гъбички в устата
Неприятните гъбички в устата най-често засягат децата, възрастните или хората с понижен имунитет

Как да се преборим с неприятните гъбички в устата? Симптоми и лечение

Неприятните гъбички в устата най-често засягат децата, възрастните или хората с понижен имунитет

Самата инфекция се причинява от вида гъбички Candida albicans и обикновено се развива в по-топли и влажни части от тялото, а симптомите се изразяват в белезникави налепи по лигавиците на устата и хранопровода, затруднения при преглъщане, парене и изсъхване на устата.

Лечението на неприятните гъбички в устата може да бъде локално или пък общо на целия организъм, като най-често се използват различни противогъбични препарати, съдържащи имидазол, с които се третират засегнатите и достъпни места в продължение на 2 – 3 седмици, докато гъбичките не бъдат окончателно унищожени.

Общото лечение на организма включва прием на флуконазал или кетоконазол, чиято доза се определя от лекуващия лекар, съобразяващ я с тежестта на заболяването.

Сред останалите неща, които засегнатият може да направи, са: изследване на кръвната захар, за да се изключи наличието на диабет, ограничаване на стреса и физическото натоварване, проверка на съществуваща зъбна протеза и изрядна устна хигиена.

За да се преборим с неприятните гъбички в устата, е нужно да възстановим полезната микрофлора в тялото и да повишим общия си имунитет.

Трябва да ограничим приема на редица продукти, сред които: плодове, сокове, мед и кленов сироп, кафе, чай, шоколад, оцет, гъби и сирене, продукти с консерванти, сгъстители и оцветители, ферментирали храни, соев сос, алкохол.

Дайте мнение и Вие тук!

Препоръчва се ежедневната консумация на „живо“ кисело мляко, чесън и зехтин, които да присъстват в диетата възможно най-често.

гъбички в устата
Неприятните гъбички в устата най-често засягат децата, възрастните или хората с понижен имунитет

Пастата за зъби не трябва да съдържа антибактериални добавки, а след хранене е нужно устата да се изплаква със сода или някакъв друг противогъбичен разтвор. Веднага след това е добре известно време да се подържи в устата ленено семе, а езикът да се намаже с ленено масло.

Важно е да се знае, че приемът на различни антибиотици или някакви други медикаменти може да влоши лечението на неприятните гъбички в устата.

Вижте и това: Симптоми и лечение на гъбички в устата, по езика и гърлото!

“Фигурин

За Костадин Стефанов

Името ми е Константин Серафимов и съм част от екипа на Chudesa.net и Lekar.bg. Интригуват ме чудесата, които се случват в този невероятен свят, а здравната тематика ми е слабост.

Едно мнение

  1. Цеца Славчева

    почти нито едно конкретно лекарство не научих,но след лечение с 2 вида антибиотици имам гъбички в устата,възможно ли е да отидат в белия ми дроб..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.