Кондиломи – има ли лечение?

Гениталните брадавици, които се наричат още кондиломи, обикновено имат розов до сив цвят и се образуват в областта на половите органи, на гениталиите, както и в перианалната зона.

Типичното за тях е, че варират от изключително дребни образувания до такива, които могат да бъдат забелязани с просто око.

Повърхността и броят им също могат да варират – от набраздена до гладка, от единични до появата на групови образувания.

Още по темата ТУК: Лечение с билки и лекарства (мазила и за пиене) на кондиломи и папиломи!!

Кондиломите се срещат както при мъжете, така и при жените, като в зависимост от особеностите на мъжкия и женския организъм проявленията им леко се променят.

След като веднъж е диагностицирано наличието на кондиломи, следва дълъг период на лечение. Въпреки че има случаи, в които образувания изчезват, без да се налага намеса, в по-голяма част от случаите става дума за продължително лечение, което невинаги гарантира, че заразата ще се изчисти докрай.

Консервативното, ако може така да се нарече, лечение се състои в употребата на препарати, изготвени върху различни количества подофилотоксин. Веществото се отличава с антимикотично действие, което води до некроза, но при което често има и сериозни странични ефекти.

Дайте мнение и Вие тук!

Друг продукт – Имиквимод – модулира имунния отговор, който е даден от страна на вируса. Криохирурията с течен азот е по-драстичният подход за лечение.

При него обаче често се срещат рецидиви – в рамките на следващата половин година до 70% от пациентите отново биват атакувани от вируса.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

По каква схема се дава Изопринозин сироп? Прием за деца. Дозировка на таблетки. Каква вреда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *