страхова невроза
Страдащите от тази страхова невроза изпадат в паника от вида и миризмата на зеленчуци

И зеленчуците причиняват страхова невроза?!

Младата британка Вики Ларъкс страда от изключително рядка страхова невроза: тя има т.н. лаканофобия. Страхува се от всичко, отгледано в зеленчуковата градина.

страхова невроза
Страдащите от тази страхова невроза изпадат в паника от вида и миризмата на зеленчуци

При такава страхова невроза е много лесно да разбереш, че всяко хранене за Вики е истинско мъчение, разказват от medikforum.ru. Особено сега, когато пресните зеленчуци присъстват твърде осезаемо в менюто ни. При Вики е драма, ако пред очите й попадне някоя тиквичка или домат: буквално я тресе от нейната страхова невроза! Веднага следва пристъп на паника.

От години тази млада жителка на Портсмут се храни на особена диета: месо, картофи, зърнени закуски и малко ябълки. Заради своята страхова невроза Вики Ларъкс отказва дори “декоративни” парченца морков или краставица.

“Винаги съм изпитвала необясним страх при вида на всякакви зеленчуци” – признава Вики. Нейната страхова невроза се проявила още в детството. Майка й редовно приготвяла задушени зеленчуци и обичала да сервира здравословни блюда с моркови и грах. Всеки път на масата ставали скандали – първата работа на Вики винаги била да изхвърли от чинията си всяка подобна добавка. С възрастта момичето започнало да си дава сметка, че тук нещо не е наред – тя не просто не обичала зеленчуци, а ги възприемала като заплаха и изпитвала страх при вида им. “Някои хора не обичат гъби, други царевица – коментира още Вики. – Но при мен това не е нелюбов, нехаресване на зеленчуците”.

Дайте мнение и Вие тук!

Разбира се, накрая се стигнало до специалист и станало ясно, че момичето има такава необичайна страхова невроза. Всеки път при вида на някакви зеленчуци пулсът й се ускорявал и я обземала паника; при това не било задължително зеленчуците да са в чинията й, а просто да ги съзре. Вики си дава сметка, че нейната страхова невроза за мнозина може да е смешна, но тя наистина страда всеки път, когато види някакъв зеленчук. Какво ще си помислите за страхова невроза, от която всеки стрък магданоз или броколи се възприемат като заплаха?

Макар да ни се струва необичайна тази страхова невроза на Вики, само във Великобритания от нея са болни няколко хиляди човека. С лечението на разстройството се занимават психиатри. Терапията включва психологическо препрограмиране на органичните реакции към…зеленчуци – главният дразнител при тази страхова невроза.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Лесни начини за пресичане на хрема при дете. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *