Обезболяване при гинекологични и акушерски операции

При акушеро-гинекологични операции могат да се прилагат разнообразни техники на анестезия.

Най-общо тези техники се разделят на такива, при които пациентките спят – обща анестезия, и такива, при които пациентките не спят – регионална анестезия. Всеки вид анестезия има предимства и недостатъци, както и рискове, с които трябва да сте запозната от Вашия анестезиолог. Акушеро-гинекологичните операции, извършвани през корема, често изискват обща анестезия. Тя задължително включва>>лекарства, предизвикващи сън и липса на спомен >>лекарства за обезболяване >>лекарства, които пречат на съкращението на мускулите (мускулни релаксанти). Мускулните релаксанти са необходими за създаване на благоприятни условия за работа на гинеколога по време на операция. Те отпускат всички волеви мускули в тялото, включително дихателната мускулатура.

С отпусната дихателна мускулатира, човек не е в състояние да диша сам. Затова по време на операцията подаваме въздух през апарат за изкуствено дишане. Този апарат доставя необходимите газообразни вещества през тръба, която се поставя в гърлото. Нека това да не Ви плаши – манипулацията се извършва едва след като сте заспала и не усещате нищо. В края на операцията, когато мускулите възстановят дейността си, пациентката започва да диша сама и изкуственото дишане се прекратява.

Възможно е пациентката да дойде в съзнание преди тръбата да е махната или преди да е започнала да диша пълноценно. Това става причина за лоши спомени и чувство за трудно събуждане. Когато анестезиологът е достатъчно опитен и синхронът между него и оператора е на добро ниво, тази неприятна, но не и опасна ситуация по принцип не настъпва.

Следоперативното обезболяване започва още преди излизането от анестезия. Целта е пациентката да се събуди без болка. Дозите на медикаментите за обезболяване, както и честотата, с която се подават, са съобразени на първо място с безопасността на пациентката. Те зависят и от други фактори – възраст, телесно тегло, индивидуална чувствителност към обезболяващи, индивидуална поносимост към болка, употреба на алкохол и цигари, употреба на други медикаменти и т.н.

Обикновено болката е най-силна през първите 24 часа след акушеро-гинекологични операции. В този период често прилагаме обезболяващи лекарства чрез венозни или мускулни инжекции. Когато пациентката започне да се храни, лекарства за обезболяване могат да се приемат и през устата. Друг метод за обезболяване по време на акушеро-гинекологични операции е регионалната анестезия. При нея се постигат благоприятни условия за операция само в определена област на тялото. Пациентката остава в съзнание и запазва собственото си дишане.

Този вид анестезия се осъществява чрез инжекция в гръбнака, в областта на кръста. Предимство на тази техника е, че в гръбнака може временно да се остави тънка тръбичка, през която да се въвеждат медикаменти за обезболяване и след операцията. Друго предимство на този вид анестезия е, че пациентката получава като цяло много по-малко медикаменти, отколкото при общата анестезия. Това е важно, когато тя страда от други заболявания (например, високо кръвно налягане) и взима други лекарства.

Този вид анестезия се прилага извънредно често за обезболяване на раждането и при цезарово сечение. Тя дава две важни гаранции:в кръвообръщението на бременната не постъпват никакви вредни за бебето лекарства контактът между новороденото бебе и майка му е възможен веднага след като малкото види бял свят — не е необходимо да се чака, докато майката се събуди.

Дайте мнение и Вие тук!

Както всяка медицинска намеса, анестезията носи рискове, които са различни от тези на операцията и с които Вие трябва да сте запозната. При обща анестезия, например, поставянето на тръбата за изкуствено дишане може да травмира гърлото или зъбите. След такава травма пациентката чувства болки, могат и да настъпят промени в гласа. В редки случаи могат да се проявят инфекции на гърлото или белите дробове, особено ако преди това е имало възпаление на гърлото. При повечето медицински намеси, включително при анестезията, може да има нежелани реакции към използваните медикаменти. Благодарение на съвременната техника и организация на работа, те днес са сведени да минимум.

Не пропускайте да съобщите на анестезиолога за всякакви прояви на свръхчувствителност (алергии) към храни, лекарства и други вещества, които са настъпвали в миналото! При регионална анестезия са възможни главоболие, гадене и сърбежи в рамките на първите 24 часа, особено при по-млади пациентки. Увреждания на гръбначния мозък са изключени, тъй като в зоната на убождане гръбначен мозък няма – там има само нервни стволове, подредени в сноп като конска опашка. Засягане на нервните стволове на теория е възможно, но на практика почти не се случва.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Те плуват в гръбначномозъчната течност и бягат от върха на иглата. Съвременните медикаменти и екипировка позволяват комбинирането на отделните методи и техники на анестезия. Така например е възможно да се комбинира регионално обезболяване с обща анестезия.

По този начин се постига спокоен следоперативен период, по време на който болката практически отсъства. Премахването на оперативната и следоперативната болка е напълно по силите на съвременната медицина. Консултирайте се с Вашия анестезиолог и се информирайте за възможните методи за обезболяване, за да получите най-добрата за Вас анестезия и следоперативно обезболяване

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

главоболие

Стягане на главата като в обръч. Как да прогоним главоболието?

Боли, цепи, вие, пулсира... Какво ли още не са измислили препатилите хора за различните лица на упоритото страдание

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *