Счупен термометър с живак. Опасно ли е?

Опасен ли е живакът в термометрите? Какво да правим, когато имаме счупен термометър с живак?

Живакът е опасно за човека вещество.

Живачните пари нямат аромат и лесно постъпват в дихателните пътища, всмукват се от кръвта и оказват токсично въздействие на организма.

За да не се стига дотам, когато живакът изтече от счупения термометър, трябва бързо да се събере. Сложете си гумени ръкавици и внимавайте опасното вещество да не попадне върху оголени части на кожата.

Най-удобно е да вземете една хартия или малка четчица и да се опитате да съберете живачните топченца, разсипани по земята.

Не опитвайте да изчистите с метла разсипания живак – така само ще го разпръснете.

Ако той е попаднал в резките между паркета, посипете с пясък и тогава лесно може да се изчисти с четчица върху лист хартия.

След като съберете живачните топченца, внимателно ги изсипете в буркан, пълен с вода или разтвор от калиев перманганат.

Не трябва обаче да го изхвърляте в канализацията, защото там той ще продължи да отделя токсични вещества. По-добре занесете събрания живак в ХЕИ.

Дайте мнение и Вие тук!

Мястото, на което се е разлял живакът, трябва да се измие с 2-процентен разтвор на калиев перманганат.

Може и със сапунен или соден разтвор – 30 г сода или 40 г сапун на един литър вода.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Основното обаче е да не допуснете детето да се добере до блестящите живачни топченца, разпилени по земята, да ги вземе в ръце и още по-лошо – да ги пъхне в устата си.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.