се заселват по човешката кожа и лигавицата в устната кухина, храносмилателния и половия тракт. При здравия човек гъбичките мирно си обитават червата заедно с другите микроорганизми. Но имунодефицитните състояния като инфекции, интоксикации, стресове, водят до бързо увеличаване популацията на тези гъбички.

Така те започват интензивно да се размножават, прилепват се към епитела на лигавицата и постепенно я разрушават. Гъбичките продуцират токсини и редица ферменти, които предизвикват някои неприятни симптоми. В частност при урогенитална кандидоза се появява интензивен сърбеж.

Лечение на кандидозата

Клинично урогениталната кандидоза при мъжете и жените се проявява по различен начин в зависимост от мястото на увреждане. Възможно е да се възпали главичката на половия член, уретрата при мъжете, влагалището при жените. Точна диагноза обаче може да се постави само след подробно изследване.

За лечение на кандидозата се използват противогъбични препарати, но гъбичките лесно се приспособяват към тях, мутират и възпалението започва отново. Назначава се и витаминотерапия, физиотерапия, бифидобактерии.

При лечение на кандидозата с успех се използват смеси от лекарствени растения, съдържащи фитонциди и притежаващи активни противогъбични свойства.

Като спомагателна терапия при кандидозата фитотерапевтите препоръчват следната смес – по 10 г хвойнови и елови пъпки; 15 г брезови пъпки; 20 г градински чай и по 5 г бял равнец и листа от евкалипт.

За приготвяне на отварата се вземат 1 -2 супени лъжици от сместа и се заливат с една чаша вода. Ври на водна баня 5-10 минути, престоява 30 минути и се прецежда.

Приема се редовно по една четвърт чаша 3 пъти на ден след ядене в продължение на 2-3 месеца.

От тази смес може да се приготви не само отвара, но и настойка – при приготвяне на настойката сместа не се вари. Може да се добавят 10-20 мл сок от живовлек, настойка от невен или евкалипт. Настойката може да се прилага и във вид на клизма.

Важен е и начинът на хранене

За локално лечение на повърхностните форми на кандидоза може да се приемат настойки от брезови пъпки, невен или топола, но спиртова настойка. Една част от растението – на 10 части спирт.

Дайте мнение и Вие тук!
Демир бозан за безсъние

По отношение на диетата, ограничете употребата на продукти, съдъджащи въглехидрати захар, плодове, сдадко вино, тестени изделия от бяло брашно.

Изключете от менюто си пълномасленото мляко, но наблегнете на киселомлечните продукти с живи бактерии. Така се нормализира микрофлората.

Полезно е да приемате витамини от групата В, препарати с фосфор, желязо и калций.Желателно е да включите във всекидневното си меню продукти с високо съдържание на витамин С – черна боровинка, зеле, пипер, зелен чай, листни зеленчуци, зехтин, чесън.

Важно условие в борбата с всякакви форми на кандидоза е да се съблюдават правилата за лична хигиена.

И накрая, другият съпруг също трябва да се изследва, дори и да няма никакви симптоми и оплаквания за това заболяване.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

жълто течение бяло с миризма на мърша

Мирисът на бялото течение издава причината

Каква е причината за поява на бяло течение може да се определи и по негови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.