Мнения за видовете дифузер за етерични масла. Как да изберем?

Дифузер за етерични масла | 10 идеи и мнения

Мнения за видовете дифузер за етерични масла. Как да изберем? Ултразвуков или евтин дифузер? В Технополис, Лидл, Кауфланд и Техномаркет

Нека започнем с това, откъде може да се купят дифузери за етерични масла изгодно. По-долу ще продължим с мненията и описанията, както и с етеричните масла, подходящи за дифузери.

Изгодни дифузери за етерични масла
Дифузер за етерични масла FOXMAG24®Дифузер за етерични масла, 100 мл, LED
Дифузер за етерични масла FOXMAG24®, 550 млДифузер за етерични масла, 100 мл, LED
Виж ценаВиж цена

Стайният дифузер (арома лампа) е устройство за непрекъснато изпускане на аромати във въздуха. Той създава благоуханна и отпускаща атмосфера. Дифузерите разпръскват етерични масла и изкуствени есенции.

Разлика между есенция и етерично масло
Показател за сравнениеЕсенцияЕтерично масло
Произходсинтетична, промишлено произведенанатурално, извлечено от растения
Ароматиподобни на естествени и несъществуващи в природатасамо натурални
Функцияароматизираароматизира и лекува
Лечебни свойстваняма, риск от респираторна алергиявъздейства физически и психически
Ценанискависока

Как да изберем дифузер за етерични масла

При избора на арома дифузер отчитаме четири фактора:

  1. Размер и тип помещение. За малки стаи подхождат компактни модели, за големи – такива с голям обем за ароматна течност;
  2. Тип дифузер. Съществуват ултразвукови, електрически и др., всеки има свои достойнства и недостатъци;
  3. Материал на корпуса. Биват от стъкло, керамика, дърво, пластмаса, лава лампи. Изборът зависи от интериора;
  4. Време и режим на работа. Някои електрически модели работят до 8 часа, някои – до 24 часа. Има с непрекъснат режим и такива с таймер. Обикновените с пръчици изискват периодична подмяна.

Мнения за дифузери за етерични масла

Централна тема във форумите е лечението с етерични масла – кои масла на какво въздействат. Коментират се режими на лечение, минути въздействие и други фактори.

Самите устройства рядко стоят на вниманието. Излиза, че всеки вид има своите ползватели и напълно ги задоволява. Някои хвалят евтините модели с пръчици, заради цената. Има препоръки за лампи от хималайска сол, както и комбинирани за светотерапия.

Ултразвуков дифузер 05
Изгодна оферта – дифузер ултразвук със 7 LED светлини за цветолечение за 19.90 лв.

За по-евтино се събират групи за поръчка в Амазон.

ВАЖНО: Вижте още мнения за най-добрите дифузери за етерични масла и непременно оставете и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Евтин дифузер за етерични масла

Дифузерите с минимална цена са механичните, при които етеричната субстанция се изпарява по естествен начин. Представлява стъклен контейнер с ароматична течност, в която се потапят пръчки от бамбук или друг фиброзен материал. Маслото попива в пръчката и контактува с въздуха по малко, изпускайки аромат.

Дифузер за етерични масла 03
Механичен “дифузер” – обръщайте пръчиците, за да е по-ефективен

Минусите на този тип ароматизатори са повече от плюса – цената. Няма контрол върху разпръскването на аромата, с времето изветряват, защото контейнерът стои отворен, пръчките трябва да се подменят ръчно.

Ключовата особеност на дифузерите с пръчки е, че работят с есенции, а не с етерични масла. Те имат търговски имена, по които трудно се съди за аромата предварително.

Видове дифузери на етерични масла

“Демир

За разпръскване на ароматната течност се използват електрически ток и ултразвук. Електрическите устройва имат няколко разновидности.

Ултразвуков дифузер за етерични масла

Апаратът генерира вълни, които влияят на течността (смес от вода и ароматна течност) и я карат да вибрира. При движението се създава фина мъгла (пара), която пренася етеричната субстанция във въздуха. Дифузията става в облака – смесват се етерични частици и вода.

Звучи сложно, но ултразвуковите апарати не са скъпи – обикновено са в диапазона от 20 до 70 лв, зависи от дизайна и материалите.

Изпарителни дифузери (топлинни)

Те се наричат термични (топлинни) дифузери, защото работят с нагряване. Топлината въздейства на етеричното масло и то се изпарява и разпространява из стаята.

Най-простият модел е с електрическа крушка, върху която стои чинийка за ароматната течност. Например има такива лава лампи. Техен минус е малкият резервоар, а и маслото стои открито и може да се разлее.

Ултразвуков дифузер 01
Два ултразвукови дифузера за 22 лв – това е от най-изгодните предложения към момента на пазара

По-сложните уреди имат вентилатор, който обдухва филтър, на който се накапва маслото. Въздухът, минавайки със сила, заставя маслото да се изпарява по-бързо.

Усъвършенстваните модели са с нагревателен елемент, а за маслото има контейнер. Често се изписват като „изпарител за етерични масла“. Цената е в диапазона 15 – 180 лв, като достига и до 400 лв за дизайнерски модели.

Аерезолни дифузери

Другото им име е въздушни дифузери. Работят с компресиран въздух, който създава ароматен спрей. Обикновено е предвидено настройване на интензивността на аромата и честотата на разпръскване.

По-модерните аерозолни дифузери са ултразвукови. Те се смятат за най-добри, защото звуковата вълна е студена, маслото не се загрява и съответно не губи от качествата си. Професионалните дифузерни системи са на този принцип. Те са предназначени за огромни помещения, примерно за зали от над 300 – 400 кв.м.

Дифузер за етерични масла FOXMAG24®

difuzer-za-eterichni-masla-foxmag24-300

Този модел дифузер съчетава най-модерната технология – ултразвуковата, с приемлива цена. Контейнерът поема 550 мл, което предполага рядко презареждане. Едновременно овлажнява въздуха и провежда ароматна терапия.

Дайте мнение и Вие тук!

FOXMAG24® е с компактен размер (16 Х 15 см) и тежи 375 г. Спира автоматично при изчерпване на течността, интензитетът подлежи на регулиране на три степени. Снабдена е с LED светлини. Работи на 220 V и потребява 12 W на час. Кабелът е с дължина от 1 м.

Дифузер за етерични масла, 100 мл, LED

difuzer-za-eterichni-masla-100-ml-led-300

Миниатюрен модел с голяма ефективност. Този дифузер е с размери 10 Х 10 см и поема 100 мл течност. Работи и без етерично масло – само с вода, за овлажняване на въздуха. Има вградено нощно осветление в 7 цвята.

Дифузерът е на принципа на ултразвука. Изключва се автоматично при приключване на течността. Управлява се с бутони. Захранва се с USB кабел, който е включен в комплекта. Захранването е от контакт, компютър или друго устройство с USB порт.

Етерични масла за дифузер

Те се продават в малки флакони, готови за наливане (накапване) в дифузера. Разновидностите като аромат, марка, качества и цена са стотици.

Има масла за около 7 – 8 лв (за 5 мл) като Бергамот, Дафинов лист, Евкалипт, Карамфил и др. био продукти от Алтея. Маслото от здравец струва 34 лв за 5 мл, ванилията е 30 лв. Примерът показва, че цената на етеричните субстанции много зависи от суровината и начина на добиване.

При Буджак някои от цитираните по-горе масла са на подобна цена, но за опаковка от 10 мл. Например Бергамот – 9 лв. Те не са сертифицирани като био продукти.

В Емаг има комплект от 12 етерични масла (по 5 мл) за 28.63 лв. Според описанието, не съдържат синтенични компоненти.

Техномаркет. Дифузер за етерични масла

Веригата е заредила 35 модела дифузери, които се програмират. Всички те са ултразвукови от Makeda Botanics. Цената е от 42 до 104 лв.

Някои модели от средния ценови клас (60 – 70 лв) са с вградени светлини за цветотерапия и работи на редуващи се интервали.

Най-скъпият дифузер (Nebulizer) е FANTASY Light без вода. Покрива площ от 120 кв.м.

Дифузер за етерични масла, Кауфланд

Ултразвукови и електрически модели не са попадали сред асортиментите на веригата супермаркети. От няколко месеца се продават „механичните“ ароматизатори – тези с потопяеми пръчици. Цената им е около 14 – 15 лв.

Дифузер за етерични масла, Лидл

По-рано са „пускани“ дифузери за ароматерапия. За това свидетелстват отзиви на доволни клиенти и обяви за вторична продажба на уредите. Сега такива артикули не присъстват в актуалните брошури, нито в някое от последните им издания.

Вижте и ТОВА: Как се ползва арганово масло? За лице, за коса и като ароматизант с дифузер.

Дифузер за етерични масла, Технополис

В тази верига има само един модел на италианската марка INNOLIVING. Съчетава арома функция с овлажняване, йонизация и солна лампа. Цената е 139 лв.  Капацитетът на контейнера е 160 мл, работи в два режима, осветява и се изключва автоматично.

Видео за работата на дифузерите INNOLIVING.

Първоначално публикувано на:12.07.2007 @ 9:05

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

премахване на стрии

Премахване на стрии със свинска мас и невен, с белтък, с крем и още 10+ рецепти

Топ начини за премахване на стрии. Легендарната рецепта със свинска мас и невен. Заличаване на …

2 Мнения

  1. Имам лава лампа, точно каквато описвате с крушка, почти нищо не прави като ароматизатор, но пък солта е полезна.

  2. Харесвам дифузерите на Етерим, имам два техни модела, и двата са добри. Средни са по цена, но доста добре като качество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *